پژوهشگران ایرانی با استفاده از عصاره گیاه سنجد، موفق به ساخت نانوکپسول شدند. این نانوکپسول قادر به حفاظت از داروهای قرار گرفته در آن است و در صنایع داروسازی و آرایشی، بهداشتی قابل کاربرد خواهد بود.
محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی با استفاده از عصاره گیاه سنجد، موفق به ساخت نانوکپسول شدند. این نانوکپسول قادر به حفاظت از داروهای قرار گرفته در آن است و در صنایع داروسازی و آرایشی-بهداشتی قابل کاربرد خواهد بود.
خواص دارویی سنجد، سبب کاربرد فراوان این ماده در طب سنتی بوده است. این گیاه سرشار از کلسیم است و گزینه مناسبی برای تولید داروهای نوین نظیر نانوداروهاست. محققان در این پژوهش، با غنیسازی عصاره گیاه سنجد، نانوکپسولهای دارویی تولید کردهاند.
به گفته صدیقه نیکنام،کارشناس ارشد شیمی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی، انتشار و قابلیت نفوذ این نانوکپسول در بافتهای بدن به راحتی صورت میگیرد. این نانوکپسولها در مقایسه با سایر قرصها، میزان کلسیم خون را به مقدار قابل توجهی افزایش میدهند.
قطر این نانوکپسولها، دارای توزیع اندازه بین 40 تا 150 نانومتر است. در ساخت این نانوکپسول به روش انتشار امولسیون، از حلالهای آلی مختلف و نیز تثبیتکنندههای متفاوتی (stabilizer) استفاده شده است. نتایج بیانگر این است که، تولید این نانوکپسول با بازده 98 درصد انجامپذیر است. اندازه نانوکپسولها به شدت تحت تاثیر نوع حلال آلی مورد استفاده، نوع تثبیتکننده و نسبت فاز آلی به فاز آبی است.
علاوه بر کاربردهای داروسازی، با توجه به اهمیت حفظ عطر و بوی مواد آرایشی و بهداشتی، از نتایج این طرح میتوان در ساخت این مواد نیز بهره گرفت.
ریواس یکی ازگیاهان خوراکی و خودرو است که لوزالمعده را وادار به ترشح انسولین کرده و قند خون را کاهش می دهد.
ریواس یا ریباس یا ریواج یک گیاه علفی است که در فصل بهارو اوایل تابستان می روید که به ساقه زیرزمینی این گیاه راوند می گویند.
ریواس گیاهی است از تیره هفت بندان (Polygonaceae) بومی آسیا (به احتمال سیبری یا هیمالیا) که از سده شانزدهم در اروپا کشت می شود و در پیش از میلاد مسیح در چین به عنوان دارو مصرف می شد.
ریواس همچنین در دامنه بینالود، کوهستان های آذربایجان، و بلندی های البرز در شمال تهران و همچنین در کوههای روستای رباط ترک به صورت وحشی رشد می کند و اهالی با چیدن سنگ دور ساقه اش آن را پرورانده و سبب بلندتر شدن ساقه اش می شوند.
مشخصات ظاهری ریواس، این گیاه خوراکی دارای یک ریشه معمولی است که یک تا دو متر در خاک رشد می کند و از ویژگی های منحصر به فرد این که، ریشه ریواس در برابر سرما و یخبندان مقاوم است.
این گیاه در غذاهای ایرانی به صورت خام و پخته در سالاد و خورش کاربرد دارد و در کوفته ریزه و رب و پیاز و صورت دیگر همراه با گوشت قرمه سبزی، همراه با نعناع و جعفری پخته می شود، این خورش ها ویژه نواحی جنوبی البرز از جمله تهران و قم است.
خوردن گیاه ریواس برای بدن فواید فراوانی دارد از جمله برای تقویت معده و کبد مفید است وبا خوردن 100 گرم آب ریواس یا رب ریواس برای بیماران تب دار و بی اشتها مفید و یرقان و سستی را درمان می کند.
این گیاه خودرو خوراکی، طبیعت سرد دارد و دارای ویتامین ها و املاح معدنی گوناگون است وبرای تمامی اعضای بدن، ماده غذایی بسیار مفیدی است و اثر شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد.
خوردن ریواس صفرا و دل به هم خوردگی را رفع و می توان از آن برای برای تهیه خورش، کمپوت، مربا و شربت استفاده کرد.
ریواس به عنوان فعال کننده عملکرد دستگاه گوارش، ناقل نمک های صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است. نخستین کارکرد آن در دهان این است که با تحریک اعصاب دهان به واسطه مزه تلخ خوشایندش، موجب پاک شدن حفره دهان می شود و دهان را برای چشیدن غذای بعدی آماده می کند.
این گیاه سبب افزایش ترشح معده می شود وعلاوه بر این با تحریک ترشح نمک های صفراوی از کبد، به تنظیم جذب چربی از روده کمک می کند.
