سرماخوردگی یکی از مشکلات شایع در فصول سرد سال است که از طریق تنفسی در محیط های بسته و دست های آلوده به راحتی انتقال پیدا می کند. در طول فصل سرد ما شاهد بیماری کودکانمان هستیم که در محیط مدرسه و مهد کودک در تماس با همکلاسیهایشان به راحتی بیمار می شوند. معمولا هر کودک در هر سال 6 تا 12 بار دچار سرماخوردی می شود و هر بار ابتلا به سرماخوردگی علاوه بر وارد کردن هزینه های درمان به خانواده باعث می شود تا کودکمان برای مدتی از سیر طبیعی رشد خود باز مانده و عواقب دیگری چون غیبت از مدرسه وجبران آن را برای ما بدنبال دارد.
یکی از سولات متداول مادران از پزشک کودکشان در مورد تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرماخوردگی در کودکان است.
بی شک داشتن تغذیه مناسب و رعایت بهداشت فردی از جمله شستشوی مرتب دستها می تواند در پیشگیری از سرماخوردگی نقش بسزایی داشته باشد یکی از ترکیبات شناخته شده با خاصیت ضد میکروبی پروپولیس می باشد.
پروپولیس رزین سرشار از فلاونوئید هاست که زنبور عسل آن را تولید می کند و زنبور عسل از این ماده در ساخت کندو استفاده می کند. این ترکیب در واقع از مواد مترشحه از زنبور ها و درختان به خصوص گونه های درختی با میوه مخروطی حاصل می شود و به صورت یک ترکیب ضد میکروب و آنتی ویروس عمل می کند . در صورت مصرف این ترکیب توسط هر فردی در بدن این ترکیب مقاومت به عفونت ها را ایجاد می کند. کاربرد درمانی این ترکیب به 350 سال پیش از میلاد مسیح بر می گردد. این ترکیب افزون بر پیشگیری در کاهش طول مدت بیماری و تخفیف علایم سرماخوردگی نیز موثر می باشد.
از عصاره های کیاهی شناخته شده با خاصیت ضد میکروبی اکی ناسه است . این گیاه بومی آمریکا بوده و در درمان سرماخوردگی می تواند سود مند باشد. کافیست با شروع علایم سرماخوردگی پیش از آنکه بیماری شما تشدید شود از این گیاه استفاده نمایید در اینصورت تخفیف علایم و کاهش مدت بیماری را تجربه خواهید کرد. این گیاه در واقع به صورت یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل کرده و جلوی پیشرفت بیماری را می گیرد.
این ترکیبات طبیعی می توان امسال زمستانی آرام و بدون سرماخوردگی را برای خانواده شما به ارمغان بیاورند.
محققان دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مقاله ای اثرات درمانی ادعا شده گیاه زعفران در کتاب قانون بوعلی سینا را توضیح و به اثبات رسانده اند.
برای نگارش این مقاله که توسط دکتر حسین حسین زاده استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و همکارش دکتر مرجان نصیری اصل تهیه و در مجله معتبر Phytotherapy Research از مجموعه مجلات Wiley به چاپ رسیده است از کتاب دوم قانون بوعلی سینا (مجموعه 5 جلدی ) و بیش از 80 مقاله و کتاب استفاده شده است.
در بخشی از این مقاله آمده است: زعفران که در واقع قسمت کلاله این گیاه می باشد دارای مواد کاروتنوئیدی (کروسین، کروستین، a-کاروتنولیکوپن ) منوترژنالدئید (پیکروکروسین و سافرانال )، فلاونوئید و مواد دیگر می باشد.
این ادویه در طب سنتی جهت اثرات ضد تب، قاعده آور، خلط آور، شادی آور، تقویت قوای جنسی و غیره به کار می رود. کاربردهای این گیاه در طب سنتی در سیستم های مختلف بدن به طور کامل در این مقاله بیان شده است.
در بخش اصلی این مقاله اثرات مختلف زعفران که توسط ابوعلی سینا ادعا شده است با مقالات معتبر علمی مستند شده است.
