• ایمیل: info@yaghootsalamat.com

  • تلفن : 3902-21-0098

کمبود مواد معدنی و ویتامینی با بیماریهایی نظیر اسکوروی و راشیتیسم همراه است بهبود تغذیه و غنی سازی منبع غذایی از اغلب بیماریهای مرتبط با تغذیه جلوگیری می کند گروه های جمعیتی خاص شامل زنان در سنین باروری، افراد مسن، بیمارانی که رژیم یا داروهای خاصی مصرف می کنند. از مکمل های ویتامینی یا معدنی سود می برند.

مکمل غذایی فراورده ای هستند که به صورت خوراکی مصرف می شود و قرار است تکمیل کننده رژیم غذایی باشند که این عناصر رژیمی شامل ویتامین ها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه، گیاهان و مشتقات آنها، آنزیم ها، مواد هورمونی و متابولیت ها هستند.

در این مقاله استفاده از مکمل های ویتامینی و معدنی برای پیشگیری از بیماریها و ارتقای سلامتی در بزرگسالان توصیه می شود. مکمل های غذایی بیشتر به صورت قرص، کپسول، عصاره، افشره، کپسول ژلاتینی، ژل نرم، مایع یا پودر عرضه می شوند. اگر رژیم غذایی برای آقایان کمتر از ۱۴۰۰ کالری و برای خانم ها کمتر از ۱۲۰۰ کالری در نظر گرفته شود باید از مکمل های موجود همراه رژیم غذایی مصرف شود. و این بستگی به نظر پزشک دارد که کدام مکمل را توصیه نماید.
- نوجوانان دارای عادات غذایی غلط نیاز به مصرف مولتی ویتامین با مینرال و کلسیم دارند.
- زنان در سنین باروری برای جلوگیری از NTD ( نقایص لوله عصبی ) نیاز به مولتی ویتامین مادری با فولات، کلسیم، ویتامین D دارند ۴۰۰ میکروگرم فولات در روز نیاز است زنانی که در بارداری های قبلی نقص لوله عصبی داشته اند ۴ میلی گرم روزانه از یک ماه قبل تا سه ماه بعد از لقاح مصرف کنند.
- در دوران بارداری و شیردهی برای تراکم استخوانی جنین در بارداری ۰/۶ میلیگرم و در شیردهی ۰/۵ میلیگرم اسید فولیک در روز نیاز است ویتامین های پرناتال حاوی ۰/۸ تا ۱ میلی گرم اسید فولیک و ۲۰۰ – ۳۰۰ میلی گرم کلسیم در روز هستند افراد کمتر از ۱۹ سال ۱۳۰۰ میلی گرم کلسیم و بین ۱۹ – ۵۰ سال روزانه به ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز دارند.
- دوران نزدیک به یائسگی و یائسگی برای حفظ استخوان ها نیاز به کلسیم و ویتامین D می باشد. - بزرگسالانی با دریافت کالری کم، معمولا ۱۲۰۰ کالری در روز توصیه شده تا ۳۰۰۰ کالری در روز مصرف کنند لذا نیاز به مصرف مولتی ویتامین دارند. افراد مسن برای جلوگیری از پوکی استخوان، سقوط، ضعف عضلانی، کم خونی، مشکلات عصبی و سرطان پرستات نیاز به مصرف کلسیم ( ۱۲۰۰ – ۱۵۰۰ میلی گرم ) ویتامین ) D ۸۰۰ – ۱۰۰۰ ) واحد ویتامین ) B۱۲ ۱۰۰۰ میکروگرم ) سلنیوم برای مردان ( ۲۰۰ میکروگرم ) دارند.
- در زنان یائسه مبتلا به دیابت به ویتامین C نیاز است ولی نباید با دوز بالا مصرف شود دوز بیش از ۳۰۰ میلی گرم در روز خطر مرگ و میر قلبی عروقی را افزایش می دهد. این ویتامین در شکستگی مچ در افراد مسن خطر دیستروفی سمپاتیک رفلکسی ( نشانگان پیچیده درد منطقه ای ) را تا ۸۳ درصد کاهش می دهد ۵۰۰ میلی گرم در روز تا ۵۰ روز بعد از شکستگی مچ مصرف شود.
- سلنیم و روی سرطان پروستات را کاهش می دهد سلنیم ۲۰۰ میکروگرم در روز مصرف شود مصرف طولانی مدت با دوز بالا خطر سرطان کشنده پروستات را افزایش می دهد از مصرف مکل روی خوداری کنید و بیشتر با مواد غذایی تامین کنید.
- در گیاهخواران مطلق ممکن است دچار کمبود ویتامین های ( B۲' B۱۲' D' کلسیم، آهن و روی شوند و این مسئله باعث کم خونی و نروپاتی در آنها شود این افراد روزانه به ۱۰ میکروگرم ویتامین B۱۲ نیاز دارند در اغلب مولتی ویتامین ها ۶ میکروگرم از این ویتامین وجود دارد و این ویتامین بیشتر درتخم مرغ یا فراورده های لبنی وجود دارد.
- در افرادی که الکل مصرف می کنند بیشتر از نیمی از کالری دریافتی آنها را الکل می گیرد و نیاز به مصرف روزانه مولتی ویتامین دارند این افراد اگر بیماری کبدی دارند مصرف ویتامین E توصیه می شود ویتامین K هم در آنها نیاز است.
- افراد سیگاری مذکر روزانه به ۱۲۵ میلی گرم ویتامین C و افراد مونث سیگاری به ۱۱۰ میلی گرم روزانه نیاز دارند. سیگارها ۳۵ میلی گرم بیشتر غیر سیگاری ها روزانه به این ویتامین نیاز دارند.
- بیماران مرحله پایانی کلیه روزانه به ۰/۸ – ۱ میلی گرم فولیک اسید و ۱۰ میلی گرم یا بیشتر ویتامین B۶ نیاز دارند و ویتامین D باید به صورت کلسی تریول داده شود.
- در استئوآرتریت عضلانی اسکلتی ( زانو ) مکمل کندروتین ( ۵۰۰ میلی گرم ) و گلوکزآمین ( ۴۰۰ میلیگرم ) سه بار در روز مصرف می شود. کندروتین سولفات از غضروف کوسه یا گاو تهیه می شود این فراورده به تنهایی یا در ترکیب با ( آسکوربات منگنز، گلوکزآمین سولفات، یا گلوکزآمین هیدروکلرید ) ساخته شده و در دسترس می باشد.
- در سرطان و بیماریهای قلبی عروقی و کاهش وزن می توان از چای سبز ( ۱- ۱۰ لیوان در روز ) استفاده کرد. چای سبز و چای سیاه، هر دو از گیاه یکسانی تهیه می شوند و تفاوت اصلی میان آنها در فرایند آماده سازی است. با بخار دادن اندک برگ های تازه چای سبز بدست می آید در حالی که چای سیاه از تخمیر برگ چای است. بخار دهی پلی فنول ها در چای را تثبیت می کند و فلاونول ها شامل ( epigallocatechin gallate ) را که مسئول بسیاری از مزایا ( آنتی اکسیدان، و ضد التهابی ) هستند حفظ می کند. چای سبز منبع کافئین ( یک متیل گزانتین محرک دستگاه مرکزی و شل کننده عضلات صاف ) نیز هست.
