عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز: مصرف چربی ها، نوشیدنی های گازدار، تند تند غذا خوردن و خوب نجویدن غذا از مهمترین عوامل بروز سوء هاضمه است.
دکتر پژمان علوی فوق تخصص گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: سوء هاضمه به مجموعه علائمی از جمله درد و احساس سیری زودرس، نفخ، احساس برآمدگی شکم، حالت تهوع و گاها استفراغ گفته می شود که قسمت های فوقانی شکم را درگیر می کند.
وی افزود: با جمع شدن این عوامل فرد دچار سوء هاضمه می شود به این معنی که در حالت طبیعی پس از صرف غذا که باید احساس آرامش و لذت داشته باشد احساس ناراحتی، درد و مجموعه ای از این علائم می شوند و ممکن است دچار تاخیر در هضم غذا شوند.
علوی با بیان اینکه تاخیر در هضم غذا به این معنی است که فرد تا آخر شب احساس می کند که اصطلاحا غذا روی دلش مانده است، افزود: این افراد احساس گرسنگی شدیدی می کنند ولی با خوردن یک یا دو لقمه احساس سیری پیدا می کنندکه مجموعه این علائم نشان دهنده ابتلای فرد به سوء هاضمه می باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با تقسیم بندی علل سوء هاضمه گفت: یکی از علل معده و اثنی عشر است که عواملی مانند پیچ خوردگی مزمن معده، تنگی عروق گوارشی و معده که منجر به عدم خونرسانی متناوب به معده خواهد شد موثر هستند زیرا معده برای هضم غذا نیاز به خون دارد که در این حالت افزایش خونرسانی به معده به نحو درست صورت نمی گیرد و معده دچار درجاتی از کم خونی می شود.
مسئول انجمن سلیاک استان خوزستان در بیان دیگر علت وقوع سوءهاضمه گفت: سایر میکروب ها و آلودگی هایی که می توانند معده را درگیر کنند مانند باکتری ها، ویروس ها، عفونت های قارچی می توانند به معده و اثنی عشر آسیب وارد نمایند، همچنین بیماری هایی مانند دیابت که سایر نقاط بدن را درگیر می کنند می توانند عامل موثری در بروز بیماری سوء هاضمه باشند.
علوی تصریح کرد: یکی دیگر از علت ها سایر آلرژی های غذایی هستند به این معنی که فرد به یک ماده غذایی حساسیت دارد، عادات بد غذایی مانند تند تند غذا خوردن، خوب نجویدن غذا، خوردن مواد محرک مانند سس های خیلی تند و مواد آسیب رسان به معده، مصرف نوشیدنی های خیلی داغ مانند چای، خوردن غذا در شرایط روحی بد، عوارض داروهایی که فرد به علل دیگر مصرف می کند که در راس آنها آسپرین ها و مسکن ها هستند و زخمهای گوارشی از مهمترین عوامل ابتلای فرد به بیماری سوء هاضمه می باشند.
عضو مرکز تحقیقات بیماری های کبد و گوارش دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: هضم برخی مواد غذایی از جمله چربی ها برای دستگاه گوارش بسیار دشوار است به این معنی که هر میزان چربی غذا بیشتر باشد وظیفه معده برای هضم آن سخت تر بوده و کار معده را سنگین می کند، غذاهای تند مانند سس ها، غذاهایی که بصورت صنعتی آماده می شوند که این نوع غذاها همخوانی کمتری با دستگاه گوارش دارند و متاسفانه عادت غذا خوردن به سمت مصرف هر چه بیشتر آنها و فست فودها رفته است که شاید یک علت آن را بتوان شهری شدن و تسریع در زندگی شهری دانست از عواملی است که در افزایش میزان ابتلای افراد به سوءهاضمه موثر می باشد.
وی راهکار جلوگیری از این بیماری را ورود مجدد غذاهای سنتی دانست گفت: باید راهکاری اندیشیده شود تا غذاهای سنتی که همخوانی بیشتری با دستگاه گوارش دارند بصورت مدرن تولید شده و مجددا وارد سفره خانواده های ایرانی شوند.
گفتنی است هلدینگ یاقوت رویان شربت آلوئه ورا دایجستیو را که تولید کمپانی ESI ایتالیا می باشد را وارد بازار نموده و از طریق داروخانه های سراسر کشور در دسترس شما عزیزان قرار داده است. این محصول بسیار مفید به عنوان یک داروی ارزشمند در سیستم دستگاه گوارش معده – روده ای به شمار می آید ، در درمان سوء هاضمه و رفع علائم ناشی از آن و همچنین به عنوان یک دارو در درمان (ulcers ) زخم معده و بیماری هایی که بر اثر تغییر آب و هوا ایجاد می گردد و همچنین aerophagy هوا بلعی و نفخ و ورم معده توصیه می گردد. در فرمول عصاره آلوئه ورا ،عصاره صبر زرد با سایر گیاهان دارویی که همراه دارد ، اثر synergic ) اثر دهی بیشتر( وبسیار مفیدی بخصوص بر روی عملکرد کبد ، کیسه صفرا ، هضم غذا و محافظت مخاط معده از خود نشان می دهد.
بعلت دارا بودن عصاره papaya و روغنهای اساسی Fennel و Anise در جهت بهبود عمل هضم غذا و تسهیل عمل گوارش کمک شایانی می نماید. مواد فعال و موثر در عصاره صبر زرد ، از نظر نحوه عملکرد و پایداری ، دارای تائیدیه از منابع معتبر کشور ایتالیا با شماره p-۱۶۵ یا IASC می باشد.