• تلفن :3902-21-0098

Super User

نوتشه شده توسط Super User

مطالعات محققان دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد نشان می دهد که دو ماده معدنی ید و سلنیوم نقش موثری در پیشگیری از سرطان دارند.


سلنیوم و ید دو ماده معدنی فوق العاده پیشگیری کننده سرطان هستند. سلنیوم یک ماده معدنی موجود در خاک است. این ماده معدنی به طور طبیعی در آب و برخی از مواد غذایی وجود دارد. سلنیوم نقش مهمی در متابولیسم بدن ایفا می کند و یک آنتی اکسیدان قوی محسوب می شود و از بروز سرطان پروستات، سرطان پوست غیر ملانوم، سرطان ریه و روده جلوگیری می کند.

میزان سلنیوم روزانه مورد نیاز بدن به قرار زیر است :

-کودکان 1 تا 3 ساله، 20 میکروگرم در روز

-کودکان 4 تا 8 ساله، 30 میکروگرم در روز

-کودکان 9 تا 13 ساله، 40 میکروگرم در روز

-افراد بالغ و نوجوانان بالای 14 سال، 50 میکروگرم در روز

-زنان باردار، 60 میکروگرم در روز

-زنان شیرده، 70 میکروگرم در روز

ماهی، انواع آجیل، گوشت گاو و مرغ و انواع دانه های روغنی حاوی سلنیوم هستند.

عنصر شیمیایی ید بیشتر در سطح دریا و اقیانوس وجود دارد؛ برای مثال، جلبک دریایی حاوی مقادیر بالای ید است. معمولا ید موجود در رژیم غذایی کمتر از مقدار مورد نیاز بدن است.

غده تیروئید برای تولید هورمون، نیازمند ید است. کمبود ید باعث ناباروی زنان می شود و احتمال بروز سرطان تیروئید، پروستات، سینه و تخمدان را افزایش می دهد. کمبود ید در دوران بارداری برای مادر و جنین بسیار خطرناک است و باعث می شود سیستم عصبی جنین شکل نگیرد و رشد جسمی و روانی مختل شود. بدن در روز به طور متوسط به 13.5 میلی گرم ید نیاز دارد. برخی از مواد غذایی حاوی عنصر ید عبارتند از :

-سیب زمینی پخته شده

-شیر

-ماهی

-انواع غذاهای دریایی

-نمک ید دار

-گوشت بوقلمون

-آلوی خشک

-لوبیا سبز

-تخم مرغ آب پز

-ماست

-موز

-توت فرنگی

-پنیر چدار

-نان بدون سبوس

بر اساس گزارش مرکز تحقیقات سرطان آمریکا، سالانه حدود 2.75 میلیون نفر در آمریکا به سرطان مبتلا می شوند که از این میان حدود 500 هزار نفر جان خود را از دست می دهند.

به این فکر می‌کنید که چطور می‌توانید احتمال ابتلا به سرطان را در خودتان پایین بیاورید؟ ایجاد تغییراتی در سبک زندگی مثل داشتن یک رژیم‌غذایی سالم و چکاپ پزشکی منظم کمکتان خواهد کرد. احتمالاَ اخبار و اطلاعات مختلفی را از همه‌جا درمورد پیشگیری از سرطان شنیده‌اید. گاهی اوقات هم نکاتی که در یک تحقیق در این مورد پیشنهاد می‌شود مخالف با چیزی است که در مقالات دیگر خوانده‌اید.

 

با اینکه اطلاعات مربوط به سرطان و روش‌های پیشگیری از آن هنوز در حال پیشرفت و تغییر است اما چیزی که در همه تحقیقات و توسط همه محققین تایید شده این است که ایجاد تغییرات سالم در سبک زندگی می‌توانید به این مسئله کمک کنید. بنابراین اگر نگران این هستید که به سرطان مبتلا نشوید، می‌توانید با ایجاد بعضی تغییرات در روش زندگی‌ کردنتان، کمی از نگرانی‌هایتان را برطرف کنید.


۱. از دخانیات استفاده نکنید
استفاده از هرگونه دخانیات شما را در معرض ابتلا به سرطان قرار می‌دهد. کشیدن سیگار با سرطان‌های مختلفی در ارتباط است -- ازجمله سرطان ریه، مثانه، گردنه رحم و کلیه. جویدن تنباکو با سرطان حفره دهان و لوزالمعده نیز در ارتباط است. حتی اگر از دخانیات استفاده نکنید، قرار گرفتن در معرض دود آن نیز احتمال ابتلای شما به سرطان ریه را بالا می‌برد.
جلوگیری از مصرف دخانیات - یا تصمیم به ترک آن - یکی از مهمترین تصمیماتی است که می‌توانید در جهت سلامتی خودتان بگیرید. همچنین قدم بسیار مهمی برای پیشگیری از سرطان است. اگر تصمیم به ترک دخانیات گرفته‌اید، از پزشکتان درمورد محصولاتی که در این راه کمکتان می‌کند سوال کنید.


۲. یک رژیم‌غذایی سالم را دنبال کنید
بااینکه داشتن انتخاب‌های سالم در زمان خرید موادغذایی یا سفارش غذا نمی‌تواند تضمین‌کننده عدم ابتلای شما به سرطان باشد، اما می‌تواند احتمال بروز آن را کاهش دهد. از راهبردهای زیر استفاده کنید:
• تا می‌توانید میوه و سبزیجات مصرف کنید. سعی کنید رژیم‌غذایی‌تان برمبنای میوه‌ها و سبزیجات و سایر موادغذایی که منابع گیاهی دارند مثل غلات و حبوبات باشد.


• مصرف چربی را به حداقل برسانید. با مصرف غذاهای کم‌چرب، به ویژه موادغذایی که از منابع حیوانی هستند، احتمال ابتلا به سرطان را در خودتان پایین بیاورید. رژیم‌های غذایی پرچرب معمولاً کالری بالاتری داشته و احتمال چاق شدن شما را نیز بالا می‌برد که این نیز می‌تواند خطر ابتلای شما به سرطان را بالا ببرد.


• اگر تصمیم به نوشیدن مشروبات الکلی دارید، اینکار را متوقف کنید. با بالا رفتن مصرف نوشیدنی‌های الکلی، احتمال ابتلا به برخی سرطان‌ها مثل سرطان سینه، روده، کلیه، ریه و کبد بالا می‌رود.


۳. وزنتان را در محدوده سلامت نگه دارید و فعالیت جسمی داشته باشید
داشتن وزنی سالم احتمال ابتلای شما به بعضی از انواع سرطان مثل سرطان سینه، پروستات، ریه، روده و کلیه را کاهش می‌دهد. فعالیت جسمی نیز اهمیت دارد. فعالیت جسمی و ورزش علاوه بر کمک به کنترل وزنتان خطر ابتلا به سرطان سینه و روده را در شما کاهش می‌دهد.
افراد بزرگسالی که فعالیت جسمی دارند، فواید بسیار زیادی به سلامت خود می‌رسانند. سعی کنید حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته یک ورزش هوازی با شدت متوسط یا ۷۵ دقیقه در هفته یک ورزش شدتی انجام دهید. در برنامه روزانه خود نیم ساعت فعالیت فیزیکی جای دهید.


