پژوهشگران دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس طی تحقیقی به بررسی اثر کروسین و کروستین موجود در زعفران بر بیان ژنهای p53 و p27 در تومورهای سرطان سینه پرداختند.
زعفران نه تنها به عنوان یک ادویه، بلکه به عنوان یک گیاه دارویی با استفادههای درمانی متنوع، مورد توجه است.
کاربرد مهمی که امروزه برای این گیاه ثابت شده، نقش آن در درمان سرطانهای مختلف است.
مهشید عزیزیان کارشناس ارشد بیوشیمی بالینی دانشگاه تربیت مدرس دراین زمینه گفت: کروستین و کروسین از کاروتنوئیدهای مهم زعفران است که اثرات ضد توموری و ضد سرطانی آنها در مطالعات مختلف نشان داده شده است. اما مکانیزم دقیق مولکولی عمل این ترکیبات در مهار سرطان هنوز نامشخص است.
وی با اشاره به شیوع روزافزون سرطان سینه در زنان گفت: سرطان سینه یکی از شایعترین سرطانها در زنان است که 6 تا 57 درصد آنها نیز از نوع وابسته به استروژن است .
یکی از علل بروز سرطان عدم تعادل بین مرگ و تکثیر سلولی از طریق چرخه سلولی است.35p یکی از مهمترین ژنهای دخیل در آپوپتوز و تکثیر سلولی است. 72p نیز یکی از مهارکنندههای کینازهای وابسته سیکلین است که فعالیت آن منجر به مهار چرخه سلولی میشود.
عزیزیان در خصوص اهداف این طرح پژوهشی اظهار کرد :با توجه به اینکه مطالعه قبلی ما اثرهای متفاوت کروسین و کروستین را بر فعال سازی 12p در تومورهای سرطان سینه القاء شده توسط UMN در رت نشان داد، به منظور روشن شدن مکانیزم این اثر، بررسی بیان ژنهای 35p و 72p در این تومورها اجرا شد .
RNA از تومورهای سینه القاء شده توسط NMU و بافت طبیعی رتهای ماده استخراج شد. سپس بیان ژنهای 35p و 72p در این نمونهها با روش RCP-TR بررسی گردید.
وی در ادامه یافته های خود را اینگونه تشریح کرد: مقایسه نمونههای بدون تیمار و تیمارشده با کاروتنوئیدهای زعفران، افزایش بیان ژن 35p در تومورهای رتهای تیمار شده با کروستین ولی کاهش بیان آن در تومورهای تیمار شده با کروسین را نشان داد.
همچنین، کاهش بیان 72p در تومورهای رتهای تیمار شده با کروستین و کروسین نسبت به رت های توموری بدون تیمار مشاهده شد.
پژوهشگر دانشگاه تربیت مدرس درپایان گفت: کروستین و کروسین بیان p72را در تومورهای سرطان سینه القاء شده با NMU کاهش دادند ولی اثر آنها بر p35 متفاوت بود که این یافته با دادههای قبلی ما در مورد 12p هماهنگ است.