لقب بينالمللي آووکادو «گلابي سوسماري» است که ميگويند خاستگاه اوليهاش مکزيکو بوده و نام آووکادو را از همانجا برايش انتخاب کردهاند که از کلمهاي چون Ahuacatl در زبان آزتک مشتق شده است. جالب است بدانيد محبوبيت آووکادو در جهان به علت امکان جايگزيني آن در تهيه ساندويچها و سالادها به جاي گوشت است که آن را مديون ميزان بالاي چربياش است. در بعضي کشورها مانند اندونزي، فيليپين، ويتنام و برزيل از آووکادو براي تهيه ميلکشيک يا بستني و ساير دسرها استفاده ميشود. از همه اينها گذشته، آووکادو يکي از سالمترين مواد غذايي است که در آن 25 ريزمغذي حياتي بدن از جمله ويتامينهاي A، B، C، E، K، فسفر، مس، آهن، منيزيوم و پتاسيم وجود دارد. در واقع شما بايد 2 تا 3 موز بخوريد تا پتاسيم موجود در يک آووکادو به بدنتان برسد. اين ميوه همچنين حاوي مقادير زيادي فيبر است که در کنار ترکيباتي چون بتاسيتوسترول، گلوتاتيون و لوتين از بدن در برابر ابتلا به بسياري از بيماريها محافظت ميکند. با هم نگاهي به برخي خواص ويژه آووکادو مياندازيم.
حفظ سلامت قلب
آووکادو حاوي ويتامين B6 و اسيدفوليک است که به نرمال نگه داشتن سطح Homocysteine خون کمک ميکند. سطح اين ترکيب در خون رابطه مستقيمي با بروز بيماريهاي قلبي دارد. گذشته از اين، آووکادو حاوي مقادير زيادي ويتامين E است که در کنار گلوتاتيون و چربيهاي غيراشباع به سلامتي قلب کمک ميکند.
کاهش کلسترول خون
اين ماده سرشار از ترکيبي به نام بتاسيتوسترول است که ثابت شده تأثير زيادي بر کاهش فشار خون دارد. بر اساس يکي از بررسيهاي انجامشده، بيماراني که کلسترول بالايي داشتند با مصرف آووکادو به مدت يک هفته توانستند 17 درصد کلسترول کلي خونشان را کاهش دهند و بهطور شاخص 22 درصد کاهش کلسترول بد و 11 درصد هم افزايش کلسترول خوب خون را شاهد بودند.
کنترل فشار خون
آووکادو يکي از منابع عالي پتاسيم است که به کنترل فشار خون کمک زيادي ميکند.
ويژگيهاي ضدالتهابي
ترکيبات خاص يافتشده در آووکادو مانند پليفنول و فلاونوئيدها ميتوانند در کاهش التهابات و تأثيرات منفي آنها در بدن مؤثر باشند.
تضمين سلامت چشم
آووکادو منبعي بسيار خوب براي ماده مؤثر و مفيد کاروتونوئيدلوتين است که از عوارض پيرچشمي و تضعيف ديد ناشي از افزايش سن جلوگيري ميکند و مانع بروز آبمرواريد ميشود.
تثبيت قند خون
چربيهاي غيراشباع و مفيد موجود در اين ماده غذايي باعث تثبيت مقاومت انسولين ذخيرهشده در بدن ميشوند و سطح قند خون را کاهش ميدهند. آووکادو مقادير زيادي فيبر حلشدني دارد که اين ماده خود عاملي مؤثر در تثبيت ميزان قند خون است.
جلوگيري از اختلالات جنيني
آووکادو مقدار فراواني فولات دارد که آن را به عنوان نوعي ويتامين B معروف به اسيدفوليک ميشناسيم. يک فنجان آووکادوي خردشده 23 درصد از فولات توصيهشده روزانه بدن را تأمين ميکند. ميزان بالاي فولات موجود در اين ماده غذايي از اختلالات حين تولد نوزاد مانند آسيبهاي نخاعي و عصبي جلوگيري ميکند.
کاهش خطر سکته مغزي
ميزان بسيار بالاي فولات موجود در آووکادو از بروز سکته مغزي جلوگيري ميکند. در بررسي ويژهاي مشخص شد که رژيمهاي غذايي سرشار از فولات خطر ابتلا به سکته مغزي را به ميزان زيادي کاهش ميدهند.
عوارض ضدسرطاني
تحقيقات بسياري انجام شده که نشان ميدهد آووکادو مانع بروز و پيشرفت سرطان پروستات در بدن ميشود. اسيداوليک موجود در آووکادو در جلوگيري از ابتلا به سرطان سينه هم نقش مؤثري دارد.
مبارزه با راديکالهاي آزاد
آووکادو حاوي آنتياکسيداني بسيار قوي به نام گلوتاتيون است که ضمن همه ويژگيهاي مثبتش، با راديکالهاي آزاد بدن مبارزه ميکند.
غذاي ضدپيري
وقتي ميگوييم آووکادو سرشار از انواع آنتياکسيدانهاست، يعني ميتواند مانع بروز نشانههاي پيري شود. ماده گلوتاتيون موجود در اين ميوه سيستم ايمني بدن را تقويت و روند پيري را کند ميکند و باعث بهبود عملکرد سيستم عصبي بدن ميشود.
رفع بوي بد دهان
آووکادو يکي از بهترين شويندههاي طبيعي دهان و درماني خانگي و مؤثر براي رفع بوي نامطبوع دهان است. اين ميوه ميتواند سطح زبان را کاملاً پاک کند و باکتريهاي مولد بو را از بين ببرد.
افزايش جذب ريزمغذيها
مصرف آووکادو کمک ميکند جذب ريزمغذيهاي حياتي بدن افزايش يابد. در بررسيها مشخص شده وقتي افراد سالاد يا غذاهاي حاوي آووکادو ميخورند، ميزان جذب کاروتونوئيدها را در بدن خود 5 برابر افزايش ميدهند.
افزايش وزن
100 گرم آووکادو حاوي 200 کالري است؛ در حالي که بهطور معمول ميوهها در هر 100 گرم تنها بين 60 تا 80 کالري دارند. به علت ميزان بالاي کالري موجود در آووکادو، اين ميوه بهترين انتخاب براي افرادي است که ميخواهند افزايش وزن داشته باشند. البته کالري موجود در آن سالم و بدون چربي مضر و قند است.