• تلفن :3902-21-0098

Super User

نوتشه شده توسط Super User

مطالعات محققان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا نشان می دهد که یکی از ترکیبات موجود در چای سبز، سلول های سرطان دهان را نابود می کند؛ در حالی که به سلول های سالم هیچ آسیبی وارد نمی کند.


این ترکیب EGCG نام دارد و قادر به نابود کردن تمام سلول های سرطانی دهان است.

ترکیب EGCG با غیر فعال کردن میتوکندری سلول های سرطانی، باعث نابودی این سلول ها می شود.

تحقیقات نشان می دهد که این ترکیب خواص بالقوه ای در نابودی سلول های سرطانی دیگر نیز دارد.

به گزارش پنجمین سمپوزیم بین المللی در زمینه چای و سلامت در واشنگتن، برخی از مزایای چای سبز عبارتند از :

• پلی فنول موجود در برگ چای سبز باعث کاهش وزن می شود

تحقیقات نشان داده است که چربی دور شکم مصرف کنندگان دایمی چای سبز کاملا متناسب است. چای سبز دارای ترکیباتی هستند که موجب اکسیداسیون چربی می شود.

• ترکیبات موجود در چای سبز از بروز سرطان جلوگیری می کند

برگ چای سبز حاوی پلی فنل است؛ پلی فنل از پیشرفت سرطان جلوگیری می کند. چای سبز از بروز سرطان پروستات جلوگیری می کند.

• چای سبز معمولی باعث سلامت قلب و کاهش فشار خون می شود

معمولا چربی وعده های غذایی باعث افزایش غلظت خون می شود. چای باعث اتساع رگ های خونی می شود و به این ترتیب فشار خون کاهش می یابد.

• چای سبز باعث افزایش تراکم استخوان می شود

پوکی استخوان، عمده ترین نگرانی سازمان بهداشت جهانی است. پلی فنل موجود در چای سبز، باعث استحکام استخوان می شود و از بروز پوکی استخوان جلوگیری می کند. علاوه بر این، چای باعث تقویت عملکرد عضلات و کاهش التهاب می شود. در ادامه بررسی ها آمده است که چای سبز یکی از مهمترین عوامل ترمیم و بازسازی استخوان است.

نتایج این تحقیقات در نشریه Molecular Nutrition and Food Research منتشر شده است.


تغذیه صحیح در حفظ و تداوم سلامت روح و جسم انسان اهمیت زیادی دارد و داشتن یک برنامه صحیح غذایی مناسب علاوه بر تندرستی جسم و تقویت سیستم ایمنی بدن در ایجاد نشاط و شادابی انسان موثر بوده و بدن را از بروز بیماری‌ها مصون می‌دارد.
هر اندازه که انسان قوی و سالم باشد کمتر دچار امراض روحی و روانی می‌شود. طب سنتی طبی است که علاوه بر پیشگیری از بیماری‌ها به درمان آن نیز می‌پردازد حکیم بوعلی‌سینا بر عقیده بود که اگر طبیب در درمان بیمار خود از اصلاح غذای او آغاز نکند، گویی بر کشتن وی جرأت یافته است.
همچنین زکریای رازی بر این عقیده است که تا جایی که می‌توانی بیماران را با غذا درمان کنی، با دارو درمان مکن و تا جایی که می‌توانی با داروی مفرد درمان کنی، با داروی مرکب درمان مکن.»
در این مورد پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید: معده خانه تمام بیماری‌ها و پرهیز سرآمد درمان است. اگر به کلام گوهربار پیامبر اکرم (ص) توجه کنیم در می‌یابیم که اکثر بیماری‌هایی که امروز افراد گریبانگیر آن هستند به دلیل پرخوری است.
امروزه اکثر افراد با فرارسیدن بهار حجامت می‌کنند که خود حجامت آداب و اصولی دارد و اگر رعایت نشود موجب بیمار شدن افراد می‌شود. متاسفانه افراد جامعه, طب سنتی را با حجامت می‌شناسند و تصور آنها بر این است که حجامت برای همه افراد مفید است ولی باید اینگونه پاسخ داد طب سنتی با حجامت در جامعه ما مشهور شد.
این درحالی است که وظیفه‌ای که طب سنتی بر عهده دارد تغییر سبک زندگی افراد جامعه و پیشگیری از بیماری‌هاست البته در این باره باید گفت که بسیاری از افراد با تجویز‌ داروها و توصیه‌های بی‌مورد به طب سنتی خدشه وارد کرده اند.
طب سنتی بر این عقیده با برجاست که "غذای شما دوای شماست" و با تغییر نوع غذاهای مصرفی و نحوه زندگی کردن بسیاری از افراد از بیماری رهایی پیدا می‌کنند.
اطبای طب سنتی بر این باورند که در درمان بیماری‌ها باید تغغیر سبک زندگی صورت گیرد یعنی فرد چه زمانی غذا مصرف کند, آداب غذا خوردن را آموزش ببیند, چه ساعتی بخوابد و چه ساعتی از خواب بیدار شود, در روز چه میزان فعالیت فیزیکی و ورزش داشته باشد, در طول روز چند بار اجابت مزاج داشته باشد, در مواقعی که عصبانی یا خوشحال یا غمگین است چگونه بر حالات روحی خود تسلط پیدا کند و چگونه روان سالم داشته باشد و در مواجهه با مسائل چگونه برخورد کند.
اما در درمان‌های طب سنتی شتاب زده نباید عمل شود چرا که درمان اگر شتابزده باشد, بدن با یک شوک روبه می‌شود و خود این مسئله نه تنها به درمان کمک نمی‌کند بلکه ممکن است برای بیمار مشکلاتی ایجاد کند.
درمان در طب سنتی" زمان بر اما پایدار تر" است اما اگر افراد در کنار مصرف داروهای طب سنتی تغییری در سبک زندگی خود و تغییری در نوع غذاهای مصرفی خود ندهند, همین مسئله عاملی برای عدم بهبودی بیمار است.
به عنوان مثال بسیاری از افراد داروی تقویت معده طب سنتی مصرف می‌کنند ولی همچنین با غذای خود آب یا سالاد یا ماست می‌خورند که خود این مسائل موجب عدم تاثیر دارو بر بدن است.
باید دانست که رعایت رژیم غذایی مناسب در کنار مصرف داروهای طب سنتی, بهبود بیماری را چندین برابر می‌کند و چه بسا افرادی هستند که از پزشک خود شاکیند که چرا بهبودی در خود نمی‌بیند و اگر در زندگی شخصی فرد دقت شود, مشاهده می‌شود که این فرد تغییری در سبک زندگی خود ایجاد نکرده و اصول 6‌گانه حفظ سلامتی که شامل آب و هوا, خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها, حرکت و سکون, خواب و بیداری, اعراض نفسانی یا حالات روحی و روانی و احتباس و استفراغ را در ندگی خود رعایت نکرده است.
بسیاری از افراد غذاهای غلیظ که در معده به سختی هضم می‌شود مانند پیتزا, غذاهای آماده, سیب زمینی سرخ کرده با پنیر پیتزا, بادمجان, غذاهای رستورانی, ماکارونی, سالاد الویه, نان‌های حجیم مانند انواع نان باگت مصرف می‌کنند در کنار آن هم داروهای طب سنتی می‌خورند که تاثیر دارو کم می‌شود.
در طب سنتی بیماری‌ها را باید با غذاهای ساده و موادغذایی که خون را از فضولات پاکسازی می‌کنند, درمان کرد به عنوان مثال افرادی بوده‌اند که دچار برخی بیماری‌های مزمن مانند دردهای مفاصل, آرتروز, واریکوسل, بیماری قند, فشار خون و ... بوده‌اند با یک اصلاح ساده نوع موادغذایی که روزانه مصرف می‌کنند و رعایت آداب صحیح غذا خوردن بیماریشان کنترل شده و نیازی به مصرف داروهای طب سنتی پیدا نکرده‌اند چرا که "اصول درمان بیماری‌ها در طب سنتی پاکسازی بدن از مواد زائد است".
کم‌خوری و تقلیل غذا سرآمد درمان است. بسیاری از افراد اگر مدتی امتحان کنند و همراه با غذای خود آب یا سالاد مصرف نکنند و غذای خود را به خوبی بجوند؛ پس از مدتی احساس سبکی و سرحالی خواهند داشت.
برخی از موادغذایی که به پاکسازی بدن از موادزائد کمک می‌کند و می توان به سیب اشاره کرد. مصرف روزانه چند عدد سیب به صورت فالوده (سیب رنده شده با گلاب + عسل+ زعفران) یا آب سیب یا سیب پخته با کمی زعفران در وعده صبحانه یا وعده شام خود به تنهایی به درمان بیماری‌ها کمک می‌کند.
ورزش و داشتن فعالیت روزانه خود به رقیق شدن موادزائد در خون کمک کرده و مواد زائد از طریق ادرار یا مدفوع یا عرق از بدن دفع خواهد شد. بسیاری از افراد که مدت طولانی ولی مداوم فعالیت فیزیکی مناسبی داشتند, بسیاری از مشکلاتشان برطرف شده است که ضرورت ورزش صحیح در طب نوین نیز بسیار تاکید شده است.
در پایان باید عنوان کرد که افراد بهتر است در درمان بیماری‌های خود عادات غذایی خود را تغییر دهند چرا که امروزه به اثبات رسیده است که غذا نقش مهمی را سلامت انسان بر عهده دارد که این مسئله در طب نوین کمتر به آن توجه شده است و پزشکان طب نوین به غذای بیمار و سبک زندگی آن توجه نمی‌کنند و نسخه‌ای به بیمار می‌دهند که اگر داروهای شیمیایی نیر در کنار تغییر عادات غذاخوردن مصرف شود, فرد احساس بهبودی بهتری دارد.