- روغن ماهی به وسیله مکانیسم هایی مانند ( فعالیت های آنتی اکسیدانی، کاهش تری گلیسرید ها، کاهش خطر آریتمی ها و تجمع پلاکت ها و پائین آوردن فشار خون ) در پیشگیری ثانویه برای محافظت قلب ( با دوز ۸۵۰ میلیگرم DHA – ۱۸۰۰ میلیگرم EPAروزانه ) نقش دارد. روغن ماهی در پیشگیری از سرطان، بیماریهای التهابی روده، زوال عقل ( آلزایمر ) موثر است سازمان جهانی بهداشت مصرف روزانه ۳۰۰میلیگرم DHA – ۵۰۰ میلی گرم EPA را توصیه میکند. هر ۵ میلی گرم روغن ماهی تقریبا ۱۷۰ – ۵۶۰ میلی گرم EPA و ۷۲ – ۳۱۰ میلیگرم DHA دارد.
- در بزرگی خوش خیم پروستات لیکوپن که یک رنگدانه قرمز است و در گوجه فرنگی، فراورده های گوجه فرنگی، توت فرنگی، هندوانه وجود دارد و اثر محافظتی در سرطان پروستات دارد مصرف لیکوپتن با دوز ۱۵ میلی گرم در روز پس از ۶ ماه مقدار PSA را کاهش داده است. مکمل هایی که در اثر مصرف بعضی از دارو ها مورد نیاز است
داروی کلشی سین تولید ویتامین B۱۲را در سلولهای مخاطی مهار می نماید لذا مصرف این ویتامین توصیه می شود.
- کورتیکواستروئیدها با دوز بالای ۵/۷ میلی گرم و به مدت طولانی جذب کلسیم به واسطه ویتامین D در روده و ذخیره آن در استخوان را مهار می کند. استروئید ها به احتباس سدیم منجر می شوند که به فقدان پتاسیم می انجامد در این موارد ۱۵۰۰ میلی گرم کلسیم المنتال و ۸۰۰ – ۱۰۰۰ میلی گرم ویتامین D در روز توصیه می شود و در مواردی که سطح پتاسیم پایین باشد نیاز به درمان تکمیلی می باشد.
- ریفامپین متابولیسم کبدی ویتامین D را کاهش میدهد لذا سطح سرمی کلسیم و ویتامین D را پایش کنید و در صورت نیاز تجویز شود.
- سولفاسالازین ( آزولفیدین ) جذب فولات را مهار می کند و در شکست فولات در رژیم غذایی به فرم قابل جذب مداخله می کند و از طرفی با همولیز گلوبولهای قرمز نیاز به فولات را برای تولید گلبولهای قرمز افزایش می دهد . ۱ میلی گرم اسید فولیک در روز به تنهایی یا ۰/۴ میگی گرم مولتی ویتامین مصرف شود تا کمبود آن جبران و خطر سرطان کولورکتال کاهش یابد.
- اورلیستات جذب چربی و ویتامین های محلول در چربی را بلوکه می کند لذا مصرف ویتامین های محلول در چربی مانند ( A' D' K' E' و بتاکاروتن ) به فاصله ۲ ساعت بعد از مصرف ونوستات توصیه می شود.
- متفورمین ( گلوکوفاژ ) بر سر گیرنده ویتامین B۱۲ فاکتور داخلی وابسته به کلسیم در ایلئوم با کلسیم رقابت می کند لذا مصرف ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم المنتال روزانه این اثر را از بین می برد و امکان جذب مناسب ویتامین B۱۲ را فراهم می کند.
- داروهای مهار کننده پمپ پروتونی باعث کاهش اسید معده و این کاهش شکاف B۱۲ متصل به پروتئین و جذب را کاهش می دهد و با افزایش PH معده جذب کربنات کلسیم کاهش می یابد. لذا کربنات کلسیم را با غذا مصرف کنید یا از سیترات کلسیم استفاده کنید همراه بلوکرهای H۲ هیچ کمبودی دیده نمی شود.مولتی ویتامین ها برای جایگزینی جذب پایین رژیم غذایی کفایت میکند.
- بیمارانی که ( الندرونات، ایباندرونات، ریسدرونات ) مصرف می کند برای تسهیل نگهداری کلسیم در استخوان باید مکمل کلسیم المنتال ۱۵۰۰ میلیگرم و ویتامین D ۸۰۰ – ۱۰۰۰ واحد در روزمصرف کنند.
- در اثر مصرف بلند مدت داروهای ضد تشنج ( فنی توئین، فنوباربیتال، کاربامازپین و پریمیدون ) متابولیسم ویتامین D به ترکیبات غیر فعال افزایش و در عوض جذب کلسیم کاهش یافته و هیپوکلسمی، استئومالاسی و استوپورز ایجاد می شود که در این بیماران باید سطح ویتامین D اندازه گیری شود و در صورت نیاز درمان تکمیلی این ویتامین انجام شود.
- DMPA دپومدروکسی پروژسترون، در زنان بعد از دو سال چگالی استخوانی مهره های کمر و گردن فمور را کاهش می دهد و مصرف کلسیم المنتال ۱۳۰۰ میلی گرم و ویتامین D ۴۰۰ واحد در روز توصیه می شود.
نکاتی در تجویز کلسیم
- میزان کلسیم المنتال در کربنات کلسیم ۴۰ درصد یعنی دو برابر بیشتر از مقدار آن در سیترات کلسیم ۲۱ درصد می باشد.
- مصرف کلسیم جذب آنرا ۲۰ – ۲۵ درصد افزایش می دهد. - جذب کلسیم با افزایش دوز آن کاهش می یابد و در مقادیر بالای ۵۰۰ میلی گرم به سرعت افت می کند. - توصیه می شود مصرف روزانه را به ۳ – ۴ دوز تقسیم کنید.
- کلسیم در جذب برخی آنتی بیوتیک ها مانند تتراسایکلین، فلوروکینولون ها و لووتیروکسین مداخله می کند لذا این دارو ها را ۲ ساعت قبل یا ۴ ساعت بعد از مصرف کلسیم مصرف کنید.
- کلسیم یک یون دو ظرفیتی است و در صورتیکه همزمان با سایر یون های دو ظرفیتی ( آهن، روی، منیزیم ) مصرف شود، برای جذب رقابت می کند.
- کورتیکواستروئیدها جذب کلسیم با واسطه ویتامین D را در روده و جذب آن در استخوان ها را مهار می کند.
- اگر کلسیم کافی با رژیم غذایی تامین شود با اتصال به اگزالات در روده و جلوگیری از جذب آن در واقع به کاهش تشکیل سنگ کلیوی منجر می شود.