۴. از خودتان دربرابر آفتاب محافظت کنید
سرطان پوست یکی از متداول‌ترین انواع سرطان و قابل پیشگیری‌ترین آنها است. حتماً این نکات را رعایت کنید:
• از آفتاب وسط روز اجتناب کنید. سعی کنید از ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر که اشعات خورشید در شدیدترین حالت خود است، دور از آفتاب باشید.
• در سایه بمانید. وقتی بیرون از خانه هتسید، تا حد امکان در سایه بوده و از عینک آفتابی و کلاه لبه‌دار استفاده کنید.
• قسمت‌هایی از بدنتان که در معرض نور خورشید است را بپوشانید. با پوشیدن لباس‌های آستین بلند در معرض آفتاب از بدنتان حفاظت کنید.
• استفاده از کرم ضدآفتاب را فراموش نکنید. وقتی بیرون از خانه هستید حتماً روی قسمت‌هایی از پوستتان که در معرض آفتاب است کرم ضدافتاب زده و چند ساعت یکبار آن را تمدید کنید.
• از دستگاه سولاریوم استفاده نکنید. این دستگاه‌ها هم به اندازه نور طبیعی آفتاب خطرناک هستند.


۵. خودتان را واکسینه کنید
پیشگیری از سرطان شامل پیشگیری از برخی ویروس‌های عفونی نیز می‌شود. درمورد واکسیناسیون دربرابر بیماری‌های زیر با پزشکتان مشورت کنید:
• هپاتیت B. این بیماری خطر ابتلا به سرطان کبد را بالا می‌برد. برای آندسته از افراد بزرگسال که در خطر ابتلا به هپاتیت B هستند، مثل افراد بزرگسالی که فعالیت جنسی پراکنده با افراد مختلف دارند، افرادیکه به بیماری‌های مقاربتی مبتلا هستند،  افرادیکه از موادمخدر تزریقی استفاده می‌کنند، مردان همجنس‌گرا و کسانیکه در محیط‌های پزشکی و مراقبتی که با خون یا مایعات عفونی بدن در تماس است کار می‌کنند، واکسن آن تجویز می‌شود.


• ویروس پاپیلومای انسانی (HPV). این یک بیماری مقاربتی است که می‌تواند موجب سرطان گردنه رحم و یا سایر سرطان‌های تناسلی شود. واکسن HPV هم در مردان و هم در زنان سن ۲۶  و جوان‌تر که در نوجوانی این واکسن را نزده‌اند در دسترس است.


۶. از رفتارهای پرخطر دوری کنید
یک راهکار موثر دیگر برای پیشگیری از سرطان اجتناب از رفتارهای پرخطری است که شما را دربرابر بیماری‌هایی قرار می‌دهد که احتمال بروز سرطان را بالا می‌برد. بعنوان مثال:
• روابط‌جنسی ایمن داشته باشید. شریک‌های جنسی خود را محدود کرده و برای برقراری رابطه‌جنسی از کاندوم استفاده کنید. هرچه تعداد شرکای جنسی شما در زندگی بیشتر باشد، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های مقاربتی  مثل HIV و HPV خواهید بود. افرادیکه دچار این ویروس‌ها هستند بیشتر درمعرض ابتلا به سرطان‌های مقعد، کبد و ریه می‌باشند.


• از سوزن مشترک استفاده نکنید. اگر به موادمخدر تزریقی اعتیاد دارید، از سوزن مشترک استفاده نکنید زیرا شما را درمعرض ابتلا به ویروس‌های HIV، هپاتیت B و C قرار می‌دهد که اینها نیز احتمال بروز سرطان کبد را افزایش می‌دهند.


۷. چکاپ پزشکی منظم انجام دهید
چکاپ‌های منظم برای انواع سرطان مثل سرطان پوست، روده، پروستات، گردنه رحم و سینه می‌تواند احتمال تشخیص زودتر این بیماری‌ها را بالا برده و درصورت بروز این بیماری‌ها درمان آن با موفقیت بیشتری روبه‌رو خواهد بود. از پزشکتان بخواهید بهترین برنامه چکاپ سرطان را برایتان تنظیم کند.
از همین امروز به پیشگیری از سرطان اقدام کنید. مطمئن باشید که نتیجه آن یک عمر از شما محافظت خواهد کرد.

فشار خون بالا یک بیماری جدی است که می تواند به بیماری های قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیه منجر شود.
فشار خون نیرویی است که توسط جریان خون به دیواره رگ ها وارد می شود تا خون در سراسر رگ ها و بدن جریان یابد. اگر این نیرو افزایش پیدا کند و در طول زمان ثابت باقی بماند، بدن با مشکلات زیادی روبرو می شود.

به طور متوسط از بین هر سه فرد میانسال، یک نفر به این عارضه مبتلا است؛ کنترل فشار خون چند راهکار ساده دارد.

در این گزارش چند دستورالعمل بهداشتی برای کاهش فشار خون ارایه شده است.



***کاهش مصرف نمک در وعده غذایی

مهمترین روش برای کاهش فشار خون، کاهش مصرف نمک (سدیم) است. میزان نمک مصرفی در روز نباید از 1500 میلی گرم تجاوز کند. از خوردن غذاهای آماده، سس های آماده، سیب زمینی سرخ شده، غذای کنسرو شده، چیپس و پفک و سوسیس و کالباس اجتناب کنید؛ زیرا این غذاها سرشار از نمک هستند. سعی کنید در غذاهای خود به جای نمک از طعم دهنده های گیاهی و انواع ادویه استفاده کنید. ذائقه انسان با مرور زمان به غذای کم نمک عادت می کند.



***وزن خود را کاهش دهید

اضافه وزن با فشار خون رابطه مستقیمی دارد. اندازه دور کمر مهمترین عامل در فشار خون است. مردانی که دورکمرشان بیشتر از 91 سانتی متر است، در معرض فشار خون قرار دارند. این اندازه در زنان 81 سانتی متر است.



*** به طور مرتب ورزش کنید

ورزش روزانه و منظم به مدت 30 تا 60 دقیقه، میزان فشار خون را بین 4 تا 9 میلیمتر جیوه کاهش می دهد. برنامه ورزشی منظم به تنهایی قادر است فشار خون را در اندازه استاندارد نگه دارد.



*** در رژیم غذایی خود تجدید نظر کنید

رژیم غذایی حاوی غلات، میوه، سبزیجات و محصولات لبنی کم چرب در کنترل فشار خون موثر هستند.



*** از مواد معدنی مفید مانند پتاسیم، کلسیم و منیزیم بیشتر استفاده کنید.

سیب زمینی، موز، سبزیجات سبز پر رنگ، بادام، گوجه فرنگی، انواع کلم و قارچ حاوی این مواد معدنی مفید هستند.

-از مصرف دخانیات اجتناب کنید

-در معرض دود سیگار قرار نگیرید

-از استرس و تنش دوری کنید

-روزانه حداقل هشت لیوان آب بنوشید

-فشار خون خود را به صورت روزانه بررسی کنید

-مصرف کافئین را به حداقل کاهش دهید

-از غذاهای گیاهی استفاده کنید

-شکلات تیره و کم شیرین بخورید

-خواب کافی داشته باشد

دانشمندان دانشگاه واشنگتن مکانیسمی را شناسایی کرده‌اند که از طریق آن، اسیدهای چرب امگا 3 مانع از رشد و گسترش سلول‌های سرطان پروستات می‌شوند.
 این یافته‌ها در تضاد با تحقیقات پیشین با این محوریت هستند که امگا 3 خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می‌دهد.

دانشمندان از مدت‌ها پیش می‌دانستند امگا 3 التهاب را کاهش داده و دارای اثرات ضددیابتی است اما این نخستین بار است که آن‌ها اثر آن بر مهار سرطان پروستات را اثبات کرده‌اند.

