• تلفن :3902-21-0098


اگر بيماري خاصي داريد و پزشک مصرف برخي از مکمل‌هاي غذايي را برايتان تجويز کرده است، بد نيست نگاهي به اين نكته‌هاي اجمالي اما کاربردي در مورد چگونگي مصرف مکمل‌ها بيندازيد تا بدنتان بيشترين سود را از مصرف آنها ببرد...

 

مکمل آهن + 7 نکته

1.مکمل آهن در صورتي به شما تجويز مي‌شود که مبتلا به کم‌خوني فقر آهن باشيد بنابراين بدون هيچ دليل و خودسرانه، اين قرص را مصرف نكنيد.

2.بهتر است مکمل آهن را با يک ليوان پر از آب ساده ميل کنيد. مصرف مکمل‌هاي آهن با آب مرکبات هم براي جذب بهتر آهن موجود در آنها توصيه مي‌شود.

3.اگر پس از خوردن مکمل‌ آهن، دچار دل‌درد يا معده‌درد مي‌شويد بهتر است اين مکمل را با شکم خالي مصرف نکنيد. البته در اين صورت جذب آهن موجود در مکمل شما کمي کاهش پيدا مي‌کند.

4.يک ساعت پيش از خوردن صبحانه يا
2 ساعت پس از مصرف هر يک از وعده‌هاي غذايي، بهترين زمان براي مصرف مکمل آهن است.

5.مکمل آهن را با شير، دوغ يا ساير نوشيدني‌هاي حاوي کلسيم مصرف نکنيد زيرا کلسيم باعث ايجاد اختلال در جذب آهن مي‌شود.

6.معمولا مصرف مکمل‌هاي حاوي آهن با ايجاد يبوست همراه هستند. بنابراين براي رهايي از اين مشکل مي‌توانيد رژيم غذايي خود را تا پايان دوره مصرف مکمل آهن سرشار از فيبر خوراکي کنيد. يادتان باشد كه ميوه‌ها، سبزي‌ها و غلات سبوس‌دار منابع خوبي براي دريافت فيبر محسوب مي‌شوند.

7.مکمل آهن را هر روز سر ساعت مشخصي مصرف کنيد تا دريافت و جذب آن به بهترين نحو ممکن انجام شود.

 

مکمل روي + 7 نکته

1.مکمل‌ روي را هم مانند مکمل آهن با يک ليوان پر از آب ساده ميل کنيد. نوشيدن آب کافي همراه مکمل‌ باعث مي‌شود مواد موجود در آن در قسمت‌هاي خاصي از بدن که قرار است آزاد شود، آزاد و جذب بدن شود.

2.مصرف مکمل روي و کلسيم با يکديگر تداخل ايجاد مي‌کنند و اثر يکديگر را از بين مي‌برند. بنابراين اگر مجبور به استفاده از هر دوي اين مکمل‌ها هستيد، حتما موضوع را با پزشکتان در ميان بگذاريد تا او ساعت مناسب مصرف هر کدام را برايتان مشخص کند.

3.به طور کلي مصرف مکمل روي با ساير مواد معدني از جمله آهن، مس، منگنز و کلسيم تداخل دارد. بنابراين بهتر است اين مکمل را به صورت جداگانه و فقط با آب ساده ميل کنيد. براي پيشگيري از ايجاد تداخل در جذب مکمل روي بايد از خوردن آن با شير يا دوغ هم خودداري کرد.

4.آب‌هاي سخت و سنگين مي‌توانند در جذب روي اختلال ايجاد کنند. بنابراين اگر در مناطقي زندگي مي‌کنيد که آب سخت دارند بايد راهي براي تهيه آب‌هاي ساده به منظور مصرف مکمل روي پيدا کنيد.

5.غلات و حبوبات حاوي ماده‌اي به نام «فيتات» هستند که اين ماده مي‌تواند جذب روي را مختل کند. بنابراين يکي، دو ساعت قبل و بعد از مصرف مکمل روي، دور اين قبيل خوراکي‌ها را خط بکشيد.

6.اگر ناراحتي کليه، کبد يا اسهال مزمن و ديابت داريد، موضوع را با پزشک خود در ميان بگذاريد. ممکن است در اين موارد، پزشک شما مصرف حجم بالاتري از مکمل روي را براي بهره‌مندي و جذب بيشتر آن به‌ شما توصيه کند.

7.اگر مکمل روي مصرف مي‌کنيد، حجم مواد غذايي حاوي فيبر را در برنامه روزانه‌تان افزايش ندهيد. دريافت فيبر فراوان مي‌تواند دفع روي از بدن را به دنبال داشته باشد.

 

مکمل ويتامين C + 5 نکته

1.مکمل يا همان قرص‌هاي ويتامين C را درست به اندازه‌اي که پزشکتان تجويز کرده است، مصرف کنيد. افزايش خودسرانه مصرف اين مکمل مي‌تواند ابتلا به اسهال و تحريک ترشح شيره‌هاي گوارشي را در پي داشته باشد.