مهمترین علت پیدایش بیماری‌های قلبی- عروقی، تصلب شرایین می‌باشد.

تصلب شرایین سبب می شود که سرخرگ‌های گوناگونی که به سمت‌های مختلف بدن خون می‏رسانند، به تدریج سخت و تنگ گردند و توانایی آنها برای انتقال اکسیژن و مواد غذایی به سلول های بدن کاهش یابد.

بعضی از عوامل موجب سریعتر شدن تصلب شرایین می گردند و در صورت وجود آنها احتمال پیدایش بیماری قلبی- عروقی افزایش پیدا می‌کند. برای پیشگیری از پیدایش بیماری‏های قلبی- عروقی و مرگ و میر و ناتوانی ناشی از آنها، باید این عوامل خطر را بشناسید و به توصیه‏های پزشکی توجه نمایید.  

عوامل خطر برای بیماری های قلب و عروق عبارتند از: سن بالا، جنس مذکر، سابقه خانوادگی بیماری قلبی زودرس، فشار خون بالا، افزایش چربی خون به ویژه کلسترول)، دیابت قندی، سیگار کشیدن، چاقی، کم تحرکی (انجام ندادن فعالیت های بدنی) و اختلال در انعقاد خون. با توجه به اینکه دیابت از عوامل خطر بیماری‌های قلبی-عروقی است و معمولا با عوامل خطر دیگر همراهی دارد و گاهی شاید ایجاد کننده آنها باشد، مبتلایان به دیابت باید بیش از دیگران مراقب سلامت قلب و عروق خود باشند. پژوهش‌های فراوان پزشکی نیز نشان داده اند که عوامل خطر قلبی- عروقی در مبتلایان به دیابت نوع 2 شایعتر هستند.

بیماری‌های قلبی - عروقی را می‌توان به سه گروه عمده تقسیم کرد:

 

• بیماری‌های کرونری قلب

• حوادث عروقی مغز

• بیماری رگ‌های محیطی

 

بیماری‌های کرونری قلب قلب یک پمپ عضلانی به اندازة مشت گره کرده انسان است که در هر دقیقه به طور متوسط 60 تا 100 بار می تپد و خون را در بدن به گردش در می آورد. گردش خون سبب می‏شود که اکسیژن و مواد غذایی به اندام های بدن برسد و مواد زائد ناشی از فعالیت سلول‌ها نیز دفع شود. عضله قلب هم از این قاعده مستثنی نیست و باید خونرسانی مناسب داشته باشد تا این کار حیاتی خود را به درستی انجام دهد. خونرسانی به عضله قلب توسط رگ هایی موسوم به «سرخرگ های کرونر» صورت می گیرد. رسیدن خون به قلب و میزان فعالیت عضله قلب تا حدی مشابه وضعیت عرضه و تقاضا است؛ هرچه قلب فعالیت بیشتری داشته باشد (مثلاٌ هنگام فعالت‏های سنگین بدنی یا اضطراب و تنش)، به خون بیشتری احتیاج خواهد داشت. سرخرگ‏های کرونر باید بتوانند این افزایش نیاز را تأمین کنند و گرنه سلولهای عضله قلب با مشکل روبرو خواهند شد. تصلب شرایین و همچنین پیدایش لخته درون رگ‏های کرونر سبب می شود که خونرسانی به سلول های عضله قلب کاهش یابد. در نتیجة کمبود اکسیژن و مواد غذایی و انباشت مواد زائد در عضله قلب، دردی پدید می آید که به «درد قلبی» یا «آنژین صدری» معروف است. اگر سرخرگ کرونر به طور کامل (به وسیله تنگی شدید یا لخته خون) بسته شود، سلول‏های قلبی مربوط به حوزه آن سرخرگ خواهند مرد که به این وضعیت «انفارکتوس قلبی» می‏گویند. گاهی نیز در اثر اختلال شدید و گسترده در کارکرد عضله قلب، مرگ ناگهانی رخ می دهد.

