مردم زیادی این روزها برای سالم ماندن، دست یافتن به اهداف ورزشکاری، مقابله با بیماری ها یا کنترل سندرم های خاص، به مکمل های غذایی رو آورده اند. بااینکه مکملها می توانند در همه ی این عرصه ها به ما کمک برسانند، اما انتخاب نوع مناسب و درست آن اهمیت زیادی دارد. از اینرو، در این مقاله سعی کرده ایم شما را در انتخاب مکمل های غذاییتان راهنمایی کنیم.
مولتی ویتامین ها
می توانید هر پودر پروتئینی که می خواهید را مصرف کنید، اما اگر ویتامین های لازم برای ساخت عضله و سایر بافتها به بدنتان نرسد، فقط پول و وقتتان را هدر کرده اید. بااینکه تصور میکنید تغذیه تان کاملاً صحیح است، اما ممکن است همه ی مواد مغذی مورد نیاز از طریق رژیم غذایی به بدنتان نرسد. کمبود ویتامین و مواد معدنی در برخی غذاها میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که خاک نامرغوب، ذخیره ی ضعیف یا پخت نادرست از آن جمله است.
به طور کلی، مصرف یک قرص مولتی ویتامین در روز از مشکلات بسیاری جلوگیری میکند. به طور مثال، محققان کلینیک مایو مصرف مولتی ویتامین ها را برای حفظ سلامت اسپرم توصیه می کنند. همچنین ویتامین B، کورتیزول تنظیم کننده سطح انرژی بدن را تنظیم می کند. مولتی ویتامین ها برای عمل کردن سایر مکمل ها در بدن نیز مفید شناخته شده اند.
دوز مصرفی: روزانه یک عدد مولتی ویتامین
سلنیوم
این ماده ی معدنی با رادیکال های آزاد مقابله میکند و درنتیجه می تواند برای دفاع از سرطان های مختلف مفید باشد. تحقیقات نشان داده اند که مردهایی که میزان این ماده ی معدنی در بدنشان بیشتر بوده، تا %48 کمتر به سرطان پروستات پیشرفته مبتلا می شوند. همچنین براساس آزمایشاتی که روی افراد سیگاری که از این مکمل غذایی استفاده می کردند انجام گرفت مشخص شد که این ماده می تواند از ابتلا به سرطان ریه نیز جلوگیری کند. اما این به آن معنا نیست که نباید سیگارتان را ترک کنید!
در تحقیق دیگری که اخیراً در سیتل انجام گرفت، مشخص شد که خوردن مولتی ویتامین ها در تقویت قدرت مقابله سلنیوم با سرطان ها، مؤثر است. این ممکن است بنا به این واقعیت باشد که مولتی ویتامین ها حاوی حداقل 30 واحد بین المللی (IU) ویتامین E می باشند که اصلی ترین کوفاکتور سلنیوم است. گوش به زنگ تحقیقات و دانستنی های جدید درمورد این ماده ی معدنی مفید باشید و در مصرف آن سهل انگاری نکنید.
دوز مصرفی: روانه 70-40 میکروگرم
اسید فولیک
این ویتامین B یکی از بهترین پیشگیرنده های سکته است. درسطح کم، جریان خون بدن را روان نگه می دارد و اجازه ی توقف به آن نمی دهد. اما چطور؟ فولیک اسید، هومو سیستئین که ترکیبی مرتبط با بیماری های قلبی و آلزایمر است را حل می کند. تحقیقات نشان می دهد که مردانی که از دوز بالای اسید فولیک استفاده می کنند، نسبت به کسانی که فقط مقدار کمی از این ماده را مصرف میکنند، تا %30 کمتر به سکته مبتلا می شوند.
اما این همه ی فواید اسید فولیک نیست. تحقیقات جدید آلمانی ها نشان داده است که اسید فولیک می تواند باعث افزایش عملکرد شناخت شود، حتی در افراد میانسال. همچنین به بدن برای هضم، استفاده، و سنتز پروتئین هایی که باعث رشد ماهیچه ها می شود کمک میکند. اسید فولیک در تولید گلوبول های قرمز خون نیز لازم است و همچنین در بالا بردن سطح انرژی و عملکرد سیستم قلبی-عروقی نیز تاثیرگذار است. و بالاخره اسید فولیک از سوزش قلب جلوگیری میکند و جایگزین مواد مغذی از دست رفته بدن می شود که همه ی اینها باعث می شود سیستم گوارش بهتر کار کند.برای اینکه از همه ی این فواید بهره ببرید لازم نیست دوز بالایی از آن را مصرف کنید. مقدار کم از این ماده که به صورت روزانه مصرف شود نیز کافی است.
دوز مصرفی: روزانه 400 میکروگرم
استیل-ال-کارنیتین
این آمینواسید بیشتر ازاینکه به شش تکه کردن عضلات شکمتان کمک کند، قوای مغزیتان را تقویت می کند. درواقع، استیل-ال-کارنیتین می تواند تاثیرات آلزایمر را در بدن کُند کند. تحقیقاتی نشان می دهد که موش های آزمایشگاهی که از این ماده استفاده کردند در تست های حافظه بهتر عمل کردند. اما چرا؟ اینطور به نظر می رسد که کارنیتین با بالا رفتن سن در بافت ها کاهش پیدا می کند و تاثیر برخی از غشاهای هسته ای را پایین می آورد. این ماده به ویژه در کسانی که به آلزایمر مبتلا می شوند، بسیار کم است. وقتی این ماده را که در بدن رو به تحلیل بوده است را به آن برسانیم، عملکرد مغز و شناختتان بهتر خواهد شد.
استیل-ال-کارنیتین همچنین در کمک به ذخائر بدن و تولید انرژی نیز موثر است و همه ما می دانیم که داشتن انرژی کافی در یادگیری امری حیاتی است. این مکمل را نیز مثل سایر مکمل ها نیازی نیست با دوز بالا مصرف کنید تا از کلیه ی فواید آن بهره مند شوید. اما مصرفتان باید ثابت و پایدار باشد.
دوز مصرفی: روزانه 100 تا 400 میکروگرم
کلسیم
این ماده ی معدنی فواید بسیار زیادی دارد که از جمله ی آن استخوان سازی، کمک به کاهش وزن، و کاهش خطر ابتلا به سرطان روده و کلسترول است. تحقیقات نشان داده است که 1000 میکروگرم کلسیم تا %7 کلسترول لیپوپروتئین پر چگالی (که کلسترو خوبی است) را در بدن افزایش می دهد. همچنین ثابت شده است که کلسیم در سلامت استخوانها به ویژه برای افرادی که تابه حال دچار شکستگی استخوان شده اند، لزایمر را در بدن کند کند. بسیار تاثیرگذار است. کلسیم باعث می شود که دوباره دچار شکستگی استخوان نشوید.
بهتر است که کلسیم مصرفی خود را با ویتامین D ترکیب کنید که آن هم برای حفظ سلامت استخوانها و سلامت کلی بدن بسیار مفید است. گرچه نور خورشید بهترین راه برای جذب ویتامین D است، محققان دانشگاه هاوارد دریافته اند که در عرض جغرافیایی 40 درجه نور خورشید به اندازه کافی برای ساخت ویتامین D در بدن قدرت ندارد. به همین دلیل برای این منظور نیز می توانید از مکمل استفاده کنید.