محققان حاضر که بر روی کشت‌های سلول‌های پروستات مطالعه می‌کردند، دریافتند اسیدهای چرب امگا 3 به گیرنده‌ای به نام FFA4 در بدن متصل می‌شوند. در نتیجه، این گیرنده به جای تحریک‌کردن سلول‌های سرطانی، به عنوان سیگنالی برای مهارکردن عوامل رشد آن‌ها عمل کرده و تکثیر سلول‌ها را سرکوب می‌کند.

چنین دانشی می‌تواند به محققان در درمان و پیشگیری بهتر از این نوع سرطان کمک کند. دانشمندان همچنین دریافتند ارائه دارویی که بتواند عملکرد اسیدهای چرب امگا 3 را تقلید کند، به خوبی یا حتی بهتر از اسیدهای چرب در سرکوب‌کردن داروهای سرطانی کارآمد خواهد بود.

هلدینگ یاقوت رویان برای پیشگیری و درمان بزرگ شدن پروستات محصولی را از ایتالیا وارد نموده که براي مردان بالاي ۵۰ سال به منظور سلامتي و حفظ فيزيولوژيکي غده پروستات و جلوگيري از بزرگ شدن غده پروستات و اختلالات ادراري ناشي از آن توصيه مي گردد. در حقيقت در مردان بالاي ۵۰ سال سطح هورمون تستوسترون در بدن کاهش يافته و هورمون هاي پرولاکتين، استراديول و LH افزايش مي يابد. از سويي ديگر فعاليت آنزيم ۵-آلفا ردوکتاز که عامل اصلي تبديل تستوسترون به دي هيدروتستوسترون مي باشد به کار مي افتد و اين هورمون محرک تکثير و فزوني سلول هاي غده پروستات و در نهايت موجب بزرگ شدن غده پروستات مي گردد. اين محصول به خصوص در هيپرتروفي پروستات (بزرگ شدن غده پروستات) در مراحل اوليه که با اختلالات ادراري و سوزش و اشکال در دفع ادرار همراه است توصيه مي گردد.
این محصول قابل دسترس از طریق داروخانه های سراسر کشور می باشد.

Feature

 مطالعات محققان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا نشان می دهد که مکمل های اسید فولیک از بروز بیماری های قلبی عروقی به ویژه در تابستان، در سالمندان جلوگیری می کند.


زمانی که بدن در معرض حرارت و گرما قرار می گیرد، جریان خون پوست افزایش می یابد و این امر سبب می شود که بدن عرق کند و خنک شود. به مرور زمان و با افزایش سن، بدن این قابلیت را کم و بیش از دست می دهد. زمانی که سالمندان در معرض هوای گرم قرار می گیرند، جریان خون پوست افزایش نمی یابد و گرما باعث می شود که دمای درونی بدن افزایش یابد. افزایش دمای درونی بدن احتمال حملات قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد.

تحقیقات نشان می دهد که استفاده از مکمل های اسید فولیک در افراد مسن باعث اتساع رگ های خونی و افزایش جریان خون می شود و توان بدن برای تحمل گرما را افزایش می دهد.

اسید فولیک نوعی ویتامین B است. کمبود این ویتامین یکی از مهمترین علل بروز کم خونی به شمار می آید. این مکمل نقش مهمی در ساخت سلول های بدن، به ویژه سلول های قرمز خونی دارد. اسفناج، لوبیا سبز، نخود فرنگی، جگر، قلوه و سیب زمینی سرشار از اسید فولیک هستند.

انجمن بارداری آمریکا مصرف 400 میلی گرم اسید فولیک در روز را در دوران بارداری و پیش از بارداری توصیه کرده است.

نتایج این تحقیقات در نشریه Clinical Science منتشر شده است.

 محققان تغذیه از مواد غذایی مانند ساردین، صدف، ماهی سالمون وحشی، کلم پیچ، اسفناج، زغال اخته وحشی، لیمو ترش، جعفری، گشنیز، گردو و روغن نارگیل به عنوان عوامل سلامت و درخشندگی پوست نام می برند.

محققان تغذیه می گویند پوست سالم به مرطوب کننده اسیدهای چرب امگا-3، ویتامین B برای کلاژن سازی و تولید الاستین و مواد معدنی برای بازسازی، حفاظت و بازسازی سلولی نیاز دارد.

11 ماده غذایی که این محققان برای سلامت ،درخشندگی و بهبود پوست توصیه می کنند به شرح ذیل است :

***ساردین

کنسروهای ساردین هدیه ای از اقیانوس برای پوست به شمار می رود. ساردین مملو از ویتامین B12 برای بازسازی سلولی و سلنیوم است که از پوست انسان در برابر آسیب های نور خورشید محافظت می کند. ساردین همچنین دارای فسفر، اسیدهای چرب امگا 3، پروتئین و ویتامین D است که به مرطوب نگاه داشتن پوست کمک می کند. از سوی دیگر ساردین منبع خوبی از کلسیم، نیاسین، مس، ویتامین B12 و کولین به شمار می رود.

کولین از خانواده ویتامین B ،برای تولید بخش های چرب غشای سلولی مفید است.

ویتامین های B برای برخورداری از پوست سالم ضروری هستند و همچنین مسئول تولید انرژی، کلاژن سازی و الاستین هستند.

می توان گفت که مصرف یک قوطی ساردین در روز انسان را از جراحی پلاستیک بی نیاز می کند.

***صدف

صدف حاوی اسیدهای چرب امگا 3 ، ویتامین C و کلسیم است.

مطالعات اخیر نشان می دهند که کمبود امگا 3 در ابتلا به اکنه مزمن دخیل است و مصرف یک وعده غذای صدف که شامل هشت عدد صدف خوراکی ،نیاز روزانه امگا 3 انسان را بر طرف می سازد. از سوی دیگر، روی موجود در صدف موجب سالم نگاه داشتن ناخن ها، موها و چشمان می شود.

*** ماهی سالمون وحشی

مانند ساردین و صدف، ماهی سالمون وحشی یکی از بهترین منابع تامین اسیدهای چرب امگا 3 و پروتیین است.

این ماهی همچنین به برخورداری از ویتامین D و سلنیوم معروف است؛ سلنیوم یک ماده معدنی است که از پوست انسان در برابر اشعه های مضر UV خورشید محافظت می کند.

***کلم پیچ

کلم پیچ ، گیاهی ضد التهاب سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین های A و C، فیبر و کلسیم است.

بتا کاروتن موجب درخشندگی پوست می شود و میزان آهن کلم پیچ بیش از گوشت گاو است.

***اسفناج

اسفناج منبع خوبی از امگا 3، پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، و ویتامین B، C، و E است . بطور کلی می توان گفت که تمامی سبزیجاتی که برگ سبز دارند حاوی فولات هستند که یک ماده مغذی قدرتمند در بازسازی DNA به شمار می رود.

***زغال اخته وحشی

زغال اخته وحشی مملو از آنتی اکسیدان ها است؛ زغال اخته وحشی همچنین منبع بزرگی از ویتامین A است که موجب عادی سازی چربی پوست می شود.

***لیمو ترش

لیمو ترش مملو از ویتامین C است؛ این میوه سطح سدیم و پتاسیم را در سلول های بدن به توزان می رساند.

***جعفری

جعفری به حمایت کننده عملکرد کبد و کلیه معروف است. جعفری به صورت افزایش دهنده سوخت و ساز بدن عمل می کند و در عین حال سموم را از بدن دفع می کند.

***گشنیز

گشنیز مملو از آنتی اکسیدان است که از آسیب رادیکال های آزاد جلوگیری کرده و بدن را از دست 'فلزات سنگین' که توسط مصرف غذاهای غیر ارگانیک وارد بدن می شود، رها می سازد.

