رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران گفت: آرتروز یا سائیدگی مفاصل در تمام دنیا شایع ترین بیماری مفصلی در بین زنان و مردان به شمار می رود.
دکتر سیدمنصور رایگانی اظهار کرد: آرتروز بیماری است که در بسیاری موارد علائم آن به وسیله رادیولوژی و عکسبرداری مشخص می شود اما برای بیمار علائم خاصی ایجاد نمی کند.
وی افزود: آرتروز، زمانی جدی می شود و نیاز به درمان پیدا می کند که برای بیمارعلائم بالینی ایجاد کرده باشد.
رایگانی شایع ترین علائم بالینی آرتروز را درد مفاصل عنوان کرد و گفت: دردی که عمدتا در هنگام حرکت مفصل ایجاد می شود، نشان دهنده بروز آرتروز است.
رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران افزود: پس از درد، انحراف مفاصل و ایجاد محدودیت های حرکتی برای بیمار جزء شایع ترین علائم آرتروز به شمار می رود.
وی تاکید کرد: دردهایی که در آرتروز ایجاد می شود، معمولا در هنگام حرکت مفاصل بروز می کند؛ بنابراین اگر مفاصل در هنگام استراحت نیز دردناک باشند و این درد همراه با قرمزی و تورم و گرما باشد، ممکن است دلیل آن درگیری های خاص مفصلی مانند رماتیسم یا عفونت باشد که نیاز به درمان سریع دارد.
رایگانی با بیان اینکه هر دردی در مفاصل، ستون فقرات و اندام ها به معنای آرتروز نیست، افزود: معمولا مفاصل زانو، لگن، بند انتهایی انگشتان دست، شست پا، مفاصل ستون فقرات، و سوراخ های بین مهره ها در گردن و کمر در آرتروز درگیر می شوند.
وی تصریح کرد: اگر ستون فقرات گردن یا کمر مبتلا به آرتروز شوند، علائم آن به صورت دردهای گردنی که به دست و یا دردهای کمری که به پاها انتشار می یابند، خود را نشان می دهند.
رایگانی اضافه کرد: این نوع از آرتروز را تحت عنوان تنگی کانال کمر یا گردن می نامند که در موارد شدید نیاز به اعمال جراحی دارد.
وی خاطرنشان کرد: مفاصلی مانند مچ دست، بندهای میانی دست، مفصل مچ پا و مفصل شانه و آرنج معمولا در آرتروز کمتر درگیر می شوند مگر اینکه نوع آرتروز، آرتروز ثانویه باشد که در اثر ضربه یا عفونت رخ داده باشد.
رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران در مورد روش های درمانی آرتروز گفت: رایج ترین روش درمان آرتروز که به بیماران توصیه می شود، شامل کاهش وزن اضافی و محدود کردن فعالیت های بدنی مانند بالا و پائین رفتن از سطوح شیب دار و تعدیل فعالیت های شغلی است.
رایگانی افزود: قدم بعدی در درمان آرتروز تجویز درمان های ساده و موضعی مانند انجام برخی حرکات ورزشی و مصرف مسکن های ساده مانند استامینوفن است.
وی ادامه داد: در مرحله بعد داروهای خوراکی قوی تر تجویز و در صورت موثر نبودن از انواع تزریقات داخل مفصلی که رایج ترین آن تزریق کورتون است، استفاده می شود.
رئیس نوزدهمین کنگره سالانه انجمن طب فیزیکی و توانبخشی با اعلام برگزاری این کنگره در روزهای 14 تا 16 بهمن ماه در هتل المپیک تهران، اظهار کرد: این کنگره به همت این انجمن و با همکاری دانشگاه های علوم پزشکی و علوم بهزیستی، شورای اسلامی شهر تهران و پژوهشکده پزشکی و مهندسی جانبازان برگزار می شود.
رایگانی به حضور مهمانان خارجی در این کنگره اشاره کرد و افزود: مهمانانی از هشت کشور ازجمله سوئد، مالزی، فرانسه، آلمان، کره و آمریکا در این کنگره حضور می یابند و به ایراد سخنرانی می پردازند.
هلدینگ یاقوت رویان در این زمینه برای درمان این بیماری مکمل Articulation را از کشور ایتالیا وارد نموده و از طریق داروخانه های سراسر کشوردر دسترس شما عزیزان قرار داده است.
اثرات اصلي مواد موثر و فعال این محصول عبارتند از :
۱- گلوکوزامين : يک Amino Sugar اساسي و لازم براي سنتز و توليد glycoprotein و proteoglycan موجود در غضروف مي باشد. به همين دليل گلوکوزامين در تمام بافت هاي بدن و با غلظت بالا ، در سطح مفصل موجود است. Proteoglycan قابليت فوق العاده اي در جذب مولکول هاي آب دارد. مطالعات زيادي تائيد کرده ، مقدار گلوکوزامين موجود در سطح مفصل مستقيما" با مقدار Proteoglycan توليد شده متناسب است. در بدن ما گلوکوزامين توسط سلول هاي بالغ غضروفي ) chondrocytes ) توليد مي شود و نشان داده شده که افزايش غلظت مولکولي در سطح اين سلول ها ، سنتز اين سلول ها را افزايش مي دهد و متعاقب آن فعاليت حفاظتي بر روي مفاصل و فعاليت انعطاف پذيري غضروف ها افزايش مي يابد. فقدان glucosamine موجب سخت شدن غضروف ها و دردهاي مفصلي مي گردد.
درمان با گلوکوزامين موجب مي گردد بيماري و نشانه هاي Osteoa rthritis به تدريج و به آهستگي بهبود يابد. گلوکوزامين در درمان اوستئوآرتروزيس نه تنها به صورت خوراکي بلکه به شکل موضعي به طور گسترده مصرف مي شود. در يک مطالعه کلينيکي که در استراليا انجام شده ، ۶۳ بيمار که زانوي آنها دچار استئوآرتروزيس بود درمان انجام گرديد، اثرات درماني به طور موثر ثابت شد، درد زانو کاهش يافت ، فقط بعد از ۴ هفته درمان علائم واضح و روشني از بهبودي ظاهر گرديد.
Chondroitin Sulfate -۲ : يک Glycosaminoglycan مي باشد که اثر محافظتي و عامل محرک ( ( chondrocytes سلول هاي اصلي تشکيل دهنده غضروف ( مي باشد. با ساختمان خاصي که دارد موجب جذب آب و نگهداري آن مي گردد. اين ماده جهت غذا رساني و لغزندگي مفاصل بسيار لازم و ضروري است. chondroitin sulfate موجب کاهش د رد و بهبود عملي مفاصل در استئوآرتريت با شدت کمتر و متوسط مي گردد. کوندروايتين سولفات همراه با Glucosamine ، تشکيل دهنده اصلي غضروف ها هستند. Chondroitin sulfate نسبت به گلوکوز امين اثر ضد التهابي بيشتري داشته و علاوه بر آن در بهبود و اصلاح غضروف ها و سلامت آنها به حالت اوليه موثر تر است.گلوکوزامين و کوندروايتين غالبا" در درمان استئو آرتريت و جلوگيري و درمان حوادث استخواني – مفصلي که بيشتر در بعضي فعاليت هاي ورزشي که فشار زيادي بر روي مفاصل وارد مي آيدو يا مفاصل سنگيني بيش از حدي رامتحمل مي گردندبه کار ميرود.اين دو ماده ، از فرسودگي غضروف ها جلوگيري و ممانعت به عمل آورده و موجب توليد غضروف هاي جديد مي گردند.
MSM) Methyl Sulfonyl Methane -۳ ) : داراي منشاء طبيعي از سولفور هاي آلي مي باشد. اين ماده به عنوان درمان کمکي در بسياري از بيماري ها که با درد و التهاب همراه است به کار مي رود. سولفور خاصيت نفوذ پذيري سلول ها را افزايش داده و در خارج نمودن سموم از سلول ها کمک مي کند. بنا بر اين MSM موجب تسکين درد که اغلب به علت افزايش تدريجي مواد سمي در سطح مفاصل ، ماهيچه هاو آب ميان بافتي ، ايجاد مي گردد مي شود. در بيو لوژي MSM به عنوان ماده کاهش دهنده سموم تقسيم بندي مي گردد.