دوز مصرفی: 500 میکروگرم سیترات کلسیم به اضافه ی IU 125 ویتامین D دوبار در روز
مطالعه محققان آمریکایی نشان می دهد که مصرف روزانه زغال اخته به طور قابل توجهی فشار خون بالا را طی هشت هفته پایین می آورد.
محققان دانشگاه ایالت فلوریدای آمریکا که این مطالعه را انجام داده اند می گویند: زغال اخته یک آنتی اکسیدان سرشار از کروم بوده که برای مقابله با فشار خون بالا موثر است.
محققان با مطالعه بر روی 48 زن یائسه مبتلا به فشار خون بالا، متوجه شدند که مصرف روزانه زغال اخته می تواند فشار خون آنها را ظرف هشت هفته به طور قابل توجهی پایین آورد.
محققان در این مطالعه زنان مورد بررسی را به دو گروه تقسیم کردند و به گروه اول روزی 22 گرم پودر زغال اخته منجمد، معادل یک فنجان زغال اخته تازه و به گروه دوم 22 گرم دارونما دادند.
این مطالعه نشان داد که پس از گذشت هشت هفته زنانی که زغال اخته خورده بودند، فشار خون سیستولیک آنها 5.1 درصد و فشار خون دیاستولیک آنها 6.3 درصد کاهش یافت.
محققان همچنین با اندازه گیری میزان سختی شریان زنانی که هر روز زغال اخته مصرف کرده بودند متوجه بهبود وضعیت سختی شریان ها شدند که افزایش نیتریک اکسید در خون را از دلایل آن ذکر کردند.
اما محققان با بررسی ارقام مربوط به فشار خون و سختی شریان ها گروه دوم که دارونما مصرف کرده بودند متوجه شدند که هیچ تغییری در این ارقام حاصل نشده است.
این اولین بار است که اثر زغال اخته بر عملکرد شریان ها و همچنین در مورد زنان یائسه مورد بررسی قرار گرفته است.
تحقیقات جدید در سوئد حاکی از آن دارد که محققان این کشور به نتایج مثبتی در درمان آلزایمر رسیدهاند.
محققان سوئدی اعلام کردند که درمان جدید آلزایمر در بیمارانی که از ایمپلنت که باعث تحریک رشد نوع سلولهای عصبی میشود، نتایج مثبتی را داشته است.
این نتایج که در مجله آلزایمر و زوال عقل منتشر شده است، نشان داد که مقدمه یک عامل رشد عصبی (NGF) میتواند از تخریب نورونها در بیماران مبتلا به آلزایمر جلوگیری کند.
همانطور که میدانید بیماری آلزایمر یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود. بارزترین تظاهر زوال عقل اختلال حافظه است.
اختلال حافظه معمولاً به تدریج ایجاد شده و پیشرفت میکند. در ابتدا اختلال حافظه به وقایع و آموختههای اخیر محدود میشود ولی به تدریج خاطرات قدیمی هم آسیب میبینند.
بیمار پاسخ سوالی را که چند لحظه قبل پرسیده است فراموش میکند و مجدداً همان سؤال را میپرسد؛ بیمار وسایلش را گم میکند و نمیداند کجا گذاشته است. در خرید و پرداخت پول دچار مشکل میشود و نمیتواند حساب دارائیش را نگه دارد.
به تدریج در شناخت دوستان و آشنایان و نام بردن اسامی آنها نیز مشکل ایجاد میشود؛ کم کم مشکل مسیر یابی پیدا شده و اگر تنها از منزل بیرون برود ممکن است گم شود. در موارد شدیدتر حتی در تشخیص اتاق خواب، آشپزخانه، دستشویی و حمام در منزل خودش هم مشکل پیدا میکند.
بروز اختلال در حافظه و روند تفکر سبب آسیب عملکردهای اجتماعی و شخصی بیمار شده و در نتیجه ممکن است سبب افسردگی، عصبانیت و پرخاشگری بیمار شود.
مطالعات محققان برزیلی نشان می دهد که مصرف روزانه روغن نارگیل به کاهش وزن و فشار خون کمک می کند.
مصرف روزانه روغن نارگیل به همراه حرکات ورزشی باعث کاهش حساسیت بارورفلکس و استرس اکسیداتیو می شود.
بارورفلکس مکانیسمی است که به جریان خون کمک می کند تا ضربان قلب تنظیم شود و استرس اکسیداتیو به آسیب سلول ها توسط رادیکال های آزاد گفته می شود.
روغن نارگیل شامل چندین اسید چرب سالم و خواص ضد میکروبی است و همین امر باعث می شود که در گروه غذاهای ممتاز (Superfood) قرار گیرد.
متخصصان تغذیه به افراد توصیه می کنند که روغن نارگیل را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهند. برخی از خواص دیگر این ماده غذایی ارزشمند عبارتند از :
- باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود
- به سلامت قلب کمک می کند و مانع بروز بیماری های قلبی می شود
- باعث بهبود حافظه می شود و از آلزایمر جلوگیری می کند
- باعث سوزاندان چربی اضافی بدن می شود
- در زیبایی و بهداشت پوست و مو موثر است
- با پاتوژن های بیماری زا مبارزه می کند
- در درمان صرع موثر است
نتایج این تحقیقات در نشریه Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism منتشر شده است.
مطالعات محققان آلمانی نشان میدهد که اسانس موجود در گیاهان به ویژه مرکبات، رشد سلولهای سرطانی را متوقف و آنها را نابود میکند.
این تحقیقات به ارتباط «ترپِن»، مواد فعال موجود در روغن اسانس گیاهان و سلولهای سرطانی، اشاره دارد.
«ترپن» قادر است عملکرد سیگنالدهی سلولها را با تحریک گیرندههای بویایی، متوقف کند. گیرندههای بویایی معمولاً در بینی قرار دارند ولی تحقیقات جدید نشان میدهد که اغلب بافتهای بدن انسان از جمله پوست و پروستات نیز حاوی این گیرندهها هستند.
رشد و توسعه سلولهای سرطانی نیز به طور قابل ملاحظهای تحت تاثیر «ترپن» است؛ اما عملکرد دقیق آن هنوز در پردهای از ابهام قرار دارد.
در این مطالعه جدید، محققان از شبیهسازی سلولهای سرطانی «هپاتوسلولار» استفاده کردهاند و آنها را در معرض غلظتهای مختلف «ترپن» قرار دادهاند. سلولهای سرطانی هپاتوسلولار، رایجترین سلولهای تومور کبد هستند.
نتایج تحقیقات نشان میدهد که «ترپن» باعث افزایش سطح کلسیم سلولهای سرطانی میشود و به این ترتیب سلولهای سرطانی نابود میشوند.
محققان بر این باورند که سلولهای کبد نیز دارای گیرندههای بویایی هستند و نسبت به رایحه مرکبات واکنش نشان میدهند.
نتایج این تحقیقات در نشریه Archives of Biochemistry and Biophysics منتشر شده است.
