موهای شما درباره آنچه در بدنتان میگذرد، سخن میگوید. دلایل متعددی برای این مساله وجود دارد که روزانه هنگام شانهزدن، تعداد زیادی از موهایتان را روی برس میبینید؛ کمبود ویتامین، مشکلات تیروئید و یائسگی از عوامل اصلی ریزش مو است.
اغلب زمانی که اولین بار ریزش موهایتان آغاز میشود، دقیقا یادتان نیست، با این حال زمانی متوجه از بین رفتن بسیاری از موهایتان میشوید که قسمت عمدهای از موهایتان را از دست دادهاید و احساس میکنید که کف سرتان دیده میشود.
دکتر حسن صیرفی، متخصص بیماریهای پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این باره میگوید: افزایش فعالیت غده پاراتیروئید به ریزش موها منجر شده و بیماری کبدی و کلیوی مزمن هم کاهش تراکم موها را در پی دارد. ریزش مو در بیماریهای بدخیم، بیشتر ناشی از کمبود پروتئین است و در مواردی میتواند اولین علامت بیماری لنفوم باشد. ریزش مو گاهی در بیماران بستری که از راه وریدی تغذیه میکنند، مشاهده میشود که این امر به علت کمبود ریزمغذیها، چربیهای اساسی و کمبود روی است.
داروهایی که موها را دوست ندارند
دکتر صیرفی میگوید: مصرف بعضی از ویتامینها با مقادیر بالا مانند ویتامین A، میتواند باعث ریزش موها شود. یکی از علل شایع ریزش مو، مصرف بعضی از داروها برای درمان بیماریهای مختلف مثل داروهای جلوگیریکننده از لختهشدن خون و ضدتشنج است. معمولا دو تا سه ماه پس از مصرف داروها ریزش مو ایجاد شده و سه ماه بعد از قطع دارو به حالت اولیه بازمیگردد.
به موهایمان خوب غذا دهیم
این عضو هیات علمی دانشگاه در پاسخ به این پرسش که آیا رژیم غذایی نادرست میتواند در ریزش مو موثر باشد، میگوید: رژیم غذایی که در آن، مواد مغذی به اندازه کافی وجود نداشته باشد روی مو تاثیرگذار است. رژیمهای غذایی سخت و طولانی و کمبودهای تغذیهای به اختلالات ساقه مو و ریزش موها منجر میشود. کمبود پروتئین ناشی از تغذیه نادرست یا اختلالات متابولیکی نیز به ریزش میانجامد، اما این مورد زمانی که ناشی از زایمان، سقط یا قطع قرصهای جلوگیری باشد، امری فیزیولوژیکی است و خود به خود بهبود مییابد.
بررسی موهای خانواده
به گفته دکتر صیرفی، حدود ۵۰ درصد از خانمها در ۵۰ سالگی از ریزش مو شکایت میکنند. عوامل ایجادکننده ریزش موها شامل ژنتیک ، عوامل هورمونی، بیماریهای متابولیک و اختلالات تغذیهای و عوامل محیطی است.
این متخصص پوست و مو با اشاره به اینکه کمخونی و فقرآهن و تجویز آن بهتنهایی عامل ریزش مو نیست، میافزاید: در سنین مستعد بارداری که کمخونی و فقرآهن بهصورت خفیف یا متوسط بین زنان شایع است، تجویز آهن میتواند موثر واقع شود.
وی توصیه میکند: بهترین آزمایش در این مورد تعیین میزان فریتین سرم (بیشباری آهن) است. از آنجا که اندازهگیری هموگلوبین، هماتوکریت و شمارش گلبولهای قرمز خون، روش مطمئن برای نشان دادن فقرآهن نیست، در کسانی که دچار بیماریهای التهابی مزمن، عفونتها، بیمارهای مزمن کلیوی یا بدخیمیهای داخلی هستند اندازهگیری فریتین سرم هم قابل اعتماد نبوده و تستهای دقیقتر برای تعیین میزان آهن لازم است.
مصرف محتاطانه قرص آهن
به گفته دکتر صیرفی، تجویز آهن به دنبال کمبود آن لازم است، اما در افرادی که میزان آهن آنها طبیعی است، تجویز آهن ممکن است ریسک بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش دهد.
وی تاکید میکند: کمبود ارثی روی و کمبود اکتسابی آن ناشی از بیماریهای التهابی روده یا فقر تغذیهای میتواند باعث ریزش موها شود. در آزمایشهای خونی که برای بررسی علل ریزش مو انجام میگیرد، ممکن است کمبود روی یا آهن ملاحظه شود و با تجویز پزشک با مصرف مکملهای تغذیهای حاوی روی و آهن، ریزش مو درمان نشود که در این صورت این مسأله به علت ریزش موی ارثی ـ هورمونی یا آندروژنتیک است که شایعترین نوع ریزش مو در آقایان و خانمها محسوب میشود.
دکتر صیرفی ادامه میدهد: در چنین مواردی استفاده از ترکیبات موضعی یا خوراکی بهترین راه درمان ریزش مو تلقی میشود، همچنین هر چه درمان ریزش مو سریعتر انجام گیرد، نتایج مطلوبتر است. نباید فراموش کرد که جذب آهن از طریق مواد تغذیهای یعنی منابع گوشتی بسیار بهتر و سریعتر از منابع گیاهی یا مکملها صورت میگیرد.
یاقوت رویان محصولی را وارد بازار نموده که در درمان، رشد و تغذیه پوست و مو بسیار مفید است.
این مکمل که Rigendiet Retard نام دارد حاوی روی(zinc) به عنوان یک ماده معدنی و عامل اساسی در سلامت و بازسازی بافت های آسیب دیده بشمار میرود و همچنین حاوی مس برای تولید ملانین ، سلنیم جهت خنثی کردن رادیکال های آزاد که موجب پیری پوست می شوند، ویتامین E ، ویتامین B۱۲، پانتوتنیک اسید، فولیک اسید ، و متیونین و سیستین می باشد.
این مکمل که محصول ESI ایتالیا است در تمام داروخانه های سراسر کشور در دسترس شما قرار دارد.
نیاز روزانه ما به ویتامین ها چندان چشمگیر نیست، اما ویتامینها نقش اساسی در امور حیاتی بدن بازی می کنند و از منظر پزشکی مدرن جایگاه بسیار ویژه ای در سلامت انسان دارند. ویتامینها تنوع زیادی دارند حتی برشمردن نام همه آنها مثنوی هفتادمن کاغذ می شود. در میان این خیل عظیم، چندتایی هم هستند که هم اهمیت ویژه ای دارند و هم مشهور و سرشناس هستند و بیش از سایر همقطارانشان بر سر زبان ها افتاده اند.
:: ویتامین A
ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است که به طور طبیعی در بسیاری از خوراکی ها یافت می شود. ویتامین A نقش مهمی در دید طبیعی چشم ها، دستگاه ایمنی بدن و نیز تولید مثل بازی می کند. همچنین به قلب، ریه ها، کلیه ها و سایر اندام های بدن کمک می کند کار خود را بدرستی انجام دهد.
دو نوع ویتامین A متفاوت وجود دارد؛ نوع اول: ویتامین A که به صورت کاملا آماده برای جذب در گوشت قرمز، ماکیان، ماهی و محصولات لبنی یافت می شود. نوع دوم که پروویتامین A نام دارد و در میوه ها، سبزیجات و محصولات گیاهی یافت می شود. رایج ترین نوع دوم ویتامین A در خوراکی ها و مکمل های خوراکی بتاکاروتن وجود دارد.
منابع طبیعی ویتامین A :
- جگر گاو و گوشت قرمز (هشدار: این خوراکی ها کلسترول بالایی دارند، به همین دلیل نباید در مصرف آنها زیاده روی کنیم).
- برخی انواع ماهی، مانند سالمون.
- سبزیجات دارای برگ سبز و نیز سبزیجات دارای رنگ های زرد، نارنجی و سبز مانند کلم بروکلی، هویج و کدو حلوایی.
- میوه هایی مانند طالبی، زردآلو و انبه.
- محصولات لبنی.
چه افرادی بیشتر در معرض کمبود ویتامین A قرار دارند؟
- نوزادان زودرس که اغلب طی سال اول زندگی شان ویتامین A کمی دریافت می کنند.
- نوزادان، خردسالان، مادران باردار و شیرده، البته در کشورهای در حال توسعه.
- افراد مبتلا به فیبروز کیستی.
عوارض کمبود ویتامین A :
در بسیاری از کشورهای در حال توسعه کمبود ویتامین A رایج است. رایج ترین عارضه کمبود این ویتامین در خردسالان و مادران باردار نوعی ناتوانی دید در نور پایین است و اگر درمان نشود ممکن است به نابینایی منجر شود.
برخی تاثیرات کمبود ویتامین A بر سلامت انسان :
سرطان: افرادی که "مواد غذایی طبیعی" حاوی بتاکاروتن مصرف می کنند احتمالا کمتر در معرض خطر برخی انواع سرطان مانند سرطان ریه یا سرطان پروستات قرار خواهند گرفت، اما بررسی ها تاکنون نشان نداده اند مکمل های حاوی بتاکاروتن یا ویتامین A می توانند از سرطان پیشگیری کنند یا احتمال مرگ ناشی از سرطان را کاهش دهند. در واقع، بررسی ها نشان می دهد افراد سیگاری که مقادیر زیادی مکمل حاوی بتاکاروتن مصرف می کنند در معرض خطر فزاینده سرطان ریه قرار دارند.