Manganese -۴ : اين ماده در بسياري از فعاليت هاي متابوليکي بدن شرکت داشته ولي اثر اصلي آن خاصيت آنتي اکسيدان بودن آن است، سلول هاي بدن را از خسارات وارده از طريق راديکالهاي آزاد محافظت مي نمايد. منگنز براي استخوان سالم و بهبود و سلامت غضروف ها بسيار ضروري است.
منگنز همراه با ساير فاکتورها جهت جلوگيري از پوکي استخوان ضروري بوده و همچنين در متابوليسم چربي و قند مداخله کرده و به انعقاد خون کمک می کند. دوز پيشنهادي روزانه منگنز ، بين ۱ تا ۱۰ ميلي گرم مي باشد. کمبود منگنز در رژيم غذايي ممکن است موجب تظاهرات بعضي از بيماري ها گردد، که ميتوان از ميان آنها تغييرات در قند خون ، ضعف و نا توانی جسمي ، تاخير در رشد و درد مفاصل را نام برد.
Devil’s Claw -۵ : گياه پنجه شيطان ، در طب گياهي به عنوان درمان کننده طبيعي ضد التهابات به کار مي رود. ماده اکتيو و اساسي که اين اثر درماني را نشان ميدهد (Harpagoside )هارپاگوزايد نام دارد.
Devil’s claw ، جهت درمان درد مزمن يا درمان هاي طولاني مدت ، به علت اينکه هيچگونه عوارض جانبي بر روي معده نداشته و به خوبي تحمل ميگردد ، تجويز مي شود.ريشه گياه فوق معمولاً مورد استفاده قرارمي گيرد، در تسکين علائم آرتريت روماتوئيد ، آرتروز و به طور کلي انواع التهابات و تورم از قبيل آماس تاندون ها ) زردپي ( ، کوفتگي و خون مردگي ، التهاب و درد کمر و درد مفاصل ، بدون عوارض جانبي و منع مصرف به کار مي رود. همچنين در اصلاح و افزايش حرکات مفصلي کاربرد دارد.
Aloe Vera -۶ : يکي از مهمترين اثرات درماني Aloe vera خاصيت ضد التهابي آن است. ترکيبات اصلي ژل Aloe ، پلي ساکاريد ها با وزن مولکولي بالا،املاح) کلسيم،فسفر،پتاسيم،آهن ، سديم ، منيزيم ،منگنز، مس ،کرم ، روي (، آمينو اسيدها ) اساسي يا غير اساسي ( آنزيم ها ) فسفاتاز ، آ ميلاز ، ليپاز ، bradkinase ( مي باشند. تمام اين عناصر و مواد موجود در Aloe Vera ، علاوه بر خاصيت ضد التهابي ، همچنين در سوء هاضمه و در سازندگي و حيات بخشي و پر طراوت کردن پوست مصرف دارند.
نوشیدن قهوه الزاماً برای سلامتی مضر نیست، اما همیشه به میزان مصرف آن توجه داشته باشید و دقت کنید که در مصرف آن زیادهروی نکنید.
دانشمندان، اخیرا در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که میزان مصرف کافئین، نباید از مرز 400 میلیگرم در روز تجاوز کند و این میزان در هر نوبت نباید بیشتر از 200 میلیگرم باشد. به گفته آن ها، شما مجاز هستید که نهایتا 4 فنجان قهوه در روز میل کنید. اگر میزان مصرف از این مقدار تجاوز کند، عوارض منفی در انتظار سلامتی شما خواهد بود، خوابتان به هم میخورد، اضطراب و دلهره امانتان را میبرد، بدون شک عصبی خواهید شد، دچار لرزش میشوید، و همین طور ریتم و ضربان قلبتان دستخوش تغییراتی خواهد شد. البته لازم به ذکر است که تمام این عوارض جنبه ارثی دارد و به حساسیت شخصی شما به کافئین، وابسته است. برخلاف تصور عامه مردم، قهوه الزاما برای قلب ضرری ندارد و به گفته متخصصان اگر میزان مصرف از 3 تا 5 فنجان در روز بیشتر نشود، قهوه میتواند نقش محافظ را برای قلب ایفا کند.
با آن که قهوه اسپرسو به نظر طعم قوی تری دارد، ولی باید بدانید که در مقایسه با طعمی که دارد، حاوی کافئین زیادی نیست! در واقع اگر یک فنجان 30 میلی لیتری اسپرسو، حاوی 60 تا 80 میلیگرم کافئین باشد، یک فنجان 125 میلی لیتری قهوه تصفیه شده، حدودا 100 میلیگرم کافئین دارد. به عبارتی دقیقتر از آن جایی که قهوه اسپرسو در حجم کوچک تری (٣0 میلی لیتری) سرو میشود در آن حجم، کافئین کمتری از قهوه ی تصفیه شده که معمولا در حجم بیشتری (١٢5 میلی لیتری) سرو میشود، دارد. از طرف دیگر، قهوه ربوستای خالص، در مقایسه با قهوه عربیکا، دو برابر کافئین بیشتری دارد. قهوه تصفیه شدهای که در قهوه جوش برقی آماده میشود، نسبت به اسپرسو، کافئین بیشتری دارد چون در مدت طولانی تری در حالت دم قرار داشته است.
اگر در کنار قهوه از نوشیدنیهای کافئیندار دیگری نیز استفاده میکنید (مثل چای یا نوشابههای انرژی زا)، به میزان کافئین آنها نیز دقت کنید و مراقب باشید که مجموع کافئین دریافتی بدنتان در روز، از مرز 400 میلیگرم تجاوز نکند. یک فنجان چای 150 میلی لیتری، حاوی 32 میلیگرم کافئین است و یک بطری کوچک نوشابه انرژی زا، حاوی 80 میلیگرم که تقریبا معادل کافئین یک فنجان قهوه است. متخصصان بر این باورند که اگر از تعداد فنجانهای قهوه روزانه خود بکاهید، میتوانید از این قسم نوشابهها نیز استفاده کنید.
به گفته پزشکان، متابولیسم و سوخت و ساز داروهای شیمیایی و همین طور کافئین در کبد و غالبا با یک آنزیم مشترک انجام میشود. بنابراین کافئین با مولکولهای دارویی وارد رقابت میشود و در نتیجه مدت طولانی تری در خون باقی میماند، در این شرایط احتمال عدم تأثیر داروها قویتر خواهد شد. پس دقت داشته باشید که اگر تحت درمان هستید و داروی خاصی مصرف میکنید، حتما با پزشک خود درباره مصرف قهوه مشورت کنید و از او درباره تأثیرات قهوه بر عملکرد داروهای مصرفی، سوالاتی بپرسید، چون ممکن است که در برگه راهنمای دارو، چیزی در این خصوص ذکر نشده باشد. مراقب باشید که بعضی از داروها را در کنار قهوه مصرف نکنید، داروهایی از قبیل: آنتی بیوتیک ها، بنزودیازپین (داروی آرام بخش- ضد اضطراب، صرع و بیخوابی)، داروهای خواب آور و نیز داروهای تنگکننده عروق.
امروزه تمام محافل پزشکی جهان توصیه میکنند که مصرف کافئین در دوران بارداری نباید از مرز 200 میلیگرم در روز تجاوز کند. در حقیقت، نباید جنین را بیش از حد در معرض کافئین قرار داد، چرا که هنوز آنزیمهای دفع این ماده در بدن او تکامل نیافتهاند و این احتمال وجود دارد که کافئین رشد جنین را با مشکل مواجه سازد و حتی منجر به زایمان زودهنگام شود. پزشکان معتقدند که در سه ماهه سوم بارداری، مدت زمان دفع کافئین از بدن، تا 3 برابر طولانیتر میشود و گاهی ممکن است 15 ساعت به طول بینجامد. به همین دلیل بهتر است که در این دوره، مصرف روزانه کافئین را به حداقل ممکن برسانید و در روز بیش از یک فنجان قهوه یا یک نوشیدنی کافئیندار دیگر، مصرف نکنید.