داشتن پوستي شفاف و زيبا خواسته بسياري از ماست. انسان هميشه براي زيبايي چهره و اندام خود، در جستجوي بهترين روش و درمان هاي ممکن بوده است. اين تکاپو ابتدا با استفاده از مواد طبيعي مانند: خاک، گل، گياه و... شروع شده و امروز به مواد شيميايي، هورمون ها و به کار بردن روش هاي مختلف رسيده است. متاسفانه با اينکه زيان ها و اثرهاي سو مواد آرايشي بر کسي پوشيده نيست اما بيشتر خانم ها و حتي آقاياني که در سنين جواني به سر مي برند از جمله طرفداران پروپاقرص اين محصولات هستند و همين امر موجب شده است که کشور ما به يکي از پر مصرف ترين کشورهاي مصرف کننده محصولات آرايشي تبديل شود. از سوي ديگر، به دست آوردن زيبايي از طريق به کار بردن گياهان، سبزيجات و ميوه ها در مقايسه با استفاده از مواد شيميايي برتري دارد. يکي از مناسب ترين و بي زيان ترين راه ها براي سالم و زيبا ساختن پوست، استفاده از ماسک هاي طبيعي و گياهي است. در اين مطلب به معرفي چند نوع ماسک طبيعي که تغييرات مثبتي در پوست شما ايجاد مي کند، مي پردازيم.
بومادران و جوان سازي پوست
در جديدترين تحقيقات علمي مشخص شده، عصاره گياه بومادران پس از دو ماه، باعث ايجاد تقويت در جوان سازي پوست در مقايسه با ساير روش هاي استاندارد نظير استفاده از گليکوليک اسيد بوده است. بنابراين استفاده از عصاره بومادران (عرق يا دم کرده) به شکل موضعي هر هفته ۲ تا ۳ بار به مدت ۲۰ دقيقه توصيه مي شود. استفاده از اين ترکيب در زنان باردار يا شيرده و اطراف چشم ممنوع است.
به درخشش آفتاب
براي رسيدن به صورتي زيبا مي توان از ماسک کدو حلوايي استفاده کرد. کدو حلوايي داراي اسيدهاي لايه بردار طبيعي و آنتي اکسيدان است. با استفاده از خمير کدو صورت خود را لايه برداري کنيد تا صورت تان درخشان و نرم شود. درست کردن اين ماسک فقط ۱۰ دقيقه طول مي کشد. يک فنجان خمير کدو تازه (کدو حلوايي را به صورت کامل آب پز کنيد طوري که کاملاً نرم شود)، ۲ عدد تخم مرغ، ۲ قاشق چايخوري شيره بادام، يک قاشق چايخوري عسل (براي پوست هاي خشک)، ۲ قاشق چايخوري سرکه سيب يا آب آلبالو (در صورتي که داراي پوست چرب هستيد)، همه اين مواد را با توجه به نوع پوست تان با هم ترکيب کنيد و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقيقه روي صورت خود بگذاريد و بعد با آب سرد بشوييد. با اين ماسک، صورت شما نرم و درخشان مي شود.
اجازه بدهيد پوست تان بدرخشد
استفاده از ماسک موز و عسل نتيجه اي جز شفافيت پوست صورت در پي نخواهد داشت.
طرز تهيه ماسک موز: اول دو عدد موز تازه و رسيده را رنده کرده و خوب له نماييد. سپس در يک ظرف جداگانه، دو قاشق غذاخوري ماست را با دو قاشق عسل ترکيب نموده و خوب هم بزنيد. حال مي توانيد موز رنده شده را به اين مخلوط اضافه کنيد. براي گرفتن نتيجه بهتر، مي توانيد از همزن استفاده کنيد. اکنون مي توانيد ماسک موز را به مدت سي دقيقه روي پوست صورت خود قرار دهيد. بهتر است قبل از استفاده پوست صورت خود را با آب ولرم بشوييد.
سفيده تخم مرغ و يک دنيا خاصيت
ماسک سفيده تخم مرغ شايد يکي از بهترين جوان کننده هاي پوست باشد که استفاده زيادي دارد. براي استفاده، يک لايه نازک از سفيده تخم مرغ را بر روي صورت خود پخش کنيد؛ قبل از استفاده آن را به هم بزنيد تا به صورت کف در بيايد، بعد استفاده کنيد و پس از ده تا بيست دقيقه آن را بشوييد. اين ماسک، پوست را سفت کرده و چين و چروک را به طور موقت صاف مي کند. به دليل خاصيت سفت کنندگي براي پوست هاي چرب مناسب است. اگر داراي پوست خشک هستيد يک قاشق غذاخوري روغن گياهي يا عسل به آن بيافزاييد يا از ماسک زرده تخم مرغ استفاده کنيد.
معجزه عسل و آب پرتقال
يک قاشق غذاخوري عسل را مقداري گرم کنيد تا نرم شود و سپس با دو قاشق غذاخوري آب پرتقال مخلوط کنيد و به پوست صورت تان بماليد و بعد از سي دقيقه پوست خود را شستشو دهيد.
جوان و شاداب بمانيد
لازم است گاهي مواد مغذي را از طريق ماسک به پوست صورت برسند. يکي از ماسک هايي که اين کار را انجام مي دهد، ماسک جو است. ابتدا مقداري جو پوست کنده را خيسانده، سپس به ازاي هر ۱۰۰ گرم جو، يک عدد تخم مرغ اضافه کنيد. سپس آن را کوبيده و بعد، از صافي عبور دهيد. پياز نرگس را به عصاره به دست آمده اضافه کنيد. آن را به مدت ۴۵ دقيقه روي پوست صورت قرار دهيد. استفاده از اين ماسک، پوست صورت را به طرز آشکاري جوان مي کند.
جوان تر از هميشه
براي حفظ زيبايي و جواني پوست صورت تان، مي توانيد از ماسک نارنج استفاده کنيد. ابتدا پوست صورت خود را با آب ولرم بشوييد تا چربي از روي آن پاک شود. سپس يک نارنج رسيده را به صورت ورقه هاي نازک در آورده و روي پوست صورت بگذاريد. اين ماسک بايد به مدت ۳۵ دقيقه روي پوست صورت باقي بماند. سپس صورت تان را با آب ولرم بشوييد و کمي کرم مرطوب کننده روي پوست تان بماليد.
شادابي پوست را از ماسک هويج بخواهيد
ماسک هويج باعث کمرنگ شدن چين و چروک و باز شدن پوست صورت مي شود. همچنين از ماسک کلسترين پوست را رفع و صورت را شفاف مي کند. براي استفاده از اين ماسک، هويج را به صورت نازک برش زده يا بکوبيد و بر روي پوست صورت قرار دهيد. بهتر است اين ماسک به مدت سي دقيقه روي پوست صورت باقي بماند؛ سپس آن را شسته و کمي کرم مرطوب کننده بماليد.
از بخورهاي گياهي غافل نشويد
درمانگران طب گياهي براي داشتن پوستي شاداب و جوان استفاده از بخورهاي گياهي را دو تا سه بار در هفته به بيماران توصيه مي کنند. بهره گيري از اين بخور، علاوه بر پاکسازي پوست و آب رساني مناسب به آن، موجب دريافت مواد غذايي توسط سلول هاي پوستي در بهترين شکل ممکن مي شود.