***گردو

مصرف یک وعده غذایی گردو که شامل 200 کالری باشد دارای دو هزار و 776 میلی گرم امگا 3 است که منبع خوبی از پروتیین و مس به شمار می رود . مس یک ماده معدنی است که تولید کلاژن را افزایش می دهد.

***روغن نارگیل

روغن نارگیل ضد باکتری و ضد قارچ است و برای حفظ پوست روشن سودمند است.

 
شاخص توده بدنی مقیاسی برای اندازه گیری میزان تناسب وزن نسبت به قد فرد است. این شاخص از طریق حاصل تقسیم وزن بر مجذور قد فرد محاسبه می شود. روش های مختلفی برای اندازه گیری شاخص توده بدنی استفاده می شود به جز تقسیم وزن بر قد که آن هم می تواند مقیاس های مختلفی داشته باشد، یک روش معمول دیگر اندازه گیری این شاخص از طریق محاسبه در نمودار است. به طوری که اگر محور افقی را وزن فرد به کیلوگرم در نظر بگیریم، محور عمودی نیز بر اساس قد تقسیم بندی شده است؛ بنابراین با محاسبه نقطه مورد نظر می توانیم بسنجیم که آیا قد فرد مورد نظر در طیف مناسب قرار گرفته یا اینکه از کمبود یا اضافه وزن رنج می برد.

این شاخص ابتدا در سال 1972 در یک مجله علمی مطرح شد و از آن پس به عنوان یکی از معتبر ترین مقیاس های برای اندازه گیری احتمال اضافه یا کمبود وزن استفاده می شود. این شاخص به دلیل افزایش بی سابقه چاقی در جوامع صنعتی به سرعت مورد قبول و استفاده پزشکان و متخصصین تغذیه قرار گرفت و سادگی محاسبه آن حتی توسط افراد غیر حرفه ای باعث شد که به یکی از روش های بی هزینه اما ارزشمند برای محاسبه تناسب اندام توسط هر فرد علاقمندی تبدیل شود.


طبقه بندی ها
رواج استفاده از شاخص توده بدنی به این علت است که به فرد این امکان را می دهد که تناسب وزن خود را نسبت به قد و قامت خود محاسبه کند. سازمان جهانی بهداشت، شاخص توده بدنی زیر 18.5 را به عنوان کم وزنی یا علامت سوءتغذیه تلقی می کند که اثار منفی ماندگاری بر سلامت جسمی و ذهنی افراد وارد می آورد . از سوی دیگر نیز شاخص بالای 25 را به عنوان اضافه وزن و بالای 30 را چاق در نظر گرفته است.

شاخص های توده بدنی

زیر 18.5:         کمبود وزن (Underweight)
18.5 تا 24.9:   وزن نرمال (Normal Weight)
25 تا 29.9 :     اضافه وزن (Overweight)
30 تا 34.9:      چاقی درجه ۱ (Obesity Class I)
35 تا 39.9:      چاقی درجه ۲ (Obesity Class II)
بیشتر از 40:    چاقی مفرط و مرگبار (Morbid Obesity)
 
در سال 1994 تحقیق آزمایش ملی سلامت و تغذیه اعلام کرد که حدود 59% از مردان و 49% از زنان دچار اضافه وزن یا همان شاخص توده بدنی بالای 25 هستندو چاقی مفرط یعنی BMI بالای 40 تنها در 2 در صد مردان و 4% از زنان وجود داشت. در سال 2007 یک تحقیق مشابه دیگر نشان داد که اضافه وزن یا چاقی 63% جمعیت مردم امریکا را درگیر کرده که  26% از این افراد را مردم چاق یعنی با بالای 30 تشکیل می دهند. نظرات مختلفی در مورد آستانه کم وزنی در زنان وجود دارد. برخی از پزشکان شاخص توده بدنی بین 18.5 تا 20 را به عنوان حداقل وزن طبیعی برای زنان در نظر می گیرند و برخی دیگر 19 را مرز می دانند. به هر حال BMI حدود 15 به طور معمول علامتی از سوءتغذیه و حالت قحطی زدگی شناخته می شود و BMI زیر 17.5 به عنوان یکی از علائم اختلال خوردن (لاغری مرضی) anorexia nervosa  برای زنان و دختران جوان در نظر گرفته می شود.

شاخص توده بدنی برای کودکان
BMI به طور متفاوتی برای کودکان محاسبه می شود گر چه روش کار تقریبا مشابه بالغین است اما برای کودکان درصدی را برای مقایسه کودک با کودکان هم سن و هم جنسیت او فراهم می کند.BMI زیر 5 درصد به عنوان کم وزنی و بالای 95% به عنوان چاق در افراد زیر 20 سال در نظر گرفته می شود. کودکان و نوجوانان زیر 20 سال با BMI بین 85 تا 95 درصد دارای اضافه وزن شمرده می شوند. مطالعات اخیر در بریتانیا نشان می دهد که شاخص دختران بین 12 تا 16 ساله به طور متوسط حدود 1 کیلوگرم بر متر مربع (1.0 kg/m2) نسبت به پسران بیشتر هستند.
 
کودکان و شاخص توده بدنی
 
روش تفسیر وضعیت وزنی کودکان زیر ۱۸ سال براساس جداول صدک BMI برای سن به این ترتیب است:
صدک BMI وضعیت وزنی
ـ کمتر از صدک ۵: کمبود وزن
ـ صدک ۵ تا ۸۵: وزن نرمال
ـ صدک ۸۵ تا ۹۵: در معرض خطر
ـ بالای صدک ۹۵: اضافه وزن
 
تفاوت های نژادی
شاخص توده بدنی با عددهای داده شده تقریبا برای مردم کشورهای غربی صنعتی مشابه است ولی این میزان در سایر کشورها و برای مردم سایر نژآدها متفاوت است. برای مثال در ژاپن شاخص توده بدنی نرمال باید بین 18.5 تا 23 باشد این در حالی است که تقریبا این میزان برای کشور های غربی 25 است.

شاخص توده بدنی در ایران نیز مورد بررسی قرار گرفته برای مثال حد بالای BMI نرمال برای مردان 25.21 و برای زنان 23.35 است.

پیامدهای اضافه وزن و چاقی بر سلامت
طیف های مختلف BMI بر اساس رابطه بین وزن بدن و بیماری ها و مرگ تعیین شده است. افراد دارای اضافه وزن یا چاق شانس بیشتری برای ابتلا به بیماری های مختلف و مشکلات سلامتی هستند که از آن جمله اند:

- فشار خون بالا
- چربی خون بالا ( LDL بالا، HDL  پائین، و سطوح بالای تریگلیسیرید در خون)
- دیابت نوع 2
- بیماریهای قلبی عروقی
- سکته
- بیماری کیسه صفرا
- آرتروز استخوانی
- اختلالات خواب
- برخی از انواع سرطان (سینه، مقعد، رحم و ...)
 
فاکتورهای خطرزا
بیماری های ذکر شده در بالا، از جمله بیماری های مرتبط با چاقی هستند در صورتی که اضافه وزن یا چاقی شما همراه با دست کم دو مورد از فاکتورهای خطر نیز باشد، احتمال ابتلای شما به این بیماری ها چندین برابر می شود. عوامل خطرزا یا فاکتورهای خطر عبارتند از:

- فشار خون بالا
- سطح بالای کلسترول بد در خون LDL
- سطح پائین کلسترول خوب در خون HDL
- چربی خون بالا ( تریگلیسیرید بالا)
- قند خون بالا
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی
- عدم فعالیت بدنی و ورزش
- مصرف سیگار و الکل
 
برای افرادی که شاخص توده بدنی آنها 30 و بالاتر از آن است و یا کسانی که دچار اضافه وزن هستند ( BMI بین 25 تا 29.9) و یک یا دو مورد از فاکتورهای خطر را دارند پیشنهاد می کنیم که وزن خود را کاهش دهند. حتی یک کاهش وزن جزئی ( 5 تا 10 درصد وزن فعلی شما) می تواند به کاهش خطر ابتلای شما به بیماری های مرتبط با چاقی کمک کند.