دانههای قهوه حاوی چربی بسیار بالایی هستند، که بدون شک منجر به افزایش کلسترول خون خواهند شد. وقتی آب جوش را مستقیم بر روی این دانهها میریزید، چربی موجود در آنها جدا و داخل آب میشود. به اعتقاد پزشکان، اگر در مصرف قهوه تصفیه نشده افراط کنید، خطرات قلبی و عروقی غیر قابل جبرانی در انتظار شما خواهد بود. دقیقا به همین دلیل است که توصیه میشود از مصرف قهوه جوشیده (قهوه ترک) پرهیز کنید، به سراغ قهوه جوشهایی که دارای صافی فلزی هستند، نروید و ترجیحا از قهوه جوشهایی استفاده کنید که صافی کاغذی دارند یا صافیهایشان تاریخ مصرف دارد.
تحقیقات نشان دادهاند که قهوه در مدت زمان خواب و کیفیت آن تأثیرات زیادی دارد. در حقیقت، کافئین در مغز به گیرندگان آدنوزین مرتبط میشود و عملکرد این ماده آرامبخش، که عموما در زمان خواب تولید میشود، را مختل میسازد. علاوه بر این، کافئین سبب تحریک محرکهای عصبی میشود و در نتیجه خواب را از چشمان شما میگیرد. البته تأثیرات کافئین در همه افراد به یک شکل نیست؛ افراد زیادی هستند که بهرغم نوشیدن قهوه پیش از زمان استراحت، به راحتی و بیهیچ مشکلی میتوانند بخوابند. به اعتقاد متخصصان، این قضیه با نوع متابولیسم یا همان سوخت و ساز بدن هر فردی قابل توجیه است. بعضی از افراد، سوخت و ساز آرام تری دارند و در نتیجه بدن آنها کافئین را با سرعت کمتری دفع میکند و این ماده به مدت طولانی تری در خون آنها باقی میماند. به همین دلیل ممکن است که این افراد قهوه را در ساعت 4 عصر میل کرده باشند ولی باز هم به هنگام شب، خواب به چشمانشان نیاید! پس اگر احساس میکنید که نسبت به کافئین حساس هستید، بهتر است که پس از ساعت 4 عصر، لب به قهوه نزنید و در کل سعی کنید مصرف قهوه روزانه خود را به حداقل برسانید.
کم خونی کودکان مشکل شایعی است اما در صورتی که به موقع تشخیص داده نشود، عوارض جدی دارد و حتی میتواند کشنده باشد.
مشکل کم خونی می تواند روی رشد و تکامل کودک تأثیر بگذارد.کمبود مواد مغذی تنها علت کم خونی نیست بلکه به گفته متخصصان و به نقل از سایت هلث نیوز خون ریزی ،ژنتیک ،فقرآهن و...نیز در این امر دخیل است . کودکان که در مرحله رشد هستند و برای افزایش سطح گلبول های قرمز به جذب آهن بیشتری نیاز دارند به کم خونی در طول دوره رشد، بیشتر مستعد هستند.
بعضی از علایم کم خونی در اطفال شکنندگی ناخن ها ، از دست دادن اشتها، خستگی و بدخلقی است. کودک بین 9 تا 24 ماه می تواند بسیار مستعد به کم خونی باشد. اگر این مشکل در مرحله اولیه تشخیص داده شود ، آسان تر قابل درمان است و می توان سایر اختلالات را نیز کاهش داد. از طرق مختلف می توان کم خونی را در کودکان درمان کرد.
افزایش مقدار آهن
شیر مادر غنی از آهن است در نتیجه خطر بروز کم خونی را کاهش می دهد. غذاهای غنی از آهن مانند غلات غنی سازی شده، زرده تخم مرغ، پاستا،گوشت طیور و گیاهان بنشنی نیز به برنامه غذای کودک غذاخور افزوده شود.
میوه های غنی از ویتامینC
به کودک میوه و سبزی های غنی از ویتامین C از جمله کیوی، آووکادو، اسفناج، انبه، پرتقال و سبزی های سبز درختی بدهید. ویتامین C در جذب آهن به بدن کمک می کند.
انار
این میوه منبع غنی از مواد معدنی و حاوی ویتامین C است که در جذب آهن به بدن کمک می کند. مصرف این میوه یکی از بهترین روش های طبیعی برای درمان کم خونی است.
شکر زرد
این بهترین ماده غذایی است که می توان به کودک دچار کم خونی داد زیرا منبع عالی آهن است. در صورت مصرف منظم باعث بهبود میزان گلبول های قرمز و کاهش خطر کم خونی در کودکان می شود.
چغندر
این ماده غذایی باعث پاکسازی بدن می شود، اکسیژن رسانی میکند و میزان جذب آهن را در بدن افزایش می دهد.
کمردرد در برخی موارد به علت جا به جا کردن اثاثیه و جعبه های سنگین یا ورزش شدید ایجاد می شود اما این موارد تنها دلایل کمردرد نیست. در واقع کمردرد دلایل مخفی و کمتر شناخته شده ای هم دارد که به آن ها اشاره می کنیم.
برنامه غذایی سالم ندارید
نتایج مطالعه ای که در نشریه «Asian Spine» چاپ شده است، نشان می دهد 31 درصد از زنان و 25درصد از مردانی که دچار کمردرد هستند، ناراحتی گوارشی و معده درد نیز دارند. ارتباط بین تغذیه و کمردرد مربوط به التهاب است زیرا مواد غذایی غنی از چربی و قند در تمامی بدن از جمله کمر باعث التهاب می شود. اما با کاهش مصرف موادی مانند قند، کافئین و غذاهای فرآوری شده و روی آوردن به مصرف پروتئین هایی مانند گوشت، لوبیا، نان و برنج تصفیه نشده، غلات سبوس دار و سبزیجات علایم کمردرد بهبود می یابد.
مصرف کم آب
استخوان های ستون فقرات حاوی دیسک های بین مهره ای است که 90درصد آن را آب تشکیل می دهد. زمانی که بدن دچار کمبود آب می شود، دیسک ها صاف تر و اثر محافظتی آن برای مقابله با ضربه کمتر می شود. رنگ ادرار مشخص می کند که آیا آب کافی مصرف می کنید یا نه؛ در صورت کم رنگ بودن ادرار، مشکلی وجود ندارد اما در صورت پررنگ بودن، بهتر است مصرف آب را افزایش دهید.
مشکل استخوان های لگنی
بیشتر بیماران از مشکل استخوان لگن خود خبر ندارند؛ این امر می تواند مشکلاتی در زندگی مبتلایان ایجاد کند و اغلب هنگام ورزش کردن مشخص می شود. این نقص در عکس العمل بدن به برخی حرکت ها تأثیر می گذارد. به عنوان مثال در فردی که استخوان لگن چپ بالاتر است و حرکت جهشی به سمت چپ انجام می دهد، احتمالا احساس می کند که عضله کشیده شده است. اگر هنگام ورزش درد کمر تداوم می یابد، بهتر است که برای معاینه دقیق به پزشک مراجعه کنید.
عفونت ادراری
درد در قسمت تحتانی و فوقانی پهلو می تواند نشانه عفونت لوله ادراری باشد. در صورت مشاهده علایم دیگر عفونت لوله ادراری مانند افزایش نیاز به رفتن به سرویس بهداشتی یا احساس درد هنگام ادرار کردن، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
کفش های پاشنه بلند می پوشید
پاشنه های بلند کفش باعث می شود هنگام راه رفتن به جلو خمیده شوید که فشار اضافه روی پاشنه پا وارد میکند. این فشار بیشتر روی قسمت تحتانی کمر تأثیر می گذارد و باعث ایجاد درد می شود. اگر اصرار دارید کفش پاشنه بلند بپوشید، هنگام پیاده روی از کفش مخصوص پیاده روی استفاده کنید و سپس در محل موردنظر کفشتان را عوض کنید.