از جمله کاربردهای عنوان شده در جلد دوم کتاب قانون برای زعفران کاربرد خوراکی آن است که باعث بهبود رنگ و رو می شود که آزمایشات بالینی این اثر را به خوبی نشان داده اند.
بر اساس کتاب قانون، زعفران از بین برنده ورم گوش بوده و عفونت و التهاب چشم را از بین می برد و در آزمایشات حیوانی نیز اثرات ضد درد و ضد التهاب زعفران مستند شده است.
در کتاب قانون بر اثر زعفران در خواب و ضعیف کننده حس تاکید شده است که بر اساس مقالات علمی روز جهان نیز در آزمایشات حیوانی اثرات خواب آور و ضد اضطراب این گیاه مشخص شده است .
بر اساس کتاب قانون زعفران شادی آور و مفرح است که اثرات ضد افسردگی زعفران و گلبرگ آن در انسان و حیوان ثابت شده است .این اثرات همسان با داروهای ضد افسردگی استاندارد مانند ایمی پرامین یا فلوکستین بوده است .
در کتاب قانون از زعفران به عنوان گیاه تقویت چشم یاد شده است و در تحقیقات بالینی نیز نشان داده شده است ماده موثر زعفران به بهبود خستگی چشم و رفع استحاله قسمتی از چشم (ماکول) می شود که در بهبود بینایی موثر است .
بر اساس کتاب قانون زعفران به خصوص روغن آن باعث تسهیل تنفس و تقویت اندام های تنفسی می شود که بر اساس تحقیقات انجام شده زعفران و به خصوص روغن آن در آزمایشات حیوانی اثرات متسع کننده برونش را نشان داده است .
بوعلی سینا در کتاب قانون از زعفران به عنوان مدر و محرک قوای جنسی یاد کرده است و در مقالات جدید نیز آزمایشات انسانی و حیوانی اثرات تقویت قوای جنسی زعفران نشان داده شده است .
بر اساس کتاب قانون رعفران برای رفع گرفتگی قاعدگی مفید بوده و زایمان را تسهیل می کند و بر اساس کارآزمایی های بالینی زعفران به صورت خوراکی یا استشمام ان به مدت 20 دقیقه در درمان سندرم پیش از قاعدگی، درد قاعدگی و غیره مفید می باشد.
در کتاب قانون از زعفران به عنوان استفراغ آور، تقویت کننده معده و کبد و کاهش اشتها یاد شده است و بر اساس تحقیقات علمی نیز مصرف 180 میلی گرم عصاره زعفران طی 8 هفته موجب کاهش خفیف وزن می شود .
همچنین در کتاب قانون آمده است زعفران عفونت را از بین می برد و در آزمایشات میکروبی نشان داده شده است که زعفران یا ماده موثر آن کروسین و سافرانال اثرات ضد میکروبی علیه اشرشیا، سالمونلا و کاندیدا دارد.
۱- بهتر است در همان ماههای اول بارداری جهت معاینه دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانپزشک روشهای بهداشتی لازم جهت پیشگیری ازپوسیدگی وبیماری لثه را به شما آموزش دهد .
۲- بعد از هر باراستفراغ دندانها را مسواک کنید و یا حداقل دهان را بطور کامل با آب بشویید .
زمان مناسب جهت ویزیت دندان ها
بطور کلی دوران حاملگی را که تقریبا” نه ماه است به سه دوره سه ماهه تقسیم می کنند که به نامهای سه ماهه اول ، دوم و سوم موسوم است . زمانهای مناسب مراجعه به دندانپزشک شامل دو بار در سه ماهه اول حداقل یکبار در سه ماهه دوم و یکبار در سه ماهه سوم است
در طول این دوره تغییرات مختلفی در بدن مادر و جنین ایجاد می شود .