نشانه‏های مهم بیماری قلبی

1- درد قفسه سینه: این درد کوبنده یا فشارنده در ناحیه پشت جناغ سینه احساس می شود و ممکن است به گردن، دستها، پشت و یا شکم هم انتشار یابد. آنژین صدری اغلب هنگام کارهای بدنی یا فشارهای روحی و روانی که فعالیت قلب افزایش پیدا می کند، بروز می‏نماید و معمولاٌ با استراحت یا مصرف نیتروگلیسرین زیرزبانی تسکین می یابد. اگر درد با استراحت یا چندین دقیقه پس از مصرف قرص یر زبانی بهبود نیافت و به ویژه اگر همراه با تنگی نفس، تهوع و تعرق شدید بود، ممکن است نشانه انفارکتوس قلبی باشد. براساس گزارش مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران به دلیل اختلال در اعصاب محیطی، شدت نشانه های بیماری قلبی در افراد دیابت ی ممکن است کمتر از میزان مورد انتظار باشد (انفارکتوس بی سروصدا)؛ از این رو شما که به بیماری دیابت مبتلا هستید باید بیشتر متوجه چنین نشانه هایی باشید و به موقع به پزشک مراجعه کنید. البته به یاد داشته باشید که دردهای قفسه سینه فقط نشانه بیماری قلبی نیستند و ممکن است مثلاٌ در اثر بیماری های گوارشی یا ریوی نیز پدید آیند.

2- تنگی نفس: احساس تنگی نفس می تواند از نشانه های بیماری کرونری قلب باشد گرجه در بسیاری از بیماری های تنفسی و... نیز این حالت پدید می آید.

3- تپش قلب: در این وضعیت، فرد به طور ناراحت کننده ای ضربان قلب خود را احساس می‏کند. تپش قلب در حالت های اضطرابی و برخی بیماری های دیگر قلبی نیز ممکن است پدید آید.

4- خیر یا ادم: در مراحل پیشرفته تر بیماری قلبی (نارسایی قلب) که کارکرد پمپ اشکال پیدا می کند، مایع موجود در بافت های بدن (به ویژه بخشهای پایینی بدن مثل قوزک پاها) به طور کامل تخلیه نمی شود و در زیر جلد انباشته می گردد. البته خیر یا ادم در نتیجه بیماری های واریسی پاها، بیماری کبد ، اختلالات کلیوی و... نیز ممکن است پدید آید.   حوادث عروقی مغز (سکته مغزی)

هنگامی که رگ‌های تغذیه کننده مغز به شدت آسیب ببینند، خون به سلول های مغزی نمی‏رسد و آنها دچار مرگ خواهند شد که به این حالت «انفارکتوس مغزی» می‏گویند. سکته مغزی هم در اثر تنگی و بسته شدن رگ های مغز پدید می آید و هم به دنبال پاره شدن و خونریزی رگهای مغز. مهم ترین عامل خطر برای حوادث عروقی مغز افزایش فشار خون (پرفشاری خون) است. خطر سکته مغزی در مبتلایان به دیابت که فشار خون بالا هم دارند، دو برابر افرادی است که تنها به پرفشاری خون دچار هستند. این مسأله اهمیت کنترل فشار خون در بیماری دیابت را آشکارتر می سازد. نشانه های حوادث عروقی مغز بسته به اینکه کدام قسمت مغز اختلال خونرسانی پیدا کند، بسیار گوناگون هستند. کرختی یا ضعف حرکتی شدید (فلج) در یک نیمه بدن و نابینایی یا تاری دید زودگذر یک چشم از جمله نشانه های حوادث عروقی مغز می باشند.

بیماری رگ‌های محیطی

منظور از بیماری رگ‌های محیطی بیماری‌هایی است که عروق بیرون از قلب و مغز را گرفتار می کنند. این بیماری‌ها معمولاٌ در نتیجه تنگ شدن رگ‌هایی که خون را به پاها و دست‌ها می‏رسانند، پدید می آیند. کاهش خونرسانی به پاها سبب دو نوع عارضه می‌شود:

1- قنقار یا یاگانگرن: مرگ بافتی در اثر نرسیدن خون به اندامها که در نهایت به قطع آن عضو می انجامد.

2- لنگش متناوب: به علت تصلب شرایین خونرسانی کنندة پاها، پس از مدتی راه رفتن درد شدیدی معمولاٌ در عضلات پشت ساق پا به وجود می‏آید. به طور کلی احتمال اینکه مبتلایان به دیابت نیاز به قطع قسمتی از پاهایشان پیدا کنند، 15 تا 40 برابر جمعیت جامعه است. بنابراین پایبندی به توصیه های مربوط به پیشگیری از بیماری‏های قلبی- عروقی و نیز رعایت اصول مراقبت از پاها، برای افراد دیابت ی بسیار اهمیت دارد.  

اصول پیشگیری از بیماری های قلب و عروق در افراد دیابتی

1- چربی (به ویژه کلسترول) خون خود را کاهش دهید. کلسترول که نوعی چربی است، در پیدایش و گسترش تصلب شرایین نقش مهمی دارد زیرا می تواند در دیوارة رگها رسوب کند و همراه با عوامل دیگر به تنگی و بسته شدن سرخرگ‏ها بینجامد. کلسترول دو نوع مهم دارد: یکی کلسترول «بد» (LDL) که موجب بسته شدن رگ‌ها و بیماری قلبی-عروقی می شود و دوم کلسترول «خوب» (HDL) که کلسترول اضافی بدن را از بافت‌ها خارج می کند و خطر بیماری قلبی را می کاهد. نوعی از کلسترول که باید غلظت کمی در خون داشته باشد، همان نوع «بد» یا LDL است. شما می توانید با پرهیز از مصرف غذاهای پرچربی و رعایت توصیه های پزشکتان، چربی خون خود را در سطح مناسب نگه دارید.

2- فشار خون خود را کنترل کنید فشار خون بالا افزون بر اینکه فشار بیشتری بر قلب وارد می سازد و نیاز آن به خون را افزایش می دهد، روند تصلب شرایین را هم تسریع می کند و سبب آسیب اندام‌های گوناگون بدن می گردد.

3- وزن خود را به حد مناسب برسانید چاقی عامل خطر مهمی برای افزایش فشار خون است. همچنین چاقی یا اضافه وزن موجب افزایش مقاومت سلول های بدن نسبت به انسولین می شود. شما باید زیر نظر یک پزشک یا متخصص تغذیه وزن بدنتان را به میزان متناسب باقد، جنس و سن خود برسانید.