2.مکمل‌هاي ويتامين C را با مکمل‌هاي ويتامين‌هاي A و E يا با خوراکي‌هاي حاوي اين ويتامين‌ها مصرف کنيد. اگر اين 3 ويتامين با يکديگر مصرف شوند، جذب‌شان در بدن به مراتب بالاتر مي‌رود.

3.اگر مکمل ويتامين C مصرف مي‌کنيد، سيگار نکشيد. سيگار کشيدن مي‌تواند باعث دفع اين ويتامين از بدن شود.

4.تا يکي، دو ساعت پس از مصرف مکمل‌هاي ويتامين C، آهن و اسيد فوليک از نوشيدن چاي و قهوه خودداري کنيد تا اختلالي در جذب اين مواد مغذي به وجود نيايد.

5.داروهاي استروييدي، ضدبارداري، ضددرد و ضدافسردگي مي‌توانند تاثيري منفي روي جذب ويتامين C داشته باشند. بنابراين اگر اين گروه از داروها را مصرف مي‌کنيد، بهتر است موضوع را با پزشک خود در ميان بگذاريد تا در صورت لزوم، مصرف اين مکمل در دوزهاي بالاتري برايتان تجويز شود.

 

مکمل اسيد فوليک + 4 نکته

1.مصرف مکمل‌هاي حاوي اسيد فوليک معمولا به خانم‌هاي باردار توصيه مي‌شود. بنابراين بهتر است آنها براي پيشگيري از ابتلا به کم‌خوني يا آسيب رساندن به خود و جنين‌شان ميزان مصرف اين مکمل را به صورت خودسرانه کم يا زياد نکنند.

2.بهتر است مکمل اسيد فوليک را با خوراکي‌هاي حاوي اين ريزمغذي‌ مصرف کنيد. سبزي‌هاي داراي برگ سبز پهن، مرکبات، حبوبات و غلات سبوس‌دار حاوي اسيدفوليک هستند و مي‌توانند همراهان غذايي خوبي براي اين مکمل باشند.

3.براي جذب بهتر و تاثير بيشتر مکمل اسيد فوليک بايد آن را در ساعت‌هاي مشخصي از روز مصرف کنيد. اينکه مکمل اسيد فوليک را صبح، ظهر، عصر يا حتي هنگام خواب مصرف کنيد، اهميت و فرق چنداني ندارد. همان‌طور که گفتيم مهم اين است که آن را هر روز و در ساعت مشخصي بخوريد.

4.بيشتر خانم‌هاي باردار يا کساني که قصد بارداري دارند، براي پيشگيري از کم‌خوني يا ايجاد اختلال در زايمان، اقدام به مصرف خودسرانه و بيش از اندازه مکمل‌هاي حاوي اسيدفوليک مي‌کنند. بهتر است اين گروه از افراد بدانند که مصرف بيش از 1000 ميکروگرم اسيدفوليک در روز به هيچ‌كس و تحت هيچ شرايطي توصيه نمي‌شود.

 

مکمل کلسيم + 5 نکته

1.مکمل کلسيم هم مانند بسياري از مکمل‌هاي غذايي ديگر مي‌تواند در هر ساعتي از روز اما به صورت منظم مصرف شود.

2.شما مي‌توانيد در هر وعده مصرف، حداکثر 500 تا 600 ميلي‌گرم مکمل کلسيم استفاده کنيد. اگر پزشک شما مصرف روزي 1000 ميلي‌گرم مکمل کلسيم را برايتان تجويز کرده بايد آن را در دو وعده مختلف استفاده کنيد تا جذب آن به بيشترين و بهترين حد ممکن برسد.

3.گاهي مصرف مكمل كلسيم آن هم در دوز بالاي 600 ميلي‌گرم با يبوست همراه است كه توصيه مي‌شود براي پيشگيري از اين عارضه، افراد روزي 11 تا 12 ليوان آب بنوشند.

4.مصرف مکمل کلسيم با بسياري از داروها از جمله آنتي‌بيوتيک‌ها و داروهاي کاهش‌دهنده فشارخون تداخل پيدا مي‌كند يعني اگر اين مکمل را با داروهاي نامبرده به طور همزمان مصرف کنيد، هم جذب کلسيم در بدنتان را مختل کرده‌ايد و هم اثر داروي مصرفي‌تان را کاهش داده‌ايد. بنابراين بهتر است در اين مورد با پزشکتان مشورت يا مکمل کلسيم را حداقل 2 ساعت پيش از خوردن داروها و مکمل‌هاي ديگر مصرف کنيد.

5.اگر مکمل کربنات کلسيم مي‌خوريد، حتما آن را همراه غذا مصرف کنيد تا ترشح اسيدمعده به جذب بهتر آن کمک کند.