در سنين ۳۵ سالگي به بالا، پوست رفته رفته آب و رطوبت خود را از دست مي دهد و ديگر شادابي لازم را ندارد. اما کافي است در هفته يک ساعت از وقت خود را به پوست تان اختصاص دهيد. با استفاده از دستگاه بخور يا حتي ظرفي که آب را در آن جوش آورده ايد يا استفاده از سونا، پوست را به مدت پانزده دقيقه بخور دهيد و بلافاصله با آب سرد بشوييد. اگر بتوانيد دوبار در هفته اين کار را بکنيد نتيجه بهتري خواهيد گرفت. در هنگام بخور دادن صورت خود را ماساژ ندهيد.
درمان هاي گياهي تان را تکميل کنيد
براي داشتن پوستي جوان، تنها به ماسک هاي گياهي و بخور بسنده نکنيد و هميشه به مکمل ها هم توجه و عمل نماييد. پس از انتخاب ماسک مناسب نوبت به رعايت رژيم غذايي مي رسد.
ـ روزانه حداقل هشت ليوان آب بخوريد.
ـ حداقل هفته اي يک وعده غذايي تان را به ماهي اختصاص دهيد. امگا ۳ موجود در روغن زيتون، ماهي و گردو در حفظ سلامت پوست بسيار موثر است.
ـ از ويتامين A و C غافل نشويد. ويتامين A به ضد چروک معروف است. اين ويتامين را در سيب زميني، سبزي هاي داراي برگ سبز تيره، جگر، روغن ماهي، هويج، هندوانه و هلو مي توانيد پيدا کنيد. ويتامين C هم کمک بزرگي به توليد کلاژن در سلول هاي پوست مي کند. مرکبات، فلفل قرمز، حبوبات و کلم براي افرادي که به دليل استعمال سيگار و بالا رفتن سن دچار کمبود کلاژن اند، بسيار مفيد است.
ـ روي نيز به توليد کلاژن کمک مي کند. آرد جو دوسر، گوشت قرمز و کدو منبع غني از روي به شمار مي روند.
ـ ويتامين E که در حبوبات، سويا و جوانه گندم يافت مي شود به خشکي پوست و کاهش تاثيرات ناشي از تماس مستقيم با نور خورشيدي و جلوگيري از تخريب پوست کمک کرده و پيري سلول هاي پوست را به تعويق مي اندازد.
درمان تحت نظر متخصصان
اگر جوان سازي پوست توسط متخصص و با استفاده از محصولات و روش هاي تاييد شده انجام شود تاثيرات خوبي به دنبال دارد و احتمال حساسيت ها بسيار پايين مي آيد. حتي مي توان با روش هاي درماني، اين ميزان و درصد بسيار پايين احتمال هاي حساسيت و واکنش هاي بعد از تزريق را درمان کرد.
پيشگيري بهتر از درمان
در امر جوان ماندن پوست، قدم اول پيشگيري است. در واقع اين مسئله اي است که بايد از همان سنين اوليه جواني به آن پرداخت. نکته هايي که تاثيرات جبران ناپذيري را در زمينه سلامت، زيبايي، شادابي و جواني پوست بر جاي مي گذارند بسيار متفاوتند از جمله: قرار گرفتن در مقابل تابش آفتاب آن هم بدون استفاده از ضد آفتاب مناسب، پوشش لباسي نامناسب، روي آوردن به روش هاي برنزه کردن چه به روش طبيعي و چه با استفاده از سولاريوم و...
جوان سازي، يک درمان قطعي نيست
نمي توان گفت روش هاي جوان سازي وضعيت پوست را بهبود کامل مي بخشند. به عبارتي، در جوان سازي، بهبود نسبي است و در واقع اين کارها، براي بهتر شدن ظاهر پوست است و اين بهتر شدن هم بستگي به وضعيت پوست هر فرد دارد. هرگز رفع مشکل به شکل قطعي اتفاق نمي افتد اما اين بهبودهاي نسبي هم رضايت بخش است.
معاون توسعه کاربردی مرکز ملی علوم و فنون لیزر ایران از اخذ مجوز تولید انبوه دستگاه لیزر سبز برای جراحی خوش خیم پروستات خبر داد و گفت: علم و دانش این فناوری نوین در اختیار شرکت های دانش بنیان برای تجاری سازی قرار می گیرد.
ˈ ایرج مشایخی ˈ ا با اشاره به اینکه دستگاه لیزر سبز در این مرکز طراحی و ساخته و تایید تولید انبوه آن نیز از اداره کل تجهیزات پزشکی اخذ شد افزود: این دستگاه برای جراحی خوش خیم پروستات (DPH) استفاده می شود تا خدمات بهتری به این بیماران ارایه کند.
وی جلوگیری از خونریزی، بی حسی موضعی، کاهش عوارض جانبی، بالا بودن سرعت عمل جراحی، زودتر مرخص شدن مریض و کاهش درد و رنج بیماران را از مهمترین مزایای این نوع لیزر بیان کرد.
مشایخی با اشاره به اینکه نور لیزر این دستگاه از طریق مجاری اداری وارد بدن بیمار شده و بر بافت پروستات تابیده می شود، بیان کرد: لیزرهای متفاوتی برای درمان این بیماری عرضه شدند که آخرین نوع لیزری که در انجام این جراحی در کشورهای پیشرفته استفاده می شود لیزر سبز است.
معاون توسعه کاربردی مرکز ملی علوم و فنون لیزر ایران اظهار کرد: آخرین تکنیکی که قبلا برای جراحی پروستات استفاده می شود روش TURP بود که با عوارض و درد بسیار شدیدی همراه بود.
وی بر تجاری سازی دستگاه لیزر سبز تاکید کرد و گفت: از توان و ظرفیت شرکت های دانش بنیان برای تولید انبوه و ورود این دستگاه به بازار استفاده خواهد شد.
مشایخی افزود: ایده استفاده از این نوع درمان را پرفسور مالک یک پزشک ایرانی در آمریکا مطرح کرد و یکی از شرکت های آمریکایی نیز اقدام به ساخت این دستگاه کرده است.
نوع خوش خیم پروستات(BHP) یکی از شایع ترین مشکلات مردان است که وابسته به شرایط سنی می باشد، این بیماری معمولا بعد از 45 سالگی بروز می کند و هر چه سن بالاتر برود احتمال ابتلا به آن بیشتر می شود.
این بیماری تهدید کننده حیات نیست ولی به دلیل ایجاد علائم ادراری تحتانی کیفیت زندگی فرد را کاهش می دهد.
بیش از 40 نوع لیزر اعم از پزشکی و صنعت در دومین نمایشگاه دستاوردهای مرکز ملی لیزر ایران روز 25 دی ماه در سالن خلیج فارس نمایشگاه بین المللی ، رونمایی شد.
لیزر سبز برای جراحی پروستات توسط محققان جوان مرکز ملی لیزر ایران طراحی و ساخته شده و در بیمارستان شهدای تجریش تهران برای درمان بیماران استفاده می شود.