4- سیگار نکشید استعمال دخانیات سبب افزایش ضربان قلب و در نتیجه کار قلب می شود و فشار خون را هم بالا می برد. همچنین سیگار بر اثر روی عوامل انعقادی و نیز غلیظ کردن خون احتمال تشکیل لخته و بسته شدن سرخرگ ها را افزایش می دهد. افزون براین، سیگار با اثر بر رگ‌های کوچک، خونرسانی به بخش های انتهایی اندام ها (به ویژه پاها) را مختل می کند و این عارضه در افراد دیابت ی که گرفتاری اعصاب محیطی نیز دارند، بسیار مهم است و خطر قطع عضو را باز هم افزایش می دهد. این آثار جدای از سرطان زایی سیگار است که موجب ناتوانی و مرگ خواهد شد. امروزه سیگار مهم ترین علت قابل پیشگیری سرطان به شمار می‌آید.

5- قند خون خود را کنترل کنید کنترل دقیق قند خون ، هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم، نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای عروقی می تواند داشته باشد.

6- فعالیت ورزشی منظم داشته باشید پژوهش‏های پزشکی نشان داده اند که داشتن یک زندگی کم تحرک (از نظر بدنی)، صرف نظر از عوامل خطر دیگر، احتمال دیابت ، چاقی و بیماری کرونری قلب را افزایش می دهد. پیاده‏روی، دوچرخه سواری، تنیس روی میز، باغبانی و دویدن آرام فعالیت‌های بدنی هستند .


روی تمامی ظروف مکمل ها وعده هائی چون "کاهش چربی"، "عضله سازی" و "جوان کننده" دیده میشود. حال با وجود حدود ۲۹۰۰۰ مکمل غذائی جای تعجب نیست اگر نتوانید انتخاب درستی انجام بدهید. اینجا پرفروش ترین مکمل ها به شما معرفی خواهند شد.
۱- روغن ماهی:
روغن ماهی بدلیل داشتن اسید های چرب اومگا ۳ از اهمیت زیادی برخوردار است. اسیدهای چرب اومگا ۳ از اسیدهای چرب اساسی هستند که بدن قادر به ساخت آنها نیست و بایستی از رژیم غذائی تامین شوند. مصرف ۱-۲ وعده ماهی در هفته نیز نمیتواند اسیدهای چرب اومگا ۳ مورد نیاز بدن را کاملا تامین کند. با مصرف روغن ماهی با کیفیت میتوانید تری گلیسیریدها را کاهش، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کم، از سلامتی مغز محافظت کنید و خطر بالقوه ابتلا به دیابت راکاهش دهید. اسیدهای چرب اومگا ۳ احتمالا به کاهش چربی نیز کمک میکنند. در هنگام تهیه این مکمل، در جستجوی مارک هائی باشید که حداقل روزانه ۲ گرم از EPA و DHA (Eicosapentaenoic acid و docosahexaenoic acid دو تا از سه اسید چرب گروه اومگا) را تامین کنند.
۲- ویتامین D:
اطلاعات موجود نشان میدهند که ویتامین D تعداد زیادی از آمریکائیها کمتر از حد مطلوب است. این ویتامین فقط از راه غذا(منابع خوبی مانند کنسرو ماهی آزاد، شیر و ساردین) یا نور آفتاب قابل دستیابی است. برخی افراد در مناطقی زندگی میکنند که تابش آفتاب کم بوده و قادر نیستند مقادیر کافی از این ویتامین را در بدن خود بسازند و حتی زمانی که افراد در خارج از منزل باشند، اکثر آنها با لباس ها و یا لوسیون های ضد آفتاب پوشیده شده اند. متخصصین معتقدند که دوز حداقل ۱۰۰۰ واحد ویتامین D در روز برای شروع خوب است.
۳- پروتئین آب پنیر:
آب پنیر از مکمل های اساسی نیست اما مصرف آن مفید خواهد بود. آب پنیر غنی از اسیدهای آمینه با زنجیره طولانی است و در تقویت بدن پس از انجام تمرین های سنگین کمک کننده است. مهمتر آنکه، پروتئین آب پنیر یک منبع مناسب و سریع از کالری با کیفیت است.
۴- محصولات سبز:
این محصولات جایگزین میوه و سبزیجات طبیعی محسوب نمیشوند اما در صورتیکه کمتر از حد مطلوب میوه و سبزی مصرف شود، میتوانند مفید باشند. کمتر از ۶% آقایان و ۹% خانم های با محدوده سنی ۵-۳۴ ساله ، توصیه مصرف حداقل ۵ وعده میوه و سبزیجات در روز را مراعات میکنند. فرآورده های سبز خصوصا در مواقعی مانند سفرهای طولانی مدت که استفاده از میوه و سبزیجات طبیعی مشکل است، مفید خواهند بود.
۵- پروبیوتیک ها:
میلیون ها نوع باکتری مختلف در دستگاه گوارش انسان ها وجود دارند که برخی خوب و برخی بد هستند. باکتری های دستگاه گوارش میتوانند سلامتی کلی بدن، عمل هضم و نیز سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار دهند. پروبیوتیک ها با تامین باکتری های خوب به کاهش نفخ و درد شکم کمک میکنند. در انتخاب یک پروبیوتیک تجاری دقت شود که حداقل ۳ بیلیون ارگانیسم در هر وعده را تامین کند. برای محافظت از این میکروارگانیسم ها، ظرف را پس از باز کردن درب آن در یخچال نگهداری شود.
۶- زردچوبه (کورکومین):
زردچوبه ادویه همیشگی غذاهای هندی دارای ترکیب فعالی بنام کورکومین است. مطالعات زیادی در باره اثرات درمانی مفید کورکومین انجام شده است: ضد سرطان، ضد ویروس، ضد آرتریت و ضد التهاب. اثرات ضد التهاب بسیار قوی این ادویه، آن را در خط اول درمان التهاب قرار داده است.
۷- دارچین:
دارچین دارای قویترین خواص آنتی اکسیدانی در بین تمامی ادویه هاست. مطالعات متعددی ثابت کرده اند که دارچین با افزایش حساسیت به انسولین و تسریع مصرف کربوهیدرات ها در کنترل قند خون نیز موثر واقع میشود. روزانه یک گرم دارچین (نصف قاشق چایخوری) را به ماست، پنیر یا هر غذای دیگری اضافه کرده و استفاده کنید. مصرف مکمل حاوی دارچین میتواند دوز مشخص مورد نظر را تامین کند.
۸- اسفرزه:
پسیلیوم یا اسفرزه فیبر محلول در آب است که به کاهش کلسترول و نیز تنظیم قند خون افراد دیابتی کمک میکند. در هنگام استفاده از این مکمل با مقادیر کم شروع و سپس افزایش داده شود.
۹- کراتین:
در باره این مکمل مطالعات خیلی وسیعی هم در تحقیقات کلینیکی و هم در زندگی واقعی ورزشکاران انجام شده است و نتیجه همه آنها دال بر موثر بودن مصرف کراتین است. این مکمل عملکرد عضلات به هنگام انجام حرکات سنگین ورزشی را افزایش میدهد و احتمالا با احتباس آب در سلول های عضلات به بزرگ شدن عضله و نیز افزایش قطر فیبر عضلانی کمک میکند. افراد گیاهخوار مقادیر کمی کراتین از طریق رژیم غذائی خود دریافت میکنند و در صورت استفاده از مکمل کراتین پاسخ های قویتری به اثرات آن میدهند. مصرف مکمل کراتین در زیر نظر متخصص به مقدار ۳-۵ گرم در روز به افزایش قدرت، سرعت و نیز افزایش وزن کمک میکند.
۱۰- بتا آلانین:
استفاده از این مکمل در طی چند سال اخیر و با اثبات تاثیر آن در بهبود کارآئی ورزشکاران مورد توجه قرار گرفته است. برخی از تحقیقات بالینی نشان داده که مصرف بتا آلانین عملکرد های بدنی، به ویژه در حرکات شدید ورزشی و تمرینات قدرتی را بهبود می بخشد. بتا آلانین برای بهبود عملکرد و افزایش ظرفیت ورزشی، ساخت توده عضلانی و بهبود عملکرد جسمی در افراد مسن، تحت نظر متخصص مورد استفاده قرار می گیرد.
۱۱- گلوکزآمین:
گلوکزآمین بطور طبیعی در بدن و خصوصا به عنوان واحد سازنده در غضروف ها وجود دارد، البته در مایعاتی که حرکت مفاصل را تسهیل میکنند نیز حضور دارد. گلوکزآمین در بدن هم غضروف میسازد و هم آن را تعمیر میکند. امروزه گلوکزآمین بصورت مکمل، تهیه شده از غضروف حیوانات، در بازار مصرف وجود دارد.
۱۲- چای سبز:
چای سبز دارای مقادیر زیادی ترکیبات پلی فنلی است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و با رادیکال های آزاد تخریب کننده سلول ها و DNA مبارزه میکنند. پلی فنل ها، همچنین، میتوانند از التهاب و تورم پیشگیری کنند. آنتی اکسیدان های موجود در مکمل های چای سبز از قلب و عروق خونی محافظت میکنند.