سرخک: بیماری سرخک برای کودکان مبتلا به کمبود ویتامین A خطرناک تر است. در این کودکان، مکمل های حاوی مقادیر زیاد ویتامین A می تواند تب و اسهال ناشی از سرخک را کم کند. این مکمل ها همچنین می توانند خطر مرگ کودکانی را که همزمان به کمبود ویتامین A و سرخک مبتلا هستند در کشورهای در حال توسعه که کمبود ویتامین A در آنها رایج است، کاهش دهد.
:: ویتامین B6
ویتامین B6 طور طبیعی در بسیاری از خوراکی ها وجود دارد. بدن انسان این ویتامین را برای بیش از صد واکنش آنزیمی در فرآیند سوخت و ساز مورد استفاده قرار می دهد. این ویتامین همچنین طی دوران جنینی و خردسالی در تشکیل و رشد مغز و همچنین عملکرد ایمنی بدن نقش دارد.
منابع طبیعی ویتامینB6 :
از آنجا که این ویتامین به طور طبیعی در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد، با مصرف خوراکی های زیر می توان میزان مورد نیاز بدن را تامین کرد:
- گوشت ماکیان، ماهی و اعضای داخلی بدن چهارپایان مانند جگر، دل، قلوه و از این گونه همگی سرشار از ویتامین B6 است.
- سیب زمینی و سایر محصولات نشاسته ای یکی از مهم ترین منابع این ویتامین است.
- میوه ها، البته بجز مرکبات نیز یکی از مهم ترین منابع ویتامین B6 به شمار می رود.
چه افرادی بیشتر در معرض کمبود ویتامین B6قرار دارند؟
- افرادی که کلیه هایشان درست کار نمی کند، شامل افرادی که نیاز به دیالیز دارند و نیز افرادی که کلیه پیوندی دارند.
- افراد مبتلا به اختلالات ایمنی خودکار بدن که سبب خطای سیستم ایمنی و حمله آن به بافت های سالم بدن می شود. برای مثال، افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید گاهی از کمبود ویتامین B6 رنج می برند.
عوارض کمبود ویتامین B6 :
افراد مبتلا به کمبود این ویتامین ممکن است طیفی از عوارض را، شامل کم خونی، خارش های پوستی، خشکی لب ها، ترک هایی در کنج دهان و ورم زبان بروز دهند.
سایر علائم B6 بسیار پایین را می توان افسردگی، گیجی و ضعف سیستم ایمنی دانست. خردسالانی که B6 کافی دریافت نمی کنند ممکن است کج خلق و تحریک پذیر شوند یا به صرع مبتلا شوند.
:: ویتامین B12
ویتامین B12 سلول های عصبی و گلبول ها را سالم نگه می دارد و به ساخت DNA در تمام سلول های بدن کمک می کند همچنین از نوعی کم خونی که سبب بروز خستگی و ضعف می شود پیشگیری می کند. برای آن که بدن ما بتواند ویتامین B12 را از غذا دریافت کند دو مرحله لازم است. مرحله نخست، اسید کلریدریک درون معده ویتامین B12 را از پروتئین هایی که به آنها چسبیده است جدا می کند.
سپس این ویتامین با پروتئینی که در معده تولید می شود ترکیب شده و از این طریق جذب بدن می شود. برخی افراد که نمی توانند این پروتئین را تولید کنند در دریافت ویتامین B12 از همه غذاها و مکمل های خوراکی با مشکل مواجه می شوند.
منابع طبیعی ویتامین B12 :
این ویتامین به طور طبیعی در طیف گسترده ای از غذاهای حیوانی یافت می شود. غذاهای گیاهی ویتامین B12 ندارند مگر آن که در صنایع غذایی آنها را با این ویتامین غنی کرده باشند. موارد زیر خوراکی های طبیعی حاوی این ویتامین است که به نوعی مهم ترین منابع طبیعی آن نیز به شمار می روند و با مصرف آنها می توان نیاز بدن را در این زمینه برطرف ساخت:
- جگر گاو و صدف خوراکی بهترین منبع ویتامین B12محسوب می شوند.
- ماهی، گوشت قرمز، گوشت ماکیان، تخم مرغ، شیر و سایر محصولات لبنی.
چه افرادی بیشتر در معرض کمبود ویتامین B12 قرار دارند؟
به طور کلی افرادی که محصولات حیوانی کافی مصرف نمی کنند در معرض کمبود ویتامین B12 قرار دارند.
علاوه بر این برخی افراد نیز در دریافت این ویتامین با مشکل روبه رو می شوند:
- بسیاری از افراد سالمند، که اسید کلریدریک کافی در معده شان وجود ندارد نمی توانند ویتامین B12طبیعی موجود در مواد غذایی را جذب کنند، افراد بالای ?? سال باید بیشترین میزان نیاز خود به ویتامین B12را از طریق مواد غذایی غنی شده یا مکمل های خوراکی (البته به دستور پزشک) برطرف کنند زیرا بدن بیشتر افراد بالای 50 سال می تواند ویتامین B12 را از چنین منابعی دریافت کند.
- افرادی که در ناحیه معده و روده تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، مانند جراحی برای کاهش وزن یا افراد مبتلا به برخی اختلالات گوارشی در دریافت این ویتامین مشکل دارند.
- افرادی که محصولات حیوانی مصرف نمی کنند یا بسیار کم مصرف می کنند خودشان را از ویتامین B12 محروم می سازند. زیرا این ویتامین به طور طبیعی فقط در غذاهای حیوانی وجود دارد.
- این مساله بخصوص در مورد مادران باردار و شیرده بسیار مهم است زیرا دریافت نکردن کافی این ویتامین حتی می تواند سبب کمبود آن در بدن فرزندشان شود.
عوارض کمبود ویتامین B12 :
کمبود این ویتامین سبب بروز خستگی، ضعف، یبوست، کاهش اشتها، کاهش وزن و برخی اقسام کم خونی می شود. بعلاوه ممکن است مشکلات عصبی، مانند خواب رفتن یا گزگز کردن دست ها و پاها را نیز به همراه داشته باشد. همچنین مشکل در حفظ تعادل، افسردگی، احساس گیجی، زوال عقل و حافظه ضعیف نیز می تواند از عواقب آن باشد. کمبود این ویتامین همچنین می تواند به سیستم عصبی افرادی که کم خونی ندارند آسیب برساند و به همین دلیل حتما باید در اسرع وقت درمان شود.
:: ویتامین C
ویتامین C که به اسید اسکوربیک هم معروف است، یک ماده غذایی محلول در آب است و در برخی مواد غذایی یافت می شود. این ویتامین در بدن انسان نقش آنتی اکسیدان را بازی می کند، یعنی به محافظت از سلول ها در برابر آسیب رادیکال های آزاد کمک می کند. رادیکال های آزاد ترکیباتی است که بدن ما هنگام تبدیل غذا به انرژی می سازد. همچنین عوامل محیطی مانند دود سیگار، آلودگی هوا و پرتو فرابنفش آفتاب می تواند افراد را در معرض رادیکال های آزاد قرار دهد.
بدن انسان برای التیام زخم ها و جراحات به پروتئینی نیازمند است که باید آن را به کمک ویتامین C تولید کند. بعلاوه، این ویتامین جذب آهن از غذاهای گیاهی را تسهیل می کند و به سیستم ایمنی کمک می کند وظیفه خود را بدرستی انجام دهد.
منابع طبیعی ویتامین C :
میوه ها و سبزیجات بهترین منبع تامین ویتامین C هستند. با مصرف مواد غذایی زیر می توانید نیاز بدن خود را به این ویتامین برآورید:
- مرکباتی مانند پرتقال و گریپ فروت و نیز آب آنها، فلفل سبز و کیوی مقادیر بسیار زیادی ویتامین C دارند.
- میوه ها و سبزیجات دیگری مانند کلم بروکلی، توت فرنگی، طالبی، سیب زمینی پخته شده در فر و گوجه فرنگی.
توجه داشته باشید میزان ویتامین C موجود در مواد غذایی ممکن است در اثر نگهداری طولانی مدت مواد غذایی و نیز در فرآیند پخت و پز کاهش یابد. بخارپزکردن یا طبخ غذا در مایکروفر در میان سایر روش های پخت و پز برای حفظ ویتامین C مواد غذایی مناسب تر است. البته خوشبختانه، بسیاری از خوراکی هایی که منبع ویتامین C به شمار می روند، مانند میوه ها و سبزیجات، معمولا خام مصرف می شوند و نیازی به پختن ندارند.
چه افرادی بیشتر در معرض کمبود ویتامین C قرار دارند؟
به طور کلی، افراد سالم بندرت نشانه های روشنی از کمبود ویتامین C بروز می دهند و عوارض آن طی چند هفته بعد نمایان میشود. برای اطلاع بیشتر در این زمینه ادامه مطالب ایمیل را مطالعه کنید.