افرادی که اضافه وزن دارند، و فاکتورهای خطر کمتر از 2 مورد دارند، نیز گرچه خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با چاقی کمتری دارند اما هنوز باید مراقب افزایش وزن خود باشند و سعی در کاهش هر چه بیشتر وزن خود داشته باشند.

شکل چاقی
معمولا شکل چاقی به دو صورت تقسیم می شود: چاقی سیبی شکل و چاقی گلابی شکل. در چاقی سیبی شکل، چربی اضافی در اطراف شکم انباشته شده است. در چاقی گلابی شکل نیز چربی اضافی در باسن و ران ها جمع شده است، چاقی سیبی شکل به نسبت چاقی گلابی شکل، خطر بیشتری برای سلامتی دارد و افراد مبتلا به چاقی سیبی بیش از سایرین دچار پرفشاری خون، دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی می‌شوند. اگر دور کمر در آقایان بیشتر از ۱۰۲ سانتیمتر و در خانمها بیشتر از ۸۸ سانتیمتر باشد،  چاقی سیبی شکل در مورد آنها مطرح می شود. البته این اعداد برای زنان باردار و شیرده کاربرد علمی ندارد.

 
 
برخی از محدودیت های استفاده از شاخص توده بدنی
گرچه شاخص توده بدنی به طور معمول برای همه زنان و مردان نتایج قابل اعتمادی را نشان می دهد اما مثل هر چیز دیگری محدودیت ها و مرزهایی هم دارد برای مثال:

- این شاخص ممکن است برای ورزشکاران و افرادی که بافت ماهیچه ای مستحکم و متراکم دارند، با ضریب خطا همراه باشد و BMI آنها را بالاتر از میزان واقعی نشان دهد زیرا اضافه وزنی را که به دلیل بافت ماهیچه ای به وجود آمده است را با چربی اضافی بدن اشتباه می گیرد.

- در مورد استفاده از این شاخص برای سالمندان نیز محدودیت هایی وجود دارد زیرا ممکن است در مورد اضافه وزن این افراد را کمتر از حد واقعی نشان دهد زیرا هر فردی که دچار کاهش بافت و تراکم ماهیچه ای شده باشد ممکن است BMI واقعی خود را به دلیل تراکم آب یا چربی در واحد حجم به درستی تشخیص ندهد.

- محاسبه شاخص توده بدنی برای زنان باردار کاربرد ندارد.

- در افراد زیر 18-20 سال باید از روش محاسبه شاخص توده بدنی برای کودکان استفاده کرد تا اعداد به دست آمده واقعی باشند.

مطالعات محققان آمریکایی نشان می دهد که مصرف کافی ویتامین D در دوران بارداری و اوایل زندگی کودک، از بروز اتیسم جلوگیری می کند.


اگر مادر در دوران بارداری از مواد غذایی حاوی ویتامین D، مکمل های ویتامین D و نور خورشید بهره بگیرد و میزان ویتامین D دریافتی نوزاد نیز کافی باشد، احتمال بروز اتیسم بسیار کاهش می یابد.

ماهی، قارچ، زرده تخم مرغ، پنیر، جگر گوساله و قارچ حاوی مقادیر بالای ویتامین D هستند.

در این مطالعه آمده است که تمام زنان باردار باید در دوران بارداری از نظر سطح ویتامین D آزمایش شوند.

اتیسم یک اختلال عصبی است که عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. این معلولیت رشدی معمولا در سه سال اول زندگی به طور کامل آشکار می شود.

بر اساس گزارش سازمان پیشگیری و کنترل بیماری آمریکا، از هر 68 کودک در سراسر جهان، یک نفر به اختلال اتیسم (ASD) مبتلا است. احتمال بروز این اختلال در تمام گروه های نژادی، قومی، اجتماعی و اقتصادی وجود دارد.

اتیسم در پسران (از هر 42 پسر یک نفر) شایع تر از دختران (از هر 189 نفر یک نفر) است.