نوشیدن شربت ریواس برای درمان کم خونی و بی اشتهایی مناسب و بهتر است ریواس تازه مصرف شود چراکه پس از گذشت یک سال به تدریج اثر دارویی آن کم می شود.
مصرف آب ریواس همراه با آب هویج، کرفس، خیار و سیب بسیار مفید است و می توان یک سوم آب ریواس و دو سوم آب بقیه مواد را هر روز میل کرد.
ریواس همچنین اشتها آور و برای درمان یبوست مفید است ودر طب سنتی ریواس برای دفع بعضی از باکتریهای مضر استفاده می شود.
بهترین نوع ریواس آن است که از کشور چین می آورند و رنگ آن قرمز و میانه آن زرد رنگ است و به آن ریوند چینی می گویند.
ریواس غنی از فیبر و ویتامین c بوده در آن آب، پروتئین، قند، کربو هیدرات، کلسیم ، ویتامین های A و B سدیم و پتاسیم وجود دارد.
از جمله خواص دارویی ریواس شامل؛ طبیعت آن سرد و مقوی ملین و کرم کش است و لوز المعده را وادار به ترشح انسولین کرده و قند خون را کم می کند.
خوردن ریواست برای رفع جوش بدن مفید و درد معده و بیماری های کبدی نافع و باعث تقویت معده و روده شده و تنظیم کننده ترشحات و حرکات معده است.
از دیگر خواص دارویی این گیاه ، سستی و خماری را بر طرف و مسرت بخش است و برای امراض وبایی و اسهال مفید و خون را تصفیه می کند.
ویتامین B12 یک ماده مغذی ضروری است که در موادغذایی بسیاری مثل گوشت، ماهی، شیر، تخم مرغ، و سیریال های صبحانه یافت می شود. ویتامین B12 ویتامینی محلول در آب است که در کبد ذخیره می شود که به انجام فرایند های مختلف در بدن کمک می کند. این نوع پیچیده ویتامین به خاطر وجود کوبالت (cobalt) که نوعی یون فلز است بین سایر انواع ویتامین ها واقعاً خاص است. مهمترین فایده ویتامین B12 توانایی آن در تسریع فعالیت های متابولیک و بالا بردن سطح انرژی افراد است.
این ویتامین عملکرد فرایندهای حیاتی بدن را تسهیل می کند که برای حفظ سلامت سیستم عصبی بدن بسیار مهم است. تولید DNA و گلوبول های قرمز خون با مصرف مناسب این ویتامین تنظیم می شود. کمبود ویتامین B12 ساخت طبیعی گلوبول های قرمز را بدن مختل می کند که نهایتاً منجر به کم خونی می شود. ویتامین B12 برای ترمیم بافت ها و سلولهای بدن نیز لازم است که به فرایند سنتز DNA کمک می کند.
ویتامین B12 اگر همراه با اسید فولیک استفاده شود، به طور قابل وجهی نواقص مجرای عصبی را کاهش می دهد. هر دو این ویتامین ها سطح هموسیستین (hemocystein) که بالا رفتن آن نقش مهمی در بیماری های قلبی-عروقی و نواقص مادرزادی دارد، را در بدن کاهش می دهد. ویتامین B12 برای تولید میلین (myelin) که نوعی ترکیب پروتئینی موجود در لایه های چربی پوشاننده اعصاب است نیز نقش مهمی دارد.
علاوه بر اینها، این ویتامین در هضم و گوارش درست غذاها نیز مفید است و سایر موادمغذی لازم برای بدن انسان را نیز فراهم می آورد. ویتامین B12 از بدن دربرابر کم خونی مهلک نیز محافظت می کند. ازآنجاکه ویتامین B12 برای عملکردهای مختلف بدن اهمیت دارد، ممکن است که بدن دچار کمبود این ویتامین شود. این کمبود معمولاً با علائمی نظیر خستگی شروع می شود. ازاینرو، لازم است که حتماً از موادغذایی حاوی این ویتامین در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
تحقیقات بیشتر نشان داده است که ویتامین B12 همچنین در درمان نازایی، آسم، سردردهای میگرنی و افسردگی نیز می تواند مفید واقع شود. ویتامین B12 درکنار سایر ویتامین ها احتمال بروز سکته و بیماری های قلبی آلزایمری را کاهش می دهد. متیل کوبالامین کوانزیم ویتامین B12 می باشد که در بدن وجود دارد، از اینرو، این کوآنزیم را می توان به شکل طبیعی خود استفاده کرد. در این حالت ویتامین B12 مستقیماً وارد جریان خون می شود و فواید بسیاری را برای بدن فراهم می آورد.