Feature

مطالعه جدید محققان مرکز پزشکی کانزاس آمریکا نشان می دهد که مصرف شیر مغز را جوان نگه می دارد.

در این مطالعه، محققان میزان مصرف شیر را در 60 فرد بزرگسال به مدت یک هفته مورد بررسی قرار دادند.

محققان سپس اسکن های مغزی افراد را مورد مطالعه و سطح آنتی اکسیدان گلوتاتیون (glutathione) را که بطور طبیعی در سر تولید می شود، بررسی کردند.

این مطالعه نشان داد که سطح glutathione در افرادی که بیشترین میزان مصرف شیر را دارند، بیشتر و در نتیجه خطر ابتلاء به آلزایمر در این افراد کمتر است.

یانگ کوهی استادیار نرولوژی مرکز پزشکی دانشگاه کانزاس گفت: یک تئوری در مورد پیری به نام تئوری رادیکال آزاد، می گوید که استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پیری و ابتلاء به بیماری های عصبی مرتبط با پیری مانند آلزایمر ایفاء می کند.

گلوتاتیون یک آنتی اکسیدان مهم در مغز است و مشخص شده است که به مبارزه با استرس اکسیداتیو و محافظت از سلول های عصبی ما کمک می کند. بنابراین، افزایش غلظت گلوتاتیون یک راهکار مهم برای سلامت مغز است.

این مطالعه در مجله American Journal of Clinical Nutrition منتشر شده است.

برخی شواهد جدید حاکی از آن است که مصرف قارچ موجب تقویت دستگاه ایمنی بدن می شود.

 از بین هزاران گونه قارچ موجود در جهان، در حدود 20 گونه در آشپزی مصرف می شوند. طبق مطالعه محققان قارچ موسوم به «شیتاکه» که بومی منطقه آسیاست باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن می شود. این قارچ در کشورهای چین و ژاپن با هدف ارزش خوراکی و دارویی مورد کشت قرار می گیرد.

مطالعه جدید دانشگاه فلوریدا نشان می دهد افرادی که هر روز به مدت چهار هفته قارچ شیتاکه پخته می خوردند، مصونیت بیشتری داشتند.

در مطالعه سال 2011 تیم تحقیق پرفسور «سو پرسیوال»، برای 52 فرد بالغ و سالم در رده سنی 21 تا 41 سال کمپی برگزار شد و محققان به اندازه مصرف چهار هفته قارچ خشک شیتاکه در اختیارشان گذاشتند. شرکت کنندگان در این اردو، قارچ ها را به خانه برده، تمیز کرده و می پختند. سپس در طول مدت آزمایش، هر روز یک قارچ با وزن تقریبی 31 گرم مصرف می کردند.

محققان از طریق تست خون های انجام شده قبل و بعد از تحقیق، شاهد عملکرد بهتر سلول های گاما دلتا T و کاهش پروتئین های التهابی بودند.

«پرسیوال» در این باره می گوید: «اگر شما هر روز قارچ شیتاکه مصرف کنید می توانید شاهد تغییراتی در سیستم ایمنی بدن تان باشید که بسیار مفید هستند.»

افراد واجدشرایط شرکت در این مطالعه نمی توانستند گیاهخوار باشند. همچنین نمی توانستند چای بنوشند، مکمل های آنتی اکسیدانی یا پروبیوتیک مصرف کنند. آنها همچنین نمی توانستند در طول مدت آزمایش بیش از هفت وعده میوه و سبزیجات در روز مصرف نمایند.

«پرسیوال» در مورد محدودیت های رژیم غذایی اینگونه توضیح می دهد: «فیبر، چای و پروبیوتیک ها به سیستم ایمنی بدن کمک می کنند، از اینرو محققان نمی خواستند مطالعه خود را با افرادی آغاز کنند که دارای سیستم ایمنی قوی ایی بودند.»

محققان ایرانی موفق به کشت این قارچ در استان خراسان رضوی شده اند و تخمین زده می شود که این قارچ تا چند سال آینده به کشت انبوه رسیده و وارد برنامه غذایی مردم کشور ایران نیز شود.


: اکثر افراد هنگامی که دچار دندان درد، کمردرد یا دیگر آسیب‌ها از این نوع می‌شوند برای تسکین درد به مصرف دارو روی می‌آورند که البته داروها بدون عوارض نیستند.

 کارشناسان سلامت معتقدند در برخی از مواقع می‌توان از مسکن‌های طبیعی مختلف برای تسکین درد کمک گرفت و بسیاری از داروهای گیاهی در درمان التهاب و دیگر بیماری‌های مرتبط با آن موثر هستند. گزینه‌های درمانی گیاهی در گروه داروهای جایگزین و مکمل قرار می‌گیرند که برخی از انواع موثر آنها شامل موارد زیر می‌شوند:

- پوست درخت بید: برخی افراد اغلب از پوست درخت بید برای تسکین علائم التهاب که عامل اصلی بیشتر دردها به حساب می‌آید، استفاده می‌کنند. ترکیب شیمیایی «سالیسین» که با عنصر اصلی موجود در آسپرین شباهت دارد در پوست درخت بید موجود است. از مدت‌ها قبل برخی از افراد پوست درخت بید را برای رهایی از درد و تب می‌جویدند. اکنون نیز این ماده به عنوان گیاهی خشک فروخته شده و شبیه به چای مصرف می‌شود. همچنین می‌توان از آن برای درمان سردرد، کمردرد، التهاب مفاصل و چندین بیماری دیگر استفاده کرد. با این وجود زیاده‌روی در مصرف این گیاه موجب به هم خوردن معده، طولانی شدن زمان خونریزی و کاهش سرعت عملکرد کلیه‌ها می‌شود.

- زردچوبه: این چاشنی که در غذاهای هندی استفاده فراوانی دارد حاوی ترکیب «کورکومین» است که به عنوان یک نوع آنتی اکسیدان، بدن را در برابر مولکول‌های رادیکال آزاد که به سلول‌ها و بافت‌ها آسیب می‌رسانند، حفاظت می‌کند. زردچوبه برای درمان بیماری‌های مختلفی از جمله به هم خوردن معده، پسوریازیس، زخم‌ها، سوءهاضمه، رودل و حتی سرطان مورد استفاده دارد. همچنین برخی از مبتلایان به التهاب مفاصل به مصرف زردچوبه به عنوان یک مسکن طبیعی روی می‌آورند چراکه این ادویه به تسکین التهاب کمک می‌کند.