استرس دارید
استرس طولانی مدت باعث می شود درد و اسپاسم به سراغتان بیاید. سعی کنید از روش های آرام بخشی مانند تنفس عمیق یا پیاده روی استفاده کنید.
پوشیدن شلوار تنگ
شلوار تنگ و چسب یا لباس های خیلی چسب و تنگ، حرکت بدن را محدود می کند و روی گردن، کمر و شانه فشار می آورد. از لباس هایی استفاده کنید که کمی آزاد باشد.
نشستن طولانی مدت
بی تحرکی بزرگ ترین دشمن سلامت است. عضلات با عادت کردن به حالت نشستن سفت می شود. برای پیشگیری از آن، هنگام بیدار شدن از خواب، کمی ورزش های کششی انجام دهید و طی روز کمی راه بروید.
استعمال دخانیات
نتایج بررسی ها نشان می دهد، افراد سیگاری 3برابر بیشتر از دیگران دچار کمردرد مزمن می شوند. دود دخانیات روی واکنش مغز به کمردرد تأثیر می گذارد و فرد را به درد مستعدتر می کند. در افرادی که دخانیات را ترک می کنند، درد مزمن کمردرد کاهش می یابد.
مطالعات نشان دادهاند که آناناس خواص فراوانی دارد و ترکیبی ساده از آن میتواند در درمان گلودرد و سرفههای ناشی از قرار گرفتن در هوای آلوده بسیار موثر باشد.
آناناس حاوی بروملین و آنزیمی با خواص ضدالتهابی است و باکتریها و عفونتها را از بین میبرد. آب آناناس تازه میتواند 5 برابر بهتر از شربت سینه تاثیر بگذارد. یک فنجان آب آناناس تازه حاوی تقریبا 50 درصد از ویتامین C مورد نیاز بدن را در روز تامین میکند.
آناناس این ماده مغذی و مفید آنزیمهای حیاتی مورد نیاز بدن را تامین می کند. در واقع وظیفه این آنزیمهای حیاتی تنظیم متابولیسم و تبدیل انری در بدن را بر عهده دارد. علاوه بر این، آب آناناس مقادیر زیادی منگنز و ماده معدنی است که عمدتا به شکلگیری بافتها و استخوانهای پیوندی بسیار کمک میکند. منگنز نیز به جذب بیشتر کلسیم کمک کرده و موجب سوختوساز چربیها و کربوهیدراتها میشود.
اگر شما از آن دسته افرادی هستید که از سرفههای مکرر و طولانی و یا ذاتاریه رنج میبرید، میتوانید به جای شربت سینه از آناناس استفاده کنید و اثرات شگفتانگیز آن را تجربه کنید.
آناناس علاوه بر اینکه از شربت سینه کمهزینهتر است، هیچ مواد شیمیایی و یا سمی ندارد و حاوی مواد مغذی است که میتواند سرماخوردگی را از بین ببرد.
نوشیدن آب آناناس میتواند گلو را صاف کند و به خارج کردن مخاط از گلو کمک کند. گاهی اوقات افزایش خلطها در ریهها و سینوسها میتواند موجب سرفههای طولانی، عطسه و عفونتهای دردناک میشود. بهتر است آب آناناس را خودتان تهیه کنید و از خرید آب آناناسهای آماده خودداری کنید.
دستور تهیه شربت آناناس برای مهار سرفه و درد گلو:
· یک فنجان آب آناناس تازه
· 4/1 فنجان آب لیمو
· یک حبه سیر
· 1 قاشق غذاخوری عسل خام
· 2/1 قاشق چایخوری فلفل قرمز
زعفران گیاهی است که نشاط آور و شادی بخش بودن آن زبان زد خاص و عام است.
زعفران دارای طبعی گرم و خشک است.
از دیرباز درتمدن و فرهنگ ایران استفاده از زعفران برای تزئین و طعم دهنده پلو ها و خورشت ها مرسوم بوده و درحال حاضر نیز،ایرانیان طبق رسوم تمدن چندهزارساله خود در محافل و مهمانی ها از زعفران چه بعنوان دم نوش و دم کرده و چه به عنوان طعم دهنده غذاها استفاده درستی میکنند و لحظات درکنار هم بودن خود را صمیمی تر لذتبخش و فرحبخش میکنند.همانگونه که کانون گرم و محیط خانواده مورد توجه بسیار در فرهنگ ایران و ایرانی بوده است.
همچنین نوشیدن دمنوش زعفران میتواند جایگزین بسیار مناسبی برای چای بعد غذا باشد،همانطور ک میدانید نوشیدن چای بعد از وعده غذایی بسیار مرسوم در ایران است درصورتی که همین چای عاملی برای جذب نشدن آهن غذا میباشد.پس با نوشیدن دم کرده زعفران میتوانید هم به هضم غذای خود کمک کنید و هم لحظات درکنارهم بودن را لذتبخش کنید.
ضمنأ نوشیدن دمنوش زعفران بعد از صرف غذا علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد باعث تسهیل گردش خون شده و قاعده آور است.
ذکر و یادآوری این مطلب خارج از لطف نیست که بدانیم،زندگی کردن به غیر از لذت بردن از زندگی و نعمات پروردگار و عبادت حق تعالی نیست،پس بیاییم زندگی خود را لذتبخش و رنگی شاد به آن بزنیم.
در این صفحه به ذکر فوائد و خواص بیشمار زعفران به صورت اجمالی و تیروار میپردازیم و شما باانتخاب تیتر مورد نظرتان میتوانید مطالب تکمیلی آن موضوع را بخوانید و به اطلاعات خود درباره خواص و فوائد زعفران بیفزایید.
اثرات زعفران به صورت برون تنی و درون تنی
زعفران و درمان افسردگی و ضد اضطراب
زعفران تقویت کننده و محرک قوای جنسی
زعفران دشمن پنجمین سرطان شایع و سومین عامل مرگ در دنیا
زعفران و درمان سرفه،برونشیت و آسم
از خواص و خاصیت مهم دیگر زعفران که توجه دانشمندان و متخصصین داروسازی را به خود جلب کرده است و همیشه درصدد استفاده از زعفران در تولید داروهای آرامبخش بوده اند خاصیت فرح بخش و شادی بخش آن است که انسان را آرام و دور از اضطراب میکند.
صحت این گفته ها را اطبا شهیر ایرانی همچون عالم بزرگوار شیخ ابو علی سینا مورد تایید قرار داده است و در کتاب "قانون" خود از خواص زعفران به فرح بخش بودن و خنده آور بودن زعفران اشاره و برای درمان افسردگی تجویز کرده است.
زعفران و قاعدگی
زعفران و سقط جنین
زعفران داروی موثر در درمان و پیشگیری بیماری ام اس
بررسی اثرات زعفران در پیشگیری از سرطان
تحقيقات پژوهشگران مرکز طب گياهي ليون که بر روی خاصیت دیگر زعفران انجام داده اند نشان میدهد که زعفران از آنجا که باعث بهبود جريان خون و خون رسانی ميشود ميتواند سبب گرم شدن بافتهاي بدن و افزايش احساسات شده و حتي بافت رحم را نيز تحريک کند.
زعفران به علت دارا بودن مواد و مزه تلخ موجب سهولت هضم غذا می شود،و شاید به موجب همین مزه تلخ است که معمولا آشپزهای ماهر باکمی قند یا شکر آن را میسابند.
تحقیقات اخیر نشان می دهد که ترکیبات فعالی چون Crocin , Crocetin و انواع دیگری از کارتنوئیدها در زعفران وجود دارند که می توانند حالت توموری بافتها را کاهش دهند و خاصیت ضد سرطانی دارند و نیز می توانند میزان چربی سرم خون را کاهش داده و از ایجاد حالت هیپولیفمیک (hypolipemic) در سرم خون جلوگیری کند ، اکسیزناسیون بافتها را افزایش داده و نیز می تواند از اختلالاتی نظیر آلزایمر و پارکنیسون بطور قابل ملاحظه ای جلوگیری کند.