سه ماه اول
بافتهای مختلف بدن جنین در این دوره تشکیل می شود و جنین به مواد و تحریکات مختلف بسیار حساس است و احتمال سقط جنین زیاد است .همچنین در این دوره مادر از کسالتهایی چون تهوع و استفراغ صبحگاهی ، بی میلی به غذا و تغییرات قلبی عروقی رنج می برد . بنابر این بهتر است درمانهای دندانپزشکی طولانی مدت در این دوره انجام نشود . ملاقات دوم سه ماهه اول جهت ارزیابی رعایت بهداشت دهان توسط خانم حامله است . تغییرات بافتهای لثه در اثر هورمونها بررسی می شود و دستورات بهداشتی لازم داده می شود .
سه ماه دوم : این دوره بهترین زمان جهت انجام درمانهای دندانپزشکی است چون بافتهای مختلف بدن جنین تشکیل شده اند و در حال رشد و تکامل هستند . همچنین حالت کسالت و تهوع ابتدای حاملگی تا حدودی برطرف شده است ،خانم حامله معمولا” راحت تر از سه ماهه اول می تواند در وضعیت مناسب روی صندلی دندانپزشکی قرار گیرد . در این دوره می توان تمام درمانهای دندانی لازم را انجام داد .استفاده از بی حس کننده موضعی مانعی ندارد .
سه ماه سوم : در این دوره رشد و تکامل جنین ادامه دارد و سرعت آن بیشتر از شش ماهه اول حاملگی است . خانم حامله به دلیل افزایش وزن جنین نمی تواند مدت زیادی در حالت خوابیده به پشت روی صندلی دندانپزشکی قرار گیرد .بنابر این بهتر است فقط درمانهای کوتاه مدت و اورژانس دراین دوره انجام شود . همچنین در ملاقات دندانپزشکی این دوره نکات لازم در مورد چگونگی رویش دندانهای نوزاد ، مراقبتهای منزل و زمان مراجعه جهت معاینه دندانپزشکی نوزاد توصیه خواهد شد .خانمهای حامله باید توجه داشته باشند که درمانهای اورژانس دندانپزشکی در هر دوره و زمانی از حاملگی می تواند انجام شود . بنابر این به هیچ وجه نباید برای تسکین درد دندان خود به مدت طولانی از مسکن ها استفاده کنند ، بلکه باید سریعا” به دندانپزشک مراجعه نمایند .
اسیدهای امگا 3 جزو اسیدهای چرب ضروری برای بدن هستند. آنها برای سلامتی انسان لازم هستند ولی بدن قادر به ساخت آنها نبوده و ما باید آنها را از غذاها تامین کنیم.
اسیدهای چرب امگا 3 در ماهیها مثل سالمون، ماهی تون و دیگر غذاهای دریایی مثل جلبک دریایی و در بعضی از گیاهان مثل دانه های روغنی وجود دارد.
امگا 3 مثل بعضی از اسیدهای چرب اشباع نشده نقش اساسی در کارکرد مغز، رشد و نمو طبیعی دارد. همچنین امگا 3 ریسک بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. انجمن قلب و عروق امریکا توصیه به مصرف ماهی، بخصوص ماهیهای چرب (مثل تون، ساردین، سالمون) حداقل 2 بار در هفته دارد.
مطالعات نشان داده است که امگا 3 باعث کاهش التهاب شده و در نتیجه ریسک بیماریهای مزمن مثل بیماریهای قلبی عروقی، سرطان والتهاب مفاصل (ارتریت) را کاهش می دهد. اسیدهای چرب امگا 3 در مغز تجمع یافته ودر فعالیتهای شناختی (مثل کارکرد مغز و حافظه) و فعالیتهای رفتاری موثر هستند.
نوزادانی که در دوران جنینی به اندازه کافی امگا 3 از مادر دریافت نکنند، در معرض خطر پوست خشک، بیماریهای قلبی، افسردگی، اختلالات رفتاری و گردش خونی ضعیف هستند. البته بسیار مهم است که در رژیم غذایی نسبت متناسبی از امگا 3و امگا 6 (نوع دیگری اسید چرب ضروری) باشد.
امگا 3 به کاهش التهاب کمک میکند و افزایش امگا 6 منجر به تحریک مغز و ایجاد التهاب میشود. رژیم مدیترانه ای نسبت مناسبی از امگا 3 و امگا 6 را حفظ میکند. این رژیم بیشتر شامل غلات، میوه های تازه، سبزیجات، ماهی، روغن زیتون و سیر میباشد.