- میخک: میخک نیز همچون دیگر مکمل‌های گیاهی برای درمان انواع مختلف بیماری‌ها کاربرد دارد. این گیاه دارویی می‌تواند در درمان سرماخوردگی و حالت تهوع موثر باشد. همچنین می‌توان از آن برای تسکین دردهای مرتبط با سردرد، التهاب مفاصل و دندان درد بهره برد. نتایج به دست آمده در یک بررسی حاکی از آن است که میخک در بهبود عفونت‌های قارچی تاثیرگذار است هرچند ضرورت دارد تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود. با این حال کارشناسان به افراد مبتلا به اختلال‌های خونریزی یا مصرف‌کنندگان داروهای رقیق‌کننده خون در مورد مصرف میخک هشدار می‌دهند چراکه روغن این گیاه موجب افزایش خطر خونریزی غیرمعمولی می‌شود.

- طب سوزنی: این شیوه درمانی سنتی در چین با متعادل ساختن مجراهای طبیعی انرژی در بدن به تسکین انواع درد کمک می‌کند. متخصصانِ طب سوزنی در این روش درمانی، سوزن‌های بسیار ظریف و ریزی را داخل پوست وارد می‌کنند. همچنین محل قرار دادن این سوزن‌ها به منبع و علت درد بستگی دارد. در این روش شدت درد بیمار به دلیل ترشح ماده شیمیایی سروتونین که تسکین دهنده درد است کاهش می‌یابد.

- گرما و سرما: در میان شایع‌ترین روش‌های خانگی درمان درد می‌توان به قرار دادن مستقیم یخ یا حرارت دادن محل درد اشاره کرد. در حالی که این دو روش به نظر مسکن‌های شگفت‌انگیزی نیستند اما اغلب مردم به طور دقیق آگاه نیستند که از هر کدام از این دو روش در چه مواقعی استفاده کنند تا به نتیجه مطلوب برسند.

در موارد کشیدگی ماهیچه‌ای و تاندون‌ها می‌توان با قرار دادن یخ از میزان التهاب و ورم بلافاصله پس از آسیب‌دیدگی کاست. همچنین پس از رفع التهاب، گرما در کاهش میزان سفتی ناشی از کشیدگی ماهیچه‌ای موثر است. همچنین قرار دادن کیسه یخ روی سر در تسکین سردرد مفید است. علاوه بر این باید دقت داشت در صورتی که علت درد از آرتروز ناشی شود حرارت دادن بیش از استفاده از کیسه یخ تاثیرگذار خواهد بود.



ویتامین‌ها ترکیبات آلی هستند که به مقدار خیلی جزئی برای متابولیسم مواد غذایی و اعمال حیاتی بدن و رشد و نمو و تندرستی ضرورت دارند. تغذیه ناقص و رژیم غذایی نامناسب سبب کمبود یا فقدان یک یا چند ویتامین می‌شود و به بیماری‏های مختلف مانند بری بری و پلاگر می‌انجامد.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران؛ ویتامین‌ها ترکیبات آلی هستند که به مقدار خیلی جزئی برای متابولیسم مواد غذایی و اعمال حیاتی بدن و رشد و نمو و تندرستی ضرورت دارند. تغذیه ناقص و رژیم غذایی نامناسب سبب کمبود یا فقدان یک یا چند ویتامین می‌شود و به بیماری‏های مختلف مانند بری بری و پلاگر می‌انجامد. ویتامینها سبب تسهیل دگرگشت (سوخت و ساز بدن)، اسیدهای آمینه، چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها می‌شوند و رشد و نمو و ترمیم سلولهای بدن را میسر می‌سازند. برخی از ویتامینها سبب جذب مواد غذایی در روده می‌شوند و بعضی نیز به عنوان کاتالیزور عمل می‌کنند. عمل آنها بر روی بافتهای اپی تلیال و همچنین استخوان بوده و در مجموع هر کدام از آنها از بروز یک عارضه جلوگیری می‌کند. فونک نام Vitalamine، یعنی آمینی که حیاتی بوده و برای ادامه زندگی ضرورت دارد، را به موادی که سبب بهبود بیماری بری بری می‌شد و از گروه آمین بوده اطلاق کرد. پس از آنکه معلوم شد بسیاری از ویتامین‌ها از گروه آمین نیستند حرف e از آخر واژه ویتامین حذف و واژه Vitamin مورد قبول واقع شد.

معمولا میوه‏ها و سبزیجات منابع اصلی ویتامین‏ها هستند.

ویتامینها را به دو دسته مهم، شامل ویتامینهای محلول در آب و ویتامینهای محلول در چربی، تقسیم کرده‌اند. ویتامین E، ویتامین K، ویتامین D، ویتامین A را محلول در چربی و ویتامین C و ویتامین‌های گروه B را محلول در آب دانسته‌اند.

علاوه بر مواد معدنی، ویتامینها نیز مورد نیاز بدن هستند؛ زیرا بدون حضور آنها در غذا، سلامتی و تعادل اعضای بدن ناپایدار می‌شود و در اعمال حیاتی اختلالاتی ایجاد می‌گردد و عوارضی بروز می‌کند که گاه منجر به مرگ می‌شود. ویتامین‌ها سوخت و ساز بدن را تنظیم می‌کنند و تنها کمبود یک ویتامین می‌تواند، تمام بدن انسان را به مخاطره اندازد. خوب است بدانید که بیشتر ویتامین‏ها از منابع اصلی طبیعی استخراج می‌شوند.

ويتامين آ
1. مقدار مصرف ویتامین‌ها
گرچه هر ویتامینی به مقدار بسیار اندکی برای رفع نیاز بدن کافی است، ولی باید گفت که نگرانی مردم از کمبود ویتامین، چندان هم بی‌پایه نیست. غذایی که می‌خوریم اگر متنوع باشد، ویتامین‌های ضروری را خود به خود به بدنمان می‌رساند (گویا فقط به استثنای ویتامین د)؛ اما اشکال این است که بسیاری از مردم در انتخاب خوراک خود، عاقلانه رفتار نمی‌کنند؛ یعنی رعایت نمی‌کنند که غذایشان متنوع باشد. همچنین از غذاهای اساسی و مهمی که ویتامین‌ها را برایشان تأمین کند، غافلند. به چنین افرادی باید مقداری ویتامین اضافی بخورانیم تا جبران کمبودشان بشود. بسیاری از ویتامین‌ها قابل ذخیره شدن در بدن نیستند؛ از این‌رو می‌توان گفت که بدن ویتامین‌های افزون‌ بر نیاز خود را به راحتی دفع می‌کند. با این وصف اگر بخواهیم پیوسته یک یا چند ویتامین خاص را به افراط وارد بدن کنیم، کاری زیان‌بخش خواهد بود. این گفته به ویژه درباره ویتامین آ و ویتامین د کاملاً صحت دارد. پس نباید دایما از کپسول یا شربت ویتامین آ و ویتامین د استفاده کرد.

چه غذاهایی چه ویتامین‌هایی را فراهم می‌آورند؟

 اکنون نگاهی سریع به خواص ویتامین‌ها و غذاهایی که آن‌ها را برایمان تأمین می‌کنند، خواهیم افکند. ویتامین «آ» برای سلامت چشم، پوست، دندان و استخوان‌ها مفید است. آن را می‌توان از تره‌ بار سبز و برگ‌دار، تره‌ بار زرد، میوه‌ها، تخم‌مرغ، جگر و کره به‌ دست آورد. ویتامین «ب ـ 1» برای دستگاه گوارش و اعصاب مفید است و مانع پیدایش برخی بیماری‌ها می‌شود. آن را در نان کامل، جبوبات و جگر خواهید یافت. ویتامین «ب ـ 2» در شیر، تخم‌مرغ، سبزیجات و گوشت بی‌چربی یافت می‌شود. ویتامین «ث» مدد بخش بافت‌ها، استخوان‌ها و دندان‌هاست و در میوه‌های ترش، گوجه‌فرنگی و کدوی خام وجود دارد.

ویتامین‌های آ یا رتینول برای بهبود بینایی افراد در نور کم مثل شب و حفظ سلامتی سطح چشم، دفاع از بدن و سلامتی پوست است.