عوارض کمبود ویتامین C :
افرادی که چند هفته ویتامین C دریافت نمی کنند یا کمتر از میزان لازم، یعنی کمتر از ?? میلی گرم در روز دریافت می کنند در معرض ابتلا به بیماری اسکوربوت قرار دارند. این بیماری سبب خستگی، التهاب لثه، لکه های کوچک قرمز و بنفش روی پوست، درد مفاصل، طولانی شدن ترمیم زخم و جراحت و موهای فرفری می شود. از نشانه های دیگر اسکوربوت می توان به افسردگی، تورم و خونریزی لثه و لق شدن و حتی افتادن دندان ها اشاره کرد. افراد مبتلا به اسکوربوت حتی ممکن است دچار کم خونی شوند. اگر اسکوربوت درمان نشود مرگبار خواهد شد.
برخی تاثیرات کمبود ویتامین C بر سلامت انسان :
سرطان: افرادی که میوه و سبزی فراوان مصرف و از این طریق مقادیر زیادی ویتامین C دریافت می کنند احتمالا کمتر در معرض خطر ابتلا به بسیاری از انواع سرطان مانند سرطان ریه، سینه و روده بزرگ قرار دارند. با این حال، مصرف مکمل های خوراکی ویتامین C، مانند قرص های جوشانی که کودکان علاقه فراوانی به آن دارند، چه به همراه سایر آنتی اکسیدان ها و چه بدون آنها ظاهرا نمی تواند از بروز سرطان پیشگیری کند.
:: ویتامین E
ویتامین E از ویتامین های محلول در چربی است و در بسیاری از مواد غذایی یافت می شود. این ویتامین در بدن نقش آنتی اکسیدان را بازی می کند، به عبارت دیگر از سلول ها در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند. رادیکال های آزاد مواد مرکبی است که هنگام تبدیل غذا به انرژی در بدن انسان تشکیل می شود و می تواند به سلول های بدن آسیب برساند. علاوه بر این، برخی عوامل محیطی مانند دود سیگار، آلودگی هوا و پرتو فرابنفش خورشید نیز انسان را در معرض رادیکال های آزاد قرار می دهد.
همچنین بدن برای تقویت سیستم ایمنی به ویتامین E نیاز دارد تا بتواند با ویروس ها و باکتری های مهاجم مقابله کند. این ویتامین به گشادشدن رگ های خونی کمک می کند و مانع لخته شدن خون در آنها می شود. علاوه بر همه اینها، سلول های بدن از ویتامین E برای تعامل با یکدیگر و انجام بسیاری از وظایف مهم خود استفاده می کنند.
منابع طبیعی ویتامین E :
ویتامین E به طور طبیعی در خوراکی های بسیاری یافت می شود. با خوردن خوراکی های زیر شما می توانید مقدار لازم ویتامین E بدن خود را تامین کنید:
- روغن های گیاهی مانند روغن جوانه گندم، روغن آفتابگردان، روغن دانه گلرنگ در زمره بهترین منابع ویتامین E قرار دارند. روغن ذرت و نیز روغن سویا نیز می توانند بخشی از ویتامین E مورد نیاز بدن را تامین کنند.
- مغزهای گیاهی، مانند بادام زمینی، فندق و بخصوص بادام درختی، و نیز تخمه هایی مانند آفتابگردان در زمره بهترین منابع ویتامین E قرار دارند. البته خاصیت خام همه این تنقلات بسیار بیشتر از خاصیت بوداده آنهاست. چه بسا بو دادن و نمک سود کردن خاصیت این تنقلات را در بسیاری از موارد از بین می برد.
- سبزیجات سبز رنگ مانند اسفناج و کلم بروکلی مقداری ویتامین E در خود دارند.
چه افرادی بیشتر در معرض کمبود ویتامین E قرار دارند؟
به طور کلی، افراد سالم بندرت نشانه های روشنی از کمبود ویتامین E بروز می دهند. برای اطلاع بیشتر در این زمینه ادامه مطالب ایمیل را مطالعه کنید.
عوارض کمبود ویتامین E :
کمبود ویتامین E در افراد سالم نادر است. اکثر قریب به اتفاق افرادی که به کمبود ویتامین E مبتلا می شوند در اصل گرفتار مشکل هضم چربی و جذب آن هستند زیرا دستگاه گوارش برای جذب ویتامین E به مقداری چربی نیاز دارد.
کمبود ویتامین E می تواند سبب آسیب های ماهیچه ای و عصبی شود که خود این آسیب ها به بی حسی دست ها و پاها، ناتوانی در کنترل حرکتی بدن، ضعف ماهیچه ای و مشکلات بینایی منجر خواهند شد. نشانه دیگر کمبود این ویتامین ضعف سیستم ایمنی خواهد بود.
:: ویتامین D
ویتامین D در برخی مواد غذایی که برای سلامت و قوی نگهداشتن استخوان ها لازم است یافت می شود. در واقع ویتامین D با کمک به جذب کلسیم از مواد غذایی و مکمل های دارویی به سلامت و تقویت استخوان ها کمک می کند زیرا کلسیم یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده استخوان هاست. استخوان های بدن افرادی که ویتامین D بسیار کمی دریافت می کنند ممکن است نرم، نازک و شکننده شود.
این عارضه در کودکان به "راشیتیسم (یا نرمی استخوان)" و در بزرگسالان به "پوکی استخوان" معروف است البته ویتامین D به دلایل دیگری نیز برای بدن بسیار مهم است. برای مثال، ماهیچه ها برای حرکت، سلول های عصبی برای انتقال پیام بین مغز و همه اعضای بدن، سیستم ایمنی برای مقابله با ویروس ها و باکتری های مهاجم به ویتامین D نیاز دارند. به علاوه ویتامین D به همراه کلسیم می تواند از سالمندان در برابر پوکی استخوان مراقبت کند. ویتامین D در سلول های سراسر بدن یافت می شود.
منابع طبیعی ویتامین D :
خوراکی های بسیار کمی به طور طبیعی ویتامین D دارند:
- ماهی های چرب مانند سالمون و هر ماهی چرب دیگری.
- جگر گاو، پنیر و زرده تخم مرغ که حاوی مقداری کمی ویتامین D هستند.
- قارچ مقدار کمی ویتامین D دارد.
- آفتاب : هنگامی که پوست بدن به طور مستقیم در معرض آفتاب قرار گیرد، بدن ما ویتامین D می سازد. بیشتر افراد دست کم مقداری از ویتامین D مورد نیاز خود را از این راه به دست می آورند، اما یک نکته بسیار مهم در این روش وجود دارد: پوست بدن حتما باید به طور مستقیم در معرض آفتاب قرار گیرد و آفتابی که به هر نحو دیگری حتی از پشت شیشه پنجره به پوست بدن بتابد نمی تواند سبب تولید ویتامین D در بدن شود. ابرها، سایه ها و البته داشتن پوست تیره همگی عواملی هستند که سبب کاهش میزان تولید ویتامین D در معرض آفتاب می شوند. اما، باوجود اهمیت آفتاب برای تولید ویتامین D در بدن، باید مراقب اثرات مخرب و سرطانزای آن نیز بود زیرا بی مبالاتی سبب افزایش خطر سرطان پوست خواهد شد.
چه افرادی بیشتر در معرض کمبود ویتامین D قرار دارند؟
- کودکان شیرخوار، به دلیل آن که شیر انسان منبع مناسبی برای ویتامین D نیست. برای جبران این ویتامین برای شیرخواران باید با پزشک خود مشورت کنید.
- سالمندان، زیرا پوست آنها در معرض آفتاب نمی تواند مانند دوران جوانی ویتامین D بسازد و کلیه های آنها هم توان چندانی در تبدیل ویتامین D به فرم فعال خود را ندارد.
- افراد دارای پوست تیره، زیرا پوست آنها کمتر می تواند در معرض آفتاب ویتامین D تولید کند.
- افراد چاق، زیرا چربی بدنشان مقداری از ویتامین D را به دام می اندازد و از ورود آن به خون جلوگیری می کند.
عوارض کمبود ویتامین D :
افراد به سه دلیل عمده نمی توانند ویتامین D کافی دریافت کنند. نخست آفتاب ناکافی به دلیل محدودیت های اقلیمی، شغلی یا فرهنگی. دوم رژیم غذایی نامناسب و سوم ناتوانی کلیه ها در فعالسازی ویتامین D در بدن. کمبود ویتامین D در کودکان سبب بروز راشیتیسم می شود که در آن استخوان ها نرم شده و خم می شوند.
هرچند این بیماری نادر است، اما به هر حال هنوز هم در برخی مناطق رخ می دهد. در بزرگسالانی که به کمبود این ویتامین مبتلا هستند، پوکی استخوان بروز می کند که سبب درد استخوان ها و ضعف ماهیچه ای خواهد شد.
سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پروستات به ویژه در خویشاوندان درجه یک، احتمال ابتلا به این سرطان را بین 2 تا 8 برابر افزایش میدهد.
اتابک جافری متخصص اورولوژی اظهار داشت: یکی از مهمترین عوامل بروز سرطان پروستات، عوامل ارثی است و در صورتی که یکی از اقوام نزدیک به این بیماری مبتلا شوند، خطر بیماری در سایر افراد خانواده نیز افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه سرطان پروستات یک بیماری ژنتیکی است، تاکید کرد: سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پروستات به ویژه در خویشاوندان درجه یک، احتمال ابتلا به این سرطان را بین 2 تا 8 برابر افزایش میدهد.
جافری افزود: به عنوان مثال مطالعات نشان میدهند که در صورت ابتلای پدر، برادر، عمو، دایی یا پدر بزرگ به سرطان پروستات، خطر سرطان پروستات چهار تا پنج برابر در فرد افزایش مییابد.