بقراط حکیم بنیانگذار طب یونان قدیم و شاگرد وی ارسطو برای استفاده از گیاه در درمان بیماری‌ها ارزش زیادی قائل بودند . آنها علاوه بر استفاده از گیاهان یونان از گیاهان کشورهای دیگر نیز استفاده می‌کردند. پس از آن یکی از شاگردان ارسطو به نام تئوفراست، مکتب درمان با گیاه را بنیانگذاری کرد. یعنی در درمان بیماری‌ها فقط از گیاهان استفاده می‌نمود . پس از آن دیوسکورید در قرن اول میلادی مجموعه ای از ۶۰۰ گیاه دارویی با ذکر خواص درمانی هر یک را تهیه و به شکل کتابی درآورد که این کتاب بعدها سرآغاز بسیاری از مطالعات علمی در زمینه گیاهان مذکور گردید به‌طوریکه مثلاً جالینوس پزشک معروف یونانی در کارهای خود از کتاب دیوسکورید استفاده کرد .
در قرون هشتم تا دهم میلادی دانشمندان ایرانی مانند ابوعلی سینا ، محمد زکریای رازی و دیگران به دانش درمان با گیاه رونق زیادی دادند و کتاب‌هایی مثل قانون و الحاوی را به رشته تحریر درآوردند . در قرن سیزدهم ابن بیطار مطالعات فراوانی در مورد خواص دارویی گیاهان انجام داد و خصوصیات بیش از ۱۴۰۰ گیاه دارویی را در کتابی که از خود به جای گذاشته یادآور شد.
پیشرفت اروپائیان در استفاده از گیاهان دارویی در قرن هفده و هجده ابعاد وسیعی یافت و از قرن نوزدهم کوشش‌های همه‌جانبه جهت استخراج مواد مؤثره از گیاهان دارویی، تعیین معیار معین برای تجویز و مصرف آن شروع شد و اکنون با در دست داشتن نتایج آزمایش‌ها و تحقیقات بسیار با کمال اطمینان می‌توان به تشریح علمی مزایای موجود در مواد مؤثره گیاهان دارویی در رابطه با انسان و حیوانات پرداخت .
با توجه به نقش اندام‌های گیاهان داروئی در درمان بیماری‌های مختلف و حساسیت آن‌ها به عوامل محیطی و نحوه فرآوری به بررسی روش استفاده و طرز تهیه داروهای گیاهی بر اساس کاربرد آنها می‌پردازیم.
طرز تهیه داروهای گیاهی
در تهیه دارو از گیاهان دارویی رعایت نکات زیر الزامی است :
۱ - قبل از تهیه دارو ، گیاهان را کاملاً شسته ، خشک کرده و خرد نمائید . (به استثناء خاکشی و اسفرزه)
۲ - دارو را هر بار به تازگی تهیه و میل نمائید .
۳ - دارو را پس از تهیه صاف کرده و قبل از مصرف برای جذب بهتر مقدار کمی عسل بیفزائید .
۴ - داروها را از محل مطمئن خریداری نمائید .
روش‌های گوناگونی برای تهیه داروهای گیاه در کتب مختلف پیشنهاد شده که در اینجا به مهمترین و مورد تأییدترین روشهای استفاده تکیه می کنیم:
دم‌کرده : یکی از بهترین و با ارزش‌ترین روش‌های تهیه داروهای گیاهی است که در عین حال ساده ، سریع و آسان نیز می باشد و بیشتر برای اندام‌های حساس گیاهی مانند برگ‌ها و گل‌ها استفاده می شود.
مقدار استاندارد : گیاه خشک gr۳۰ یا گیاه تازه gr۶۰ + cc۴۵۰ آب . برای مصرف ۳ بار در یک روز
روش تهیه : گیاه + یک لیوان آب جوش: به مدت ۱۰ دقیقه می گذارند (روی ظرف را درپوش بگذارید) . سپس صاف کرده و میل نمائید .
در این روش می‌توانیم مواد مؤثره را از داخل اندام‌ها برگ‌ها و گلبرگ‌ها (بافت‌های ظریف) خارج کرده و استفاده نمائیم . جوشانده : در این روش می‌توانیم مواد مؤثر اندام‌های سخت مثل ریشه‌ها ، ریزوم‌ها ، پوست ریشه و ساقه و بذرها را به نحو احسن استخراج نمائیم. توجه داشته باشید اندام‌هایی با بافت‌های ظریف مثل گل‌ها را اگر با روش جوشانده تهیه کنیم، در اثر حرارت بالا و نامناسب قسمت اعظم ماده مؤثرشان از بین خواهد رفت .
جوشانده ملایم : مقدار گیاه مورد نظر (مقدار استاندارد مانند دم‌کرده) را با لیوان آب جوش روی حرارت مستقیم گذاشته تا کمی قل بزند ، پس از ۱۰ دقیقه از روی حرارت برداشته ۱۰ دقیقه کنار گذاشته تا دم بکشد .
جوشانده معمولی : مقداری از گیاه مورد نظر را با یک لیوان آب سرد روی حرارت گذاشته تا جوش بیاید ، سپس از روی حرارت برداشته و صاف کرده و میل نمائید . - جوشانده قوی : گیاه مورد نظر را با یک لیوان آب سرد روی حرارت مستقیم گذاشته تا جوش بیاید پس از ۱۰ دقیقه از روی حرارت برداشته و ۱۰ دقیقه هم می گذاریم تا دم بکشد سپس مخلوط را صاف کرده و میل نمائید .
خیساندن: دو روش با آب سرد و با الکل
خیسانده آب سرد (عصاره): گیاه مورد نظر (به ازای هر gr۱۰ ، ۱ لیوان آب) را در آب سرد خیس کرده و به مدت ۱۲-۶ ساعت و درب ظرف را می‌بندیم در طی این مدت می‌توانیم گه‌گاه ظرف را تکان دهیم . پس از این مدت مخلوط را در یک پارچه توری می‌فشاریم ، مایع حاصل عصاره بدست آمده از گیاه مورد نظر است که هر بار می‌توانیم ۵ تا ۱۰ قطره را در یک فنجان آب سرد رقیق کرده و میل نمائید.
خیسانده‌های الکلی (تنتور): یکی از بهترین و مؤثرترین روش‌های تهیه داروی گیاهی است.
تنتور: عبارت است از خیساندن گیاه مورد نظر در الکل. مزایای استفاده از این روش:
۱ ) الکل به‌عنوان یک حلال مهم اکثر ترکیبات فعال گیاه را استخراج می‌کند.
۲ ) الکل یک ماه نگهدارنده است. بدین ترتیب پس از تهیه تنتورها شما می توانید تا مدت ۲ سال این ترکیبات را نگه می‌دارد .
توجه: در تهیه تنتورها فقط یک گیاه را می‌توانید برای تهیه در نظر بگیرید . پس از تهیه تنتورها شما می‌توانید از هر تنتور چند قطره را در یک فنجان آب رقیق کرده و میل نمائید.
مقدار استاندارد: گیاه خشک gr۲۰۰ ، یا گیاه تازه gr۵۰۰-۴۰۰ + ۱ لیتر الکل (۲۵ درصد)
برای هر بار استفاده ۵ سی سی (میلی لیتر) را در یک فنجان آب سرد رقیق کرده و با مقداری عسل میل نمائید.طرز تهیه: گیاه و الکل را در یک ظرف درب‌دار ۲ هفته در محل خنک نگهداری کنید در طی این مدت می‌توانید گه‌گاه ظرف را تکان دهید . پس از ۲ هفته محتویات را در توری نازک ریخته و خوب بفشارید و محلول حاصل را در یک ظرف شیشه ای تیره رنگ تا ۲ سال می توانید نگهداری کنید.
شربت : هدف ما اضافه کردن عسل برای حفظ مواد مؤثره و طعم دادن به دمکرده‌ها و جوشانده‌های صاف شده و نگهداری آن‌ها برای مدت حداکثر یک ماه است. لازم به ذکر است عسل باعث افزایش جذب مواد مؤثره گیاهی در بدن می‌شود.
مقدار استاندارد : cc۵۰۰ (میلی لیتر) دم‌کرده یا جوشانده صاف شده + gr۳۰۰ عسل
این مخلوط را روی حرارت ملایم گذاشته (محلول دمکرده قبلاً باید گرم باشد) و عسل را آرام آرام به آن اضافه می‌کنیم تا در محلول حل شود. سپس از روی حرارت کنار می‌گذاریم تا سرد شده و در بطری شیشه‌ای تیره رنگ با درب چوب پنبه نگهداری می‌کنیم .
توجه: دقت کنید، درب بطری چوب پنبه ای باشد . بطریهای با درب پیچی به‌دلیل اینکه شربت ها تخمیر شده و تولید گاز می‌کنند احتمال انفجار را به‌همراه دارد .
روغن: با دو روش داغ و سرد تهیه می‌شوند . اندام‌های با بافت سخت‌تر را بهتر است با روش داغ و اندام‌های نازک را با روش سرد می‌توانیم تهیه کنیم . مقدار استاندارد: گیاه خشکgr ۳۰۰یا گیاه تازه gr۷۰۰ + cc۵۰۰ (میلی لیتر) روغن
الف : روش داغ: روغن و گیاه مورد نظر در آرام پزهای دوجداره (در کاسه شیشه‌ای که روی قابلمه پرآب قرار داده شده) به مدت ۳ تا ۵ ساعت حرارت ملایم ببیند پس از‌ آن داخل توری ریخته (یا دستگاه آبلیموگیری منظور فشرده شدن کامل) تا روغنی که جذب اندام های گیاه شده به طور کامل خارج شود .
ب : روش سرد: روغن و گیاه مورد نظر را در یک ظرف شیشه ای درب‌دار به مدت ۲ هفته در آفتاب یا فضای گلخانه نگهداری می کنیم (گهگاه ظرف را تکان دهید) و پس از این مدت مانند بالا عمل می کنیم .
کرم : تنها تفاوت کرم با پماد در این است که کرم ها دارای آب هستند به همین منظور همراه با فرمول کرم سازی مقداری ماده امولسیون کننده نیاز است تا مخلوط چربی و آب دو فاز نشده و همگن شوند. مواد مورد نیاز عبارتند از: ۱۵۰ گرم ماده امولسیون کننده + ۷۰ گرم گلیسیرین + ۸۰ (سی سی) میلی لیتر آب + ۷۰ - ۳۰ گرم گیاه خشک. همه مواد در بخارپز دوجداری (روی حرارت غیر مستقیم) به مدت ۵ تا ۳ ساعت حرارت داده سپس از روی حرارت برداشته و خوب هم زنید سپس بگذارید کرم سرد بشود و بعد اقدام به پرکردن قوطی مورد نظر نمایید .
در مرحله پرکردن با کاردک ابتدا اطراف ظرف را پر کنید و به‌تدریج به وسط بیایید (برای جلوگیری از جایگزینی هوا در قوطی کرم).
پماد: پمادها آب ندارند و به اندازه کرم ها سریع در پوست نفوذ نمی‌کنند. فرمول آن عبارت است از: ۵۰۰ گرم ژله یا پارافین یاموم + ۱۰۰ - ۵۰ گرم گیاه خشک
موم را روی حرارت غیر مستقیم نرم کرده بعد از آن گیاه را اضافه کرده و ۴ - ۳ ساعت حرارت می دهیم پس از آن از روی حرارت برداشته و می‌فشاریم و تا گرم است درون ظرف را پر می‌کنیم .
کمپرس: روش موضعی بسیار خوبی برای التیام و ترمیم زخم ها ، صدمات یا کشش های عضلانی ، سردرد است . دم‌کردها، جوشانده‌ها، رقیق شده تنتورها را گرم کرده و پارچه‌ای از جنس پنبهٔ کتان یا گازهای استریل را در آن خوابانده سپس کمی فشار داده و روی محل مورد نظر بگذارید.
مرهم: تفاوت کمپرس و مرهم این است که کمپرس حالت محلول را دارد اما مرهم خمیر شده گیاه است که آنرا ضماد نیز می‌نامند. پودر گیاه مورد نظر را در کمی آب گرم خمیر کرده روی محل مورد نظر قرار داده و روی آنرا با پارچه تمیز بپوشانید. شامپو: ۵۰ -۳۰ گرم از گیاه مورد نظر را (اگر نسخه ترکیبی است روی هم ۵۰-۳۰ گرم) دم‌کرده یا جوشانده صاف می‌کنیم . سپس اگر مو خشک باشد فقط زرده و اگر چرب باشد فقط سفیده و اگر معمولی هر دو قسمت را در محلول مورد نظر آن‌قدر می‌زنیم تا کف کند . سپس مو و پوست سر را با آن ماساژ می‌دهیم .
حمام: روش جدید که در عطر درمانی بیشتر مطرح می‌شود و بیشتر از گیاهان اسانس‌دار استفاده کنیم . چون اسانس‌ها خیلی راحت از طریق پوست جذب شده و اثر دارویی خود را می‌گذارند.
مقدار استاندارد: ۱۰۰ گرم گیاه یا گیاهان مورد نظر را با روش مناسب (جوشانده یا دم‌کرده) صاف کرده و در آب وان مخلوط می‌کنیم و در آن ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آرام می‌گیریم. یا قسمتی را که دچار درد یا کشش شده ماساژ می‌دهیم.