همچنین از زعفران در درمان دامنه وسیعی از اختلالات جسمی مانند زکام ،نقح ،سوء ها ضمه یرقان، هپاتیت، اسپاسم و دیابت و … و نیز به عنوان یک ماده اشتها آور ،نشاط آور ،محرک معده و … استفاده کرد.
تاثیر زعفران براحیای سلول های آسیب دیده چشم
زعفران عامل پیشگیری از کاهش دید در سالخوردگی
زعفران موثر در درمان کوفتگی عظلات و رماتیسم
زعفران موثر در افزایش یادگیری و عملکرد حافظه
زعفران خون ساز و محافظ سلول های مغزی
زعفران و پوست ( طرز تهیه ماسک زعفران )
نقش زعفران در بهبود اختلالات حافظه در اختلالات نرودژنراتیو
خواص دیگر دمنوش زعفران اثر آن در بهبود عملکرد سیستم گوارشی (از قبیل کمک به هضم غذا ،برطرف کننده گاز و اسید معده و نفخ شکم ، قاعده آور) و افزایش اشتها است.
شما میتوانید به شیر ولرم زعفران اضافه کنید و با نوشیدن آن از خشکی و خارش پوست جلوگیری کنید و یا اینکه قبل از خواب بنوشید تا خوابی راحت را تجربه کنید.
از دیگر خواص و فوائد زعفران میتوان به بسیار موثر بودن آن در کاهش کلسترول خون اشاره کرد،کارتنوئید موجود در زعفران از بروز تومورهای پوستی پیشگیری می کند ودردهای آرتریت را تسکین می بخشد.
چه افرادی زعفران نخورند
مصرف روزانه یک تا ۳ گرم زعفران بهعنوان حد مجاز مصرف این گیاه دارویی شناخته میشود و افرادی که تمایل به مصرف بیشتر این گیاه خوش آب و رنگ دارند باید حتما تحت نظارت پزشک یا درمانگر خود آن را مصرف کنند. با این وجود برخی از افراد هستند که حتی مصرف مقدار مجاز زعفران برای آنها مضر است.این افراد عبارتند از:
• افرادی که با مشکل تعریق کف دست روبهرو هستند باید از مصرف زعفران پرهیز کنند یا مقدار آن را به حداقل برسانند چون مصرف زعفران تعریق کف دست این افراد را بیشتر میکند.
• مصرف زعفران به افرادی که چاق بوده یا دچار اضافه وزن هستند به هیچوجه توصیه نمیشود. این ادویه اشتهاآور بوده و مصرف مداوم آن منجر به افزایش وزن میشود.
• افرادی که مصرف زعفران در آنها بیشتر از حد مجاز شود معمولا با علائمی مثل تهوع، استفراغ، درد شکم و خونریزی در مدفوع روبهرو میشوند. این افراد علاوه بر این افزایش ضربان قلب را نیز تجربه میکنند که در این حالت بهتر است فورا با پزشک خود تماس بگیرند.
و افرادی که دوست دارند افسرده باشند هرگز زعفران را استفاده ننمایند.
مطالعات نشان می دهد مصرف مکمل های ویتامین D برای بیماران مبتلا به ام اس مفید است.
تحقیقات قبلی ارتباط ویتامین D و بیماری ام اس را اثبات کرده است؛ ولی تاثیر مکمل های ویتامین D بر ام اس و علایم آن، تا قبل از این مطالعه جدید موضوعی چالش برانگیز بود.
محققان دانشگاه جان هاپکینز با بررسی تاثیر مکمل ویتامین D بر 40 بیمار مبتلا به ام اس عود کننده 18 تا 55 ساله، دریافتند که دوز بالای ویتامین D3، فعالیت سلول های سیستم ایمنی مرتبط با ام اس و علایم بیماری را کاهش می دهد.
در این مطالعه به گروهی از بیماران یک دوره 3 ماهه و به گروه دیگر یک دوره 6 ماهه ویتامین D3 داده شد و به طور مرتب سطح ویتامین D و شاخص های فعالیت بیماری بررسی شد.
محققان بر این باورند که کاهش علایم بیماری و درمان با مکمل ویتامین D یک روش ارزان و ایمن است.
مولتیپل اسکلروزیس ( MS ) یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی پاسخی نامتعارف به سیستم عصبی مرکزی (CNS ) می دهد.
سیستم عصبی مرکزی شامل مغز، نخاع و اعصاب بینایی است. سیستم ایمنی بدن به طور معمول عوامل خارجی مانند باکتری ها و ویروس ها را مورد هدف قرار می دهد ولی در بیماری های خود ایمنی، به اشتباه بافت های نرمال از بین می روند. لوپوس و آرتریت روماتوئید نیز جزء بیماری های خود ایمنی محسوب می شوند.
در بیماری ام اس، سیستم ایمنی به میلین حمله می کند. میلین به غلاف چربی اطراف سلول های عصبی گفته می شود. میلین آسیب دیده سبب بوجود آمدن تصلب بافت (sclerosis) می شود که نام بیماری نیز از همین واژه گرفته شده است.
زمانی که پوشش میلین یا بافت های عصبی آسیب می بینند، ارسال پیام های عصبی مختل می شود که عوارض مختلفی دارد.
شایع ترین علایم بیماری خستگی شدید، تاری دید و دوبینی، ضعف عضلانی و از دست دادن کنترل عضلات، عدم تعادل، بی حسی، درد چشم و خواب رفتن مداوم دست و پا هستند. در صورت پیشرفت بیماری، علایمی مانند اختلال در کنترل ادرار، گرفتگی عضلات (اسپاسم)، مشکلات جنسی، اختلال در بلع غذا، اختلال در صحبت کردن و مشکلات شناختی نیز مشاهده می شود.
نتایج این تحقیقلات در نشریه Neurology منتشر شده است.
کتاب درمان و پیشگیری از بیماری های قلبی و رگ ها با طب گیاهی با 121 فصل برای نخستین بار از سوی انتشارات کتاب خانواده به بازار نشر عرضه شد.
کتاب درمان و پیشگیری از بیماری های قلبی و رگ ها با طب گیاهی نوشته ربابه جعفری و کاظم کیانی است.
این کتاب شامل 121 سرفصل به معرفی عضو قلب و کارکرد های آن تا معرفی گیاهان دارویی موثر بر بهبود عملکرد قلب در بیماران قلبی می پردازد.
در مقدمه این کتاب آمده است: « قلب یا دل یک اندام ماهیچه ای است که مسئول پمپ خون به شریان ها به وسیله حرکات ضربان دار متناوب است و به این صورت خون را به همه نواحی بدن ارسال می کند.»
قلب انسان به طور متوسط حدود 70 بار در دقیقه می تپد. قلب انسان در سمت چپ بدن در ناحیه سینه ای (توراسیک) بدن قرار دارد و به گونه ای قرار گرفته که راس (apex) آن به سمت چپ و پایین قرار می گیرد و همواره بخشی از آن در حال فعالیت و بخشی در حال استراحت است و در هر بار ضربان قلب به مدت چهار ثانیه در حال استراحت خواهد بود.
بافت قلب نیز چون دیگر بافت های بدن نیاز به تغذیه دارد که تغذیه قلب بر عهده عروق کرونری (تاجی) است.
نویسندگان کتاب معتقدند که چاقی، مصرف دخانیات، کم تحرکی و کلسترول خون بالا از جمله عوامل گرفتگی رگ های کرونری هستند.
در بخش دیگری از این اثر پزشکی درباره «تصلب شرایین» می خوانیم: «تصلب شرایین یا «آترواسکلروزیس) یا سختی رگ ها، نام یک بیماری در رگ ها و نوعی آرتریواسکلرزیس است که با رسوب لیپید و کلسترول کم چگال بر روی دیواره داخلی سرخ رگ های با قطر متوسط و بزرگ، مشخص می شود. نتیجه این فرایند تشکیل پلاک های فیبری ـ چربی (آتروما) بوده که با افزایش سن رفته رفته ازدیاد می یابد و موجب تنگی رگ (استوزیس) و یا دیگر عواقب می شود. تصلب شرایین که علت اصلی بروز بیماری های ایسکمی دهنده رگ های قلب و مغز به شمار می رود، از زمان های بسیار قدیم شناخته شده بوده است.