وی یادآور شد: البته هر چه تعداد افراد مبتلا به سرطان پروستات در بین خویشاوندان درجه یک بیشتر باشد، به همان نسبت خطر ابتلا به این سرطان بیشتر میشود، به طوریکه این خطر در مواردی ممکن است 8، 9 و حتی 10 برابر نیز افزایش یابد.
یاقوت رویان برای پیشگیری و درمان بزرگ شدن پروستات کپسول prost erbe را از ایتالیا وارد موده که براي مردان بالاي ۵۰ سال به منظور سلامتي و حفظ فيزيولوژيکي غده پروستات و جلوگيري از بزرگ شدن غده پروستات و اختلالات ادراري ناشي از آن توصيه مي گردد. در حقيقت در مردان بالاي ۵۰ سال سطح هورمون تستوسترون در بدن کاهش يافته و هورمون هاي پرولاکتين، استراديول و LH افزايش مي يابد. از سويي ديگر فعاليت آنزيم ۵-آلفا ردوکتاز که عامل اصلي تبديل تستوسترون به دي هيدروتستوسترون مي باشد به کار مي افتد و اين هورمون محرک تکثير و فزوني سلول هاي غده پروستات و در نهايت موجب بزرگ شدن غده پروستات مي گردد. اين محصول به خصوص در هيپرتروفي پروستات (بزرگ شدن غده پروستات) در مراحل اوليه که با اختلالات ادراري و سوزش و اشکال در دفع ادرار همراه است توصيه مي گردد.
این مکمل کاملا گیاهی بوده و مواد موثر زیر را در خود جای داده است.
مصرف برخی از گیاهان به دلیل داشتن خواص دارویی و طبیعی خود برای درمان بیماریهای مغزی مانند آلزایمر بسیار حائز اهمیت است از این رو در این گزارش به معرفی برخی از گیاهانی پرداختیم که تاثیر شگرفی بر تقویت حافظه فرد به خصوص بیماران آلزایمری دارند.
گیاهان از دیرباز به دلیل داشتن مواد معدنی و خالص خود به عنوان داروهای طبیعی برای درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار میگرفتند. حال مصرف برخی از گیاهان به دلیل داشتن خواص دارویی و طبیعی خود برای درمان بیماریهای مغزی مانند آلزایمر بسیار حائز اهمیت است از این رو در این گزارش به معرفی برخی از گیاهانی پرداختیم که تاثیر شگرفی بر تقویت حافظه فرد به خصوص بیماران آلزایمری دارند.
آویشن
گیاه آویشن به دلیل داشتن طبیعت گرم، خاصیت محرک سیستم عصبی مرکزی و مقوی اعصاب، قدرت تحریک کنندگی بالایی دارد که باعث تقویت حافظه فرد میشود. وجود تیمول در این گیاه از مواد موثر برای تقویت حافظه محسوب میشود.
اکلیل کوهی
طبیعت گرم و حشک، طعم تند و تیز و خاصیت محرک دستگاه عصبی و گردش خون این گیاه باعث شده که دارویی مفید و موثر جهت درمان اکثر بیماریها و اختلالات عصبی و مغزی از جمله افسردگی، میگرن عصبی، استرس و ضعف قوای فکری و فراموشی باشد.
انجیر
این میوه درصد بالایی از مواد قندی دارد. به طوری که در صد گرم انجیر حدد ۷/۶ میلی گرم قند طبیعی وجود دارد و مصرف آن در هنگام انجام کارهای فکری میتواند بسیار مفید باشد. انجیر دارای ویتامینهای آ، ب، ث و مواد معدنی مثل آهن، برم، منگنز و گوگرد است که برای بدن و سلولهای مغزی مفید هستند.
بادام
54 درصد روغن، ۲۴ درصد مواد نشاستهای، مقداری قند و صمغ و همچنین درصد بالایی از املاح نظیر فسفر، منیزیم، پتاسیم، گوگرد، آهن ویتامین نیاسین در میوه شیرین بادام باعث شده که یکی از بهترین مواد طبیعی مقوی برای مغز و سلولهای دستگاه اعصاب مرکزی باشد.
چغندر
مقدار زیاد فسفر و قند این گیاه کمک زیادی به مغز و درک مطالب، خاطرات و ثبت و ضبط مطالب میکند. این میوه همچنین برای درمان کم خونی و ضعف عمومی بدن موثر است.
زعفران
این گیاه به صورت گرم و خشک بوده و دارای خاصیت شادی بخش و تقویت کننده حواس و مغز و تنظیم کننده سلسله اعصاب است. زعفران خوابآور است و در رفع تشنج که منشا آن تحریکات مغز میباشد بسیار موثر است.
سیر
وجود مادهای به نام الیسین موجب خاصیت آنتی بیوتیکی در سیر شده است. همچنین روغن فراوان موجود در سیر که الیله سولفید نام دارد از یک سو و غنی بودن این گیاه از سولفور و فسفر و آهن و کلسیم باعث شده که از هر ماده مقوی ضد میکربی شناخته شده دیگری موثرتر باشد به طوریکه حتی الیسین موجود در آن قویتر از پنی سیلین است.
جین سینگ
جین سینگ ریشه گیاهی چینی و مانند هویج زرد رنگ است. این گیاه به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد به نام ریشه زندگی نیز لقب گرفته است.از جین سینگ برای تقویت جسم و ذهن نیز استفاده میشود.
تمام کسانی که در فصل تابستان از منزل خارج شده و در مجاورت نور شدید آفتاب قرار می گیرند دچار آفتاب سوختگی می شوند و معمولا یک چیز اجتناب ناپذیر است ساده ترین راه برای درمان آفتاب سوختگی اجتناب از آن است از ضد آفتاب مناسب مانند ( کرم های ضد آفتاب برای نوزادان، کرم ضد آفتاب برای بچه ها، ضد افتاب برای پوست سخت و غیره ) برای پوست خودتان استفاده نمایید.
توجه داشته باشید که برخی از افراد مانند کسانی که مبتلا به لوپوس هستند بیشتر در معرض ابتلا به آفتاب سوختگی هستند. اغلب موارد آفتاب سوختگی را می توان در خانه با توصیه های زیر درمان کرد.
آب سرد
آفتاب سوختگی، اساسا، التهاب پوست است یکی از ساده ترین راه ها برای درمان التهاب، خنک کردن منطقه آسیب دیده است یک راه موثر این است که فوراً در آب یک اقیانوس یا دریاچه فرو روید زیرا آفتاب سوختگی از بدتر شدن حفظ می کند توجه داشته باشید آب استخر به علت آب کلر ممکن است پوست شما را تحریک کند
بعد از آفتاب سوختگی استفاده از یک حوله سرد و مرطوب بر روی پوست خوب است این کار را برای 10 یا 15 دقیقه چند بار هر روز انجام دهید این کمک خواهد کرد که مقداری از حرارت از پوست شما خارج شود شما همچنین می توانید مکرر از دوش گرفت یا حمام سرد برای کمک به تسکین درد استفاده کنید بعد از دوش گرفتن به آرامی خود را خشک کنید و سپس از مرطوب کننده در پوست استفاده نماید این به کاهش خشکی کمک خواهد کرد.
جوش شیرین و بلغور جو دوسر
چند قاشق غذاخوری از جوش شیرین را در یک وان حمام پر از آب سرد ریخته و برای مدت 10 دقیقه داخل آن خیس بخورید آسیب ناشی از نور خورشید را به حداقل می رساند اضافه کردن یک فنجان بلغور جو دوسر به وان حمام نیز رطوبت طبیعی پوست را حفظ و به آرام کردن تحریک کمک می کند.
آلوئه ورا گیاهی
اگر شما یک گیاه آلوئه ورا را در خانه خود ندارید شما باید تهیه کنید. ژل داخل این گیاه شاداب کننده و قرن ها برای تمام انواع بیماری، از شکم ناراحت تا عفونت کلیه استفاده شده است.
شکستن یک تکه از گیاه آلوئه ورا و یا استفاده از ژل به طور مستقیم سبب تسکین فوری پوست از آفتاب سوختگی جزئی می شود.
چای بابونه
چای بابونه تسکین دهنده روح است اما همچنین می تواند پوست آفتاب سوخته خود را تسکین دهد چای را به طور معمول دم نمایید و اجازه دهید سرد شود بعد از سرد شدن یک لیف حمام برداشته و در چای زده و به منطقه آفتاب سوختگی بمالید.
سرکه
نظرات در مورد استفاده از سرکه برای تسکین آفتاب سوختگی متفاوت است. برخی می گویند اضافه کردن نصف فنجان سرکه را در آب حمام سرد می تواند به درمان آفتاب سوختگی کمک کند در حالی که دیگران می گویند که اسیدیته بالا در سرکه باعث می شود همه چیز بدتر شود. بهتر است در آفتاب سوختگی سبک تر استفاده شود و برای آفتاب سوختگی بزرگتر استفاده نشود.
لباس شل بپوشید
لباس های تنگ نپوشید پوست بزرگترین عضو بدن است و بعد از افتاب سوختگی الیاف طبیعی مانند پنبه و یا بامبو، بهترین پوشش ها هستند.
مقدار زیادی آب بنوشید
پوست شما با آسیب اشعه های خورشید مبارزه می کند و به آب نیاز دارد رطوبت است که در طول زمان قرار گرفتن در مقابل نور خورشید از دست می رود .لذا روزانه هشت لیوان آب مصرف نمایید.