مطالعات محققان دانشگاه مریلند آمریکا نشان می دهد، سیر با کمترین مقدار کالری، عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت و سلامت عمومی بدن را افزیش می دهد.


در طب سنتی، سیر به عنوان یک ماده غذایی فوق العاده (superfood) درنظر گرفته می شود. عطر و طعم سیر به دلیل وجود ترکیبی به نام آلیسین است. برخی از خواص سیر عبارتند از:

*** ماده ای موثر در درمان آکنه و بیماری های پوستی

با توجه به گزارش نشریه Angewandte Chemie ، سیر گیاهی فوق العاده در درمان انواع ناراحتی های پوستی و آکنه محسوب می شود. آلیسین موجود در سیر از اثرات مخرب رادیکال های آزاد جلوگیری می کند و با نابودکردن باکتری ها، در درمان جای جوش، بیماری های پوستی و آکنه موثر است.

***** از ریزش مو جلوگیری می کند

به گزارش نشریه Dermatology, Venerology and Leprology، سیر حاوی مقادیر بالای سولفور و پروتئین کراتین است. این پروتئین در رشد مو نقش مهمی دارد. قرار دادن سیر روی پوست سر باعث تحریک ریشه مو و رشد مجدد مو می شود.

***** از بروز سرماخوردگی جلوگیری می کند

بر اساس گزارش نشریه Advances In Therapy، آلیسین موجود در سیر به دفع ویروس ها کمک می کند. این مطالعه نشان می دهد که مصرف روزانه مکمل سیر، احتمال سرماخوردگی را 63 درصد کاهش می دهد.

***** باعث کاهش فشار خون می شود

به گزارش نشریه Pharmaceutical Sciences، سولفور موجود در سیر باعث گشادشدن رگ های خونی و کاهش فشار خون می شود. مصرف سیر و مکمل آن در سالمندان و به خصوص بیماران دیابتی باید تحت نظر پزشک انجام شود.

***** بیماری های قلبی را کاهش می دهد

سیر با کاهش کلسترول، نقش مهمی در کاهش بیماری های قلبی دارد. این ماده غذایی از ایجاد لخته های خونی و تصلب شرایین جلوگیری می کند.

*****باعث افزایش عملکرد فیزیکی و انرژی می شود

سیر باعث افزایش عملکرد فیزیکی بدن و انرژی می شود. در دوران باستان از این ماده غذایی برای افزایش کارایی کارگران استفاده می کردند. سیر باعث بهبود عملکرد ورزشکاران و جلوگیری از خستگی ناشی از ورزش می شود.

-حاوی ویتامین های گروه B، A و C و مواد معدنی پتاسیم، روی، آهن، مس، سلنیوم و منگنز است.

-با مقادیر بالای آنتی اکسیدان، خاصیت ضد سرطانی دارد

-دردهای ناشی از آرتروز را کاهش می دهد

-باعث کاهش وزن می شود

-ضد آلرژی است

-میزان قند خون را کاهش می دهد

-از دندان درد جلوگیر می کند

-سیستم گوارشی را بهبود می بخشد

-کبد را تصفیه می کند

-در درمان بیماری پوستی پسوریازیس موثر است

-انواع حشرات مزاحم مانند پشه را دور می کند

-خاصیت ضد باکتری و ضد قارچ دارد

-از بروز تبخال جلوگیری می کند

محققان مصرف روزی تا چهار حبه سیر، هریک به وزن یک گرم را توصیه کرده اند.

مطالعات محققان وزارت کشاورزی آمریکا نشان می دهد که خواص آنتی اکسیدانی و فیبر موجود در سیب، سبب سلامت مغز، قلب و کاهش وزن می شود.

هر عدد سیب متوسط، حاوی چهار گرم فیبر و 95 کالری است. این میوه خوشمزه منبع غنی ویتامین C و A و مواد معدنی فسفر، پتاسیم، کلسیم و آهن است. در بسیاری از کشورها از جمله آمریکا، سیب پس از موز، دومین میوه محبوب محسوب می شود.

برخی از خواص این میوه شگفت انگیز عبارتند از :



*** از آلزایمر جلوگیری می کند

تحقیقات نشان می دهد که نوشیدن آب سیب سبب افزایش انتقال دهنده عصبی استیل کولین می شود و با آلزایمر و پیری مغز مبارزه می کند.



*** از بروز پارکینسون جلوگیری می کند

فیبر موجود در سیب و خواص آنتی اکسیدانی آن از بروز بیماری پارکینسون جلوگیری می کند.



***از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند و باعث سفیدشدن دندان می شود.

سیب نمی تواند جایگزی مسواک باشد ولی جویدن سیب سبب تحریک بزاق دهان می شود و با کاهش باکتری دهان، از پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کند.



***خواص ضد سرطانی دارد

مطالعات انجمن سرطان آمریکا نشان می دهد که سیب حاوی ترکیباتی به نام فلاونول است که احتمال سرطان لوزالمعده را 23 درصد کاهش می دهد. همچنین ترکیبات موجود در پوست سیب فعالیت سلول های سرطانی کبد، روده بزرگ و سینه را کاهش می دهد. فیبر بالای موجود در سیب خاصیت ضد سرطانی فوق العاده ای، مخصوصا در روده بزرگ دارد.