در ادامه این مبحث درباره نقش پلاکت ها در تصلب شرایین اشاره شده که پلاکت ها از عناصر کلیدی در تشکیل و گسترش پلاک های آترومی به شمار می روند. این سلول ها در روند انعقاد خون هنگام بروز آسیب به رگ ها موجب توقف خونریزی می شوند. پلاکت ها نخستین سلول های خونی هستند که در محل فعال شدن سلول های اندوتلیوم حاضر می شوند.
در این کتاب درباره «درد قلبی» نوشته شده است : «هر عضوی از بدن درد خاص خود را دارد و در جای خاصی احساس می شود. با این حال پزشکان چندان موافق نیستند، درد هایی را که در قسمت قلب و قفسه سینه احساس می شود، درد قلبی بنامیم. آن ها بیشتر از اصطلاح درد قفسه سینه یا آنژین استفاده می کنند و تمام درد های ناحیه سینه را مهم تلقی کرده (هرچند درست روی قلب نباشد) و علت آن را کاملا بررسی می کنند.»
در ادامه در تشریح محل درد قلبی آمده که معمولا این درد در ناحیه جناغ سینه (قسمت پایینی آن) یا سمت چپ قفسه سینه احساس می شود، اما درد سایر قسمت های سینه نیز ممکن است مربوط به قلب باشد، اما ممکن است به سایر قسمت ها نیز انتشار داشته باشد. گاه این درد به بالای شکم راه می یابد و فرد تصور می کند دچار سوءهاضمه شده است و گاه به آرواره یا زیر چانه، گردن، پشت و بین دو کتف یا بازو ها (به ویژه دست چپ) نیز تیر می کشد و مورد اخیر (انتشار به دست چپ) حالتی نسبتاً اختصاصی بوده و باید فرد را نسبت به قلبی بودن منشأ درد آگاه سازد.
عرق های بالنگ، بنفشه معطر، بهار نارنج، بومادران، بولاغ اوتی، بید، بید مشک، پونه، خارشتر، ریحان، سیر و عرق ریحان در این کتاب به عنوان درمان های گیاهی بیماری های قلبی معرفی شده اند.
نخستین چاپ کتاب «درمان و پیشگیری از بیماری های قلبی و رگ ها با طب گیاهی» با شمارگان یک هزار نسخه در 220 صفحه، به بهای 120 هزار ریال عرضه شده است.
** معرفی تبعات ناشی از مصرف داروها در جوامع انسانی در یک کتاب پزشکی
آشنایی با مفاهیم فارماکواپیدمیولوژی کتاب چاپ اولی است که تبعات ناشی از مصرف داروها در جوامع انسانی را معرفی می کند.
کتاب آشنایی با مفاهیم فارماکواپیدمیولوژی تالیف پیام پیمانی و همکاران است که با همکاری مرکز تحقیقات سیاست گذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز راهی بازار نشر شده است.
کتاب های مرجع و راهنما به زبان فارسی برای علاقه مندان به این حیطه کاربردی از علم، در زمان حاضر بسیار محدود است.
گردآورندگان این کتاب تلاش کرده اند با شروع از گردآوری الفبای این رشته که آشنایی خواننده فارسی زبان با تعاریف واژگان مصطلح و مورد استفاده در فارماکواپیدمیولوژی است، برای رفع این نقیصه گامی هرچند کوچک و پرفایده بردارند.
مبنای اصلی گردآوری این اثر، کتاب «واژه نامه فارماکواپیدمیولوژی» نوشته برنارد بگاد بوده که از سوی انتشارات وایلی منتشر شده است.
اما گردآورندگان کتاب حاضر سعی کرده اند تا ضمن تخلیص واژه های کاربردی تر، واژگان کاربردی دیگری که از زمان تالیف کتاب مزبور تاکنون به این حیطه از علم پزشکی اضافه شده را نیز تعریف کنند.
براساس محتوای کتاب در صفحه 11، فارماکواپیدمیولوژی نقش مهمی در جمع آوری اطلاعات دارویی دارد و می تواند تعادل بین سود دارو و احتمال خطر آن را مشخص کند که این امر سبب تجویز صحیح دارو برای یک بیماری خاص می شود.
فارماکواپیدمیولوژی می تواند خصوصیات فارماکوکینتیک دارو را در مطالعات کلینیکی روشن کند.
در بخشی از مقدمه کتاب به قلم دکتر سیامک صبور می خوانیم: «مصرف دارو در ایران 4 الی 6 برابر متوسط مصرف جهانی است.
حدود 50 درصد عوارض نامطلوب داروها قابل پیشگیری هستند. فارماکواپیدمیولوژی که پلی بین فارماکولوژی و اپیدمیولوژی محسوب می شود، تلاش می کند تا احتمال اثرات سودمند و نیز میزان عوارض جانبی دارو در یک جمعیت خاص را ارزیابی کند و می تواند در تجویز و مصرف منطقی تر دارو و ارتقاء دارودرمانی نقش بسزایی داشته باشد.»
نخستین چاپ کتاب «آشنایی با مفاهیم فارماکواپیدمیولوژی» با شمارگان یک هزار نسخه در 92 صفحه، به بهای 59 هزار ریال از سوی انتشارات خسروی عرضه شده است.
مکمل های غذایی با کارنیتین می توانند در افراد بالغ که مقدار کمی اضافه وزن دارند، سوخت وساز چربی را افزایش دهند. البته محققان تاکید میکند که مصرف این نوع مکمل ها فقط برای افرادی توصیه می شود که از لحاظ ورزشی فعال بوده و رژیم غذایی مناسبی را دارند یعنی افرادی که نیاز روزانه بالایی به انرژی دارند.
بدن انسان می تواند کارنیتین یا ال-کارنیتین را از اسیدهای آمینه لیزین و متیونین بسازد واین ماده موجب آزاد سازی انرژی از یاختههای چربی میشود. این ماده یک مولکول گیرنده می باشد و موجب انتقال اسیدهای چرب به داخل میتوکندری میشود.کارنیتین در بافت عضلات و کبد ساخته میشود و در برخی مواد غذایی مانند گوشت، گوشت طیور، ماهی، و برخی از فرآوردههای لبنی وجود دارد. کارنیتین نوعی مکمل غذایی است.
وظیفه اصلی کارنیتین در بدن کمک به سوخت و ساز و تبدیل غذا به انرژی می باشد. کارنیتین این عمل را از طریق انتقال اسیدهای چرب بلند زنجیره به داخل میتوکندری ها جهت بتااکسیداسیون آنها انجام می دهد. از طرف دیگر مصرف چربیها به عنوان منبع انرژی موجب صرفه جویی در مصرف گلیگوژن عضلات گردیده و با حفظ ذخایر گلیکوژن به تأخیر در بروز خستگی ورزش کار می انجامد. میتوکندری را میتوان موتورخانه یاختههای بدن دانست. در واقع انرژی مورد نیاز بدن در این بخش از یاختهها تولید میشود.
برخی از شواهد نشان میدهد که میزان نیاز به ال-کارنیتین در دوران کودکی و همچنین در زمانهای خاصی مانند بارداری و شیردهی که میزان نیاز بدن به انرژی افزایش مییابد کمی بالا میرود که این افزایش نیاز موجب به افزایش تولید این ماده غذایی از سوی بدن میشود.
همچنین به نظر میرسد که وجود ال-کارنیتین برای بهبود کارکرد قلب نیاز است. برای نمونه یک پژوهش نشان داده است میزان کارکرد نا بهنجار و تپش غیرعادی قلب بعد از ۴۵ هفته مصرف ۴ گرم ال-کارنیتین در روز در بیماران دیابتی که علاوه بر فشار خون بالا از ناراحتیهای قلبی و رگی رنج میبردند به میزان زیادی کاهش یافته و بهبود پیدا نموده است.
