• تلفن :3902-21-0098

 

 در این مصاحبه اختصاصی که با جناب آقای دکتر محمد عرب زاده بحری انجام شد ایشان به بررسی و تشریح بیماری های سیستم مجاری ادراری و تناسلی و بخصوص مشکل پروستات که یکی از شایع ترین بیماری در حال حاضر می باشد پرداختند.

 

1-با سلام و ادب لطفا خودتان را معرفی نمایید.
به نام خدا و با عرض سلام خدمت شما و کلیه مخاطبان، اینجانب محمد عرب زاده بحری هستم متولد شهر لنگرود استان گیلان و فارغ اتحصیل رشته جراحی کلیه و مجاری ادراری از دانشگاه شیراز می باشم.

2-لطف بفرمایید مختصری در مورد رشته اورولوژی و بیماری های مربوط به آن توضیح دهید.
اورولوژی در لغت به معنای شناخت سیستم ادراری و هر آنچه که به این مقوله مرتبط است می باشد ولی در پزشکی این واژه شامل تشخیص، درمان و جراحی بیماری های کلیه، مثانه، مجاری ادراری و حالب در بانوان و آقایان می باشد و همچنین اورولوژی بیماری های پروستات و بیماری های دستگاه تناسلی آقایان را هم در بر میگیرد.

3-معمولا جامعه بیماران شما را چه اشخاصی و در چه محدوده سنی تشکیل میدهند؟
اگرچه بیماران مبتلا به این عارضه ها را معمولا افراد 30 به بالا تشکیل میدهند ولیکن احتمال اینکه دستگاه ادراری تناسلی در سنین مختلف حتی نوزادی و دوران کودکی دچار اختلال شود دور از ذهن نیست، بدین صورت که ممکن است یک کودک در سالهای ابتدایی زندگی خویش و یا حتی دوران شیر خوارگی دچار بیماری های تناسلی گردد که در این هنگام مداخله پزشک اورولوژیست از شروط لازم جهت درمان است.

4-علائم نگران کنندهای که باعث می شود یک شخص به شما مراجعه کند کدام است؟
باید به اهمیت این نکته توجه داشت که هرگونه علائم ناخوشایند و هرچند خفیف در دستگاه تناسلی کافیست که ما به پزشک مراجعه نماییم تا پزشک مربوطه بتواند با تشخیص زود هنگام بیماری از گسترش آن جلوگیری بعمل آورد اما کلی ترین علائمی که مربوط به این بیماری ها میشود عبارتند از: دردهای متناوب در پهلو، مشاهده خون در ادرار و منی، تکرر ادرار و بی اختیاری آن، احساس توده در بیضه ها، سوزش ادرار، کاهش جهش ادرار و عدم تخلیه خوب مثانه همه و همه جزو فاکتورهای مهم جهت مراجعه هستند.

5-آقای دکتر یکی از مشکلاتی که قشر میانسال را گریبانگیر کرده بیماری های مربوط به پروستات است، لطفا در مورد این بیماری صحبت نمایید.
پروستات عضوی از دستگاه تناسلی مردانه است که در ابتدای مجرای ادراری در لگن قرار دارد، غده پروستات در تمام دوران کودکی کوچک مانده و با شروع بلوغ به جهت ترشح هورمون تستوسترون شروع به رشد میکند و در سن 20 سالگی افراد به اندازه تقریبا ثابت حدودا اندازه یک گردو میرسد. وظیفه اصلی پروستات ترشح مایع شیری رنگ به همراه منی است که در بارورسازی تخمک تاثیر بسزایی دارد، زیرا مجرای مایع مجرای دفران به علت وجود اسید سیتریک متابولیسم اسپرم نسبتا اسیدی است که این خود می تواند مانعی در باروری اسپرم باشد که مایع پروستات به خنثی سازی اسیدیته این مایعات کمک میکند، همچنین پروستات جدا از تاثیری که در تولید مثل دارد وظیفه مهمی در دفع ادرار دارد که آن منقبض شدن عضلات پروستات است که باعث آهسته شدن جریان ادرار می شود.

