بررسی مقدماتی گزارش های فردی نشان می دهد که تجویز ویتامین D با دوزهای بالا، میتواند یکی از درمان های بسیار موثر سندرم روده تحریک پذیر باشد.
عموما سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک بیماری بدون دلیل و درمان مشخص است. این بیماری که با دوره های متناوب بهبودی و شروع مجدد علائم مشخص میشود، دارای علائمی چون اسهال (یا یبوست)، درد شکم و نفخ است. بیماران با مخلوطی از داروهای شیمیائی و درمان های جایگزین به درمان آن میپردازند اما شیوه درمانی ثابتی برای همه بیماران وجود ندارد.
اثربخشی درمان این سندرم با ویتامین D در یک مطالعه تحقیقاتی در دانشگاه شفیلد انگلستان و چاپ شده در مجله BMJ Case Reports در سال ۲۰۱۲ به اثبات رسیده است. در این تحقیق آمده که یک خانم ۴۱ ساله مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (با اسهال شدید) برای بیش از ۲۵ سال، انواع درمان ها با داروهای ضد اسپاسم، داروهای ضد افسردگی (مهار کننده باز جذب انتخابی سروتونین) و داروهای ضد میکروبی را بدون تاثیر روی علائم بیماری تجربه کرده است.
درمان با رژیم های غذائی بدون لاکتوز و گلوتن توانست علائم را تخفیف دهد اما آنها را کاملا از بین نبرده بود. بکارگیری درمان های جایگزین دیگر مانند شستشوی کولون، مشاوره، هیپنوتیزم و استفاده از مکمل هائی مانند آلوئه ورا، اسید کاپریلیک، روغن سیر، چای نعناع و پروبیوتیک ها نیز فقط کمک کننده بودند.
این خانم از طریق رسانه های عمومی از بکارگیری ویتامین D توسط برخی بیماران در درمان بیماری IBS باخبر شد. بیمار در طول مدت ۳ سال با روزانه مصرف ۲۰۰۰ واحد در تابستان و در زمستان ۳۰۰۰-۴۰۰۰ واحد ۴۰۰۰ واحد بین المللی ویتامین D، توانست بیماری خود را کاملا کنترل کند. مکمل ویتامین D همچنین افسردگی و اضطراب او را درمان کرد.
براساس این مطالعه، محققین در پی یافتن شواهد دیگری در موثر بودن این درمان برآمدند. آنها به گزارشات جداگانه مربوط به ۳۷ بیمار رسیدند که ۷۰% آنها با استفاده از مکمل های ویتامین D بهبودی حاصل کرده بودند. البته از آنجائیکه ویتامین D از جمله ویتامین های محلول در چربی است و مصرف دوزهای بالا ممکن است با خطراتی همراه باشد، محققین درخواست میکنند که بیماران زیر نظر پزشک خود اقدام به درمان کنند.