همچنین پژوهش دیگر نشان داده است که مصرف روزانه ال-کارنیتین در ورزشکاران میتواند حتی تا ۲۵٪ میزان توانایی و ظرفیت فعالیت بدنی را بالا ببرد. افرادی که از مکملهای ال-کارنیتین استفاده مینمایند بعد از انجام فعالیتهای بدنی به میزان کمتری دچار خستگی و کوفتگی میشوند. این بررسی همچنان نشان داد که مصرف ال-کارنیتین دو ساعت پیش و پس از دویدن به مسافت ۲۰ کیلومتر موجب بروز خستگی کمتر و بازیابی سریعتر قوای بدنی گردد.
همچنین بررسیها نشان داده است که مصرف ۱۰۰ میلی گرم ال-کارنیتین به ازای هر کیلو وزن افراد و کودکان تالاسمی ماژور به مدت ۳ ماه موجب کاهش نیاز بدن این افراد به پالایش خون شود.
کمبود کارنیتین در برنامههای بدنسازی (تقویت عضلانی ) جلوگیری از کرامپ عضلانی در همودیالیز و کمک به بهبود عملکرد قلب می شود.
به طور متوسط توسط یک رژیم غذایی معمولی از مواد غذایی حیوانی و گیاهی حدود 100 تا 300 میلی گرم کارنیتین جذب بدن شده این در حالی است که از طریق رژیم غذایی گیاه خواری فقط 15 تا 25 درصد این میزان جذب میشود که حدودا 3 تا 10 درصد نیاز روزانه بدن می باشد . سلولهای بدن برای سنتز کارنیتین به ویتامینهای C، B۶ و B۳ (نیاسین) نیاز دارند. اما می توان آن را از منابع غذایی حیوانی مانند گوشت قرمز، لبنیات و آواکادو نیز دریافت کرد. غذاهای گیاهی منبع خوبی برای این ماده نمیباشند.L – کارنیتین یک دارو هم میباشد و برای درمان بیمارانی بهکارمیرود که بدن آنها به اندازه کافی کارنیتین تولید نمیکند. اینک کاربرد آن را بهعنوان راهی برای پیشگیری از صدماتی بررسی میکنند که در اثر کاربرد شیمیدرمانی به بافتها وارد میشود.
مقدار کل ذخیره شده این ماده در بدن متوسط 20- 25 گرم می باشد که 98 درصد این میزان در عضلات و قلب ذخیره می باشد و به وسیله کلیه ها روزانه 20 میلی گرم از آن از راه ادرار دفع می شود.
ویتامین E از ویتامین های محلول در چربی، همچون ویتامین ث خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و اثر شیمیایی مخربی را که به بافت های بدن لطمه می زند، از بین می برد.
ویتامین E یکی دیگر از ترکیب های مهمی است که بدن را در مقابل اثرات زیان آور آلودگی هوا مصون می کند. ویتامین E با اکسیژن ترکیب می شود و رادیکال های آزاد را از بین می برد.
این ویتامین چربی های اشباع نشده و دیگر ترکیبات حساس به اکسیژن مانند ویتامین A را از واکنش های اکسیدکننده محافظت می کند، بنابراین مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین E علاوه بر مصون کردن بدن در مقابل آلودگی ها، مانع از بین رفتن ویتامین A نیز می شود.
خاصیت آنتی اکسیدانی ویتامین E باعث حفاظت از غشای سلولی می شود. به طور مثال این ویتامین سلول های ریه را که به طور دائم با اکسیژن و گلبول های سفید خون برای مقابله با بیماری ها در تماس هستند، محافظت می کند، اما فواید ویتامین E فقط به این موارد محدود نمی شود.
کمبود این ویتامین باعث افزایش احتمال ابتلاء به سرطان و مشکلات قلبی و عروقی و اختلالات تولید مثلی می شود. ذخیره این ویتامین در بدن 10 تا 15 سال کفایت می کند اما بعد از این مدت (معمولاً کسانی که مشکل هضم چربی دارند به این دوره می رسند) اختلالات بینایی، ضعف عضلات، پاسخ گو نبودن به محرک های محیطی و ناتوانی در حفظ تعادل و زخم های سریع پوستی بروز می کند. همچنین این ویتامین در جلوگیری از سقط جنین بسیار مؤثر است.
** قلب و ویتامین E : ویتامین E در زمان آلودگی هوا باعث حفظ سلامت قلب می شود.
** مغز و ویتامین E : در زمان آلودگی هوا، این ویتامین باعث کمک به دریافت اکسیژن توسط سلول های مغز شده و همین مساله زوال عقل و پیری سلول های مغز را به تاخیر می اندازد.
** سلول ها و ویتامین E : یکی از مشکلات ناشی از آلودگی هوا، افزایش خطر ابتلا به انواع سرطان هاست بنابراین با خوردن موادغذایی حاوی این ویتامین، بدن در مقابل ابتلا به انواع سرطان ها مصون می ماند.
** DNA و ویتامینE : یکی از دلایل بروز مشکلات ژنتیکی، آسیب به ژن ها به ویژه DNA است. مصرف ویتامین E مانع آسیب به ژن ها و DNA در زمان آلودگی هوا می شود.
** سیستم ایمنی و ویتامین E : مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین به واسطه افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن، باعث حفظ سلامت بدن در زمان آلودگی هوا می شود. در نتیجه فرد هنگام آلودگی هوا به انواع بیماری ها از سرماخوردگی ساده تا بیماری های سخت دچار نمی شود.
** قرنیه و ویتامین E: در زمان آلودگی هوا یکی از اندام هایی که به شدت در معرض آسیب قرار دارد، چشم به ویژه قرنیه آن است. مصرف ویتامین E باعث محافظت از قرنیه در مقابل آسیب های ناشی از آلودگی هوا می شود.
** پوست و ویتامین E : در زمان آلودگی هوا، پوست در معرض آسیب قرار دارد. بنابراین برای جلوگیری از آسیب به پوست و چروک خوردن آن، مصرف ویتامین E ضروری است.
**منابع ویتامین E
غذاهای دریایی: یکی از بهترین منابع حاوی ویتامینE، غذاهای دریایی است. انواع ماهی و میگو حاوی ویتامین E است.
آجیل ها: انواع خام این خوراکی ها سرشار از ویتامین E هستند. مصرف روزانه یک سوم فنجان آجیل خام مناسب است.
سبزی ها: انواع سبزی های پهن برگ با رنگ تیره، حاوی ویتامین E هستند بنابراین در زمان آلودگی هوا از انواع سبزی ها بویژه اسفناج، کاهو و کلم استفاده کنید.
در حالی که طب مدرن هنوز به دنبال درمان این بیماری است , یک سری درمان های خانگی و طبیعی وجود دارند که ممکن است شما را کمک کنند, تا حدی علائم این بیماری را تسکین دهید.
درمان سرماخوردگی با سیر, عسل, اوکالیپتوس,روغن اسطوخودوس و مکمل زینک
سرماخوردگی معمولا بیماری خطرناکی نیست, اما همیشه در نامناسب ترین زمان ممکن ظاهر می شود, مثلاً درست قبل از زمانی که پرواز داریم یا وسط تعطیلات. پس شما مجبور می شوید تمام مدت را استراحت کنید و البته تا مدتی هم تو دماغی صحبت کنید.در حالی که طب مدرن هنوز به دنبال درمان این بیماری است , یک سری درمان های خانگی و طبیعی وجود دارند که ممکن است شما را کمک کنند, تا حدی علائم این بیماری را تسکین دهید. به صورت کلی بهتر است به میزان کافی به بدن خود آب برسانید و خوب استراحت کنید.
1-سیر
مطالعات نشان میدهند که سیر می تواند از شما در برابر سرماخوردگی محافظت کند و همچنین به شما کمک می کند علائم سرماخوردگی را هرچه زودتر از بین ببرید, اما متخصصان دقیقاً نمی دانند که چرا این اتفاق می افند, ممکن است این معجزه به خاطر ترکیب خاصی به نام آلیسین باشد که در سیر موجود است. تحقیقات نشان داده است که آلیسین خاصیت ضد میکروبی دارد. اگر دوست داشته باشید, می توانید سیر را کبابی کرده و آن را در کره بغلتانید و و در وعده های غذایی تان میل کنید.