6-لطفا از علائم بزرگ شدن پروستات بگویید.
از نشانه های مهم مشکلات پروستات تکرر ادرار، احتباس ادرارو کاهش جریان ادرار است که ناشی از تورم پروستاتند که با کمک سونوگرافی و TR قابل تشخیص و بررسی هستند که اگر شخص در مراحل ابتدایی بیماری باشد با درمان دارویی قابل درمان و اگر در مراحل پیشرفته باشد توسط جراحی با لیزر و ... درمان صورت می پذیرد.

7-آیا بزرگی پروستات می تواند خطرناک باشد و انواع بیماری هاهی مربوط به پروستات کدامند؟
در نظر داشته باشید هر نوع بیماری که هر چند هم به نظر خطرناک نرسد ولی اگر زود تشخیص داده نشود و درمان انجام نشود می تواند در آینده ای دور یا نزدیک سبب بروز مشکلات جدی بزرگتری برای فرد شود. پروستات هم از این قاعده مستثنی نیست. بطور کلی بیماری های پروستاتی عبارتند از: پروستاتیت یا همان التهاب پروستات که بوسیله یک عفونت میکروبی ایجاد میشود. هایپرپلازی خوش خیم پروستات یه به اصطلاح عامه بزرگی خوش خیم پروستاتکه در نیمی از مردان بالای 50 سال دیده می شود. سرطان پروستات که یک بیماری بالقوه شدید است که بدخیم می باشد.


8- در صورت مواجه با علائم بیماری های پروستات چه باید بکنیم؟
نکته قابل توجه، افتراق بین علائم مربوط به پروستات با سایر بیماری های با علائم مشابه می باشد. از جمله عفونت های ادراری و سیستیت مثانه، تنگی مجاری ادراری، اختلالات اسفنگتری گردن مثانه و مثانه نوروژنیک می باشد.
9-آیا راهی برای جلوگیری از بزرگی پروستات وجود دارد؟
خیر، از آنجایی که این بیماری به اقتضای سن بیمار ایجاد می شود هنوز هیچ راهی برای جلوگیری از بزرگ شدن پروستات پیدا نشده است و درمان این بیماری به شدت آن نیز بستگی داردکه اغلب در مراحل اولیه درمان دارویی صورت می پذیرد.

10-درمان دارویی به چه صورتی به کوچک شدن پروستات کمک میکند؟
درمان های پروستات بستگی به شرایط بالینی و شدت علائم بیمار دارد.
به غیر از مواردی که نیاز به درمان قطعی جراحی دارد که شامل:
1 – عفونت های تکرار شونده با عدم پاسخ نسبی به درمان دارویی
2- سنگ مثانه همزمان با بزرگی پروستات
3 – هماچوری یا خونریزی شدید ادراری
4 – نارسایی کلیه ناشی از فشار پروستات
در سایر موارد امکان درمان دارویی ممکن است.
نکته مهم در مورد درمان پروستات، توجه به کیفیت زندگی می باشد و اینکه شرایط زندگی وی چقدر با علائم پروستات تحت تاثیر قرار گرفته است. درمانهای دارویی شامل: الف) داروهای شل کننده عضلات صاف پروستات مثل ترازوسین و تامسولوسین، ب) داروهای کوچک کننده پروستات با مهار متابولیت فعال تستسترون (DHT) مانند فیناستراید و ج) داروهای گیاهی که نقش پررنگی در درمان پروستات دارند از جمله ترکیبات
11-به عنوان اخرین سوال چه اصولی را جهت پیشگیری از بیماری های اورولوژیکی پیشنهاد میکنید؟
باید در نظر داشت که همه بیماری های مربوط به دستگاه تناسلی بطور کامل و 100% قابل پیشگیری نمیباشند اما نکته مهم تشخیص بموقع آنهاست که می تواند عوارض جانبی و زیان های ناشی از بیماری را به حداقل ممکن برساند و باعث نجات جان بیمار شود. جدا از بیماری های ارثی، رعایت بهداشت فردی و دوری از رفتارهای پرخطر جنسی بسیار مهم است و همچنین مراجعه بموقع و معاینات منظم سالانه می تواند بسیار موثر باشد.

و سخن آخر
تشکر صمیمانه از شما و همچنین آرزوی موفقیت و سلامت روزافزون برای مردم عزیز کشورمان