بر اثر کمبود این ویتامین فرد دچار ضخامت و خشک شدن قرنیه چشم می‌شود که به این بیماری گزروفتالمی(xerophthalmia) می‌گویند. اگر کمبود خیلی شدید شود فرد نابینا خواهد شد. ولی کمبود آن فرد را دچار شب کوری می‌کند.

ویتامین آ نقشی حیاتی در فعالیت سالم قلب و عروق بدن داشته و در تنظیم سالم فشار خون لازم است.

ویتامین آ در زخم‌های پوست، جوش‌ها و سایر عوارض پوستی چون دارویی، اثری درمانی داشته و کمبود آن موجب دیر درمان شدن زخم می‌شود.

ویتامین آ برای فعالیت مویرگ‌ها و حفظ جدار آنها لازم بوده و در عوارض قلبی عروقی یا خونریزی‌های مغزی کمبود این ویتامین دیده می‌شود.

ویتامین آ در عوارض و صداهای گوش در دوران سالمندی موجب درمان و رفع آن عوارض شده و مصرف آن از به وجود آمدن این عوارض و صداهای مختلف در گوش جلوگیری می‌نماید.

ویتامین آ در جلوگیری از پیری زودرس و نگهداری سلول‌های بدن و شادابی آنها تاثیر شایسته‌ای دارد و امروز در درمان‌های ژرونتولژی و جلوگیری از نابودی و مرگ اعضای بدن از ویتامین «آ» استفاده درمانی می‌شود.

ویتامین آ در بیماری‌های دستگاه تنفسی و سلول‌های مخاطی آن نقش درمانی داشته و کمبود آن موجب عوارض و آتروفی بافت‌های مخاطی بینی می‌گردد.

ویتامین آ در دوران بیماری‌ها و عفونت‌های مختلف در بدن مقاومت بدن را زیاد و عوامل ضد بیماری و میکروب را تقویت می‌نماید و موجب رفع بیماری شده و به سلامت بدن کمک می‌نماید.
ویتامین آ در رشد و نمو تاثیر دارد و برای کودکان جزو ضروریات حیاتی می‌باشد که رشد و نمو آن به نحو شایسته‌ای انجام پذیرد و موجب فعالیت و نشاط آنان می‌گردد.
ویتامین آ در زگیل یا دانه‌های پوستی موجب درمان شدن بوده و به نظر می‌رسد کمبود این ویتامین موجب بروز این دانه‌ها و یا زگیل می‌شود.
 
1. منابع ویتامین آ
روغن جگر ماهی، هویج (در هویج ماده‌ای به نام کاروتن وجود دارد که بدن آن را تبدیل به ویتامین آ می‌کند).

جگر گوساله، جگر مرغ، جگر گاو، پنیر، زرده تخم مرغ، کره تازه، قلوه
و در سبزیجات بیش از همه "جعفری، کدو، اسفناج، کاهو،شاهی"
و در میوه‌جات بیش از همه «خربزه، گیلاس، موز، خرما، هلو، پرتقال» بیشتر از سایر مواد غذایی دارای ویتامین آ است.
 
ویتامین ث
ویتامین ث یا ال-آسکوربات ریز مغزی حیاتی برای گونه‌های پیشرفته پستانداران (انسان، میمون‌ها و مانند این‌ها)، شمار اندکی از گونه‌های دیگر پستانداران (به‌ویژه خوکچه هندی و خفاش‌ها)، تعدادی از گونه‌های پرندگان و برخی ماهی‌هاست. تقریباً بجز موارد که در بالا ذکر شد بقیه جانداران این ویتامین را در بدن خود می‏سازند.

در قرن نوزدهم و در جریان مبتلا شدن بسیاری از دریانوردان به بیماری اسکروی این دریانوردان چاره کار را در مصرف مرکبات دیدند و بالاخره در سال ۱۹۲۸ (میلادی) این ویتامین در میوه پرتقال کشف شد و اسید اسکوربیک نام گرفت. این ویتامین که از ویتامین‏های محلول در آب است٬ در برابر حرارت و مواد قلیایی از بین می‏رود. این ویتامین در واکنشهای شیمیایی بدن یک حمل کننده الکترون است و از مهمترین آنتی اکسیدانها به شمار می‌رود.

مدلی از مولوکول ویتامین ث٬ سیاه کربن، سفید هیدروژن و قرمز خاكستري می‏باشد.
 
1. فواید ویتامین ث

ویتامین ث به شکل گسترده به صورت قرص و پودر موجود است.
ویتامین ث آنتی اکسیدان است ٬ یعنی در جریان خون قرار گرفته و اثر شیمایی موادی که به بافت‏های بدن آسیب می‏رسانند را خنثی می‏کند. این ویتامین موجب محافظت پوست در مقابل آثار مخرب اشعه ماورای بنفش نور خورشید می‏شود. همچنین این ویتامین به افزایش قدرت ایمنی بدن استحکام لثه‏ها و دندان‏ها کمک می‏کند. این ویتامین همچنین باعث ساخت کلاژن شده و در پیشگیری از بالارفتن کلسترول خون و ایجاد لخته‏های خونی در رگ مؤثر است.

اشاره شده‌ است که این ویتامین برخلاف تفکر همگان کمکی در پیشگیری از بروز سرماخوردگی نمی‏کند و فقط طول دوره بیماری را کوتاه و به تخفیف عوارض آن کمک می‏کند. همچنین مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن می‏شود و به افرادی که دچار کم‏خونی هستند توصیه می‏گردد. ویتامین ث به عقیده برخی کارشناسان احتمال بروز سکته مغزی در افراد غیر سیگاری را تا ۳۰ درصد و در افراد سیگاری تا ۷۰درصد  کاهش می‏دهد. به اعتقاد این محققان آنتی اکسیدان‏هایی مانند ویتامین ث احتمالا سلول‏ها را از فشار اکسیدی که در سکته مغزی موثر هستند٬ حفظ می‏کند. البته به گفته دانشمندان ویتامین ث که از طریق مصرف طبیعی کسب شود ٬ اثرش بسیار بیشتر است.

همچنین در تحقیق دیگری دانشمندان مصرف این ویتامین را در تراکم استخوانی افراد موثر دانسته‏اند. در پژوهشی دیگر نیز گفته شده‌ است که تزریق مقدار زیادی ویتامین ث به افرادی که دچار سرطان هستند باعث می‏شود که رشد سرطان در آنها را متوقف کند. این ویتامین می‏تواند زنجیره‏ای مخرب در درون سلول بیمار بوجود آورد. گفته شده که تزریق این ویتامین به موش‏هایی که دچار تومور بودند، اندازه تومور‏های آنان را به نصف کاهش داده‌است. این ویتامین از اکسید شدن سلول‌های چرب حاضر در غشاء سلولی توسط عوامل اکسید کننده جلوگیری می‌کند؛ با تداوم اکسید شدن سلول‏های چرب و ایجاد تغییراتی در سلول و ماده ژنتیکی سلول باعث بروز برخی سرطان‌ها می‌شود. محققان مصرف این ویتامین را به کسانی که از بیماری‏های قلبی رنج می‏برند نیز توصیه کرده‏اند. زیرا ویتامین ث باعث تسلم شریان شده و کمبود آن در بیماران قلبی همراه با خشکی و سفتی رگها می‏شود و باعث بوجود آمدن درد در این افراد می‏گردد.
 
2. کمبود ویتامین ث
ویتامین ث مورد نیاز برای هر فرد سالم ۶۰ میلی‏گرم در روز توصیه شده‌است. اگر فردی به مدت یک ماه به میزان کمتر از حداقل مورد نیاز یک فرد این ویتامین را دریافت کند دچار عوارضی مانند بیماری اسکروی، خونریزی لثه و همچنین خشکی پوست و آثار خون مردگی در زیر آن می‏شود.