2- عسل
عسل خاصیت شفابخشی دارد و سرفه و خارش گلو را تسکین می دهد. قرن هاست که ما از عسل به خاطر آنتی باکتریالش و توانایی اش در ترمیم زخم استفاده می کنیم. در زمان سرماخوردگی, 1 قاشق چایخوری از عسل را که میل می کردید به 1 قاشق غذاخوری افزایش دهید.
3- حمام کردن با روغن اوکالیپتوس
اوکالیپتوس معمولا برای بازکردن راه بینی استفاده می شود و بینی گرفته را تسکین می دهد. شما حتی می توانید آن را در دستگاه های بخور خود بریزید تا در هنگام خواب از مزایای آن استفاده کنید. دوش آب گرم بگیرید و اجازه دهید بخار آب کاملا به داخل پوستتان نفوذ کند , بعد روغن را روی قفسه سینه , شقیقه و اطراف بینی تان بزنید.
4-حمام epsom salt ( نمک حمام ) با اسطوخودوس
نمک به تسکین درد عضله های شما کمک می کند و اسطوخودوس می تواند بدن و ذهن شما را آرام کند و کمک کند تا بهتر بخوابید. بعد از این حمام حتما آب بخورید زیرا پس از آن احساس خستگی و تشنگی دارید.
5-مکمل زینک
استفاده از زینک را با احساس علائم سرماخوردگی شروع کنید. در واقع تحقیقات نشان داده است که, ارتباطی بین مصرف زینک و کوتاه شدن دوره سرماخوردگی وجود دارد. اگر میخواهید تاثیر بیشتری از آن بگیرید, پیشنهاد می کنم قرص را نجوید و تا 30 دقیقه پس از مصرف زینک چیزی نخورید و ننوشید.
یک کارشناس طب سنتی راههای رفع سردرد در زمستان از دیدگاه طب سنتی را تشریح کرد.
سید جواد علوی درباره سردرد اظهار داشت: امروزه اکثر سردردها به دلیل غلبه سردی است البته برخی از سردردها که در فصل گرما رخ میدهد ناشی از غلبه گرمی است.
به گفته وی برای رفع سردردهایی که ناشی از غلبه سردی است باید از مصرف غذاهای با طبع سرد, از مصرف آب سرد, ماست, مرکباتی مانند نارنگی و پرتقال, نوشیدنیهای سرد و مصرف ماهی پرهیز کند.
حمام طولانی موجب بروز سردرد میشود
این کارشناس طب سنتی ادامه داد: حمام طولانی موجب بروز سردرد میشود، بهتر است برای رفع سردردهای ناشی از سردی کیسه آب گرم یا کیسه محتوی نمک یا سبوس گندم گرم شده در "فر" یا با وسایل گرمایش دیگر قرار داد که بسیار کمک کننده است.
علوی عنوان کرد: بخور آبی که درون آن بابونه، ناخنک, بومادران، آویشن و سپستان جوشانده شده باشند؛ افراد باید سر را بلافاصله بعد از بخور با پارچه یا حوله کاملاً بپوشانند وگرنه درد بیشتر میشود.
روغن مالی پیشانی یا چکاندن روغن سیاه دانه در بینی به رفع سردرد کمک میکند
وی بیان کرد: روغن مالی پیشانی و پشت گوشها یا چکاندن روغن سیاه دانه در بینی بعد از بخور با روغن سیاه دانه بسیار به رفع سردردها کمک میکند چرا که خون را رقیق کرده و اخلاط زائد مغز را از بین میبرد و مغز پاکسازی میشود.
این کارشناس طب سنتی افزود: سر باید از سرما محافظت شود, بوییدن ادویههای گرم مانند هل, دارچین و دود کردن کُندر و اسپند به گرم کردن مغز کمک میکند. همچنین سوپ مرغ با سبزیهای گرم مانند شوید و جعفری, مصرف نخود آب, کم غذا خوردن, تهیه سوپی از بال مرغ و برنج و سبزیهای گرم و طبخ آن با ادویههای گرم مانند نمک، زیره، دارچین، پودر میخک و پودر آویشن بسیار کمک کننده است، همچنین بو کردن بخار آشها و سوپها هنگام خوردن و رساندن بخار آن به مغز بسیار مفید است.
مطالعات محققان دانشگاه کالیفرنیای جنوبی نشان می دهد، غذا خوردن در سر ساعاتی محدود هورمون گرسنگی (گرلین) را فعال تر می کند. نتایج این تحقیق می تواند در روش های کاهش وزن موثر باشد.
دکتر اسکات کانوسکی محقق ارشد این تحقیق می گوید، ما با دقت روش کار مغز در پیروی از دستورات را بررسی می کنیم تا هم بفهمیم که کدام هورمون ها انگیزه های ما را کنترل می کنند و اینکه این هورمون ها چطور کار می کنند.
در این تحقیق، موش های آزمایشگاهی وقتی متوجه شدند که مدت زمان دسترسی آنها به غذا محدود است، میزان غذای مصرفی شان را دو برابر کردند. موش های آزمایشگاهی که فقط در ساعات محدودی غذا در اختیار دارند، به مرور یاد می گیرند که بیشتر در این ساعات غذا بخورند.
در طی چند روز، این موش ها چهار ساعت به غذا دسترسی داشتند و پس از آن 20 ساعت را بی غذا سپری می کردند. در طی این دوره، هورمون گرلین کارکردش را تغییر داد و به موش ها اجازه می داد که در زمانی که به غذا دسترسی دارند، دیرتر احساس سیری کنند و در نتیجه بیشتر بخورند.
این تحقیق تازه دریچه ای تازه به نحوه ارتباط هورمون گرلین با سیستم عصبی مرکزی مغز که کنترل میزان غذا خوردن را در دست دارد، به روی محققان می گشاید.
دانشمندان احتمال می دهند که بخش هیپوکامپوس (اَسبَک) مغز که کنترل حافظه و انگیزه را انجام می دهد، میزان غذا خوردن را هم تنظیم می کند.
سیستمی که در این تحقیق کشف شد نشان می دهد که چطور هورمون گرلین با سیستم اعصاب مربوط به هیپوکامپوس که اشتها را تحریک می کند ارتباط برقرار می کند و اجازه می دهد که میزان بیشتری غذا در هر وعده مصرف خورده شود. این اعصاب سپس با بخش دیگری از مغز یعنی هیپوتالاموس ارتباط برقرار می کنند تا مولکول اورکسین را که منجر به زیاده خوری می شود، فعال کنند.
تحقیقات سابق این گروه نشان می دهد که وقتی ما پیام های تصویری که نشان از غذای حاضر و آماده دارد را می بینیم، هورمون گرلین به هیپوکامپوس علامت هایی می دهد که میزان غذا خوردن را زیاد کنند.
برای همین است که ما با دیدن تبلیغات غذا بر روی بیلبردها، حتی اگر واقعا گرسنه هم نباشیم، هوس غذا خوردن می کنیم. بنابراین گرلین از عوامل خارج بدن هم در گرسنه کردن ما تاثیر می پذیرد. تاثیر دیگر گرلین بر زمان هضم غذا و میزان جذب مواد غذایی توسط بدن است. این چرخه هر چه آرام تر انجام گیرد، ما زمان بیشتری احساس سیری می کنیم. گرلین این چرخه را تند می کند.فهمیدن کامل این چرخه، به محققان کمک می کند که روش هایی برای معکوس کردنش پیدا کنند.
پژوهشگران در حال حاضر به دنبال راه هایی برای کم کردن اثر گرلین بر روی گیرنده های هیپوکامپوس مغز هستند.
دکتر کانوسکی می گوید که بیش از یک سوم مردم آمریکا دچار چاقی مفرط هستند و یک سوم دیگر از مشکل اضافه وزن رنج می برند. بنابراین یافتن راه های تازه ای برای مقابله با این معضل، از وظایف آنها است.