یاقوت رویان برای پیشگیری و درمان بزرگ شدن پروستات کپسول prost erbe را از ایتالیا وارد موده که براي مردان بالاي ۵۰ سال به منظور سلامتي و حفظ فيزيولوژيکي غده پروستات و جلوگيري از بزرگ شدن غده پروستات و اختلالات ادراري ناشي از آن توصيه مي گردد. در حقيقت در مردان بالاي ۵۰ سال سطح هورمون تستوسترون در بدن کاهش يافته و هورمون هاي پرولاکتين، استراديول و LH افزايش مي يابد. از سويي ديگر فعاليت آنزيم ۵-آلفا ردوکتاز که عامل اصلي تبديل تستوسترون به دي هيدروتستوسترون مي باشد به کار مي افتد و اين هورمون محرک تکثير و فزوني سلول هاي غده پروستات و در نهايت موجب بزرگ شدن غده پروستات مي گردد. اين محصول به خصوص در هيپرتروفي پروستات (بزرگ شدن غده پروستات) در مراحل اوليه که با اختلالات ادراري و سوزش و اشکال در دفع ادرار همراه است توصيه مي گردد.
این مکمل کاملا گیاهی بوده و مواد موثر زیر را در خود جای داده است.
محققان پژوهشکده قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با مطالعه بر روی بیماران مبتلا به فشار خون دریافتند که مصرف روزانه 150 میلی لیتر آب انار در درمان فشار خون و پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی مؤثر است.
دکتر صدیقه عسگری دستجردی، مجری این طرح تحقیقاتی در گفتوگو با خبرنگار پژوهشی ایسنا به خواص آب انار اشاره کرد و گفت: آب انار منبع غنی از آنتی اکسیدانها و پلی فنولها است که با مکانیسمهای مختلف موجب افزایش سلامت انسان از جمله سلامت سیستم قلب و عروق میشود.
وی با اشاره به مطالعات اجرایی شده در این زمینه، اظهار کرد: به منظور بررسی اثرات آب انار اقدام به مطالعات در این زمینه کردیم و به این منظور به مدت دو هفته برای افراد داوطلب مبتلا به فشار خون، مصرف آب انار تجویز شد.
عسگری با بیان اینکه این افراد به مدت دو هفته هر روز 150 میلی لیتر آب انار مصرف کردند، افزود: در این مطالعه که به صورت کارآزماییهای بالینی همراه با گروه شاهد بوده است از بیماران گروه مداخله درخواست شد تا روزانه در حد فاصل ناهار و شام آب انار مصرف کنند.
مجری طرح با اشاره به نتایج به دست آمده از این مطالعه خاطرنشان کرد: نتایج این مطالعه نشان داد که آب انار نه تنها موجب کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک شد بلکه بسیاری از ریز فاکتورها چون بیماریهای التهابی قلبی و عروقی را نیز کاهش داد.
وی علت این امر را وجود ترکیبات مفیدی چون آنتی اکسیدان در آب انار ذکر کرد و یادآور شد: نتایج این تحقیقات نشان داد که مصرف کوتاه مدت آب انار اثرات ضد التهابی و کاهنده فشار خون در بیماران مبتلا به فشار خون بالا است.
به گفته این محقق مصرف آب انار میتواند در پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی- عروقی و بهبود عملکرد آندوتلیوم مؤثر باشد.
این مطالعه با عنوان "بررسی کارآزمایی بالینی تاثیر مصرف آب انار بر فشار خون، عملکرد آندوتلیوم، لیپیدها و فاکتورهای التهابی در افراد مبتلا به فشار خون بالا" در قالب مقالهای به بیستمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی ارائه و به عنوان مقاله برتر معرفی شد.
سلنیوم بعنوان یک آنتی اکسیدان روند پیری را کند می کند. طبق یک تئوری علت پیری از بین رفتن سلولهای سالم توسط رادیکالهای آزاد می باشد و اگر بدن به اندازه کافی آنتی اکسیدان تولید نکند، آسیب ها روی هم انباشته شده وروند پیری سرعت می گیرد.
فوائد غذایی و درمانی سلنیوم
1- باروری
سلنیوم برای باروری مردان اهمیت دارد زیرا در بیوسنتز تستوسترون وتکامل طبیعی اسپرماتوزوئید لازم می باشد. مطالعات اخیر وجود دو ترکیب سلنو پروتئینی خاص را در اسپرم به اثبات رسانده است. یکی از آنها گلوتاتیون پراکسیداز می باشد که در هسته اسپرم می باشد که کاربرد ساختاری وآنزیماتیک دارد.
2- سیستم ایمنی
مکمل های سلنیوم، از RNAدر برابر آسیب های اکسیداتیو محافظت می کنند ، همچنین سلنیوم یک نقش کلیدی در عملکرد سیستم ایمنی دارد زیرا تعداد رسپتو رهای اینترلوکین (2-IL) را در سطح سلولهای T افزایش می دهد. سلولهای T پاتو ژنهای مهاجم را از بین می برند.
3- آرتریت
سلنیوم علاوه بر اینکه یک آنتی اکسیدان می باشد، یک عامل ضد التهاب نیز می باشد. بررسی روی بیماران مبتلا به آرتریت روماتیسمی نشان داده است که میزان سلنیوم خون آنها کاهش یافته است.
4- مغز
سلنیوم در ساخت یک ماده شیمیایی در مغز به نام نوروترانسمیتر نقش مهمی ایفا می کند و با کمبود سلنیوم خطر جنون و ضعف افزایش می یابد.
طبق مطالعات انجام شده ، افت عملکرد مغز در افراد بالای 65 سال با کمبود سلنیوم در رژیم غذایی دو برابر بیشتر است. کمبود سلنیوم با بیماریهای پارکینسون وآلزایمر نیز مرتبط است. بر اساس گزارشی، بیماران مبتلا به آلزایمر که روزانه از مکمل های سلنیوم مصرف می کردند، پیشرفت بیماری در آنها کند شده بود.
5- آب مروارید
سلنیوم می تواند چشم ها را در برابر بیماری آب مروارید محافظت کند.
6- خلق و خو
کمبود سلنیوم می تواند منجر به افسردگی، بی حوصلگی، اضطراب و پرخاشگری گردد.
7- پیری
سلنیوم بعنوان یک آنتی اکسیدان روند پیری را کند می کند. طبق یک تئوری علت پیری از بین رفتن سلولهای سالم توسط رادیکالهای آزاد می باشد و اگر بدن به اندازه کافی آنتی اکسیدان تولید نکند، آسیب ها روی هم انباشته شده وروند پیری سرعت می گیرد.
8- بیماریهای قلبی
سلنیوم خطر بیماریهای قلبی را کاهش می دهد. رگهای خونی آسیب دیده مستعد تشکیل پلاک کلسترول ولخته شدن می باشد که بتدریج می تواند موجب حملات قلبی شود. سلنیوم بعنوان یک آنتی اکسیدان ضمن اکسیداسیون لیپوپروتئینهای با دانسیته کم (LDL) رگهای خونی را از آسیبهای ناشی از آن حفظ می کند.
9- پیشگیری از سرطان
طبق مطالعات انجام شده مصرف سلنیوم در پیشگیری از سرطان اثرات مثبتی را نشان داده است. مکمل های سلنیوم خطر سرطان ریه را تا 46%، سرطان کولون راتا 58% و سرطان پرو ستات را تا 63% و تمام انواع سرطانها را 37%کاهش می دهد.
همچنین میزان مرگ و میر ناشی از سرطان را تا 50% کاهش می دهد.