در پژوهشی دانشمندان به این نتیجه رسیدند که وجود چربی در غذا باعث می‏شود که ویتامین ث خاصیت ضد سرطانی خود را از دست بدهد. دانشمندان می‌گویند وقتی مخلوط از بزاق و مواد غذایی در معده با شیره‏ آن مخلوط می‌شوند، ویتامین ث موجود در مواد غذایی می‌تواند رادیکال‌های آزاد، یعنی همان موادی که سرطان‏زا هستند را از بین ببرد؛ رادیکال‌های آزادی مانند نیتریت که در مواد غذایی آماده و کنسروی، مانند سوسیس و کالباس به مقدار زیاد وجود دارند. اما در یک تحقیق، هنگامی که مقدار بیشتری چربی به همین مخلوط غذایی اضافه شد، دیده شد که دیگر ویتامین ث نمی‌تواند این واکنش شیمیایی را انجام دهد.

3. مصرف بیش از اندازه
معمولا اضافه این ویتامین از راه ادرار دفع می‏شود. اما مصرف خیلی زیاد آن باعث تکرر ادرار، سنگ کلیه و اسهال می‏شود. همچنین مصرف زیاد این ویتامین به صورت دارو باعث بروز اختلالات گوارشی، خطر ابتلا به سنگ اگزالات در مجاری ادراری و اعتیاد بدن به مقدار زیاد مصرف این دارو می‏شود.
 
4. منابع حاوی ویتامین ث

مرکبات بهترین منابع ویتامین ث هستند.
بیشتر جانداران این ویتامین را خود می‏سازند اما جاندارن دیگری مثل انسان هستند که باید این ویتامین را در طول روز از موادی که مصرف می‏کنند بدست بیاورند. این ویتامین هم بصورت طبیعی در منابع گیاهی و جانوری موجود است و هم بصورت مصنوعی و قرص. منابعی که بیشترین مقادیر این ویتامین را در خود دارند عبارتند از: توت فرنگی، کلم بروکلی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، گل کلم، سیب زمینی، هندوانه، اسفناج، کلم، نارنگی و مرکبات، کیوی و دیگر میوه‏ها و سبزی‏ها، منابع گیاهی دارای ویتامین ث و جگر منبع حیوانی دارای ویتامین ث است. نگهداری طولانی مدت در یخچال‏، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین می‏شوند.

از این رو افراد سیگاری به این ویتامین نیاز بیشتری دارند. همچنین شیر مادر نیز دارای مقادیری از ویتامین ث می‏باشد و به همین جهت زنان باردار باید از مقدار بیشتری از این ویتامین مصرف کنند. همچنین می‏توان این ویتامین را ۳ تا ۶ ماه در دمای زیر صفر نگهداری کرد اما پس از آن تجزیه می‏شود. همچنین در میان سبزی‏ها ۲ سبزی‏های تیره برگ ویتامین ث بیشتری دارند و جعفری شش تا هفت برابر سایر سبزی‏ها دارای ویتامین ث می‏باشد.



محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد با استفاده از عصاره گیاه خارمریم موفق به ساخت نوعی نانودارو شدند.
دکتر زهره فائزی زاده ازمحققان این طرح گفت:این نانودارو در مرحله آزمایشگاهی است و استفاده در مدل حیوانی، در درمان عفونت باکتریایی گونه ای باکتری مقاوم به آنتی بیوتیک ها مؤثر است.

وی با اشاره به اینکه نتایج این کار در صنعت داروسازی قابل استفاده خواهد بود، افزود:مقاومت روز افزون باکتری های مختلف به آنتی بیوتیک های موجود از معضلات اصلی علم پزشکی محسوب می شود.

وی ادامه داد:در این میان، باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین(MRSA) یکی از پاتوژن های مهم است، لذا تحقیقات در مورد مواد آنتی باکتریای جدید و نیز روش های نوین شکست مقاومت های میکروبی امری ضروری بوده و از اولویت های مطالعات حوزه پزشکی است.

فائزی زاده ادامه داد:مطالعات مختلف نشان می دهد که برخی ترکیبات مؤثرگیاهی به شکل فرموله شده دریک سیستم حمل دارو نظیر نانولیپوزوم ها، می تواند رشد این باکتری های مقاوم را مهارکند.

وی افزود:هدف اصلی این مطالعه، تهیه و ارزیابی کارایی نانولیپوزوم های حاوی سیلیمارین در از بین بردن باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، در شرایط برون تن و درون تن بوده است.

وی اظهارکرد: سیلیمارین، ماده دارویی استخراج شده ازگیاه خارمریم (Silybum mariunum L.) است، نتایج این مطالعه نشان داده که اثرات ضد باکتریایی نانولیپوزوم های حاوی سیلیمارین در زمان های یکسان بیش ازشکل آزاد این دارو است.

وی گفت: نانوفرمولاسیون تهیه شده به دلیل کارایی بالا می تواند به عنوان یک انتخاب مناسب در درمان عفونت های ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس مورد استفاده قرار گیرد.

به گفته این محقق، طبق نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی شکل آزاد سیلیمارین و نیز محصور شده در نانولیپوزوم ها به ترتیب 500 و 125 میلی گرم بوده است، همچنین در بازه های زمانی یکسان، اثرات ضد باکتریایی نانولیپوزوم های حاوی سیلیمارین بیش از شکل آزاد این دارو بوده است، از طرفی ، میزان بقای موش های عفونی شده با MRSA، که با نانولیپوزوم های حاوی سیلیمارین تیمار شده بودند، در مقایسه با گروه شاهد، 100 درصد گزارش شده است.

فائزی زاده گفت: با توجه به نتایج حاصل شده، می توان گفت که برخی از مواد مؤثر گیاهی توانایی محصورشدن در نانو حامل های دارویی را دارند و با این روش می توان کارایی درمانی آن ها را افزایش داد، علت این مسأله می تواند افزایش پایداری و فراهمی زیستی بیشتر این مواد در شرایط برون تن و درون تن باشد.

این تحقیقات حاصل همکاری دکتر زهره فائزی زاده، امیر قریب و مسعود گودرزی اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد است.

چاي بابونه

 ملاتونين

ريشه سنبل الطيب

کاوا





چاي بابونه براي خواب

تعداد زيادي از افراد در طول سده هاي گذشته براي داشتن خوابي راحت چاي بابونه مي نوشيدند. نتايج بررسي هاي دانشمندان نشان داده چاي بابونه خواص آرام بخشي زيادي دارد. نتايج پژوهش هاي دانشمندان ژاپني بر روي موش ها نشان داده گياه بابونه همانند يک دوز داروي بنزو ديازپين به موش ها کمک مي کند تا به خواب بروند.

اما دانشمندان معتقدند براي شناسايي خواص گياه بابونه بررسي هاي بيشتري نياز است. کارشناسان اداره غذا و داروي آمريکا (FDA ) نيز پس از بررسي هاي متعدد اعلام کردند نوشيدن چاي بابونه عوارض جانبي ويژه و خطرناکي ندارد.
دو يا سه کيسه چاي بابونه را درون قوري بگذاريد و رويش آب جوش بريزيد و در قوري را ببنديد تا روغن موجود در بابونه که خواص دارويي زيادي دارد حفظ شود."

اگر حساسيت داريد و باردار هستيد بهتر است از نوشيدن اين چاي گياهي بپرهيزيد.


ملاتونين براي خواب

ملاتونين نوعي هورمون طبيعي است که به منظم شدن چرخه خواب و بيداري کمک مي کند. نتايج مطالعات دانشمندان نشان داده ملاتونين تاثير چشمگيري بر بهبود کيفيت خواب افراد مي گذارد.

 ملاتونين به سرعت ترشح مي شود و تاثير مي گذارد. اگر نيمه هاي شب از خواب بر خاستيد و بي خواب شديد، مي توانيد مکمل ملاتونين را مصرف کنيد و به خواب برويد."
 مکمل هاي ملاتونين نيز مي توانند تاثير مثبتي بر درمان اختلال خواب بگذارند."

اما دانشمندان معتقدند بايد در انتخاب زمان مصرف اين مکمل دقت کرد. به عنوان مثال، در ابتداي سفري که ساعت هاي خواب را تغيير مي دهد، بايد مکمل ملاتونين را پيش از به خواب رفتن مصرف و در فواصل زماني معين تکرار کرد.


سنبل الطيب براي خواب

ريشه گياه سنبل الطيب از دو هزار سال پيش تا کنون به عنوان داروي ضد دلشوره و آرام بخش شناخته شده است. بررسي نتايج 16 مطالعه نشان داده ريشه گياه سنبل الطيب به داشتن خواب راحت کمک زيادي مي کند و کيفيت خواب را بهبود مي بخشد.