شکل دیگر این ویتامین هیدروکسی کوبالامین است که گفته می شود درمان موثر برای مسمومیت با سیانید است. تحقیقات نشان داده است که جذب ویتامین B12 با بالا رفتن سن کمتر می شود. درنتیجه برای بزرگسالان بالای 50 سال، این ویتامین باید به شکل مکمل غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
کمبود ویتامین B12 را می توان به راحتی با علائمی مثل خستگی، کند شدن واکنش های بدن، مشکلات حافظه، خشک شدن اندام های بدن، ضعف و کم خونی تشخیص داد و کمبود جدی آن موجب تخریب شدید مغزی می شود. همچنین، ویتامین فولات و B12 برای تولید DNA و RNA ضروری می باشند. ویتامین B12 در عملکرد برخی آنزیم های خاص که موجب سوخت و ساز کربوهیدرات و کنترل چربی می شود نیز اهمیت دارد.
نتایج تحقیقات محققان آمریکایی نشان می دهد مصرف دوزهای بالای ویتامین C در طول شیمی درمانی می تواند اثر ضدسرطانی شیمی درمانی را تقویت کند.
محققان دانشگاه کانزاس در آمریکا می گویند وارد کردن ویتامین سی (C) از طریق تزریق می تواند یک روش درمانی بی خطر، موثر و کم هزینه برای درمان سرطان های تخمدان و دیگر سرطان ها باشد.
به گفته محققان ویتامین C سال هاست به عنوان یک روش جایگزین برای درمان سرطان استفاده می شود
اما نتایج تحقیقات جدید دانشمندان نشان می دهد هنگامی که ویتامین سی (C) از طریق خوراکی وارد بدن شود، مازاد آن به سرعت دفع می شود و تاثیر چندانی نخواهد داشت. اما زمانی که این ویتامین با تزریق وارد بدن شود، بیشتر جذب می شود و می تواند سلول های سرطانی را بدون آسیب رساندن به سلول های طبیعی از بین ببرد.
در این بررسی، محققان ویتامین C را به سلول های سرطانی تخمدان در موش و در بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته تخمدان تزریق کردند و دریافتند سلول های سرطان تخمدان به این روش پاسخ مثبت دادند ولی به سلول های سالم آسیبی نرسید.
شرح نتایج کامل این تحقیق در نشریه Science Translational Medicineبه چاپ رسیده است.
محققان با استفاده از سم حلزون یک داروی مسکن درست کردند که حدود 100 برابر قویتر از مرفین است.
محققان دانشگاه کوئینزلند در استرالیا اعلام کردند: این دارو در تسکین درد موثر است و به این ترتیب امیدها را در مسیر پیدا کردن یک داروی مسکن جدید و غیراعتیاد آور افزایش داده است.
به گفته محققان، این دارو که هنوز روی انسان ها آزمایش نشده است حدود 100 برابر قویتر از مرفین یا گاباپنتین (بهترین داروهای مسکن برای کاهش دردهای عصبی مزمن) است.
دیوید کریک پژوهشگر اصلی این پروژه و عضو دانشگاه کوئینزلند استرالیا گفت: عامل فعال این دارو که کانوتوکسین نامیده می شود از حلزون های گوشتخواری به دست می آید که در مناطق غربی اقیانوس هند و اقیانوس آرام یافت می شود.
وی افزود : این حیوان دریایی در زمان شکار کردن ماهی ها، سمی را وارد بدن ماهی می کند. این سم به اندازه قوی است که بدن ماهی را در زمان خورده شدن فلج می کند.
کریک گفت: پروتئین بسیار کوچکی که از سم این حلزون به دست آمده است پایه اصلی پنج ترکیب آزمایشی جدید را تشکیل می دهد. مطالعه اولیه این ترکیبات روی موش های آزمایشی نشان داد که ظاهرا میزان درد به نحو قابل توجهی کاهش می یابد.
سم های حیوانات که باعث مسدود شدن برخی شبکه ها در سیستم عصبی می شود در مقایسه با مسکن های معمولی از قبیل مرفین و هیدروکودون خطر اعتیاد کمتری دارند.
از آلوئه ورا در كرمهای مرطوب كنننده پوست و كرمهای التیام دهنده پوستی و بسیاری از كرمهای موضعی استفاده میشود.
آلوئه ورا بعلت داشتن خواص ضد میكروبی در درمان بسیاری از زخمها و جراحتها و سوختگیها- اگزما – تاول– گزیدگی زنبور و نیش حشرات- بریدگی – كوفتگی – آفتاب سوختگی و آكنه موثر است. بنابراین استفاده از این گیاه نه تنها در كرمهای موضعی بلكه در كنترل بسیاری از بیماریها و اختلالات پوستی سودمند میباشد.
مزایایی كه سبب میشود آلوئه ورا برای مصارف پوستی استفاده گردد عبارتند از:
1- در درمان تركهای پوستی و خشكی پوست موثر میباشد ، بخصوص اگزمای دور چشم یا پوستهای بسیار حساس.
2- روغن یا كرم آلوئه ورا برای پوستهای خشك مناسب بوده و سبب نرم شدن و براق شدن پوست میگردد.
3- با رساندن اكسیژن بیشتر به سلولهای پوست، سبب ترمیم بافت پوست میگردد.