10- نقش کلیدی عنصر سلنیوم در کار غده تیروئید
پژوهشکده بینالمللى دانشگاه برلین در آلمان، مدتى است که مشغول تحقیق بر روى عوامل موثر در بروز کم کارى غده تیرویید است. این گروه در آخرین مقاله خود در سال ۲۰۰۵ میلادی عنوان میکند که کم کاری غده تیرویید پیامد یک اختلال ژنتیکی است. در این تحقیق چهار کودک از دو خانواده متفاوت و از دو نقطه مختلف دنیا بررسى شدهاند. دو کودک از خانوادهاى درعربستان سعودى و دو کودک از خانودهاى در ایرلند. این کودکان همگی مبتلا به کم کاری تیرویید بودهاند. بررسی و تحقیق ژنتیکی که روی این کودکان انجام گرفته است نشان میدهد یک اشکال ژنتیکى میان این کودکان مشترک است. این اشکال کوچک ژنتیکى سبب مىشود که میزان عنصر سلنیوم در خون کاهش یابد و این کمبود با کم کار شدن غده تیرویید ارتباط مستقیم دارد.
سلنیوم عنصر مهمى است که میزان آن در بدن هر فرد تنها در حدود ده تا پانزده میلىگرم است. اما همین مقدار بسیار ناچیز نقش موثرى در کنترل مهمترین فعالیتهاى بدنى برعهده دارد. کمبود سلنیوم قدرت دفاعى بدن را کاهش مىدهد و موجب ضعف کار عضلات قلبى مىشود که خطر ابتلا به سکته را افزایش مىدهد. ریزش شدید و یکباره موها نیز از پیامدهاى کمبود این عنصر است. سلنیوم در حبوبات، خشکبار، فرآوردههاى لبنى بخصوص پنیر، ماهى و گوشت به وفور یافت مىشود.
کمبود سلنیوم مشکلى است که در ارتباط با اختلالات تیروییدى اغلب نادیده گرفته مىشود، در حالیکه نقش این عنصر در کنترل فعالیتهاى تیروییدى به اندازه عنصر ید مهم است. ید از مواد اولیهاى است که در ترکیب هورمونهاى تیروییدى شرکت مىکند.
پیش از این متخصصان متوجه شده بودند که کم کاری غده تیرویید تا حد زیادی ریشه ژنتیکی دارد . از اینرو پزشکان توصیه مىکنند چنانچه یکی از اعضاى فامیل دچار کمکاری تیرویید است، بستگان نزدیک او به طور مرتب با آزمایش خون، فاکتورهای هورمونی مربوط به فعالیت غده تیرویید خود را کنترل کنند.
منابع غذائی
در بيشتر كشورها ، غذاهاي گياهي ، منبع عمده سلنيوم بوده و مقدار آن متناسب با تركيب خاك تغيير مي كند. در ايالات متحده گوشت و نان مهمترين منابع سلنيوم غذايي مي باشند. تخم مرغ ، آجيل برازيل ، جو ، سير ، نان سبوس دار و برنج قهوه ايي از منابع ديگر از منابع ديگر غذايي سلنيوم مي باشند.
ماهی و میگو
سلنیم یكی از عناصر ضروری و مهم برای متابولیسم و سیستم ایمنی بدن است كه در حفاظت سلولها و بافتهای بدن از رادیكالهای آزاد نقش قابل توجهی دارد. طوریكه این ماده با اثر آنتی اكسیدانی خود نقش چشمگیری در پیشگیری از سرطان دارد و همچنین سلنیم در بازسازی و ترمیم بخش های تخریب شده DNA نقش مثبتی داشته و در جلوگیری از تأثیر سموم بر كبد مؤثر است. میگو و ماهی به لحاظ دارا بودن سلنیم نسبت به گوشت قرمز و مرغ برتری دارند.مطالعات نشان داده كه مصرف روزانه ۱۲۰ گرم میگو تقریبا ۸۰ درصد نیاز روزانه سلنیم را تأمین می كند. این عنصر همچنین در جلوگیری از پیری زودرس مؤثر است.
علائم و نشانه های کمبود
- در بيماري كشان (Keshan) و كاشين - بك (Kashin-Beek) ، كمبود سلنيوم وجود دارد. بيماري كشان، كارديوميوپاتي حاد يا مزمن است كه عمدتاً در اطفال و خانم هاي جوان دیده می شود. بيماري كاشين - بك موجب استئوآرتريت شديد مي گردد و در دوران قبل از نوجواني اتفاق مي افتد.
- علايم كمبود سلنيوم شامل درد عضلاني، ضعف، از دست دادن پيگمان مو و پوست و سفيد شدن بستر ناخن مي باشد.
افراد با نیازهای خاص
- كمبود باليني سلنيوم در بيماراني كه به طور مزمن از راه تغذیه وریدی (TPN) و بدون افزودن سلنيوم ، تغذيه مي شوند ، ديده مي شود.
- بيماراني كه از بي نظمي هاي گوارشي مانند بيماري كرون و سندرم روده ي كوتاه رنج مي برند ، در خطر كمبود سلنيوم هستند.
تداخل داروئی
- كارايي سلنيوم به وسيله ويتامين E و مواد آنتي اكسيدان ديگر ، افزايش مي يابد.
- جذب سلنيوم با مصرف دوز بالاي ويتامين C ، روي و فلزات سنگين كاهش مي يابد.
- داروهاي شيمي درماني مانند سيس پلاتين (Cisplatin) ، ممكن است نياز به سلنيوم را افزايش دهند.
تحقیقات در حال انجام
- سرطان و نقش حفاظتي سلنيوم.
- AIDS و نقش سلنيوم به عنوان شاخص پيشرفت بيماري.
- عملكرد ايمني و اثربخشي سلنيوم.
انواع آنتی اکسیدان ها
بنظر می رسد آنتی اکسیدان ها ی بدست آمده از منابع غذایی اهمیت به سزایی در کنترل صدمه وارده از سوی رادیکال های آزاد دارند.
هر ماده غذایی بر حسب ساختار و عملکرد آنتی اکسیدانی اش منحصر به فرد است.
ویتامین E ، ویتامین C، بتاکاروتن ، سلنیم ، املا ح معدنی همچون منگنز و روی همگی جزء آنتی اکسیدان ها ی شناخته شده هستند. همچنین برخی آنزیم ها مانند سوپراکسید دسموتاز ، کاتالاز و گلوتاسیون پراکسیداز نیز بعنوان خط دفاعی اولیه بدن در برابر رادیکال های آزاد عمل می کنند.
میزان مناسب دریافت آنتی اکسیدان ها
انجمن قلب آمریکا مصرف مکمل های آنتی اکسیدانی را به افراد توصیه نمی کند ، تا اطلاعات بیشتری در این زمینه بدست آید. در عوض پیشنهاد می کند همه سعی کنند روزانه تنوعی از غذاها را از همه گروههای غذایی اصلی مصرف کنند. بعلاوه ویتامین C ، ویتامین E ، سلنیم و کاروتنوئید ها یی مانند بتا کاروتن را باید از مواد غذایی و نه از مکمل ها دریافت کرد. پس از بررسی اطلاعات موجود در زمینه اثرات سودمند یامضر آنتی اکسیدان ها محققان به این نتیجه رسیدند که مدرک کافی برای تایید مصرف زیاد این مواد مغذی برای مقابله با بیماری ها ی حاد ندارند. در واقع آنها هشدار داد ه اند که دز های بشدت بالای آنتی اکسیدان ها ممکن است به بدن صدمه برسانند و مشکلاتی از جمله اسهال ، خونریزی و احتمال واکنشهای سمی راایجاد کند.