مرطوب کننده را فراموش نکنید
پس از شروع درمان، پوست شما هنوز هم نیاز به برخی از مراقبت ها دارد یکی از مهم ترین مراقبت هایی که شما برای جلوگیری از لایه برداری پوست یا به حداقل رساندن آن می توانید انجام دهید استفاده منظم از مرطوب کننده ها است.
داروهای بدون نسخه از بین برنده درد
این دارو ها به تسکین درد و کاهش التهاب ناشی از آفتاب سوختگی کمک می کند.
پاراستامول را می توان برای درمان تب و کنترل درد استفاده کرد.
ایبوپروفن یک نوع داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) است که می تواند به تسکین درد، کاهش التهاب و کاهش درجه حرارت بالا کمک نماید.
آسپرین را به کودکانی زیر 16سال ندهید.
کرم موضعی هیدروکورتیزون 1٪ ممکن است به تسکین درد آفتاب سوختگی، خارش و تورم کمک کند.
ویتامین E یک آنتی اکسیدان است و می تواند به کاهش التهاب ناشی از آفتاب سوختگی کمک کند از روغن ویتامین E بر روی پوست استفاده کنید و یا یک دوز منظم از مکمل این ویتامین را مصرف کنید.
خیار دارای آنتی اکسیدان طبیعی و خواص ضد درد است
توجه: بهترین راه چاره، پیشگیری است همیشه کرم ضد آفتاب استفاده کنید لباس های محافظ بپوشید و از قرار گرفتن در معرض مستقیم نور خورشید اجتناب نمایید.
گروهی از دانشمندان دانشگاه بارسلونا در اسپانیا مکانیسم کلیدی یافتهاند که ثابت میکند روغن زیتون ماری بکر، از بدن در برابر سرطان پستان محافظت میکند.
این پژوهشگران یک آبشار کامل سیگنالها را درون یاختههای تومور پستان رمزگشایی کردهاند که با روغنزیتون ماری بکر فعال شده بود.
محققان نتیجهگیری کردهاند که روغنزیتون از فعالیت P21Ras میکاهد. این انکوژن از آزردگی DNA پیشگیری میکند و سبب تشویق مرگ یاخته تومور میشود و در پروتئینی که به این گذرگاه سیگنال میفرستد سبب شعلهوری تغییرات میشود.
این گروه تحقیقاتی پیبرده است که روغن ذرت سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع n6 است و سبب افزایش قدرت تهاجمی تومور میشود و روغنزیتون ماری دارای اثر مخالف است.
این محققان ثابت کردهاند که روغنزیتون ماری با میزان بروز بالاتر تومورهای خوشخیم پستان مرتبط است.
پوست شما پیوسته در معرض عوامل گوناگون مانند گرما، رطوبت، آلودگی، خشکی و...قرار دارد که چگونگی قرار گرفتن در معرض این عوامل بر سلامتی تان تاثیر گذار است.متا سفانه برخی افراد احتیاط های افراطی جهت مراقبت از پوستشان و اطمینان از نرم و صاف بودن آن اتخاذ می کنند در حالیکه بهترین راههای محافظت از پوست را نمی د انند.
پوست قسمت بسیار مهمی از بدن است که ارگان های داخلی بدن را از ناهنجاری و آسیب عناصر خارجی محفوظ نگاه می دارد.
مراقبت از پوست خصلت مهم و تعیین کننده ای است که هر شخص باید بطور مستمر آن را رعایت کند که البته کار دشواری هم نیست.
شاید عجیب باشد که مجبور به پرداخت پول زیاد و سرمایه گذاری بر روی کرم های مخصوص صورت و... برای تامین سلامت پوست خود نیستید. راههای زیادی وجود دارد که به كمك آنها مي توانيد به سادگي و به طور طبیعی از پوستتان مراقبت کنید.
شما به میزان کمی نیازمند استفاده از محصولات زیبایی هستید اما می توانید بدون ولخرجی و صرف هزینه بالا برای محصولات مراقبت از پوست آنرا عملی کنید.
اگر بدانید چه باید بخورید و چه بخشی از عاداتتان را باید پرورش دهید به سادگی خواهید توانست بدون صرف هزینه زیاد از پوست خود مراقبت کنید.
آیا شما خواستار سلامت طبیعی ودرخشندگی همیشگی پوستتان نیستید؟
مراقبت از پوست درواقع ترکیبی است از خوراک و عادت خواب مناسب و چند مورد جزئی دیگر که به ذکر آنها می پردازیم:
غلات سبوس دار- اگر برنج زیاد می خورید جهت جای دادن غلات سبوس دار در وعده های غذایی اصلی سعی کنید برنج سفید وقهوه ای را با هم ترکیب کنید.
سیب- سیب را با پوست آن که عامل شناخته شده ای جهت ارتقائ سلامت پوست است بخورید.
بادام- بادام منبع غنی ویتامین E است که موجب بهبود سلامت پوست می شود.
تخم پرندگان و روغن ماهی – این دو منبع اصلی اسید های چرب امگا3 که سلامت پوست را افزایش می دهد هستند.
میوه وسبزیجات تازه – سبزیجات تازه ، پرتقال و محصولات رنگ روشن دیگرکه سر شار از بتا کاروتن وتضمین کننده سلامت پوست اند.
آب – اگر شما آب کم میخورید ،آنچه می خورید مهم نیست و پوست شما کدر و خشک بنظر خواهد رسید.به مقدار زیاد آب بخورید تا پوستتان شفاف و آبدار به نظر برسد.
نکات دیگر راجع به مراقبت های پوستی و غذا
از غذاها و تنقلات حاوی قند بالا بپرهیزید. سطح بالای قند موجب پیری زودرس می شود که می تواند موجب افت وچین وچروک پوستتان در سنین جوانی و نوجوانی شود که باعث می شود مسن تر از سنتان بنظر برسید.
اگر این یکی از مشکلاتی است که به آن دچار هستید ،کاهش قند ورودی به بدنتان را به آرامی شروع کنید. هرگز این کار را بطور ناگهانی انجام ندهید چون به احتمال قوی به عادات گذشه تان برخواهید گشت.
از آرد سفید و خوراكي هاي بي خاصيت بازاري اجتناب کنید. اینها فاقد مواد مغذی ضروری مورد نیاز بدن هستند و بدلیل نداشتن بافت ، هضم آنها نیز دشوار است و به مرور موجب انباشته شدن سموم در بدن می شوند.
عموما چربی ها توصیه نمی شوند ، اما چربی های مناسب میتوانند تاثیر شگفت آوری بر روی پوست داشته باشند.بطور مثال:غذاهای حاوی تخم پرندگان و مکمل روغن ماهی را می توان نام برد.
چقدر بایداستراحت کرد؟
شما به منظورتجدید قوای بدن و پوستتان نیازمند مدت زمان مشخصی استراحت در طول شب هستید.
میزان مناسب خواب سالم ومفید برای برزگسالان حدود 6تا 8 ساعت و برای کودکان بین 8تا 10 ساعت می باشد.اگر شما به مقدار کافی نخوابید پوستتان زودتر پیرشده وخسته و نحیف به نظر خواهید رسید.
نکات دیگر راجع به مراقبت از پوست
اگر به زندگي سالم و تندرستي اهميت مي دهيد بهتر است بدانيد مقدمه داشتن پوست سالم ، داشتن دستگاه گوارشی خیلی سالم است. بعبارت دیگر اینکه شما چه می خورید و اینکه چگونه می خورید در چگونه به نظر رسیدن پوست شما تعیین کننده خواهد بود.
برای اطمینان از کارکرد درست سیستم گوارشی باید به میزان کافی بدنتان فیبر جذب کند و آب نیز به مقدار زیاد بنوشید.
چنانچه در نیمه روز یا آغاز عصر از منزل يا محل كار خارج شدید بهتر است از کرم های ضد آفتاب استفاده کنید.در این زمان ها پرتوهای خورشید شدید تر می تابند وبه همین دلیل بیشترین خطر را برای پوست خواهند داشت.
برای شفافیت پوست باید ورزش کردن را به صورت یک عادت در آورید.ورزش و مشغول شدن به فعالیت های ورزشی گردش خون را در پوست افزایش میدهد که موجب شفاف به نظر رسیدن سیمای شما می شود.
پاکیزگی و رطوبت اساس مراقبت از پوست هستند. مطمئن باشید که شما قادرید حداقل یک یا دو مرتبه در روز بطور عادی این کار را انجام دهید.
رژیم غذایی مناسب، ورزش و استراحت راههایی هستند که با رعايت آنها می توانید بدون ولخرجی و پرداخت هزینه گزاف پوستتان را سالم و درخشان نگه دارید.
معاون پژوهشی پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی اظهار کرد: هرباریوم پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی گنجینه ارزشمندی است که بالغ بر 1700 نمونه در آن جمع آوری شده است که دارای گواهی ثبت بین المللی بوده و همچنین حدود 600 گونه گیاهی در آن جمع آوری و به صورت تخصصی بر روی گیاهان دارویی ایران تمرکز کرده است.
نخستین هرباریوم گیاهان و مواد اولیه دارویی کشور امروز با حضور معاون آموزشی دانشگاه شهید بهشتی، رییس پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی و معاون بازاریابی بانک گردشگری راه اندازی شد.