تاثير ريشه گياه سنبل الطيب در دراز مدت نمايان مي شود، بهتر است اين مکمل را هر شب براي دوره اي کوتاه مصرف کنيد. هرگز اين مکمل را همراه داروهاي خواب آور و الکل مصرف نکنيد. به خاطر داشته باشيد که حداکثر زمان مصرف اين مکمل شش هفته است.


کاوا براي خواب

کاوا گياهي است از خانواده فلفل که تاثير زيادي بر کاهش اضطراب مي گذارد. بررسي نتايج شش مطالعه نشان داده ميزان کاهش اضطراب در ميان بيماراني که گياه کاوا را مصرف کرده اند در مقايسه با کساني که دارونما خورده اند بسيار زياد بوده است.

آکادمي پزشکان خانواده آمريکا اعلام کرده استفاده کوتاه مدت از مکمل کاوا براي بيماران مبتلا به اضطراب خفيف تا متوسط مفيد است، اما اگر الکل مي نوشيد يا داروي کاهش کلسترول خون مصرف مي کنيد بايد از مصرف اين مکمل بپرهيزيد. سازمان غذا و داروي آمريکا توصيه کرده پيش از مصرف مکمل کاوا با پزشک مشورت کنيد.

Feature

 

 نعنا گياهي است باطبع گرم و خشک که داراي خواص فراوان دارويي است و مصرف آن به اشکال مختلف از جمله تازه، خشک شده، اسانس، دمکرده، پودر و... امکان‌پذير‌است.

کساني که از نفخ و يبوست رنج مي‌برند، مي‌توانند صبح‌ها دمکرده نعنا، عناب و نبات ميل کنند و اثربخش بودن آن را در کاهش مشکل خود تجربه کنند.

«منتول» يکي از مهم‌ترين مواد موثره موجود در نعناست که داراي خاصيت ضدالتهابي قوي است. به همين دليل نعنا در درمان بيماري‌هاي التهابي دستگاه تنفسي مانند سينوزيت، آسم، آبريزش بيني و رنيت آلرژيک موثر است.

دمکرده نعنا نيز در کاهش التهاب گلو و حنجره در سرماخوردگي نيز مفيد است.

منتول موجود در نعنا باعث مي‌شود اين گياه خاصيت ضددردي نيز داشته باشد که به اين منظور مي‌توان اسانس نعنا را در محل درد ماليد که باعث کاهش التهاب و درد‌خواهد شد.
اين گياه يکي از بهترين مواد طبيعي در کمک به درمان انواع مشکلات گوارشي است و شايد بيشترين استفاده از نعنا براي کمک به درمان اختلالات گوارشي باشد.

به بيماراني که از نفخ شاکي هستند توصيه مي‌شود نعنا را به صورت‌هاي مختلف از جمله تازه و دمکرده استفاده کنند.

همچنين مصرف روزانه حدود 10 سي‌سي عرق نعنا که با آب‌گرم رقيق شده باشد نيز در کاهش نفخ بسيار مفيد است. مصرف روزانه دمکرده نعنا بعد از غذا براي درمان انواع مشکلات گوارشي و سوءهاضمه بسيار اثربخش است.

جويدن نعنا پس از غذا نيز ضمن کمک به از بين بردن بوي بد دهان و از بين بردن التهاب لثه به بهداشت دهان و دندان نيز کمک کرده و در هضم بهتر غذا نيز موثر است.

گفته مي‌شود جويدن برگ نعنا در از بين بردن سکسکه نيز مفيد است. دمکرده نعنا در کاهش انواع دردهاي شکمي از جمله دردهاي گوارشي، دل پيچه و دردهاي قاعدگي نيز مي‌تواند کمک‌کننده باشد. ماساژ شکم با اسانس نعنا نيز داراي خاصيت کاهنده درد، ‌بويژه در دردهاي کوليکي نوزادان است.

به اين منظور بايد اسانس نعنا را در جهت عقربه‌هاي ساعت و دور ناف ماساژ داد، اين کار تا حد زيادي دردهاي کوليکي نوزاد را بهبود مي‌بخشد.

همچنين استفاده موضعي نعنا در افزايش طراوات پوست و از بين بردن آکنه‌ها نيز مفيد است. به اين منظور حدود 10 گرم نعناي تازه، 10 گرم جعفري تازه خرد شده و يک قاشق عسل را در 100 سي‌سي شير تازه گرم مخلوط کرده و پس از سرد شدن از آن به عنوان يک محلول براي شست‌وشوي پوست صورت استفاده کنيد.

نوشيدن دمکرده نعنا ضمن خاصيت آرامبخشي در کاهش چربي و کلسترول خون نيز مفيد است.

چاي نعنا يکي از بهترين نوشيدني‌ها براي کاهش حالت تهوع و استفراغ بويژه در دوران حاملگي است.

کساني که از نفخ و يبوست رنج مي‌برند، مي‌توانند صبح‌ها دمکرده نعنا، عناب و نبات ميل کنند و اثربخش بودن آن را در کاهش مشکل خود تجربه کنند.

در فصل بهار مي‌توانيد نعنا يا پونه را که داراي خواص مشابه نعناست در دامان طبيعت پيدا کنيد و از مصرف آن لذت ببريد.

کساني که از حساسيت‌هاي فصلي يا سينوزيت رنج مي‌برند نيز مي‌توانند از بخور نعناي تازه استفاده کنند که اين بخور در باز کردن مجاري تنفسي و کاهش علائم حساسيت مفيد است.

ویتامین B12 که هم چنین به عنوان کوبالامین نیز شناخته شده است، یک ویتامین محلول در آب است. در این میان، ارتقاء سلامت پوست و ناخن ها، پیش گیری از بیماری های سیستم عصبی، سنتز DNA و غیره از مزایای عمده ویتامین B12 می باشند. مقاله زیر اطلاعاتی را در مورد استفاده و یا فواید ویتامین B12، منابع آن و اختلالات ناشی از کم بود آن فراهم می کند.
ویتامین B12 چه خصوصیاتی دارد؟
ویتامین B12 به طور تصادفی در جستجوی گزینه های درمانی برای درمان کم خونی خطرناک مرگ بار در سال 1934 کشف شد. در سال 1948 نیز جدا سازی شد.
ویتامین B یک ویتامین مجموعه ای (شناخته شده به عنوان B کمپلکس) می باشد که به زیر نوع های مختلف نظیر B1 (تیامین)، B2 (ریبو فلاوین)، B3 (نیاسین)، B6 (پیریدوکسین)، B9 (اسید فولیک) و ویتامین B12 (کوبالامین) تقسیم می شود. عمل کرد اولیه ویتامین های گروه B تولید انرژی است. ویتامین B12 اغلب در ترکیب با سایر ویتامین های گروه B استفاده می شود. این ویتامین نقش مهمی در عمل کرد صحیح سیستم عصبی ایفا می کند.
ویتامین B12 موجود در غذا پس از ورود به بدن ابتدا با پروتئینی به نام «هاپتوکورین» (فاکتورR یا ترانس کوبالامین یک) ترشح شده از غدد بزاقی، پیوند داده می شود. «هاپتوکورین» با درست‌ کردن یک کمپلکس با این ویتامین، از از بین رفتن آن توسط اسید معده جلو گیری می‌کند. سلول های جداری معده پروتئینی به نام «اینترینسیک فاکتور» یا فاکتور داخلی می‌سازند. وقتی که کمپلکس «هاپتوکورین ویتامین B12» وارد روده کوچک می‌شود، آنزیم پانکراس هاپتو کورین را حل می‌کند و ویتامین B12 را آزاد می‌کند، آن گاه ویتامین B12 با فاکتور داخلی پیوند زده شده و به بخش انتهایی روده کوچک (ایلئوم) می‌رود. در قسمت انتهایی ایلئوم کمپلکس فاکتور داخلی + ویتامین B12 با انتقال فعال (اندوسیتوز) وارد سلول های جدار روده می شود. در داخل سلول ها ویتامین B12 از فاکتور داخلی جدا می شود و به پروتئین دیگری به نام ترانس کوبالامین دو متصل می شود. ترکیب این دو از روده به کبد منتقل می شود.