4- پوستهایی كه در اثر آفتاب ، سوختگی پیدا كردند را نرم میكند.
5- سلولهای پوستی مرده را از بین میبرد و سلولهای جوان جایگزین شده بنابراین پوست را تازه و درخشان میسازد.
6- مانع از پیری پوست و چروك آن میگردد.
7- شدت رنگدانه های پوستی راكاهش داده بنابراین سبب كم رنگ شدن لكه های پوستی میشود و میتواند لكههای سر سیاه را نیز از بین ببرد.
8- آلوئه ورا سبب افزایش قدرت جذب رطوبت پوست گردیده و پوست را انعطاف پذیر ساخته بنابراین بهترین مرطوب كننده برای پوست میباشد.
9- در پیشگیری از بیماریهای پوستی موثر میباشد.
10- بعلت داشتن كلاژن و ویتامین Eالاستیسیته و نرمیپوست را افزایش داده و سبب باقی ماندن رطوبت در پوست میگردد.
11- pH آن نزدیك به pHپوست است.
12- از آلوئه ورا بعلت داشتن خواص ضد سو ختگی میتوان در كرمهای ضد آفتاب استفاده كرد.
13- در درمان ترك بین انگشتان پا كه یك بیماری قارچی است موثر است (بر گرفته از یك مقاله در مجله انگلیسیBritish Journal of General Practice ).
14- لوسیون آلوئه ورا بعنوان پاك كننده برای پوست كاربرد دارد.
15- تاثیر خنك كنندگی بر روی پوست دارد بنابراین در كلد كرمها ( cold cream )كاربرد دارد.
در واقع استفاده از آلو ئه ورا در محصولات آرایشی – بهداشتی بخصوص كرمهای ضد چروك – مرطوب كننده های پوستی- رژ لب ها- ماسكها ی صورت و كرمهای پاك كننده و كلد كرمها (cold cream) بسیار مناسب و مفید میباشد.
فواید آلوئه ورا برای مو
یكی از راههای كنترل و درمان كم پشتی موی سر استفاده از آلوئه ورا است. بسیاری از مردم از محصوالات گوناگونی كه حاوی آلوئه ورا میباشد برای ضخیم شدن مو و سلامت آن استفاده میكنند كه یكی از روشها استفاده از ژل آلوئه ورا میباشد.
آلوئه ورا حاوی آنزیمهایی است كه عامل محركی برای تولید و رشد موهای جدید هستند، مكانیسم عملكرد آن بگونه ای است كه سرعت جریان گردش خون را افزایش داده بنابراین پاپیلای پوستی (زائده بافتی ریشه موی سر) را فعال نموده و سبب افزایش تغذیه فولیكولهای مو میگردد. در واقع آلوئه ورا بعنوان یك ماده جادویی در جهت افزایش و رشد موها شناخته شده است. همچنین بعلت خواص ضد باكتری و قارچی كه دارد مانع از ایجاد شوره سر میگردد. این گیاه برای كنترل عفونتهای قارچی مثل بیماری كچلی (كرم حقله دار) نیز مفید است. مستندات و مداركی از كشورهای هند و امریكا پیدا شده است كه در آنجا از این گیاه برای تقویت موی سر استفاده میشده است. بنابراین آلوئه ورا برای رشد و تقویت مو – ایجاد نرمی– براقیت و كنترل ریزش مو و كنترل خشكی مو بسیار مناسب است. از آلوئه ورا میتوان در شامپو ها و نرم كننده های موی سر استفاده كرد و تجربه نشان داده كه استفاده از اینگونه محصولات سبب تسریع جریان خون و در نتیجه كاهش استرس و هیجانات روحی میگردد. آلو ئه ورا دارای بویی مطبوع و آرامش بخش است و ژل این گیاه در بسیاری از صابونها، شامپو ها، نرم كننده های مو و انواع محصولات آرایشی - بهداشتی كاربرد دارد.
معمولا شامپو ها و نرم كننده های حاوی آلوئه ورا شامل مخلوطی از ویتامینهای مناسب مو، عصاره های گیاهی و روغنهای طبیعی میباشند و محصولات حاوی آلوئه ورا برای انواع مختلف موها نظیر خشك ،نازك ، چرب و معمولی مناسب است.
مضرات احتمالی آلوئه ورا
1- ژل آلوئه ورا برای استعمال خارجی، ماده بی خطری است اما در موارد نادری ممكن است سبب واكنشهای آلرژیك گردد.
2- ژل آلوئه ورا در درمان زخمهای عمیق موثر نیست و شیره آن میتواند سبب گرفتگی یا اسهال روده ای شدید گردد.
3- زنان شیرده یا باردار نباید از این ماده استفاده كنند زیرا ممكن است سبب انقباضهای رحمیگردیده و سقط جنین را تحریك كند .