 

بدن انسان پیوسته در حال بازسازی است. یکی از جنبه های مهم معجزه الهی بدن انسان در بازسازی دائم بافت های مرده و درهم تنیده بودن مرگ و زندگی است.
در هنگام بیماری پدیده غالب مرگ سلول های درگیر بیماری است. اینجاست که دارو، غذا، گیاهان داروئی، مواد مغذی و انرژی های شفا دهنده به کمک فرد می آیند تا او را از بیماری نجات داده و اصطلاحا شفا دهند. داروهای شیمیائی تجویز شده برای بیمار فاقد نیروی بالقوه بازسازی سلولی هستند. امروزه این بازسازی توسط ترکیبات طبیعی امکان پذیر شده است.
۱- بازسازی اعصاب
در حقیقت طیف وسیعی از ترکیبات طبیعی با اثر اثبات شده آنها در بازسازی اعصاب وجود دارد. به عنوان نمونه، مطالعه چاپ شده در مجله تحقیقات جوانسازی در سال ۲۰۱۰ نشان داده که تجویز مخلوط بلوبری، چای سبز و کارنوسین (ترکیب پروتئینی طبیعی بدن) در مدل حیوانی مبتلا به بیماری های عصبی باعث بهبود روند بازسازی اعصاب شده و اثرات احیاء کنندگی سلول های بنیادی نیز داشته است.
دیگر ترکیبات طبیعی دارای توان بازسازی اعصاب عبارتند از:
• ترکیب کورکومین (موجود در زردچوبه)
• قارچ Hericium erinaceus معروف به یال شیر
• ترکیب آپی ژنین (موجود در سبزیجاتی مانند کرفس)
• گیاه بلوبری
• گیاه جین سینگ
• ترکیب هوپرزین (آلکالوئید موجود در خزه Huperzia serrata)
• ناتو (غذای ژاپنی حاصل از تخمیر دانه های سویا با میکرب باسیلوس سابتیلیس)
• گیاه مریم گلی قرمز (Salvia miltiorrhiza)
• ترکیب رزوراترول (موجود در هسته انگور)
• ژل رویال (شاه انگبین)
• ترکیب تئانین (موجود در چای)
• گیاه پنیر باد خواب آور (Withania somnifera)
• قهوه
ترکیبات بازسازی کننده میلین گروه دیگری از ترکیبات شفادهنده اعصاب هستند که روند تعمیر غلاف های محافظ آکسون سلول های عصبی (از جنس میلین) را تحریک میکنند. تخریب غلاف ها عمدتا در طی آسیب های وارده به اعصاب، ناکارآیی اعصاب، بیماری های اتوایمیون خاص و اختلالات ساخت میلین ناشی از واکسن صورت میگیرد.
۲- بازسازی کبد
اثرات ترکیب گلیسیریزین موجود در شیرین بیان به عنوان محرک باز سازی و عملکرد سلول های کبدی ، در مدل حیوانی برداشت کامل کبد ثابت شده است. در تحقیقات اخیر اثرات قوی این ترکیب برعلیه ویروس عامل سارس نیز به اثبات رسیده است.
دیگر ترکیبات طبیعی موثر در بازسازی کبد عبارتند از:
• ترکیب کارواکرول (ترکیب فرار موجود در اوریگانوم)
• ترکیب کورکومین (موجود در زردچوبه)
• گیاه جین سینگ کره ای
• گیاه Aspalathus linearis (از خانواده بقولات)
• ویتامین ای
۳- بازسازی سلول های بتا
هزینه های بسیار هنگفتی در تحقیقات مربوط به درمان با سلول های بنیادی، کاشت سلول های پانکراس و کشف داروهای شیمیائی جدید پرداخت میشود. این در حالی است که ترکیبات طبیعی زیادی برای درمان دیابت نوع ۱ وجود دارند که تاثیر مثبت آنها در بازسازی سلول های بتای مسئول تولید انسولین ثابت شده است (این سلول ها در دیابت وابسته به انسولین تخریب میشوند) و نشان داده شده، حداقل از نظر تئوری، که پس از بازسازی این سلول ها دیگر بیمار نیازی به مصرف انسولین نخواهد داشت.
• گیاه Gymnema sylvestre
• گیاه سیاهدانه
• ویتامین دی
• ترکیب کورکومین(موجود در زردچوبه)
• ترکیب آرژینین
• گیاه آووکادو
• ترکیب بربرین (موجود در زرشک و مهرطلا)
• گیاه کدو تلخ (Momordica charantia)
• برگ چغندر
• کاکل ذرت
• گیاه استویا
• ترکیب سولفورفان (موجود خصوصا در جوانه های کلم بروکلی)
۴- بازسازی هورمون
ترکیباتی وجود دارند که میتوانند غدد درون ریز را در افزایش ترشح هورمون ها تقویت کنند، نیز ترکیباتی وجود دارند که میتوانند هورمون هائی را که توسط نشر الکترونی تجزیه شده اند و به ترکیبات بالقوه سرطان زا (هورمون های حد واسط) تبدیل شده اند را دوباره بازسازی کنند. از این ترکیبات میتوان به ویتامین سی، دهنده قوی الکترون، اشاره کرد که میتواند هم شکل و هم عملکرد استرادیول، پروژسترون و تستسترون را احیا کند.
۵- بازسازی سلول های قلبی
در زمان نه چندان دور عقیده براین بود که بافت قلبی قابل بازسازی نیست. امروزه با تحقیقات گسترده ثابت شده که ترکیبات طبیعی وجود دارند که قادرند در بازسازی بافت قلب شرکت کنند.
• ترکیب رزوراترول (موجود در هسته انگور)
• جین سینگ سیبریائی (Eleutherococcus senticosus)
• گیاه Geum japonicum
• ترکیب ان استیل سیستئین
آخرین تحقیقات در زمینه بازسازی سلول های قلبی نشان داده که سلول های بنیادی جنین میتوانند از طریق جفت عبور کرده و در بدن مادر به بازسازی سلول های قلبی و احتمالا دیگر انواع سلول های تخریب شده بپردازند.
۶- بازسازی غضروف، مفصل و نخاع
مطالعات نشان داده که ترکیبات کورکومین و رزوراترول قادر به پیشبرد روند بهبود آسیب های نخاعی هستند. طیف وسیعی از ترکیبات طبیعی وجود دارند که قادر به باز سازی مفاصل در بیماری هائی چون استئوآرتریت هستند.