مزایای ویتامین B12 چیست؟

تولید انرژی
همان طور که قبلا ذکر شد، ویتامین B12 در درجه اول برای تولید انرژی استفاده می شود. این ویتامین با تبدیل کربو هیدرات ها به گلوکز در تولید انرژی کمک می نماید. این ویتامین برای افزایش ایمنی و هم چنین افزایش قدرت بدنی در یک فرد ضروری است. دوز مناسب ویتامین B12 به درمان خستگی های مزمن، بی حالی و خستگی کمک می کند.

اثرات ویتامین B12 بر سیستم عصبی
این ویتامین در حفظ غلاف میلین که به عایق بندی رشته های عصبی کمک می کند، اثر گذار است. ویتامین B12 برای عمل کرد مناسب سیستم عصبی مورد نیاز است. کم بود این ویتامین می تواند به اختلالات سیستم عصبی منجر شود.

جلو گیری از کم خونی خطرناک
کم خونی خطرناک نوعی بیماری است که زمانی که روده به درستی نمی تواند ویتامین B12 جذب کند، ایجاد می شود. ویتامین B12در بدن برای تولید گلبول های قرمز خون مورد نیاز است. کم بود این ویتامین گلبول های قرمز خون را کاهش می دهد و منجر به کم خونی خطرناک می گردد. مصرف مناسب ویتامین B12 می تواند موجب درمان و پیش گیری از کم خونی های خطرناک شود.

کاهش خطر ابتلا به بیماری قلب و عروق
سطوح بالای هموسیستئین در بدن به دیواره رگ های خونی آسیب می رساند و در نتیجه باعث تشکیل لخته خون می شود. این مسئله می تواند منجر به بیماری عروق کرونری شود. سطح هموسیستئین بالا یکی از دلایل بروز بیماری های قلبی است. اعتقاد بر این است که ویتامین B12 به کاهش این سطح در بدن کمک می کند و به طور غیر مستقیم، از بیماری های قلبی پیش گیری می نماید. با این حال، اطلاعات کافی برای حمایت از این ادعا در دست رس نیست.

این ویتامین به حفظ سلامت پوست کمک می کند
این ویتامین نقش مهمی در شکل گیری، نگه داری و تعمیر سلول های مختلف در بدن ایفا می کند. بنا بر این، به سلامت پوست و ناخن کمک می کند. مصرف مناسب ویتامین B12 می تواند در درمان اگزما، پسوریازیس و دیگر بیماری های پوستی کمک کند.

سنتز DNA
یکی از مهم ترین وظایف ویتامین B12، سنتز DNA است. این ویتامین در تنظیمات DNA اثر می گذارد. این ویتامین، گروه های متیل را فراهم می کند که برای ساخت DNA مورد نیاز است.

جلو گیری از انواع خاصی از سرطان
اعتقاد بر این است که کم بود ویتامین B12 می تواند به برخی از انواع سرطان، از جمله سرطان پستان، گردن، رحم و ریه منجر شود. ارتباط دقیق بین این دو هنوز اثبات نشده است. با این حال، مطالعات نشان داده اند که سطح پایین ویتامین B12 می تواند یکی از عوامل ایجاد انواع خاصی از سرطان باشد.

ترویج روانی سلامتی
کم بود ویتامین B12 به بهداشت ضعیف روانی، افسردگی و از دست دادن حافظه مرتبط است. مطالعات نشان داده است که این ویتامین به درمان از دست دادن حافظه و بیماری آلزایمر کمک می کند. هم چنین اثبات شده است که این ویتامین به طور خاص موجب به بود سلامت روان در افراد مسن می گردد.

منابع ویتامین B12 چیست
این ویتامین تقریباً در تمام منابع غذایی حیوانی مانند جگر گاو، ماهی قزل آلا، تخم مرغ، مرغ، ماهی، کلیه بره، صدف، ماهی تن و غیره یافت می شود. منابع دیگر آن عبارتند از شیر، ماست و پنیر. شیر سویا غنی شده، مخمر ماء الشعیر غنی شده و برخی از سبزیجات دریایی نیز حاوی این ویتامین می باشند. دوز روزانه ویتامین B12 برای بزرگسالان 4ر2 میکرو گرم در روز است که می تواند به راحتی با مصرف هر یک از مواد غذایی ذکر شده در رژیم غذایی افراد به طور منظم تأمین شود. شما می توانید با پزشک خود در مورد میزان نیاز بدن خود به ویتامین B12 مشورت کنید. ثانیاً، توصیه می شود قبل از مصرف هر گونه مکمل های ویتامین به صورت منظم، با دکتر خود مشورت کنید.

کم بود ویتامین B12 چیست
کم بود ویتامین B12 به صورت نادر رخ می دهد. اما، اگر بدن قادر به استفاده از این ویتامین نباشد می تواند منجر به اختلالات ناشی از کم بود شدید این ویتامین در بدن شود. کم خونی مگالوبلاستیک، کم خونی خطرناک، مشکلات خواب، نوسانات خلقی، اختلالات احساسی یا روانی، ضعف، بی حالی، سر گیجه، فقدان اشتها، کاهش وزن، مشکلات گوارشی، زخم دهان و زبان، کاهش وزن، اختلال در راه رفتن، بوی بد دهان و غیره برخی از علائم رایج کم بود ویتامین B12 می باشند. کم بود شدید این ویتامین هم چنین می تواند منجر به اختلالات روانی و از دست دادن حافظه شود. بنا بر این، به منظور جلو گیری از بیماری های ناشی از کاهش ویتامین B12، مصرف این ویتامین در رژیم غذایی به طور منظم ضروری است.
همان طور که مشاهده شد، ویتامین B12 تقریباً در تمام پروسه های مهم در بدن انسان نقش دارد. بنا بر این شما باید از حفظ سطوح سالم آن در بدن مطمئن شوید. داشتن یک رژیم غذایی مناسب به طور منظم می تواند در پیش گیری از بیماری های ناشی از کم بود ویتامین B12 کمک نماید. مراقبت خود باشد!
توجه: این مقاله صرفاً به منظور ارائه اطلاعات نوشته شده است. بنا بر این نباید به عنوان یک جای گزین برای توصیه های تخصصی پزشکی در نظر گرفته شود.

دبیر علمی نخستین کنگره بین‌المللی نفرولوژی و اورولوژی گفت: نتایج پژوهش‌ها، اثر حفاظتی مصرف گوجه فرنگی (به‌ ویژه به‌ صورت پخته و رب گوجه فرنگی) را در جلوگیری از سرطان پروستات به اثبات رسانده است.

 دکتر علیرضا قدیان خاطرنشان کرد: مصرف فراوان چربی با ایجاد تغییر در متابولیسم کلسترول و استروئید، خطر بروز سرطان را افزایش می‌دهد و در مقابل مصرف سبزیجات یا رنگدانه‌های سبز و زرد اثری حفاظتی در مقابل بروز سرطان پروستات دارد.

وی افزود: خطر بروز سرطان پروستات با گذشت سن افزایش می‌یابد که ممکن است به علت تغییرات هورمونی حاصله نظیر کاهش مقدار آندرسترون و یا افزایش مقادیر سرمی استروژن و استرادیول باشد.

قدیان ادامه داد: تماس با عوامل شغلی و محیطی هم احتمال بروز سرطان را بیشتر می‌کند که این خطر در کارگرانی که با کودها، لاستیک و باتری‌های حاوی کادمیوم سروکار دارند، بیشتر است.

دبیر علمی نخستین کنگره بین‌المللی نفرولوژی و اورولوژی خاطرنشان کرد: هیچ روش اثبات شده قطعی برای جلوگیری از بروز سرطان پروستات وجود ندارد، با این‌حال با توجه به این‌که اندازه پروستات پس از سن حدود ۴۵ تا ۵۰ سالگی افزایش می یابد به افراد بالای این سن توصیه می شود روزانه یک گوجه‌فرنگی خام مصرف کنند.