4-این ماده ممكن است سبب تشدید اولسرها، بواسیر، التهاب دیورتیكول، كولیت یا سندرم روده تحریك پذیر (IBS) گردد.
5-مصرف طولانی مدت این ماده سبب وابستگی به آن میشود یا تعادل الكترولیتی را مختل میسازد . كودكان زیر 12 سال نبایستی از این گیاه مصرف كنند.
6-تداخلهای احتمالی: مصرف طولانی و مزمن شیره آلوئه میتواند سبب كمبود پتاسیم گردد.
پرورش آلوئه ورا در منزل
برای مصارف عمومیمیتوان گیاه آلوئه ورا را در منزل پرورش داد. كشت آن بسیار راحت است و فقط نیاز به زهكشی خوب، دمای معتدل و آب مناسب دارد. انواع آن در خاك شنی، كه آب را خوب جذب میكند و در نور كم كشت میشود.
البته اگر كه دمای محیط بیرون حدود Cº 4/ 4 یا Fº 40 باشد میتوان آنرا به داخل منزل منتقل كرد. این گیاه میتواند در تمام مدت در مقابل نورخورشید هم قرار گیرد ولیكن بایستی تعداد دفات آبیاری آن را افزایش داد، البته زمانی میبایست به آن آب داد كه خاك آن رو به خشك شدن رود. در واقع این گیاه نیاز به آب كمیدارد به همین دلیل در مناطق گرمسیر نظیر مناطق جنوبی ایران به وفو ر یافت میشود.
نایب رییس انجمن علمی پیشگیری و درمان چاقی ایران با بیان اینکه« بیشترین مقدار نیاز به آهن در دو سال اول زندگی و در دوران بلوغ و سنین نوجوانی است.» گفت:« نقص در پاسخهای ایمنی و کاهش مقاومت ها در برابر عفونتها، کاهش قدرت یادگیری و نقص در حافظه کوتاه مدت، اختلالات رشدی، کاهش اشتها، افزایش احتمال مسمومیت با سرب و ... از جمله عوارض کمبود آهن در بدن به شمار می رود.»
ایشان گفت:«بیشترین مقدار نیاز به آهن در دو سال اول زندگی و در دوران بلوغ و سنین نوجوانی است.
در دوره بلوغ پسرها که بافت عضلانی آنها در حال رشد و توسعه است و همچنین در دوره بلوغ دخترها به دلیل شروع عادت ماهیانه، نیاز به افزایش حجم خون و تولید گلبولهای قرمز و در نتیجه آهن افزایش می یابد.»
وی گفت:«در شرایط خاص مانند شیردهی و انجام دادن تمرینات ورزشی، مقدار نیاز به آهن افزایش چشمگیری می یابد و چون جذب آهن در بدن از الگویی 10 درصدی برخوردار است، استفاده از منابع غنی این ماده معدنی در این دوران بسیار حیاتی است.»
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی خاطرنشان کرد:«مقدار نیاز به آهن در سنین نوجوانی به قدری بالا است که حتی در صورت کامل بودن ذخایر آهن، میزان آهن در گردش به علت نیاز و مصرف بالا کاهش می یابد،عدم تامین آهن مورد نیاز دراین برحه سنی عوارض کوتاه مدت و بلند مدت بسیاری را به همراه خواهد داشت.
در دوران بلوغ میزان نیاز به آهن 12 میلی گرم در آقایان و 15 میلی گرم در خانم ها است که در دوران بارداری و شیردهی این میزان به ترتیب به 30 و 20 میلی گرم در روز افزایش می یابد.»
نقص در پاسخهای ایمنی و کاهش مقاومت ها در برابر عفونتها، کاهش قدرت یادگیری و نقص در حافظه کوتاه مدت، اختلالات رشدی، کاهش اشتها، افزایش احتمال مسمومیت با سرب و ... از جمله عوارض کمبود آهن در بدن به شمار می رود.»
وی در ادامه تاکید کرد:«علاوه بر این بروز کم خونی ناشی از فقر آهن، خستگی، ضعف، سردرد، بی حوصلگی، بی قراری، کاهش سطح توجه، رنگ پریدگی به خصوص در مخاط لب، پلک و چشم ها، بیش فعالی و اختلال در تمرکز و یادگیری از دیگر عوارض کمبود آهن هستند که باید به آنها توجه ویژه ای داشت.
هلدینگ یاقوت رویان مکمل FERRO IRON را وارد بازار نموده است که که به دلیل دارا بودن ویتامین c موجود در آن، جذب آهن را افزایش می دهد و همچنین ویتامین B۱۲ و فولیک اسید در این فرآورده سبب افزایش تولید گلبول های قرمز خون می شود،
این مکمل به دلیل دارا بودن ویتامین C به عنوان آنتی اکسیدان نقش مهمی در افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری هایی از قبیل آنفلوانزا را ایفا می کند و به نحو شایسته ای به تولید و سنتز کلاژن کمک می کند که موجب سلامت غشاء مخاطی، لثه ها و پوست می شود. این محصول بسیار مفید تولید ESI ایتالیا بوده و از طریق دارو خانه های سراسر کشور در دسترس می باشد.