آنتی اکسیدان ها در چه موادی یافت می شوند؟
بهترین منبع دریافت آنتی اکسیدان ها مواد غذایی هستند.
مطالعات نشان می دهند برای حفظ سلامت در وضع ایده آل باید حداقل روزانه پنج وعده میوه وسبزی بعنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل مصرف کرد.
در صورتی که می خواهید مکمل های آنتی اکسیدانی را دریافت کنید حتما با پزشک مشورت کنید.
ویتامین E در روغن های گیاهی ،گردو ، بادام زمینی ، بادام ، زیتون ،آوکادو ،جوانه گندم ، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز موجود است.
منابع مناسب ویتامین C شامل مرکبات مانند پرتقال و گریپ فروت ، بروکلی ، سبزیجات دارای برگ سبز،گوجه فرنگی ، فلفل ، سیب زمینی ، طالبی ، و توت فرنگی هستند.
از مواد غذایی حاوی بتا کاروتن می توان به طالبی ،انبه ، پاپایه ،کدو تنبل ، فلف ، اسفناج ، کلم ، و زردآلو اشاره کرد.
سلنیم را می توانید در غذاهای دریایی ، مرغ ، برنج قهوه ای ، و نان غلات سبوس دار بیابید.
مطالعات محققان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا نشان می دهد که یکی از ترکیبات موجود در چای سبز، سلول های سرطان دهان را نابود می کند؛ در حالی که به سلول های سالم هیچ آسیبی وارد نمی کند.
این ترکیب EGCG نام دارد و قادر به نابود کردن تمام سلول های سرطانی دهان است.
ترکیب EGCG با غیر فعال کردن میتوکندری سلول های سرطانی، باعث نابودی این سلول ها می شود.
تحقیقات نشان می دهد که این ترکیب خواص بالقوه ای در نابودی سلول های سرطانی دیگر نیز دارد.
به گزارش پنجمین سمپوزیم بین المللی در زمینه چای و سلامت در واشنگتن، برخی از مزایای چای سبز عبارتند از :
• پلی فنول موجود در برگ چای سبز باعث کاهش وزن می شود
تحقیقات نشان داده است که چربی دور شکم مصرف کنندگان دایمی چای سبز کاملا متناسب است. چای سبز دارای ترکیباتی هستند که موجب اکسیداسیون چربی می شود.
• ترکیبات موجود در چای سبز از بروز سرطان جلوگیری می کند
برگ چای سبز حاوی پلی فنل است؛ پلی فنل از پیشرفت سرطان جلوگیری می کند. چای سبز از بروز سرطان پروستات جلوگیری می کند.
• چای سبز معمولی باعث سلامت قلب و کاهش فشار خون می شود
معمولا چربی وعده های غذایی باعث افزایش غلظت خون می شود. چای باعث اتساع رگ های خونی می شود و به این ترتیب فشار خون کاهش می یابد.
• چای سبز باعث افزایش تراکم استخوان می شود
پوکی استخوان، عمده ترین نگرانی سازمان بهداشت جهانی است. پلی فنل موجود در چای سبز، باعث استحکام استخوان می شود و از بروز پوکی استخوان جلوگیری می کند. علاوه بر این، چای باعث تقویت عملکرد عضلات و کاهش التهاب می شود. در ادامه بررسی ها آمده است که چای سبز یکی از مهمترین عوامل ترمیم و بازسازی استخوان است.
نتایج این تحقیقات در نشریه Molecular Nutrition and Food Research منتشر شده است.
ویتامین k از ویتامین های ضروری بدن و محلول در چربی است که برای جذب پروتئین و انعقاد خون در بدن به آن نیاز است.
نقش ویتامین k در کمک به انعقاد خون و نیز جلوگیری از انعقاد به خوبی شناخته شده است. ویتامین k همچنین در سلامت استخوان ها نقش دارد.
گفتنی است که این ویتامین خطر خونریزی در بیماری های کبدی، یرقان، سوء جذب و یا خطر خونریزی در اثر مصرف بلند مدت آسپیرین و آنتی بیوتیک ها را کاهش می دهد.
گاهی اوقات به نوزادانی که زودتر از موعد متولد می شوند به این خاطر که ممکن است در معرض خطر خونریزی باشند، بلافاصله پس از تولد ویتامین k تزریق می شود.
این ویتامین به علاوه در درمان خونریزی شدید در هنگام عادت ماهانه در خانم ها و نیز به همراه ویتامین C در درمان تهوع به هنگام صبح تاثیر قابل ملاحظه ای دارد.
ویتامین k در پیشگیری از تشیکل سنگ کلیه موثر است.
ویتامین k علاوه بر ساخت پروتئین لازم برای تشکیل لخته های خون، چندین پروتئین دیگر برای خون، استخوان ها و کلیه ها نیز تولید می کند.
ویتامین K و کاهش خطر ابتلا به سرطان
محققان در تحقیقاتی تازه دریافته اند افرادی که از مواد غذایی حاوی ویتامین K بیشتر استفاده می کنند، به انواع سرطان ها به خصوص سرطان ریه و پروستات کمتر مبتلا شده یا کمتر بر اثر سرطان می میرند.
مطالعات نشان داده ارتباط مستقیمی میان مصرف این ویتامین و کاهش ابتلا به سرطان وجود دارد؛ هر چند چگونگی این ارتباط به درستی شناخته نشده است، اما پژوهشگران امیدوارند دلایل قابل قبولی را در مطالعات بعدی ارائه کنند.
ویتامین K به 2 شکل طبیعی وجود دارد:
یکی ویتامین Phylloquinone) K1) است که به مقادیر زیاد در سبزی های سبزرنگ یافت می شود و همچنین در روغن های گیاهی مثل روغن کانولا و ... نیز وجود دارد.
دیگری ویتامین Menaquinone) K2) که در موادی مثل گوشت و پنیر یافت می شود.
ارتباط کمبود ویتامین k و آرتروز
نتایج تحقیقات دانشمندان دانشگاه بوستون نشان داد، کمبود ویتامین k باعث افزایش شیوع آرتروز زانو و دست می شود.
دانشمندان با مطالعه روی 650 فردی که میزان ویتامین k پلاسمای خون آن ها پایین بود دریافتند، ابتلا به آرتروز و درد مفاصل در این افراد بیشتر است. دانشمندان با مطالعه روی موش ها دریافتند، بعضی پروتئین های استخوان ها و غضروف ها به ویتامین k وابسته هستند و وقتی این پروتئین ها به طور صحیح کار نکند حیوانات دچار اختلالات استخوانی و غضروفی می شوند.
کمبود ویتامین K و افزایش پوکی استخوان
کمبود ویتامین K با ابتلا به پوکی استخوان مرتبط است. این ویتامین در ساختن یک پروتئین استخوان به نام استئوکلسین نقش مهمی دارد.
اکثر مکمل های ویتامینه فاقد ویتامین K هستند و کسانی هم که داروی رقیق کننده خون مصرف می کنند نباید این ویتامین را به شکل مکمل دریافت کنند، اما این ویتامین در سبزیجات دارای برگ سبز، سبزیجات دانه ای و روغن های گیاهی موجود است.