قدیان با بیان این‌که در کشورهای پیشرفته سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان پس از سرطان پوست و مرگ‌آورترین سرطان در مردان پس از سرطان ریه است، گفت: مهم‌ترین عامل خطرزای سرطان پروستات، سن است. بیش از 70 درصد مردانی که سرطان در آنها مشخص شده است، بیش از 65 سال سن دارند.

وی با اشاره به شیوع بالاتر سرطان پروستات در سیاه پوستان آمریکا افزود: به‌ نظر می‌رسد عوامل ژنتیکی به‌ویژه در خانواده‌هایی که تشخیص سرطان در آنها، در سن پایین‌تر از 60 سالگی بوده است، در پیشرفت سرطان پروستات نقش داشته باشد. خطر سرطان با افزایش شمار خویشاوندان نزدیک مبتلا به سرطان، افزایش می‌یابد.

دبیر علمی نخستین کنگره بین‌المللی نفرولوژی و اورولوژی تصریح کرد: غربالگری موجب تشخیص سریعتر و در مراحل پائین‌تر بیماری شده و درنتیجه اثربخشی درمان را بیشتر کرده و موجب افزایش طول عمر مبتلایان می‌شود.

در دوران بارداری نیاز به برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی تا دو برابر قبل از بارداری افزایش می‌یابد.

این میزان افزایش نیاز برای رشد جفت و جنین به حدی است که برخی اوقات تنها با مصرف مواد غذایی تامین نمی‌شود و بنابراین مصرف برخی قرص‌ها و مکمل‌ها ضروری است.

در واقع اگر مواد غذایی متنوع در حد متعادل مصرف شوند این مواد به بدن می‌رسند ولی نکته اینجاست که نیاز مادر باردار به قدری زیاد است که حتی به فرض مصرف مواد غذایی متنوع و متعادل هم بدن باز کم می‌آورد.

 البته می‌توان حدس زد که اگر برنامه غذایی مادر سالم و متنوع و متعادل نباشد، اوضاع به مراتب بد‌تر هم می‌شود.

مکمل اسید فولیک


نیاز به اسید فولیک در دوران بارداری افزایش می یابد. به دلیل نقش اسید فولیک در پیشگیری از نقص مادرزادی لوله عصبی، بهتر است مصرف این مکمل از سه ماه قبل از بارداری شروع شود و برای خانم های بارداری که از قبل تصمیم به بارداری نداشته اند به محض اطلاع از بارداری مصرف روزانه یک میلی گرم از این مکمل توصیه می شود.

مصرف منابع غذایی غنی از اسید فولیک مانند جگر، سبزی های سبز تیره مثل اسفناج و حبوبات در برنامه غذایی روزانه توصیه می شود.

با توجه به اینکه بخش عمده ای از اسید فولیک در اثر پخت سبزی ها از بین می رود، باید توصیه شود از سبزی های تازه (مثل سبزی خوردن) در برنامه غذایی روزانه استفاده شود. البته باید توجه داشت مصرف کافی منابع غذایی این ویتامین به تنهایی نیاز به بدن خانم های باردار به اسید فولیک را تامین نمی کند و نمی تواند جایگزین مکمل اسید فولیک شود.


مکمل مولتی ویتامین (ساده یا مینرال)


    در دوران بارداری نیاز به ویتامین ها و املاح معدنی افزایش می یابد و باید اطمینان حاصل شود که برنامه غذایی روزانه، مواد مغذی مورد نیاز خانم باردار را تا حد زیادی تامین می کند. خصوصا" در شرایطی که ترکیب برنامه غذاییروزانـــه خانم باردار از تعادل و تنوع کافی برخوردار نیست و یا خانم باردار بعلت حاملگی های مکرر و به ویژه با فاصله کم، ذخایر بدنی کافی ندارد باید مصرف مکمل های مولتی ویتامین توصیه شود. معمولا" در کشورهای در حال توسعه به دلیل وضعیت نامطلوب اقتصادی و یا فرهنگی ممکن است خانم باردار دریافت کافی مواد مغذی از رژیم غذایی روزانه نداشته باشد در این صورت مکمل یاری مولتی ویتامین باید انجام شود.    در کشور ما بر اساس دستور العمل کشوری، کلیه خانم های باردار از شروع  هفته 16 بارداری تا سه ماه بعد از زایمان باید روزانه یک عدد کپسول مولتی ویتامین ساده یا مینرال مصرف نمایند.

توجه :اگر داروی مولتی ویتامین مصرفی شما ، اسیدفولیک نداشته باشد مصرف روزانه یک قرص اسیدفولیک را تا پایان بارداری ادامه دهید.

هنگام تحویل قرص مولتی ویتامین از کارمند بهداشتی یا داروخانه حتماً در مورد وجود یا عدم وجود اسیدفولیک در آن سوال کنید.

مکمل آهن

 

 در دوران بارداری نیاز به آهن تا دو برابر قبل از بارداری افزایش می یابد. این میزان افزایش نیاز به آهن برای رشد جفت و جنین به حدی است که به هیچ وجه از طریق مصرف مواد غذایی تامین نمی شود بنابراین مصرف یک عدد قرص آهن (سولفات فرو)   برای پیشگیری از کم خونی فقر آهن و عوارض ناشی از کمبود شدید و متوسط آن بر رشد و تکامل جنین و سلامت مادر از جمله مرگ و میر مادران، زایمان زودرس، رشد ناکافی جنین و افزایش خطر مرگ و میر جنین ضروری است. ، خانم های باردار باید از شروع  هفته 16 بارداری یک عدد قرص سولفات فرو در روز مصرف کرده و تا سه ماه پس از زایمان مصرف آن را ادامه دهند مصرف قرص آهن ممکن است عوارضی مانند تهوع، درد معده، اسهال و یا یبوست به دنبال داشته باشد به همین دلیل توصیه می شود قرص آهن بعد از غذا میل شود تا عوارض جانبی به حداقل برسد. بهترین زمان برای مصرف مکمل آهن شب قبل از خواب می باشد. در هر حال خانم باردار باید بداند هیچگاه نباید مصرف قرص آهن را قطع کند زیرا بعد از گذشت چند روز معمولا" این عوارض قابل تحمل شده و یا کلا" برطرف خواهند شد. از مصرفهمزمان شیر و فرآورده های لبنی و قرص آهن خودداری شود زیرا کلسیم موجود در لبنیات در جذب آهن بدن اختلال ایجاد می کند. همچنین تا 1 ساعت پیش و پس از مصرف قرص آهن چای ننوشید.


اسفناج منبع غني ويتامين‌هايC،B، A و آهن و پتاسيم است.طبيعت آن خنک و براي پايين آوردن تب مفيد است.بيماراني که به بيماري ورم روده کوچک مبتلا هستند،مي‌توانند براي درمان از برگ‌هاي سبز اسفناج استفاده کنند. اسفناج ملين و ضد يبوست است و کساني هم که از چاقي رنج مي‌برند، مي‌توانند براي لاغر شدن و کم کردن وزن از آن استفاده کنند.طب سنتي براي رفع سرفه‌هاي خشک،برگ اسفناج پخته شده را به همراه جو پوست کنده و روغن بادام توصيه مي‌کند؛همچنين آش اسفناج با گشنيز براي سر دردهاي ناشي از سوءهاضمه و اختلال دستگاه گوارشي مفيد است. خوردن اسفناج از ابتلا به سرطان پيشگيري مي‌کند و به ويژه در پيشگيري از سرطان‌هاي روده بزرگ، معده،پروستات،حنجره و رحم موثر است.اين گياه خوش طعم که با آن مي‌توان انواع غذاها را پخت،بهترين دارو براي کساني است که به کم‌خوني مبتلا هستند.اسفناج مانند جارو روده بزرگ را تميز مي‌کند و ترشحات لوزالمعده را افزايش مي‌دهد.اين گياه در تقويت اعصاب، رفع بيماري آسم و گرفتگي صدا معجزه مي‌کند. اسفناج به علت داشتن اگزالات براي بيماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگ‌هاي کليه و مثانه مناسب نيست. در ضمن کساني که سرد مزاج هستند بايد اسفناج را با ادويه گرم مانند زنجبيل و هل ميل کنند .


صفحه30 از72