ویتامین B۱۲ که هم چنین به عنوان کوبالامین نیز شناخته شده است، یک ویتامین محلول در آب است. در این میان، ارتقاء سلامت پوست و ناخن ها، پیش گیری از بیماری های سیستم عصبی، سنتز DNA و غیره از مزایای عمده ویتامین B۱۲ می باشند. مقاله زیر اطلاعاتی را در مورد استفاده و یا فواید ویتامین B۱۲، منابع آن و اختلالات ناشی از کم بود آن فراهم می کند.
ویتامین B۱۲ چه خصوصیاتی دارد؟
ویتامین B۱۲ به طور تصادفی در جستجوی گزینه های درمانی برای درمان کم خونی خطرناک مرگ بار در سال ۱۹۳۴ کشف شد. در سال ۱۹۴۸ نیز جدا سازی شد.
ویتامین B یک ویتامین مجموعه ای (شناخته شده به عنوان B کمپلکس) می باشد که به زیر نوع های مختلف نظیر B۱ (تیامین)، B۲ (ریبو فلاوین)، B۳ (نیاسین)، B۶ (پیریدوکسین)، B۹ (اسید فولیک) و ویتامین B۱۲ (کوبالامین) تقسیم می شود. عمل کرد اولیه ویتامین های گروه B تولید انرژی است. ویتامین B۱۲ اغلب در ترکیب با سایر ویتامین های گروه B استفاده می شود. این ویتامین نقش مهمی در عمل کرد صحیح سیستم عصبی ایفا می کند.
ویتامین B۱۲ موجود در غذا پس از ورود به بدن ابتدا با پروتئینی به نام «هاپتوکورین» (فاکتورR یا ترانس کوبالامین یک) ترشح شده از غدد بزاقی، پیوند داده می شود. «هاپتوکورین» با درست کردن یک کمپلکس با این ویتامین، از از بین رفتن آن توسط اسید معده جلو گیری میکند. سلول های جداری معده پروتئینی به نام «اینترینسیک فاکتور» یا فاکتور داخلی میسازند. وقتی که کمپلکس «هاپتوکورین ویتامین B۱۲» وارد روده کوچک میشود، آنزیم پانکراس هاپتو کورین را حل میکند و ویتامین B۱۲ را آزاد میکند، آن گاه ویتامین B۱۲ با فاکتور داخلی پیوند زده شده و به بخش انتهایی روده کوچک (ایلئوم) میرود. در قسمت انتهایی ایلئوم کمپلکس فاکتور داخلی + ویتامین B۱۲ با انتقال فعال (اندوسیتوز) وارد سلول های جدار روده می شود. در داخل سلول ها ویتامین B۱۲ از فاکتور داخلی جدا می شود و به پروتئین دیگری به نام ترانس کوبالامین دو متصل می شود. ترکیب این دو از روده به کبد منتقل می شود.
مزایای ویتامین B۱۲ چیست؟
تولید انرژی
همان طور که قبلا ذکر شد، ویتامین B۱۲ در درجه اول برای تولید انرژی استفاده می شود. این ویتامین با تبدیل کربو هیدرات ها به گلوکز در تولید انرژی کمک می نماید. این ویتامین برای افزایش ایمنی و هم چنین افزایش قدرت بدنی در یک فرد ضروری است. دوز مناسب ویتامین B۱۲ به درمان خستگی های مزمن، بی حالی و خستگی کمک می کند.
اثرات ویتامین B۱۲ بر سیستم عصبی
این ویتامین در حفظ غلاف میلین که به عایق بندی رشته های عصبی کمک می کند، اثر گذار است. ویتامین B۱۲ برای عمل کرد مناسب سیستم عصبی مورد نیاز است. کم بود این ویتامین می تواند به اختلالات سیستم عصبی منجر شود.
جلو گیری از کم خونی خطرناک
کم خونی خطرناک نوعی بیماری است که زمانی که روده به درستی نمی تواند ویتامین B۱۲ جذب کند، ایجاد می شود. ویتامین B۱۲در بدن برای تولید گلبول های قرمز خون مورد نیاز است. کم بود این ویتامین گلبول های قرمز خون را کاهش می دهد و منجر به کم خونی خطرناک می گردد. مصرف مناسب ویتامین B۱۲ می تواند موجب درمان و پیش گیری از کم خونی های خطرناک شود.