امگا 3 در موارد زیر استفاده می شود:
کلسترول بالا
رژیم مدیترانه ای منجر به افزایش کلسترول خوب (HDL) میشود که در سلامت قلب موثر است. مشاهده شده که روغن ماهی سبب کاهش تری گلیسرید خون (یک نوع چربی در خون) میشود. گردو سرشار از اسید لینولییک یا ANA است که در بدن به امگا 3 تبدیل میشود و در نتیجه باعث کاهش کلسترول و تری گلیسرید در بیماران مبتلا به کلسترول بالا میشود.
دیابت
بیماران دچار دیابت اغلب تری گلیسرید بالا و HDL پایین دارند. اسیدهای چرب امگا 3 می توانند تری گلیسرید و اپوپروتیین را کاهش داده و سبب افزایش HDL شوند. برخی از بیماران دچار دیابت نوع 2 ممکن است با مصرف امگا 3 دچار افزایش مختصری در قند خون ناشتا شوند که در این مورد بیمار باید با پزشک خود مشورت کند.
ارتریت روماتویید
ارتریت روماتویید یک بیماری التهابی مفصل است که علت آن ساخته شدن انتی بادی علیه سلولهای بدن (اتوایمون) است. بعضی از بیماران ارتریت روماتویید ممکن است با خوردن امگا 3 دچار کاهش علایم خشکی صبحگاهی و درد مفاصل شوند. در یک مطالعه نشان داده شده که با مصرف امگا 3 نیاز بیماران به داروهای ضدالتهابی و مسکن کمتر شده است. ولی امگا 3 جلوی پیشرفت ارتریت روماتویید را نمی گیرد و فقط علایم را کاهش می دهد. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که رژیم غذایی سرشار از امگا 3 ممکن است در استیوارتریت (ارتروز مفاصل) هم کمک کننده باشد ولی نیاز به مطالعات بیشتری دارد.
پوکی استخوان (استوپروز)
برخی مطالعات نشان داده اند که امگا 3 ممکن است به افزایش کلسیم در بدن کمک کنند و باعث افزایش قدرت استخوانها شود، اگرچه همه نتایج مثبت نبوده است. بعضی مطالعات نشان داده است که کسانی که به اندازه کافی اسیدهای چرب دریافت نمی کنند (بخصوص اسید گاما لینولئیک و EPA - یک اسید چرب امگا 6) نسبت به کسانی که به اندازه کافی از این مواد استفاده می کنند، بیشتر مستعد پوکی استخوان هستند. در بررسی 3 ساله زنان بالای 65 سال با پوکی استخوان که اسیدهای چرب ضروری را دریافت می کردند، کمتر دچار پوکی استخوان شدند و حتی بسیاری از آنان افزایش در تراکم استخوان پدیدار شد.
افسردگی
مطالعات نشان داده است که مصرف اسیدهای چر ب امگا 3 باعث بهبود علایم افسردگی می شود. مطالعات متعدد همچنین مشخص کرد که مصرف امگا3 همراه با داروهای ضد افسردگی بیشتر باعث بهبود علایم می شود تا داروی افسردگی به تنهایی. همچنین مشخص شده که امگا 3 ممکن است سبب پیشگیری از افسردگی پس از زایمان شود. البته افسردگی یک بیماری جدی بوده و بدون نظر پزشک نباید درمان شود.
هیپراکتیویتی و عدم تمرکز
بچه های دچار عدم تمرکز و هیپراکتیو ممکن است دچار کمبود اسیدهای چرب خاصی باشند. در یک بررسی بالینی نزدیک به 100 پسر بچه که مشکلات رفتاری و یادگیری بیشتری داشتند، دارای سطح امگا 3 پایین تری نسبت به کسانی که این مشکل را نداشتند، بودند. البته این مسئله نیاز به مطالعه بیشتری دارد. ولی در هر حال دادن غذاهای سرشار از امگا 3 در بچه های هیپراکتیو عاقلانه به نظر میرسد.