در طی سالهای اخیر و با توجه به افزایش متوسط سنی جمعیت، بیماریهای سالمندان مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. از جمله این بیماریها، به اختلالات ادراکی مغزی که معروفترین آن بیماری آلزایمر است، می توان اشاره نمود. حتما شما هم حداقل نام این بیماری را شنیده اید! به دلیل عوارض جبران ناپذیر این بیماری برای خود فرد و خانواده، تلاشهای فراوانی برای یافتن روشهای پیشگیری از بروز این بیماری در طی سالهای اخیر صورت گرفته است.

شواهد حاکی از آنند که بیش از نیمی از اختلالات ادراکی مغزی را بیماری آلزایمر تشکیل داده و بقیه گروههای اختلالات ادراکی ناشی از ضایعات عروقی مغز می باشند. جالب است که بدانید حملات عروفی مغز و بیماریهای قلبی و عروقی و عوامل خطر این نوع بیماریها شانس بیماری آلزایمر و نیز اختلالات ادراکی ناشی از ضایعات عروقی را افزایش می دهند.

مطالعات ژنتیکی از بروز اختلالات ژنی در کروموزومهای انسانی برای بروز زودهنگام آلزایمر در سنین میانسالی حکایت می کنند. نکته جالب آن که این تغییرات ژنتیکی شیوع اختلالات آترواسکلروز عروقی و نیز آلزایمر را به طور همزمان افزایش می دهد.
علاوه بر این دیابت نوع دو نیز خطر ابتلا به آلزایمر و سایر اختلالات ادراکی را در آینده افزایش خواهد داد. اما باید تاکید نمود که داشتن این نوع اختلالات ژنتیکی زمینه بروز آلزایمر را افزایش می دهد، ولی این بدان معنا نیسست که همه افراد دارای این مشخصات ژنتیکی به آلزایمر مبتلا می شوند. از طرف دیگر ارتباطات مثبتی بین تغییرات ژنی و نیز نوع تغذیه در مطالعات حال حاضر به اثبات نرسیده است.. اگرچه مطالعات تاکید دارند که تغذیه نامناسب و نیز عدم تحرک بدنی علاوه بر تاثیر مهم در بروز دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی زمینه ظهور عوامل ژنتیکی آلزایمر را فراهم می نماید.

امروزه شاهد هستیم که افراد زیادی بویژه در خانواده هایی که مبتلایان به آلزایمر وجود دارند، از انواع مکملهای غذایی برای پیشگیری از بروز این بیماری طاقت فرسا استفاده می نمایند. ولی باید اذعان نمود که شواهد کمی برای تاثیر این مکملها در پیشگیری از آلزایمر وجود دارد. مطالعات نشان داده اند که مولتی ویتامین نقشی در پیشگیری از این بیماری ندارد. اگرچه دوز بالای ویتامین E تاثیر کمی در پیشرفت علائم آلزایمر در مبتلایان به نوع خفیف اختلالات ادراکی دارد، ولی مصرف ویتامینهایی از قبیل ویتامین B۱۲, B۶و اسید فولیک به صورت ترکیبی و یا تنهایی معمولا نقشی در بهبود اختلالات ادراکی بیماران مبتلا به آلزایمر ندارد. نکته مهمتر آن که شواهد کافی برای اثبات تاثیر گذاری روغن ماهی و نیز امگا ۳ ،که این روزها به طور رایج برای خیلی از بیماریها توصیه می شوند، بر پیشگیری و کنترل اختلالات ادراکی آلزایمر وجود ندارد.

