مدیرگروه کشاورزی پژوهشکده گیاهان و مواد دارویی دانشگاه شهید بهشتی بر لزوم توسعه بانک بذر و نهال این مجموعه تاکید کرد و گفت:بانک بذر و نهال از انقراض گیاهان دارویی جلوگیری می کند.
دکتر محمدحسین میرجلیلی افزود:تهیه نمونه بذر، کشت بافت گیاهی وتکثیر آن، آماده کردن گیاه برای کاشت در مزارع و اجرای فرایند اهلی کردن از جمله اقدامات بانک بذر و نهال است.
وی با اشاره به اینکه بانک بذر و نهال گیاهان دارویی از سال 1380 در این مجموعه راه اندازی شده و تاکنون بذر بیش از 100 گونه انحصاری و بومی گیاهان دارویی در آن جمع آوری شده است، اظهار کرد: در صدد هستیم بذر تمامی گیاهان دارویی کشور را در این بانک جمع آوری کنیم.
میرجلیلی ادامه داد: برخی از گونه های گیاهی مانند 'مهرگیاه' که در شمال کشور رویش داشت، منقرض شده و در حال حاضر دسترسی به اینگونه گیاه داروی نداریم.
وی یکی از سیاست های مهم پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی را ایجاد بانک بذر ونهال گیاهان دارویی اعلام کرد و گفت: ارائه خدمات مناسب به محققان، ترویج کشاورزی گیاهان دارویی و حفظ و نگهداری مناسب آنها از مهمترین مزایای این مجموعه است.
میرجلیلی با اشاره به اینکه برخی از گونه های گیاهی به دلیل برداشت بی رویه در معرض انقراض قرار گرفته اند، افزود: اغلب گیاهان دارویی کشور به صورت خودرو در عرصه های طبیعی رشد و نمو می کنند که برخی از آنها براثر برداشت بی رویه در معرض نابودی قرار گرفتند.
عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان و مواد دارویی، آویشن ایرانی، باریجه، مهرخوش، آنغوزه و برخی از گونه های مرزه را از جمله گونه گیاهی انحصاری کشور اعلام کرد وگفت: درحال حاضر مردم آنها را از عرصه های طبیعی برداشت می کنند.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از گیاهان دارویی کشور تاکنون اهلی نشده اند اظهار کرد: با در نظر گرفتن شرایط دمایی، تغذیه، خاک مناسب می توان زمینه اهلی کردن آنها را با بهره گیری از توانمندی های بانک بذر فراهم آورد.
میرجلیلی افزود:برخی از گونه های گیاهی در کشور ما وجود ندارند اما از آنها داروهای گیاهی استراتژیک تولید می شود که این گیاهان از جمله گیاهان بومی سایر کشور هستند.
وی با اشاره به اینکه بذر اینگونه گیاهان را باید تهیه و در این بانک نگهداری کرد افزود: تا زمانی که نتوانیم به اینگونه گیاهان دارویی دسترسی پیدا کنیم مصرف کننده محض فراورده های دارویی حاصل از این گیاهان هستیم .