بیماریهای پوستی
در یک بررسی بالینی در 13 بیمار دچار حساسیت به نور که دچار درماتیت ناشی از نور می شدند، تحت درمان با روغن ماهی قرار گرفتند و مشاهده شد که حساسیت آنها به نور واشعه ماورائ بنفش کاهش یافت. اما ضد آفتابهای موضعی از امگا 3 مفیدتر هستند.
سرطان روده بزرگ (کولون)
مصرف غذاهای سرشار از امگا 3 ریسک سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد. به طور مثال اسکیموها که چربی زیاد و ماهیهای غنی از امگا 3 می خورند، کمتر دچار سرطان کولون می شوند. مطالعات اولیه نشان داده است که در مراحل اولیه سرطان کولون سبب کند شدن پیشرفت این سرطان می شود.
دستان زيبا با ناخنهاي سالم
ناخنها در واقع سپرهاي مراقبتي انگشتان و لايه کمککننده براي مقاومت دستها حين برداشتن و گرفتن اشيا هستند. حتي اگر سيستم بدن شما عملکردي را که بايد، نداشته باشد، بازتابش را روي ناخنهايتان ميبينيد. حتي با نگاه کردن به ناخنهاي يک شخص ميتوان فهميد که او دچار کمخوني است يا از ساير مشکلات سلامتي در رنج است. هر چند گاهي در يک فرد سالم هم بسته به نبود مراقبت لازم، ظاهر ناخنها ممکن است دچار تغيير شکل شود. نبود مراقبت کافي به اين علت است که ما ناخنها را بياهميت ميشماريم يا فکر ميکنيم به خودي خود استحکام دارند. اما بايد بيشتر دقت کنيد. يادتان باشد وقتي به کسي براي آشنايي دست ميدهيد، اولين چيزي که به چشم ميآيد ناخنهاي طرف مقابل است. پس براي حفظ ظاهرتان هم که شده بهتر است توجه جديتري به ناخنهاي خود داشته باشيد. چطور؟ ما به شما ميگوييم:
* ناخنها از چه ساخته شدهاند؟
کراتين نوعي پروتئين است که ساختار اصلي ناخن را تشکيل ميدهد. در واقع ناخن پوششي چند لايه از کراتين است که از زير قسمت کوتيکول رشد ميکند و بالا ميآيد. کوتيکول همان هلال سفيدرنگي است که در قسمت انتهايي و پايه ناخن ميبينيد. وقتي سلولهاي جديد به روي آن اضافه ميشوند، سلولهاي مرده قبلي سفت ميشوند، تحت فشار قرار ميگيرند و از قسمت بالاي انگشت جدا ميشوند.
* تغييرات ناخن متأثر از شرايط سلامتي
اگر سالم و سرحال هستيد و به خوبي از ناخنهاي خود مراقبت ميکنيد، آنها بايد حالتي لطيف بدون خوردگي يا خراش داشته باشند، هيچ لکي روي آنها نباشد و تغيير رنگ يا شکل نداده باشند. در ضمن ناخنهاي سالم سطحي يکدست دارند. اگر هر گونه مشکلي در سلامت جسمانيتان داشته باشيد که نيازمند توجه باشد، بايد به اين نشانهها دقت کنيد: ناخنهاي زرد، جدا شدن ناخن از محل مخصوصش (عارضه اونيچوليسيس)، فرورفتگيهاي کوچک روي سطح ناخن، ناخنهاي سفيد و مات، ناخنهاي خم و پيچخورده و وجود سوراخهاي ريز روي سطح ناخن.