مطالعات اخیر تاکید می نمایند به جای استفاده از انواع مکملهای غذایی، شیوه زندگی سالم شامل تغذیه سالم و متنوع و ورزش نقش اساسی تری در پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از آلزایمر ایفا می نمایند. به طور مثال : افرادی که دارای ژنهای بروز دهنده علائم آلزایمر هستند، دارای ریسک بیشتر افزایش کلسترول خون هستند و کلسترول بالای خون نیز ریسک ابتلا به آلزایمر را بالا می برد. جالب آن که نشان داده شده است پایین آوردن چربی خون با استفاده از داروهای کاهش دهنده چربی خون، ریسک ابتلا به آلزایمر را کاهش می دهد.

پس آن چه به عنوان نتیجه می توان بیان نمود آنست که استفاده از مکملهای غذایی حتی در کسانی که آزمایشات ژنتیکی شانس ابتلای آنان را به آلزایمر نشان داده است، تاثیری در پیشگیری از بروز اختلالات ادراکی مغزی نخواهد داشت. اما تغییرات رفتاری و اصلاح شیوه زندگی برای کاهش میزان خطر بیماریهای قلبی و عروقی بیشتر می تواند در پیشگیری از بروز آلزایمر موثر باشد. بر همین اساس برنامه ریزی منظم زیر نظر متخصصین تغذیه در افراد با ریسک بالای ابتلا به آلزایمر و اختلالات ادراکیپ مغزی توصیه می گردد.

عفونت ادراري: كابوسي براي بانوان
عفونت مجاري ادراري يكي از شايعترين عفونتهاي باكتريايي در زنان است آمارها نشان دهنده آنست كه نزديك به نيمي از خانمها در طي زندگي خود حداقل يكبار عفونت مجاري ادرار را تجربه مي كنند و بسياري از آنها مبتلا به عفونتهاي راجعه يا برگشت پذير مي شوند. عفونت مثانه (سيستيك) در واقع مسئول 95% از موارد عفونت ادراری همراه با علایم بالینی مي باشد عامل ايجاد عفونت مثانه در 80 % موارد باكتري E.coli و در 15-5% موارد باكتري استافيلوكوك ساپروفيتيكوس است. از جمله عوامل مستعد کننده و پیش زمینه براي بروز عفونت مجاری ادراری موارد ذیل قابل اشاره اند:
1) مقاربت جنسي
2) بارداري
3) كمبود استرو‍ژن ناشي از يائسگي يا هيستركتومي
4) انسداد مجاري ادراري در نتيجه تومور يا سنگ مجاري
5) عدم تخليه كامل مثانه در نتيجه مشكلات نورولوژيك مانند سكته مغزي، آسيبهاي نخاعي، ديابت
6) باقي ماندن ادرار در مثانه در نتيجه  وزيكوسل ، افتادگي مثانه
از علايم شايع عفونت مجاري ادراري سوزش ادرار، تکرر ادرار، احساس فوریت در دفع ادرار و گاه تب را  
عصاره گياهان براي پاكسازي مجاري ادرار
از جمله توصيه هاي تغذيه اي براي كاهش خطر ابتلا به عفونت ادراري نوشيدن آب به ميزان كافي در روز است. يكي از راههاي اثبات شده در كاهش عفونت، اسيدي كردن محيط مثانه مي باشد برخي از انواع خوراكيها مي توانند دراين مورد به ما كمك كنند يكي از گياهان دارويي كه پيش از كشف و توليد آنتي بيوتيكها براي كنترل عفونت ادراري توسط بوميان آمريكا استفاده مي شد، كرن بري (Cranberry) است خاستگاه اين گياه آمريكاي شمالي است. كرن بري سرشار از ويتامين C، فلاونوئيدها، اسيد سيتريك و بنزوئيك اسيد بوده و مطالعات متعدد اثر آن را در پيشگيري از عفونت ادراري در افراد مستعد ابتلا به عفونتهاي راجعه نشان داده اند اما اين اثر را صرفاً منوط به تغيير در ميزان اسيديته مجاري ندانسته اند. طبق بررسيهاي صورت گرفته ميزان تغيير در اسيديته مجاري با دريافت كرن بري جزئي و ناچيز است اما مكانيسم اثر اين ميوه در كاهش ابتلا به عفونتها به جلوگيري از اتصال و چسبندگي باكتري به مخاط معطوف مي گردد. اين خاصيت آنتي باكتريايي كرن بري را به فروكتوز و پروآنتوسيانيدين موجود در عصاره اين گياه منسوب دانسته اند . اثر مطلوب كرن بري در پيشگيري از ابتلا مجدد به عفونتهاي راجعه مجاري ادراري در زنان مورد تاييد جامعه متخصصين زنان كانادا مي باشد افزون بر امر پيشگيري، از اين تركيب در طي دوره درمان نيز مي توان در تسريع روند بهبود عفونت مجاري بهره برد. قابل ذكر است كه هيچ گونه تداخلي در مصرف اين ماده با آنتي بيوتيكهاي موثر در درمان عفونت هاي اداري گزارش نشده و مي توان با آسوگي خاطر از كرن بري در كنار آنتي بيوتيكهاي متداول براي درمان عفونت و پس از بهبودي بمنظور پيشگيري از ابتلا مجدد استفاده كرد.
افزون بر مصرف كرن بري از ديگر موارد قابل توجه در پيشگيري از ابتلا به عفونت اداري دفع ادرار مكرر و عدم ممانعت از تخليه ادرار به مدت طولاني است استفاده از تركيبات گياهي با خاصيت  ديورتيك (مدر بودن) به جلوگيري از تجمع باكتريها درمجاري و در نتيجه پيشگيري از عفونت مي توانند كمك كنند به عنوان نمونه  گياهان دارويي Bearberry‌و Golden Rod  خاصيت ديورتيك داشته و به دفع بهتر ادرار و پاكسازي مجاري ادراري كمك مي كنند.


Page 9 of 10