در این مراسم دکتر علی سنبلی اظهار داشت: گونه های گیاهان دارویی این هرباریوم توسط تیم تحقیقاتی با تجربه جمع آوری شده است و استخراج آنها به صورت علمی و با روش ها و فرآیندهای متفاوت صورت گرفته است.
سنبلی گفت: این هرباریوم به صورت تخصصی روی گیاهان دارویی معطر راه اندازی شده است که در واقع اولین جمع آوری هرباریوم از سال 1380 در کشور صورت گرفته است.
به گفته وی هرباریوم ها به عنوان یکی از مهمترین بانک های نگهداری گیاهان به حساب می آیند که باید در شرایط خاصی آنان را جمع آوری و با دقت نگهداری کنند.
عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی گفت: هدف اصلی از جمع آوری این گیاهان شناسنامه دار کردن گیاهان دارویی بومی ایران و تطبیق نام های محلی با نام های علمی آنان است.
وی ادامه داد: وجه تمایز این کار این است که علاوه بر تشکیل نمونه هرباریوم استاندارد بذر گیاهان دارویی و همچنین از ریشه گیاهان در تهیه اسانس و عصاره آنان استفاده می شود.
وی گفت: این اسانس در قالب یک بانک بذر، اسانس و عصاره در کنار هرباریوم قرار می گیرد و برای مطالعات بعدی و بررسی خواص گیاهان دارویی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
سنبلی ادامه داد: در این بررسی ها گیاهان از نظر ضد میکروبی ضد درد، ضد سرطان، ضد التهاب و ... تست اولیه می شود تا ثابت شود که هر یک از گیاهان چه نوع خاصیت درمانی را دارد.
یکی از طرح هایی که تاکنون انجام شده است طرح غرباگلری خواص ضد سرطانی گیاهان دارویی بومی ایران بوده است که بر روی صد گونه گیاه انجام شده است.
هرباریوم به مکانی همچون موزه گیاهان مانند دارویی، غذایی و سمی اطلاق می شود و گیاهان مناطق مختلف در این مکان به صورت خشک شده و با شرایط علمی نگهداری می شوند.
پروستات غده کوچکي است به اندازه گردو که در زير مثانه و در قسمت ابتدايي پيشابراه که آن را احاطه کرده و در جلوي راست روده قرار دارد. پيشابراه مجرايي است که ادرار را از مثانه به طرف خارج از بدن هدايت مي کند.
پروستات طبيعي قوام نرم دارد و فاقد توده است. کارهايي که پروستات انجام مي دهد، کمک به کنترل ادرار و ترشح مايعي که اسپرم ها را فعال نگه مي دارد است. بدون پروستات مردان تقريبا نابارور مي شوند اما نبود آن تاثير چنداني در زندگي فرد ندارد.
به طور کلي علا ئم بيماري پروستات را مشکل در ادرار کردن، احساس تکرر و فوريت ادرار، وجود خون در ادرار، سوزش و دردناک بودن در حين ادرار، مشکل در فعاليت طبيعي جنسي، سفتي و درد متناوب در پائين کمر، لگن يا بالا ي ران ها، قطره قطره آمدن ادرار و يا بند آمدن آن مي توان برشمرد.
سه بيماري را براي پروستات مي توان ذکر کرد:
بزرگ شدن خوش خيم پروستات، التهاب پروستات يا پروستاتيت، سرطان پروستات.
بزرگي خوش خيم پروستات را BPH مي گويند، گفته مي شود اين فرآيند از سن ۳۰ سالگي شروع مي شود ودر سن ۵۰ سالگي علا ئم خود را نشان مي دهند، درنتيجه بايد گفت بزرگي خوش خيم پروستات در افراد مسن شايع است که ۵۰درصد مردان بالا ي ۵۰ سال و ۹۰ درصد مردان بالا ي ۸۰ سال به اين بيماري دچار مي شوند.
علا ئمي که در اين بيماري به علت بزرگي و فشار پروستات بر مجراي ادراري به وجود ميآيد، کاهش فشار و قطع و وصل شدن ادرار، جريان ادرار آهسته شده و تکرر ادرار ايجاد مي شود که در شبها بيشتر رخ مي دهد. در اين حالت احتباس ادراري و احساس باقي ماندن ادرار در مثانه پس از ادرار کردن ايجاد مي شود.
کساني که اين علا ئم را ناديده بگيرند در صورت عدم درمان بزرگي خوش خيم پروستات عوارض خطرناکتري را به دنبال خواهد داشت از جمله انسداد کامل راه خروج و بند آمدن ادرار، خونريزي ادراري، عفونت ادراري،نارسايي کليه، تشکيل سنگ مثانه، در نهايت از کار افتادن مثانه.
براي تشخيص پزشک مي تواند آن را لمس کند و بزرگي پروستات را تشخيص دهد و نيز با انجام آزمايش خون و ادرار، سونوگرافي کليه ها و مثانه و پروستات مي توان اين عارضه را تشخيص داد. راه هاي درمان به دو صورت دارويي و جراحي است که نوع درمان به تشخيص پزشک و وضعيت بيمار بستگي دارد و بيشتر زماني جراحي لا زم مي شود که عفونت هاي مکرر ادراري، سنگ مثانه، خونريزي هاي مکرر ادراري، نارسايي هاي کليه و پاسخ ندادن پروستات به درمان دارويي به وجود آيد. پروستاتيت يا التهاب غده پروستات بيماري ديگر پروستات است که دردناک شدن اين غده همراه با التهاب است.
اين نکته را بايد خاطرنشان کرد که علت پروستاتيت هنوز مشخص نشده است وحتي در نيمي از مرداني که پروستاتيت دارند علا ئم التهاب در آنها ديده نمي شود. اين بيماري باعث ايجاد درد شديد، علا ئم ادراري،اختلا لا ت جنسي و ناباروري در زندگي مي شود. اين بيماري بيشتر در مردان جوان تا ميان سال شايع تر است. پروستاتيت انواع مختلف دارد، پروستاتيت حاد و مزمن باکتريايي، پروستاتيت مزمن يا سندرم دردلگني التهابي و پروستاتيت يا سندرم درد لگني غير التهابي. در پروستاتيت حاد ومزمن باکتريايي، عفونت باکتري از طريق پيشابراه از راه ادرار در صورتي که فرد مبتلا به عفونت مثانه باشد و همچنين از طريق وسايل خارجي مثل سون هاي ادراري مي تواند بروز کند. در پروستاتيت حاد، عفونت پروستات است و علا ئم آن معمولا ناگهاني ايجاد مي شود. بيمار تب ولرز مي گيرد و گاهي بستري مي شود.
آنتي بيوتيک کمک به بهبود اين بيماري مي کند اما اگر در درمان آن تاخير شود باعث عفوني شدن خون و آبسه پروستات مي شود. پروستاتيت مزمن باکتريايي، عفونت طولا ني مدت پروستات است. در اين شرايط درمان مشکل است چون دارو به سختي مي تواند به پروستات برسد يا واکنش نشان دهد. بيمار در اين شرايط به طور مرتب دچار عفونت هاي مکرر ادراري مي شود. عفونت حتي ممکن است به اپيديديم هم گسترش پيدا کند. پروستاتيت يا سندرم درد لگني غير التهابي که پروستات دردناک بدون عفونت و التهاب است همچنين پروستاتيت يا سندرم درد لگني التهابي، التهاب پروستات است که درد يا علا متي ندارد.
اين دو بيماري در طول زمان بدون عوارض جدي بهتر مي شود ولي اين نکته فراموش نشود که علا ئم گاهي به طور غير منتظره بر مي گردد. با تمام اين صحبت ها اين سوال به ذهن مي آيد که يک شخص چه زماني بايد احساس خطر کند و به پزشک مراجعه کند؟ در صورت تب و لرز ناگهاني همراه با مشکلا ت ادراري، درد، سوزش،ادرار همراه با خون و چرک، درد مداوم کمر، درد آلت تناسلي، درد شديد پس از انزال، عفونت هاي مکرر دستگاه ادراري، ترشحات از آلت تناسلي، زخم هاي ناحيه تناسلي، ادرارهاي مکرر شبانه،مشکل در شروع ادرار و کاهش جريان ادرار حتما به پزشک مراجعه کنيد. اگر درد مبهمي در ناحيه پروستات احساس کرديد و تب و لرزي نداشتيد شايد بهتر باشد خود را در منزل با داروهاي ضد درد مثل آسپيرين، ايبوپروفن يا استامينوفن درمان کنيد ولي اگر علا ئم ادراري پيدا کرديد حتما به پزشک مراجعه کنيد.
بيماري ديگر پروستات، سرطان پروستات است که در اثر رشد بدخيم سلول هاي پروستات در داخل پروستات است که در طي سال ها در درون پروستات رشد مي کند اما به مرور زمان به بيرون از پروستات گسترش مي يابد و بافت هايي مثل استخوان ها، ريه ها و کبد را تحت تاثير قرار مي دهد و دردهاي استخواني، بالا رفتن اوره خون، کم خوني و کاهش شديد وزن بدن را شامل مي شود. علا ئم و نشانه هاي اين بيماري به ميزان پيشرفت بيماري بستگي دارد و اين بيماري بعد از سرطان ريه شايع ترين بيماري بدخيم منجر به مرگ است.