* مراقبت از ناخنها
برعکس آنچه تصور ميکنيد، حفظ سلامت و ظاهر ناخنها نياز به تلاش بسيار زياد و طاقتفرسايي ندارد. اگرچه عوامل ارثي نقش مهمي در ظاهر ناخنها ايفا ميکنند، اما رعايت بعضي از نکات ساده هم ميتواند در زيباتر و سالمتر به نظر رسيدن ناخنهايتان مؤثر باشد:
1. رژيم غذايي مناسب
قانون طلايي براي سلامت کلي بدن، استفاده از رژيم غذايي مناسب است. اين مسأله درباره ناخنها هم صدق ميکند. براي داشتن ناخنهاي زيبا تنها خوردن مواد مغذي عمده مانند کربوهيدراتها يا پروتئينها کافي نيست، بلکه بايد ريزمغذيهايي مانند ويتامينها و املاح را هم مصرف کنيد. به طور معمول فقر ويتامين D باعث شکنندگي و بدشکل شدن ناخنها ميشود. بيوتين، سيليکا، روي، اسيد فوليک و ويتامين C براي سلامت و زيبايي ناخنها ضروري است. ميتوانيد مقدار زيادي سالاد حلقهحلقه شده براي دريافت ويتامين C مصرف کنيد. مصرف سبزيجات بخارپز يا تفت داده شده هم مفيد است. غذاهاي سرشار از پروتئين مانند سويا، پنير، مغزها، گردو، بادام، بذرکتان و روغن دانههاي گياهي هم براي سلامت ناخن مناسب هستند.
2. پرهيز از مواد شيميايي
اگر دستها و ناخنهاي شما در معرض مداوم مواد شيميايي مانند شويندههاي قوي، وايتکس، صابون و... باشند، ممکن است آسيب ببينند. بنابراين بهترين کار اين است که هنگام کار با اين مواد دستکش به دست کنيد.
3. انتخاب محصولات آرايشي مفيد
يکي ديگر از علل تخريب ناخنها بهخصوص در خانمها، استفاده از محصولات آرايشي مخصوص ناخن؛ اما از جنس بد است. مثلاً پاککنندههاي لاکناخن عمدتاً حاوي ماده آستون هستند که بايد آنها را با پنبه يا دستمال روي ناخن بکشيد. اين مسأله باعث از بين رفتن رطوبت طبيعي ناخنها ميشود و آنها را شکننده ميکند. بنابراين بهترين کار استفاده کمتر از اين محصولات است. هر گاه هم مشکلي بروز کرد، بهتر است به طور کلي استفاده از آنها را کنار بگذاريد.
4. مرطوب کردن ناخنها
براي محافظت از ناخنها در برابر شکنندگي، مرطوب کردن منظم آنها ايده خوبي است. رها کردن ناخن با ماده جلادهنده يا برق ناخن براي چند روز کاري نادرست است. بنابراين بايد هر شب پيش از رفتن به رختخواب سطح ناخن را از هر ماده تزئيني و آرايشي پاک کنيد و مرطوبکننده را روي ناخن و پايه آن در سر انگشتان ماساژ دهيد.
5. استفاده از روغن ناخن
کمک گرفتن از روغنهاي طبيعي ميتواند هم زخمها را برطرف کند و هم باعث تقويت و استحکام ناخنها بشود. در ضمن اين روغنها که پايه ساخت آنها دانههاي طبيعي است، به رشد ناخنها هم کمک ميکنند. هر شب پيش از خوابيدن کمي ناخنهاي خود را با اينگونه روغنها ماساژ دهيد.
6. رفتار مناسب با کوتيکول
کوتيکول يا همان ريشه اطراف ناخن که به شکل زوايد پوستي سفيد در پايه ناخن ديده ميشود، ميتواند ظاهر ناخن را بدشکل جلوه دهد. اما نبايد همينطور آنها را کنيد؛ زيرا اين کار آنها را سفت و متورم ميکند. بهترين روش اين است که در حمام وقتي کاملاً زير آب گرم و بخار نرم شدند، آنها را جدا کنيد.
7. بهداشت منظم و هميشگي
ناخنهاي خود را هر هفته کوتاه کنيد. هر بار که پس از حمام ناخنها نرم ميشوند، بهترين زمان براي کوتاه کردن آنها است. با استفاده از ناخنگيرهاي تيز و سوهانهاي مناسب روي ناخنها را کوتاه کنيد و سوهان بکشيد تا ظاهري کاملاً يکدست و لطيف پيدا کنند. اين کار باعث ميشود انحناي ناخنها زيباتر به نظر برسد و روي آنها هيچ دندانه يا برش اضافي ديده نشود.