**** برای کلیه مفید است و از بروز دیابت نوع 2 جلوگیری می کند

مصرف یک سیب در روز، احتمال دیابت نوع 2 را 28 درصد کاهش می دهد. سیب با فیبر بالای خود، عملکرد کلیه را بهبود می بخشد.



**** سلامت قلب را تضمین می کند

فیبر موجود در سیب از تجمع پلاک در شریان ها جلوگیری می کند و ترکیب فنولی موجود در پوست سیب، مانع از رسوب کلسترول در دیواره رگ ها می شود.



**** جذب اکسیژن توسط ریه ها را افزایش می دهد

سیب حاوی یک آنتی اکسیدان به نام کورستین است که باعث می شود ریه ها اکسیژن بیشتری جذب کنند.

***** باعث سلامت مغز می شود

سیب از تخریب نورون ها جلوگیری می کند و باعث سلامت مغز می شود.

-باعث کاهش فشار خون می شود

-به کاهش وزن کمک می کند

-باعث کاهش کلسترول می شود

-احتمال سکته مغزی را کاهش می دهد

-از تشکیل سنگ کیسه صفرا جلوگیری می کند

-مانع از یبوست می شود

-سندرم روده تحریک پذیر را درمان می کند

-احتمال بواسیر را کاهش می دهد

-مواد سمی را از کبد خارج می کند

-خوردن پنج سیب در هفته احتمال آسم را کاهش می دهد

-میزان آب بدن را افزایش می دهد

-سبب کاهش بیماری های پوستی می شود

-از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری می کند

-خاصیت سم زدایی دارد

-از جذب سرب و جیوه توسط بدن جلوگیری می کند

-به رفع تشنگی کمک می کند

-سبب افزایش استقامت ورزشکاران می شود

-سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند

سماق یکی از 35 گونه گیاهی گلدار است که بیشتر در مناطق نیمه گرمسیری و معتدل می روید و جزو 10 آنتی اکسیدان گیاهی برتر محسوب می شود.


ایران و به طور کلی خاورمیانه و کشورهای حاشیه مدیترانه از مهمترین تولید کنندگان این گیاه ارزشمند محسوب می شوند. کلمه سماق (Sumac) از ریشه یک کلمه قدیمی فرانسوی به نام sumac به معنای قرمز (red) گرفته شده است.

سماق در آشپزی پارسی، عربی و هندی جایگاه ویژه ای دارد. در آمریکا و اروپا از سماق علاوه بر طعم دهنده، برای مصارف دارویی و صنعت دباغی نیز استفاده می شود.

عصاره سماق و ترکیبات زیستی فعال موجود در آن دارای خواص ضد قارچ، ضد میکروبی، ضد اکسیدان و ضد التهاب است.

سماق در طب قرون وسطی جایگاه ویژه ای داشته است و از آن علاوه بر ادویه، به عنوان دارو استفاده می کردند. آب سماق در درمان ناراحتی های معده موثر بوده و قادر به کنترل فشار خون است.



***خواص ضد التهابی سماق

خاصیت ضد التهابی این گیاه باعث می شود که در کاهش تب موثر باشد. این گیاه در درمان آرتریت، التهاب پوست و مشکلات تنفسی مانند برونشیت و سرماخوردگی موثر است؛ همچنین می توان بسیاری از انواع آلرژی را با سماق درمان کرد.



***خواص ضد میکروبی سماق

سماق در مبارزه با باکتری های عامل سالمونلا بسیار موثر است. می توان سبزیجات را هنگام شستشو با عصاره سماق مخلوط کرد تا انواع میکروب های سبزی زدوده شوند.



*** خواص ضد قارچی سماق

دانه های سماق قادر به درمان یک نوع قارچ خاص به نام قارچ آسپرژیلوس هستند. این قارچ سبب عفونت ریه و سایر اندام های بدن می شود.



***خواص آنتی اکسیدانی سماق

سماق مملو از ویتامین C و اسید های چرب امگا 3 است و از بیماری های قلبی عروقی و سکته مغزی جلوگیری می کند. سماق به بدن کمک می کند تا از شر رادیکال های آزاد، به ویژه در دستگاه گوارش خلاص شود. سماق جزو 10 آنتی اکسیدان گیاهی برتر محسوب می شود.



***کاربرد سماق در صنعت چرم

سماق در صنعت دباغی برای انعطاف پذیری بیشتر چرم و درخشان شدن رنگ آن مورد استفاده قرار می گیرد.

-سماق حاوی پروتئین، فیبر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفر است

-از عصاره سماق برای دوران نقاهت استفاده می شود

-سماق اشتها آور است

-در درمان بیماری دیابت موثر است

-از رشد تومور جلوگیری می کند

-مانع ورود صفرا به معده می شود

-در درمان نقرس موثر است

-گیاهی مُدِر است و باعث دفع اوره می شود

-باعث التیام زخم می شود

-ترک پوست را از بین می برد

-باعث درخشان شدن مو می شود

-در درمان اگزما موثر است

-تشنگی را رفع می کند

-خاصیت سم زدایی دارد

-در کاهش وزن موثر است

-در درمان اسهال موثر است

-در درمان خونریزی بواسیر موثر است

-برای درمان آفت دهان و آبسه موثر است

-باعث کاهش کلسترول می شود

-از سرماخوردگی جلوگیری می کند

در برخی از کشورها سماق در قالب مکمل های دارویی با همین نام عرضه می شود و بسیار پرطرفدار است.

پژوهشگران علوم پزشکی در دانشگاه کالیفرنیا می گویند نتایج  تحقیقات انجام شده نشان می دهد که ترکیبات موجود در دارچین، دارای تاثیراتی سودمند در تعدیل پاتوژنز بیماری آلزایمر دارد.
 بیماری  آلزایمر ( alzheimer’s disease  )  در اثر از بین رفتن و تحلیل سلول‌های عصبی ایجاد می‌شود. این بیماری دارای سیر پیشرونده بوده، ولی هنوز راه علاجی برای آن پیدا نشده و علت اصلی آن ناشناخته است.

بارزترین تظاهر زوال عقل اختلال حافظه‌است. اختلال حافظه معمولاً بتدریج ایجاد شده و پیشرفت می‌کند. در ابتدا اختلال حافظه به وقایع و آموخته‌های اخیر محدود می‌شود ولی بتدریج خاطرات قدیمی هم آسیب می‌بینند.

سینامالدئید و اپیکاتشین دو ترکیب موجود در دارچین هستند که برای مقابله با آلزایمر مفید است، این ترکیبات از ایجاد تغییرات در سلول های عصبی پیشگیری می کند.

سینامالدئید موجود در دارچین از انباشته شدن پروتئین های از بین برنده سلول‌ها ممانعت می‌کنند و مانع از ایجاد صدمات اکسیداتیو به سلول می شوند.

افزایش تولید پراکسیدها و رادیکال‌های آزاد موجب صدمات اکسیداتیو سلولی می‌شوند ولی اپیکاتشین موجود در دارچین به عنوان یکی از آنتی اکسیدان های قوی، اکسیداسیون سلولی را فعال کرده و مانع از تخریب سلول‌های عصبی می‌شود.

یک رابطه قوی بین دیابت نوع دو و میزان بروز آلزایمر وجود دارد و  مصرف دارچین در تنظیم گلوکز خون و سایر مشکلات مرتبط با آن بسیار سودمند است.


صفحه31 از72