متاسفانه علت آن مانند ديگر سرطان ها ناشناخته است. بايد توجه داشت خطر ابتلا به اين بيماري در افرادي که سابقه فاميلي اين بيماري را دارند بيشتر است و نيز رژيم غذايي و حتي سن بالا ي ۶۵ سال در بيشتر از ۷۰ درصد مردان، عواملي مستعد کننده اين بيماري است. براي تشخيص سرطان پروستات بايد مراحلي مثل، معاينه پروستات توسط پزشک و آزمايش PSA خون (آنتي ژن اختصاصي پروستات در سرم خون) انجام داد که در اکثر موارد سرطان پروستات PSA خون افزايش مي يابد و در صورت غيرطبيعي بودن PSA بايد نمونه برداري از پروستات انجام شود تا سرطان پروستات تشخيص داده شود.
براي پيشگيري از سرطان پروستات راههاي گوناگون را متخصصين پيشنهاد مي کنند، آزمايش ساليانه PSA و معاينه توسط پزشک متخصص، رعايت رژيم غذايي، شامل مصرف موادغذايي مانند، سلنيوم، ويتامينD، سويا، چاي سبز، ليکوپن که ماده موجود در گوجه فرنگي است در کاهش رشد و پيشگيري اين تومور موثر است.
همچنين کاهش دادن مصرف موادغذايي مانند موادقندي، نشاسته اي و چربي هاي مضر نيز در کاهش احتمال بروز پروستات موثر است. در پايان اين را متذکر شوم که براي جلوگيري از مرگ ناشي از سرطان پروستات تشخيص زودرس مهم است. در حال حاضر با پيدايش روشهاي متنوع و جديد الگوهاي درماني امکان بهبودي براي افرادي که سرطان پروستات دارند فراهم شده است.
یاقوت رویان برای پیشگیری و درمان بزرگ شدن پروستات کپسول prost erbe را از ایتالیا وارد موده که براي مردان بالاي ۵۰ سال به منظور سلامتي و حفظ فيزيولوژيکي غده پروستات و جلوگيري از بزرگ شدن غده پروستات و اختلالات ادراري ناشي از آن توصيه مي گردد. در حقيقت در مردان بالاي ۵۰ سال سطح هورمون تستوسترون در بدن کاهش يافته و هورمون هاي پرولاکتين، استراديول و LH افزايش مي يابد. از سويي ديگر فعاليت آنزيم ۵-آلفا ردوکتاز که عامل اصلي تبديل تستوسترون به دي هيدروتستوسترون مي باشد به کار مي افتد و اين هورمون محرک تکثير و فزوني سلول هاي غده پروستات و در نهايت موجب بزرگ شدن غده پروستات مي گردد. اين محصول به خصوص در هيپرتروفي پروستات (بزرگ شدن غده پروستات) در مراحل اوليه که با اختلالات ادراري و سوزش و اشکال در دفع ادرار همراه است توصيه مي گردد.
این مکمل کاملا گیاهی بوده و مواد موثر زیر را در خود جای داده است.
ليموترش و دارچين هر يک خواص خود را دارد. به عنوان مثال ليمو سيستم ايمني را تقويت و از بدن سم زدايي مي کند، سوءهاضمه را برطرف و لکه هاي پوستي را کم رنگ مي کند و باعث کاهش وزن مي شود. دارچين نيز داراي خاصيت ضد ميکروبي، ضد سرطاني، کنترل کننده قند خون و... است و ترکيب اين دو ماده با هم مي تواند معجزه کند.
هر روز صبح يک ليوان آب حاوي يک قاشق چاي خوري پودر دارچين، يک قاشق چاي خوري عسل و چند قطره آب ليمو ناشتا مصرف کنيد.
ضماد تهيه شده از چند قطره آب ليمو و يک قاشق چاي خوري پودر دارچين در خشک کردن آکنه و جوش موثر است. خاصيت ضد ميکروبي دارچين با عفونت مقابله مي کند؛ اسيديته خفيف ليمو نيز روند خشک شدن لکه ها را افزايش مي دهد و اثر آن را به حداقل مي رساند.
ليمو داراي خاصيت چربي سوزي است در حالي که دارچين ميزان سوخت و ساز را افزايش مي دهد. در نتيجه فرد با سوخت کالري و چربي بيشتري وزن کم مي کند. افزودن کمي پودر دارچين و آب ليمو به چاي سبز نيز معجزه مي کند.
مخلوط آب ليمو و دارچين در رفع چين و چروک موثر است. اين مخلوط را به آرامي روي صورت ماساژ دهيد و بگذاريد کمي بماند. خاصيت آنتي اکسيدان ليمو، پوست آسيب ديده را درمان و خط و چين و چروک پوست را کم رنگ مي کند.
مصرف مخلوط اين مواد سموم را از بدن دفع مي کند.
یکی از اصلی ترین اعضای بدن ، کبد نام دارد. کبد به همان اندازه که نقش حیاتی در بدن ایفا می کند ، احتیاج به رسیدگی و مراقبت نیز دارد. یکی از راه کار های حفظ سلامت این عضو استفاده از رژیم غذایی و همچنین گیاهان دارویی است.
ترکیب های گوناگون بعد از ورود به بدن وارد بزرگ ترین پالایشگاه بدن یعنی کبد می شوند و در آنجا بعد از انجام فعل و انفعالاتی (مانند هر کارخانه دیگری)، در کنار ایجاد ترکیب های مفید، مواد مضر و سمی هم تولید می شود….
مواد مضر اصطلاحا سموم کبدی نام دارند و شامل اکسیدان ها و رادیکال های آزاد هستند. این سموم باید به نحوی کم و از بدن خارج شوند در غیر این صورت می توانند عامل ابتلا به برخی بیماری ها از جمله انواع سرطان ها باشند.
امروزه میزان مصرف داروها و موادصنعتی و شیمیایی که به عنوان طعم و رنگ دهنده در غذاها استفاده می شود، بیشتر شده، در نتیجه غلظت سموم و عوارض ناشی از آنها نیز در بدن افزایش یافته است. سموم معمولا از طریق ادرار و مدفوع دفع می شوند اما ترکیب های موجود در برخی از مواد که به سم زدا معروف اند، خنثی کننده سموم هستند و به کاهش غلظت و دفع راحت تر آنها کمک می کنند.
سم زداها با سموم ترکیب می شوند و ترکیب های جدیدی به وجود می آورند که اثر سمی ندارند. تمام میوه و سبزی ها سم زدا هستند اما قدرت تمام آنها یکسان نیست. از برخی گیاهان به عنوان گیاهان محافظ کبد نام برده می شود و در سال های اخیر به دنبال تحقیقات بسیار، داروهایی از این گیاهان تهیه شده است. از جمله این گیاهان می توان به زردچوبه، خار مریم، شاه تره، کاسنی، کنگر فرنگی و چای اشاره کرد:
زردچوبه:
زردچوبه در واقع پودر ریشه گیاهی به همین نام است و خواص بی شماری دارد که از می توان به آنتی اکسیدان، ضدسرطان، ضدمیکروب، ضدقارچ، ضدنفخ و گرفتگی، ضدورم، کاهنده چربی خون، محرک سیستم ایمنی، محافظ معده، ضدحساسیت، ادرار آور، خلط آور بودن و… این ادویه اشاره کرد. مهم ترین خاصیت زردچوبه، خاصیت ضد سم و محافظ کبد آن است. تاکنون حداقل ۷۰ فرآورده خوراکی و دارویی از زردچوبه تهیه شده است. گرچه زردچوبه پر مصرف ترین ادویه دنیاست اما مصرف دارویی آن نباید بیش از ۳ گرم در روز باشد که آن را هم باید در ۳ قسمت هر بار یک گرم مصرف کرد زیرا مصرف بیش از حد آن باعث تحریک مخاط معده و روده خواهد شد.
خار مریم:
دانه های این گیاه محافظ کبد و سم زداست. در سال های اخیر داروهای خوراکی به اشکال گوناگون از این گیاه تهیه و به بازار عرضه شده است.
شاه تره:
جوشانده برگ و ساقه این گیاه از قدیم برای درمان بیماری های کبدی و پوستی استفاده می شده و امروز نیز از نظر علمی این کاربرد تایید شده است. می توان ۵ تا ۱۰ گرم شاه تره را در یک لیوان آب ۵ دقیقه جوشاند و صاف کرد و قبل از سرد شدن، نوشید. محلول به دست آمده تلخ است ولی مصرف روزانه اش ضرری ندارد.
کاسنی:
جوشانده گیاه کاسنی ضدسم و محاظ کبد است. می توان ۱۰ گرم مخلوط اندام های گیاه کاسنی را خرد کرد و در یک لیوان آب ۵ دقیقه جوشاند و بعد از صاف کردن، نوشید. البته عرقیات کاسنی و شاه تره خاصیت ضدسم و محافظ کبد ندارند و فقط خنک کننده اند.
کنگرفرنگی:
دانه های کنگر فرنگی خواص آنتی اکسیدانی، ضدسم، ضدسرطان و محافظ کبد دارد و به اشکال مختلف دارویی در دسترس است. کنگر کاهش دهنده چربی و کلسترول و قندخون و ضددرد و ضد التهاب هم است.
چای:
دم کرده چای سیاه و سبز خواص بی شماری دارد که از آن جمله می توان به خواص ضدسرطانی، ضدافسردگی، آنتی اکسیدانی، کاهنده فشارخون، محرک سیستم ایمنی بدن، کاهنده چربی خون و محافظ کبد اشاره کرد. خاصیت کاهندگی فشار و چربی خون و ضدسرطانی چای سبز بیشتر است اما خاصیت ضد سم بودن هر دو (چای سیاه و سبزی) مشابه هم است.