8. پوشيدن کفش خوب
وقتي از ناخن صحبت ميکنيم، منظور فقط دستها نيستند. ناخنهاي پا هم به همه اين مراقبتها نياز دارند؛ ضمن اين که ساعاتي از روز آنها را در کفش و جوراب محبوس ميکنيم. بنابراين براي جلوگيري از آسيب و از فرمافتادنشان بهتر است کفشهاي تنگ نپوشيد. پنجههاي خيلي تنگ باعث کج شدن و رشد ناقص ناخنهاي پا ميشوند که به جز ظاهر بد، به آسيبهاي دردآور هم ميانجامد. انگشتان پا بايد در پنجه کفش راحت باشند و بتوانند بدون فشار و روي هم افتادن حرکت آزادي داشته باشند.
* برنامه غذايي مناسب براي سلامتي ناخنها
بسياري از ما نميدانيم که ايرادهاي تغذيهاي حتي بر ظاهر ناخنهايمان تأثير منفي ميگذارد. در واقع تغيير شکل و رنگ ناخنها تنها به خاطر بيماري يا اتفاقات بيروني نيست، بلکه ضعف برنامه غذايي هم در اين زمينه بسيار اهميت دارد. براي اين کار استفاده از يک برنامه مناسب تغذيهاي ميتواند راهگشا باشد. حتي با کمي تغييرات مثبت ميتوانيد شکل، سلامت و استحکام ناخنها را از خوب به عالي تغيير دهيد. ما در اين بخش راهنماييهاي لازم تغذيهاي را براي راحتي کار شما فراهم کردهايم:
* مواد مغذي لازم
اجازه بدهيد در ابتدا نگاهي سريع و اجمالي به انواع مواد مغذي لازم براي سلامت ناخنها بيندازيم:
- بيوتين: ويتاميني مهم و اساسي براي ناخنها است که فقر آن باعث بروز مشکلاتي در رشد آنها ميشود. مثلاً نازک شدن بيش از حد و مات و تيره شدن ناخنها در مقايسه با ظاهر صورتيرنگ يک ناخن سالم از عوارض آن است.
- سيليکا: عنصر ضروري ديگر براي سلامتي ناخنها سيليکا است که به شکلدهي ساختار ناخن کمک ميکند و عامل توليد کولاژن نيز هست. فقر سيليکا در افراد موجب افزايش شکنندگي ناخن ميشود.
- روي و اسيد فوليک: اين 2 ماده هم براي داشتن ناخنهايي سالم حياتي هستند. افرادي که ناخنهاي ضعيف دارند، قطعاً در ميزان استاندارد اين مواد در بدنشان دچار اشکال هستند. از طرفي اين 2 ماده در رشد موها مؤثر هستند و اگر فردي بخواهد بداند که آيا ميزان اين 2 ماده در بدنش کم است و ممکن است منجر به آسيب ديدن ناخنها بشود، ميتواند از ميزان ريزش موها و رشد نکردن آنها به آن پي برد.
- ويتامين C: مادهاي بسيار مهم در رشد ناخن که نقشي مانند آهن براي توليد و افزايش سطح هموگلوبين خون دارد. ويتامين C باعث زمينهسازي بهتر زيرساختهاي ناخن و بستر ايجاد و رشد آن روي سرانگشت ميشود. فقر ويتامين C خود را به شکل قاشقيشکل شدن و فرورفتگي ناخنها نشان ميدهد.
* اشکال غيرطبيعي ناخنها
گاهي ظاهر ناخنها بيانگر نوعي اختلال، آسيب يا کمبود در بدن است که عبارتند از:
- وجود خطوط افقي روي سطح ناخن نشاندهنده مشکلات اساسي کمبود مواد مغذي، سوءتغذيه يا نوعي بيماري است.
- از شکل افتادگي و رنگ زرد ناخنها ميتواند نشانهاي از وجود مشکلات تنفسي در فرد باشد که باعث ميشود سطح اکسيژن خون پايين بيايد. البته زرد شدن رنگ ناخنها در خانمها گاهي ناشي از پخش عمقي رنگدانههاي مواد آرايشي ناخن است؛ زيرا ناخنها داراي منافذ بسيار ريزي هستند که ميتوانند از سطح خود مواد را جذب کنند.