این روزها صحبت از مواد غذایی فوق العاده همه جا هست. مواد غذایی که خاصیت های اعجاب برانگیزی دارند. طیف گسترده ای از مواد معدنی، ویتامین ها، آنزیم ها و مبارزه با انواع بیماری جزئی از این خوراکی هاست.
و اما معرفی یک گیاه مفید برای سلامتی: گیاه اسپیرولینا، که یک جلبک سبز آبی منحصر به فرد است که غنی از کلروفیل و بسیاری دیگر از مواد مغذی حیاتی است.
اجازه دهید نگاهی به خواص درمانی مختلف اسپیرولینا داشته باشیم:
- اسپیرولینا سرشار از پروتئین های مبارزه کننده با عفونت های مختلف است که در افزایش آنتی بادی های مختلف مبارزه با بیماری ها به بدن کمک کند. تا بیش از ۷۰ درصد پروتئین دارد، که در میان خوراکی ها بالاترین میزان را دارد و به افزایش تولید سلول های سفید خون کمک کرده و به تبع آن مبارزه و جلوگیری از عفونت را بدنبال دارد.
- در یک مطالعه که در سال ۲۰۰۵ در مجله دارویی مواد غذایی منتشر شده است، مشخص شد که دوز بالایی از اسپیرولینا در مهار بسیاری از واکنش های آلرژیک در بدن، به خصوص در میان کسانی که از رینیت آلرژیک رنج می برند تاثیر دارد.
- اسپیرولینا همچنین در درمان کم خونی موثر است. در سنت آسیایی و تغذیه مدرن، پل پیچفولد توضیح می دهد که چگونه اسپیرولینا سبب افزایش تولید سلول های قرمز خون، به ویژه هنگامی که در ترکیب با ویتامین B۱۲ گرفته شده است، می شود.
- اسپیرولینا غنی از کلروفیل است و یک تصفیه کننده خون قدرتمند است. گذشته از رشد سلول های خون، این دو مواد مغذی حیاتی موجود در خون در حفظ جوانی هم موثر است. در واقع، ساختار کلروفیل نزدیک به هموگلوبین یک مولکول مهم مسئول انتقال اکسیژن به سلول ها و تمیز کردن خون است.
- اسپیرولینا نیز سرشار از هشت اسید آمینه ضروری و ۱۰ اسید آمینه غیر ضروری، ویتامین های گروه B، آنتی اکسیدان بتا کاروتن، اسید چرب گاما، باکتری های پروبیوتیک سودمند و ده ها تن از مواد معدنی و پاتوژن هدف قرار دادن پروتئین است.
- اسپیرولینا همچنین دارای توانایی بی همتا برای تقویت سیستم ایمنی بدن هم است.
- علاوه بر همه این موارد در دفع سموم بدن و فلزات سنگین کمک می کند. در واقع، اسپیرولینا یک عامل خوب است که به عمق بافت های بدن و ریشه کنی سموم مختلف مانند آرسنیک، جیوه، آفت کش ها، کادمیوم، و موارد سرطان زا محیط زیست و مواد شیمیایی مواد غذایی مصنوعی کمک می کند.
- در یک مطالعه که در سال ۱۹۸۸ در ژاپن انجام شد، مشخص شد که این گیاه باعث کاهش سطح کلسترول خون و کاهش التهاب زمینه ای به دلیل تجمع کلسترول در جریان خون می شود.
- در نهایت کسانی که چاق هستند می توانند با مصرف اسپیرولینا به صورت روزانه وزن هم کم کنند. این به خاطر توانایی این گیاه برای کاهش وزن و ترویج و توسعه توده عضلانی بدون چربی است.
از آنجا که انسان جزیی از طبیعت است ، به طور مسلم برای هر بیماری ، طبیعت گیاه مداوای آن را عرضه کرده است. انسان هر چه به طبیعت نزدیکتر شود ، سالمتر است و بیشتر عمر میکند.
به همین دلیل انسان هرچه به طبیعت روی آورد و از نعمات آن بیشتر بهره ببرد ، جهت درمان بیماری خود سریعتر ، بهتر و مطمئنتر درمان میشود. باید گفت که انسان تنها با داروهای شیمیایی مداوا نمیشود. همه عوامل طبیعی نقش درمان و دارو و نهایتا نقش پیشگیری را در برابر بیماری ها دارند. وجود گیاهان دارویی در طبیعت یکی از نعمتهای بزرگ الهی است.
یکی از گیاهان نیروبخش و مقوی که مشهوریت زیادی در جهان دارد جینسینگ می باشد که بهتر است آن را گیاه جوانی یا نوشدارو بنامیم. در کتب سنتی و به عربی ریشه گیاه را «جنسه» و «جنسا» می نامند. به فرانسوی و انگلیسی Ginseng و Asiatie ginsengو Chinsese ginseng گفته می شود. گیاهی است از خانوادۀ عشقه Araliaceae می باشد که نام علمی آن Panax ginseng می باشد.این گیاه Panax ginseng که بیش از ۵۰۰۰ سال است در چین به کار می رود.