به گفته محققان قهوه می تواند از شما در مقابل ملانوما یعنی کشنده ترین نوع سرطان پوست محافظت کند.
طبق نتایج به دست آمده مصرف هر فنجان قهوه احتمال ابتلا به ملانوما را کمتر می کند. این تحقیق نشان داده است که مصرف روزی ۴-۳ فنجان قهوه در روز احتمال بروز این سرطان را ۲۰ درصد کاهش می دهد.
این تحقیق با مطالعه بیش از ۴۰۰ هزار نفر در مدت ده سال انجام شده است. در این بررسی تاثیر عوامل دیگری که ممکن است در بروز ملانوما نقش داشته باشد مانند قرار گرفتن در معرض اشعه فوق بنفش، وزن، سن، جنسیت، میزان فعالیت بدنی، میزان مصرف سیگار یا الکل از مطالعه حذف شد.
در پایان، مطالعه نشان داد که هرچه میزان مصرف قهوه در افراد شرکت کننده در بررسی بیشتر بوده احتمال ابتلا آنها به ملانوما کمتر شده است. در آنها که روزی ۳-۱ فنجان قهوه خورده بودند میزان ابتلا به ملانوما ۱۰ درصد و در آنها که بیش از چهار فنجان خورده بودند ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده بود.
همین مطالعه نشان داده است که این اثر محافظت کننده قهوه تنها در آنهایی بوده که قهوه کافئین دار مصرف کرده بودند. مطالعات قبلی هم نشان داده است که کافئین بر روی پوست اثر محافظت کننده در مقابل اشعه ماوراء بنفش دارد. محققان می گویند آنتی اکسیدان های موجود در قهوه می توانند موجب این اثر محافظتی باشند.
قرار گرفتن در معرض نور خورشید مهمترین عامل افزایش احتمال بروز ملانوما است.
چرا مصرف ویتامین ها اهمیت دارد؟ و چه ساعتی مناسب ترین زمان برای مصرف و جذب ویتامین ها است؟ این سوالاتی هستند که خیلی ها به دنبال جواب آن هستند. شما حتی اگر از یک برنامه غذایی مناسب برخوردار باشید در حد درصد کمی هم که باشد لازم است نیازهای تغذیه ای بدن از طرق مصرف مولتی ویتامین ها برطرف شود. اگر هم ورزشکار هستید و یا رژیم دارید مصرف مولتی ویتامین ها ضرورت بیشتری پیدا می کند.
اهمیت مصرف مولتی ویتامین و مناسب ترین زمان مصرف ویتامین هامتخصصان تغذیه به این مواد، ریز مغذی میگویند که کمبود آن ها در بدن باعث بروز بیماری میشود. پروفسور کراس استاد تغذیه دانشگاه کلمبیا معتقد است که اگر افراد رژیم غذایی سالم و مناسب داشته باشند، دریافت این ریزمغذیها بسیار راحت است. متأسفانه اغلب مردم اینکار را نمیکنند و با مصرف تنها یک تا دو واحد میوه و سبزیجات مقدار کافی از ریزمغذیها را دریافت نمیکنند. این در حالی است که برای دریافت ویتامینها و املاح مورد نیاز بدن، باید حداقل ۵ واحد در روز میوه و سبزی مصرف شود. شاید به همین دلیل بعضی متخصصان برای مردم مولتی ویتامین تجویز میکنند، چون اکثریت آن ها رژیم غذایی مناسبی ندارند.
چرا مصرف مولتی ویتامین ها مهم است؟
همانطور که بارها به این نکته اشاره کرده ایم، مولتی ویتامین ها هیچ وقت نمی توانند جایگزین مواد غذایی باشند، اما در شرایطی که رژیم و سبک غذایی شما نیاز بدن را تأمین نکند اینجاست که باید از مولتی ویتامین ها استفاده کنید.
مکملها تنها برنامه غذایی را از لحاظ دریافت ویتامین و املاح غنیتر میکنند.
مصرف مولتی ویتامین ها به عنوان مکمل در کنار مواد غذایی، نه تنها موجب تأمین نیازهای تغذیهای تأمین نشده از غذاها میشود بلکه در بسیاری موارد موجب پیشگیری یا کاهش عوارض یک بیماری میشود. برای مثال مصرف فولیک اسید در کم خونی و یا قرصهای کلسیم + ویتامین D در پیشگیری یا کاهش عوارض پوکی استخوان و حتی پیشگیری از سرطان!
بهترین زمان برای مصرف مولتی ویتامین ها
معمولا" برای خیلی ها پیش آمده که شنیده اند، صبح ها یا شب قبل از خواب بهترین زمان برای مصرف مولتی ویتامین ها است، یا شاید هم شنیده باشید که مصرف آن ها با غذا جذب بهتری دارد. به عنوان مثال خیلی ها خوردن کلسیم را در شب پیشنهاد می کنند زیرا کلسیم در شب مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین به دلیل اینکه کلسیم می تواند زمانی که در رختخواب هستید به خوابیدن تان کمک کند. برای مثال خوردن یک لیوان شیر را قبل از خواب به خاطر بسپارید.
اهمیت مصرف مولتی ویتامین و مناسب ترین زمان مصرف ویتامین هابیشتر پزشکان و متخصصان تغذیه معتقدند که خوردن ویتامین ها و املاح در زمان هایی می تواند جذب بیشتری داشته باشد یا برعکس همراه کردن آن ها با بعضی از خوراکی ها می تواند از اثربخشی آن ها بکاهد. در بین مکمل های خوراکی به زمان مناسب خوردن نمونه هایی از آن ها اشاره می کنیم، مثلا" بسیاری خوردن کلسیم را در شب پیشنهاد می کنند به این دلیل که مصرف کلسیم در بدن بیشتر در شب صورت می گیرد و همچنین به دلیل این که کلسیم می تواند به خوابیدن کمک کند.
اما چرا برخی مصرف مولتی ویتامین ها را همراه با غذا پیشنهاد می کنند؟ ویتامین های محلول در چربی برای جذب به چربی نیاز دارند بنابراین آن ها باید همیشه با غذاهایی که چربی دارند مصرف شود. این ویتامین ها شامل ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E، و ویتامین K هستند. در مورد مجموعه ای از ویتامین های گروه B مثل B 1 تا B 12 گفته می شود چون ما در حالت عادی این ویتامین ها را که از جمله ویتامین های محلول در آب هستند با غذا دریافت می کنیم پس بهتر است این ویتامین ها هم همزمان با خوردن غذا به خصوص میوه ها و سبزی ها مصرف شوند.
دقت کنید در صورتی که قرص آهن برای شما تجویز شده است از نوشیدن شیر و لبنیات و همچنین قرص کلسیم با آن خودداری کنید چون جذب آهن را کاهش می دهد.
ویتامین C هم از ویتامین های محلول در آب است اما تفاوت آن با دیگر ویتامین ها این است که فقط چند ساعت در خون می ماند و به سرعت از راه کلیه ها دفع می شود به همین علت برای کسب نتیجه بهتر، ویتامین C بهتر است در هر سه وعده غذایی تقسیم و مصرف شود. خوشبختانه ویتامین C تنها ویتامینی است که خوردن میزان بیش از نیاز آن دفع می شود و عارضه ای ندارد. ویتامین های محرک مثل ویتامین C، نباید قبل از خواب مصرف شوند زیرا شخص را بیدار نگه می دارد. بعضی ها معتقدند که آب مرکبات و ویتامین C خواب را برهم می زند اما این مورد تأیید نشده است.
هنگام مصرف مولتی ویتامین به این نکته توجه کنید
فیبر(مانند پوست میوه و یا سبزیجات) در روده می تواند مانع جذب ویتامین ها شود، زیرا به عنوان یک پوشش برای روده عمل می کند، بنابراین بهتر است قبل از مصرف فیبر ویتامین استفاده نکنیم. اگر از فیبر خوراکی هم برای رفع یبوست یا کاهش وزن استفاده می کنید، بهترین زمان برای جذب آن صبح است و لازم است که قرص های مکمل ویتامینی و املاح همراه با آن میل نشوند چون فیبر مانع جذب ویتامین ها می شود. در واقع پودرهای حاوی فیبر به عنوان پوششی برای روده عمل می کنند، بنابراین بهتر است مصرف فیبر را به صبح ها موکول کنیم و ویتامین ها را با وعده دیگری از غذا میل کنیم. آهن نیز همراه با فیبر به خوبی جذب نمی شود.
قبل از خرید و مصرف مولتی ویتامین این موارد را به خاطر بسپارید
از ویتامینهایی استفاده کنید که برچسب شرکتهای تولیدکننده مطمئن و معروف را دارند. به این ترتیب اطمینان خواهید داشت که محصول مربوطه، واقعا حاوی همان مواد و ترکیباتی است که روی برچسب آن چاپ شده است. سن، جنسیت و شرایط جسمی خود را همواره در نظر بگیرید و مولتی ویتامینی را انتخاب کنید که فرمول آن مخصوص شرایط شما باشد. از مکملهایی استفاده کنید که فاقد هر نوع ماده مضر مثل قند، نشاسته، گلوتن یا رنگها و طعم دهندههای مصنوعی باشند.