کاهش خطر ابتلا به بیماری قلب و عروق
سطوح بالای هموسیستئین در بدن به دیواره رگ های خونی آسیب می رساند و در نتیجه باعث تشکیل لخته خون می شود. این مسئله می تواند منجر به بیماری عروق کرونری شود. سطح هموسیستئین بالا یکی از دلایل بروز بیماری های قلبی است. اعتقاد بر این است که ویتامین B۱۲ به کاهش این سطح در بدن کمک می کند و به طور غیر مستقیم، از بیماری های قلبی پیش گیری می نماید. با این حال، اطلاعات کافی برای حمایت از این ادعا در دست رس نیست.
این ویتامین به حفظ سلامت پوست کمک می کند
این ویتامین نقش مهمی در شکل گیری، نگه داری و تعمیر سلول های مختلف در بدن ایفا می کند. بنا بر این، به سلامت پوست و ناخن کمک می کند. مصرف مناسب ویتامین B۱۲ می تواند در درمان اگزما، پسوریازیس و دیگر بیماری های پوستی کمک کند.
سنتز DNA
یکی از مهم ترین وظایف ویتامین B۱۲، سنتز DNA است. این ویتامین در تنظیمات DNA اثر می گذارد. این ویتامین، گروه های متیل را فراهم می کند که برای ساخت DNA مورد نیاز است.
جلو گیری از انواع خاصی از سرطان
اعتقاد بر این است که کم بود ویتامین B۱۲ می تواند به برخی از انواع سرطان، از جمله سرطان پستان، گردن، رحم و ریه منجر شود. ارتباط دقیق بین این دو هنوز اثبات نشده است. با این حال، مطالعات نشان داده اند که سطح پایین ویتامین B۱۲ می تواند یکی از عوامل ایجاد انواع خاصی از سرطان باشد.
ترویج روانی سلامتی
کم بود ویتامین B۱۲ به بهداشت ضعیف روانی، افسردگی و از دست دادن حافظه مرتبط است. مطالعات نشان داده است که این ویتامین به درمان از دست دادن حافظه و بیماری آلزایمر کمک می کند. هم چنین اثبات شده است که این ویتامین به طور خاص موجب به بود سلامت روان در افراد مسن می گردد.
منابع ویتامین B۱۲ چیست
این ویتامین تقریباً در تمام منابع غذایی حیوانی مانند جگر گاو، ماهی قزل آلا، تخم مرغ، مرغ، ماهی، کلیه بره، صدف، ماهی تن و غیره یافت می شود. منابع دیگر آن عبارتند از شیر، ماست و پنیر. شیر سویا غنی شده، مخمر ماء الشعیر غنی شده و برخی از سبزیجات دریایی نیز حاوی این ویتامین می باشند. دوز روزانه ویتامین B۱۲ برای بزرگسالان ۴ر۲ میکرو گرم در روز است که می تواند به راحتی با مصرف هر یک از مواد غذایی ذکر شده در رژیم غذایی افراد به طور منظم تأمین شود. شما می توانید با پزشک خود در مورد میزان نیاز بدن خود به ویتامین B۱۲ مشورت کنید. ثانیاً، توصیه می شود قبل از مصرف هر گونه مکمل های ویتامین به صورت منظم، با دکتر خود مشورت کنید.
کم بود ویتامین B۱۲ چیست
کم بود ویتامین B۱۲ به صورت نادر رخ می دهد. اما، اگر بدن قادر به استفاده از این ویتامین نباشد می تواند منجر به اختلالات ناشی از کم بود شدید این ویتامین در بدن شود. کم خونی مگالوبلاستیک، کم خونی خطرناک، مشکلات خواب، نوسانات خلقی، اختلالات احساسی یا روانی، ضعف، بی حالی، سر گیجه، فقدان اشتها، کاهش وزن، مشکلات گوارشی، زخم دهان و زبان، کاهش وزن، اختلال در راه رفتن، بوی بد دهان و غیره برخی از علائم رایج کم بود ویتامین B۱۲ می باشند. کم بود شدید این ویتامین هم چنین می تواند منجر به اختلالات روانی و از دست دادن حافظه شود. بنا بر این، به منظور جلو گیری از بیماری های ناشی از کاهش ویتامین B۱۲، مصرف این ویتامین در رژیم غذایی به طور منظم ضروری است.
همان طور که مشاهده شد، ویتامین B۱۲ تقریباً در تمام پروسه های مهم در بدن انسان نقش دارد. بنا بر این شما باید از حفظ سطوح سالم آن در بدن مطمئن شوید. داشتن یک رژیم غذایی مناسب به طور منظم می تواند در پیش گیری از بیماری های ناشی از کم بود ویتامین B۱۲ کمک نماید. مراقبت خود باشد!
توجه: این مقاله صرفاً به منظور ارائه اطلاعات نوشته شده است. بنا بر این نباید به عنوان یک جای گزین برای توصیه های تخصصی پزشکی در نظر گرفته شود.