- لکدار شدن ناخنها زماني رخ ميدهد که فرد دچار چندين بيماري است، البته بيماريهاي مختلفي ميتوانند عامل اين عارضه باشند.
* رژيم مناسب ناخنها
پيروي از يک رژيم غذايي مناسب ميتواند بسياري از اختلالات در ظاهر ناخن را مرتفع کند و البته باعث بروز اختلافات فاحشي در سلامتي اجزاي بدن شود. براي دستيابي به سلامتي کلي بدن و متأثر از آن، داشتن ناخنهايي خوب و زيبا بهتر است اين مواد را در رژيم غذايي خود بگنجانيد.
- براي دريافت آنزيمهاي لازم به همراه ويتامينهاي B و C از سالادهايي با سبزيجات حلقهحلقه شده استفاده کنيد.
- سبزيجات بخارپز يا سبزيجاتي که به ملايمت تفت داده شدهاند، بخوريد.
- سراغ مواد غذايي سرشار از پروتئين مانند سويا و لبنيات برويد.
- سالادها و غذاها را با روغنهاي دانههاي گياهي مانند بادام، بذر کتان، هسته انگور و... تهيه کنيد.
- از غذاهاي سرشار از کلسيم مانند سبزيجات با برگهاي تيره، لبنيات و سويا استفاده کنيد.
در مورد تاثیر تغذیه در جوش های صورت باید بگویم که شکر،آرد سفید،غذاهای سرخکردنی مثل سیبزمینی سرخکرده و پیاز حلقهای،غذاهای حاضری مثل همبرگر،مرغ سوخاری،چربیهای اشباع شده و چیپس سیبزمینی از جمله مواد خوراکیای هستند که خوردن آن ها را باید فراموش کنید.زیرا این مواد می توانند با گیر انداختن باکتری و چربی زیر پوست، باعث ایجاد بیماریهای پوستی نظیر آکنه و جوشهای سر سیاه شوند.
غذاهایی که برای درمان جوش صورت باید وارد رژیم غذایی شما شوند، عبارتند از:
ماهی:
هر نوع ماهی، به جز ماهی سرخ کرده! ماهی سرشار از امگا ۳ بوده و در عملکرد صحیح قلب نیز دخیل است.
زغالاخته:
زغال اخته به خاطر مواد آنتیاکسیدانی که دارد،یکی از کاملترین غذاها محسوب می شود.
کرفس:
با توجه به اینکه ویتامین Aبرای داشتن پوست زیبا لازم است،کرفس یکی از بهترین این منابع است. A و C، مواد آنتیاکسیدان، فیبر و پتاسیم است.
روغن بذر کتان:
این روغن قوی برای موارد زیادی مفید است.این ماده سرشار از امگا ۳ بوده و کمک خوبی برای دستگاه گوارش است.
دانههای خردل،بروکلی، اسفناج،مغز بادام، روغن زیتون، گوجهفرنگی و کیوی.
غذاهای سرشار از ویتامین A :
گوشت گوساله، جگر سیاه، کدو حلوایی، انبه، اسفناج، کلم پیچ، بروکلی و البته کرفس! البته به خاطر داشته باشید که میزان ویتامین A مصرفی شما در روز، نباید بیش از ۷۰۰ میکروگرم باشد، چرا که این ویتامین، قابل حل در چربی است و اضافی آن از بدن دفع نمی شود. ، برای یک فرد بزرگسال بوده و برای افراد در سنین و شرایط مختلف، متفاوت است.
چای سبز:
این معجزه طبیعت، بهترین دوا برای مراقبتهای پیشگیرانه بوده و برای حفاظت از پوست ضروری است.
آب:
آب یکی از بهترینها برای حفظ زیبایی است و برای حفظ سلامت و درخشش پوست، ضروری است. روزانه ۸ لیوان آب بنوشید تا بهترین نتیجه را بگیرید.