بهتر است زنان مصرف سبزیجات به ویژه انواع دارای برگ سبز را در اوایل دوران یائسگی یا پیش از آن افزایش دهند.
ویتامین K و دیابت
افرادی که ویتامین K کافی از غذا دریافت می کنند در معرض خطر کمتری برای بروز دیابت دو هستند. محققان هلندی طی یک مطالعه ده ساله نشان دادند که در میان 38000 فرد بزرگسال، افرادی که ویتامین K بیشتری دریافت می کردند، 20 درصد کمتر دچار دیابت شدند. در این مطالعه مصرف ویتامین K1 و K2 با خطر کمتر دیابت همراه ولی این ارتباط با ویتامین K2 قوی تر بود. علت دقیق این که چرا ویتامین K دارای اثر محافظتی علیه دیابت می باشد مشخص نشده است. ولی شاید به این خاطر باشد که این ویتامین سبب کاهش التهاب و بهبود مصرف انسولین در بدن می شود.
منابع غذایی ویتامین k
مهم ترین منابع حاوی ویتامین k عبارتند از سبزیجات دارای برگ های پهن سبز رنگ، چای سبز، اسفناج، شلغم، گل کلم، کلم پیچ، مارچوبه و کاهو. سایر مواد غذایی از قبیل جگر، پنیر، شیر و زرده تخم مرغ نیز حاوی ویتامین k هستند. منجمد کردن مواد غذایی باعث تخریب و از بین رفتن ویتامین k می شود اما حرارت تاثیری بروی آن ندارد.
سبزیجات مانند ریحان، آویشن به صورت خشک شده ی آن به میزان 15 تا 17 میکروگرم بیشترین میزان ویتامین k را فراهم می کنند. میزان این ویتامین در جعفری تازه، گشنیز، مرزنجوش و پونه کوهی 10 میکروگرم است.
سبزیجات برگ دار تیره رنگ
سبزیجات برگ دار تیره رنگ به طور تازه برای تهیه سالاد و یا به صورت بخارپز مورد استفاده قرار می گیرند. این گونه سبزیجات علاوه بر ویتامین k سرشار از کلسیم، نیز هستند.
کلم پیچ، گیاه گل قاصدک، شاهی، اسفناج، شلغم، خردل، چغندر، گل کلم، کاهو و کاسنی از آن دسته سبزیجاتی هستند که هر کدام دارای مقدار زیادی ویتامین k هستند.
پیازچه
100 گرم پیازچه، 207 میکروگرم ویتامین k را فراهم می کند.
کلم بروکسل
کلم بروکسل سرشار از ویتامین k است به طوری که تنها 100 گرم از آن مقدار 194 میکروگرم ویتامین k را فراهم می کند.
کلم بروکلی
ویتامین k تنها یک دلیل برای افرادی است که به خوردن سبزیجات علاقه مندند. این گیاه همانند کلم، کاهو و ... غنی از ویتامین k است.
فلفل قرمز - زردچوبه
فلفل علاوه بر ویتامین k سرشار از ویتامین های E و C نیز می باشد، مصرف 100 گرم از این مواد 106 میکروگرم و در هر قاشق سوپ خوری از آن ها 5/8 میکروگرم ویتامین k موجود است.
مارچوبه
مارچوبه بهترین نوع مصرف آن به صورت بخارپز می باشد و در هر 100 گرم از آن 80 میکروگرم ویتامین k وجود دارد.
خیارترشی
اگر علاقهمند به خوردن ترشیجات هستید اکنون دلیل خوبی برای مصرف بیشتر آن دارید. برای سلامتی بیشتر و جذب ویتامین k بیشتر در بدن مواد خوراکی حاوی سدیم کمتری را مصرف کنید.
مطالعات محققان کالج پزشکی ویل کورنل نیویورک نشان می دهد که یکی از مهمترین دلایل ابتلا به دیابت نوع 2، کمبود ویتامین A است.
دیابت به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین بوجود می آید. انسولین ماده ای است که توسط سلول های بتای لوزالمعده تولید می شود و نقش آن استفاده از قند به عنوان عظیم ترین منبع انرژی بدن است.
تحقیقات نشان می دهد که ویتامین A باعث افزایش فعالیت سلول های بتا می شود و از بروز دیابت جلوگیری می کند.
هویج، کاهو، سیب زمینی، روغن کبد ماهی، فلفل قرمز، فلفل دلمه ای، انبه، خردل، گردو، ریحان خشک شده، گوجه فرنگی، برگه زردآلو، هلو، اسفناج و جگر گوساله منبع غنی ویتامین A هستند.
این شکل از دیابت به دلیل شیوه نادرست زندگی بوجود می آید و معمولا ناشی از عدم تحرک و اضافه وزن است.
تا سال ها پیش این نوع دیابت فقط در بزرگسالان دیده می شد ولی در حال حاضر سیل آن به کودکان نیز رسیده است.
توجه به شیوه زندگی سالم تنها راه کنترل این معضل عمومی است
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، 347 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به دیابت هستند و پیش بینی می شود که دیابت هفتمین عامل مرگ و میر در سال 2030 خواهد بود.
مطالعات محققان مرکز تحقیقاتی کلیولند آمریکا نشان می دهد که سبزی های حاوی لیکوپن و کاروتنوئیدهای دیگر از بروز التهاب در بدن جلوگیری می کنند.
التهاب، پاسخ طبیعی سیستم ایمنی بدن است؛ اما زمانی که این پاسخ بیش از حد فعال باشد، باعث صدمه به بافت های مختلف بدن می شود که به آن التهاب مزمن می گویند. ورم مفاصل، بیماری مزمن انسداد ریه، آسیب های کبدی، جمع شدن مایعات در بدن، عفونت گوش و چاقی جزو این التهابات مزمن قلمداد می شوند.
معمولا بیماری های التهابی مزمن با داروهای گلوکوکورتیکوئید که یک خانواده از هورمون های استروییدی هستند درمان می شوند که عوارض جانبی جدی دارند.
اضافه وزن، ضعف سیستم استخوانی، دیابت، افزایش فشار خون، تحریکات پوستی، آکنه، قاعدگی نامنظم، خستگی مزمن و افسردگی از شایع ترین عوارض جانبی این دارو ها محسوب می شوند.
تحقیقات نشان می دهد که سبزیجات حاوی لیکوپن و کاروتنوئیدهای دیگر باعث کاهش التهاب در بدن می شوند و در صورت مصرف منظم آنها، دیگر نیازی به استفاده از داروهای استروییدی نیست.
لیکوپن به رنگدانه های کاروتنویید قرمز رنگ موجود در سبزیجات و فرنگیجات گفته می شود. گوجه فرنگی حاوی بیشترین مقدار لیکوپن است. انواع توت ها، فلفل، هویج و اسفناج نیز حاوی کاروتنویید هستند و از بروز التهاب جلوگیری می کنند.
در ادامه تحقیقات آمده است که زردچوبه، زنجبیل و بذر کتان نیز در سرکوب التهاب بدن موثر هستند.
آرتریت روماتویید یکی از شایع ترین بیماری های مرتبط با التهاب است.انواع آجیل و غلات سبوس دار نیز دارای خواص ضد التهابی هستند.