مشخصات :
گیاهی است چند ساله، برگ های آن مرکب دارای ۷-۵ برگچه که به طور گروهی با دمبرگ های خود از یک نقطه خارج و تشکیل یک برگ مرکب را می دهند. هر برگچه، بیضی با کنارۀ دندانه دار منظم ، نوک تیز و با گلبرگ های مشخص می باشد. ریشه گیاه که در قسمت مستعمل آن می باشد دراز، ضخیم یک شاخه یا منشعب و دو شاخه ، طول آن یک متر و بیشتر و قطر آن در ناحیه یقه گیاه تا ۱۰ سانتی متر می رسد. پوست خارجی ریشه گیاه به رنگ زرد ، طعم آن کمی شیرین ، شبیه مغز ریشه شیرین بیان است. البته در بعضی گونه ها اندکی تلخ می باشد. این گیاه در کوهستان های چین و منچوری می روید و از داروهای شفابخش معروف چینی است که هم اکنون در تمام داروخانه های چین و اغلب داروفروشی های اروپا و آمریکا عرضه می شود.
ترکیبات شیمیایی :
این گیاه دارای گلوکوزیدهای استروئیدی به نام پاناکیلون، یک ساپونین به نام پاناکسوزید یا پاناکسین، مواد صابونی، یک اسانس روغنی فرار به نام پاناسین و یک هورمون و ویتامین B و ویتامین D، ترکیبات استیلنی، استرول ها و سرانجام یک گلوکوزید به نام جینسینگ می باشد. علاوه بر این جینسنگ سرشار از ویتامینهای A ، B6 و فلز روی است.
این دارو تونیک، محرک، بازساز و مقوی است. مرکز سیستم اعصاب و تنفس را تحریک می کند و این اثر دارو مربوط به وجود دو گلوکوزید به نام های پانوکسید آ و پانوکسید ب آن جدا شده اند. از ریشه گیاه ۲-۱ درصد کولین برحسب وزن و بتاسیتوسترول به دست می آید. از این دارو برای تهیۀ داروهای جوانی که در ترکیبات داروهای به کار می رود استفاده می شود.
تاکنون چندین ماده عامل فیزیولوژیک از آن جدا شده است، از آن جمله عمده ترین آن عبارتند از پانکسین که مقاومت عضلات را در برابر بی نظمی ها و ناراحتی ها افزایش می دهد و پانکس اسید که متابولیسم و سیستم عروقی را اصلاح می کند و پاناکولین یا پانکس ویلون که روی سیستم غدد مترشحه داخلی یا آندوکرین اثر می گذارد و پاناسن که مرکز اعصاب را تحریک می کند و در آخر جینسینگ برای بیماری قند اثر مثبت دارد. اشخاصی که از دم کرده جینسینگ استفاده می کنند معمولاَ سالمتر و شادابترند و در برخورد با ناملایمات زندگی استقامت بیشتری از خود نشان می دهند ، انرژی بیشتری برای کار دارند و تمرکز حواس آنها خیلی بهتر و بیشتر است. جینسینگ یک آداپتوژن است. یک آداپتوژن ماده ای است بی ضرر که نقش تعدیل کننده در بدن را دارد ، یعنی ورود آداپتوژن به بدن موجب می شود هرچیزی که در بدن در حالت عدم تعادل یا غیر نرمال است عادی و نرمال شود. مثلاً اگر فشارخون خیلی زیاد است تا حد عادی آن را کاهش می دهد و اگر فشارخون پایین افتاده و کم است ؛ آن را تا حد عادی و طبیعی ، متناسب با فیزیولوژیی بدن افزایش می دهد. به این ترتیب وجود آداپتوژن در یک ماده غذایی و ورود آن به بدن آثار فیزیولوژیکی گسترده ای شبیه ضداکسیدکننده ها دارد. البته در جینسینگ مواد ضداکسیدکننده نیز وجود دارد که خاصیت مفید آداپتوژن جینسینگ را تشدید و تحریک می کند. خواص فوق به دلیل وجود ترکیباتی خاص به نام جینسینوساید( ginsenoside ) در ریشه این گیاه است. هر چه ریشه این گیاه پیرتر شود، تجمع جینسینوسایدها نیز افزایش می یابد. لذا می توان گفت با افزایش تدریجی سن گیاه خواص درمانی و دارویی ریشه آن نیز افزایش می یابد. ریشه جینسینگ می تواند بیشتر از صدها سال زندگی کند. ولی به تدریج تغییراتی در ساختار آن حاصل می گردد. مطلب مهم این است که علی رغم داشتن خواص درمانی، این گیاه عمدتاً نقش حفاظتی و پیشگیری کننده دارد و کمتر به عنوان درمان قطعی و سریع بیماری ها موثر است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه دریافت کم کلسیم خطر ابتلا به فشار خون را افزایش می دهد گفت: مصرف روزانه 2 تا 3 واحد لبنیات کم چرب در برنامه غذایی ضروری است .
ایشان افزود : یکی از شایع ترین مشکلات کشورهای در حال توسعه فشارخون است که از آن به عنوان کشنده آرام و بی سرو صدا نام برده می شود.
وی اظهار داشت : ممکن است افراد مبتلا به پرفشاری خون سالیان طولانی را به آرامی سپری کنند اما در پایان با یک حمله قلبی ویا سکته جان خود را از دست بدهند.
به گفته وی فشار خون بالا عبارت از افزایش فشار وارده از جریان خون به دیواره رگ های خونی است.
به گفته وی، فشار خون بطور طبیعی در اثر استرس و فعالیت های بدنی بالا می رود، اما فردی که دچار بیماری فشار خون بالا است ، هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران تغدیه صحیح در بیماران مبتلا به فشار خون را بسیار بااهمیت دانست و گفت :رژیم های نادرست غذایی ، مصرف زیاد غذاهای چرب و پرنمک ، بی تحرکی و زندگی ماشینی از جمله عوامل مستعد کننده برای ابتلا به بیماری پرفشاری خون است.
وی همچنین گفت:اگرپرفشاری خون درمان نشود منجر به ایجادنارسایی احتقانی قلب،نارسایی مزمن کلیوی وبیماری های قلبی عروقی می شود.
به گفته این متخصص قلب و عروق فشار خون درمان خاصی ندارداما پیشگیری و کنترل این بیماری بسیار اهمیت دارد و با استفاده از یک رژیم غذایی صحیح و اصلاح عادات غذایی زندگی نقش عمده ای در کنترل وپیشگیری از آن بسیار کمک کننده است.
وی رژیم غذایی غنی ازمیوه وسبزی را رژیم مناسب غذایی دانست و گفت: میوه و سبزی به طورطبیعی حاوی سدیم پایین تری نسبت به سایرمواد غذایی است وباعث دریافت سدیم ونمک بسیارکمتری می شود.
ملکی با بیان اینکه دریافت پایین سدیم منجربه کاهش فشارخون در افراد می شود افزود : به افرادی که سابقه خانوادگی فشار خون دارند توصیه می شود از مصرف غذاهای شور و حاوی نمک بالا،انواع کنسروها،فست فودها ،سوسیس ،کالباس ،ماهی دودی یا کنسروشده،خودداری و از آوردن نمک بر سر سفره خود پرهیز کنند.
وی با بیان اینکه مصرف پتاسیم (میوه و سبزی )نقش مهمی در درمان فشارخون داردگفت : مصرف موادغنی از پتاسیم یعنی میوه ها (موز،زرد آلو،پرتقال،انجیر،گریپ فروت،هلو،انگور)وسبزی ها (سیب زمینی،سیر،کلم ،بروکلی،کدوسبز،قارچ،گوجه فرنگی ) می تواند نقش مهمی درکنترل پرفشاری خون داشته باشد.
ملکی همچنین گفت: مصرف منیزیوم ارتباط معکوسی با پرفشاری خون دارد. ازمنابع غنی منیزیوم می توان به غلات سبوس دار، آجیل، اسفناج و شیر اشاره کرد که باعث کاهش فشارخون بالا می شوند.
وی گفت : کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن تاثیر مهمی در کاهش فشارخون دارد، به همین منظور باید فعالیت بدنی مناسب روزانه داشت.
فوق تخصص قلب و عروق توصیه کرد: افراد در طول هفته یک یا دو روز را به رژیم گیاه خواری اختصاص دهند و از مصرف مواد غذایی حاوی میزان بالای سدیم مانند پنیرمحلی، ماهی ساردین، ماهی تن، مارچوبه، لوبیا، زیتون، ژامبون، میگو، گیلاس چیپس، پاپ کورن با نمک پرهیز کنند.
وی گفت : ازمهمترین گیاهان دارویی موثر در درمان پرفشاری خون می توان به آویشن، بهارنارنج، پیاز، جعفری ، دارچین ، زعفران، رنجبیل،زیتون ،سویا ، سیر،گل گاوزبان ، مریم گلی نام برد که البته باید تحت نظر پزشک مصرف شوند.
علاوه براین افرادی که داروی فشار خون مصرف می کنند حتما درمورد مصرف داروهای گیاهی و تداخل آن با داروهای شیمیایی اطلاعات کافی را از پزشک خود کسب کنند.
محققان کشورمان در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران موفق به تولید نسل جدید مکمل غذایی کاملا طبیعی ویتامین D با خصوصیات عملکردی بالقوه برای پیشگیری و درمان استرس اکسیداتیو و بیماری آلزایمرشدند.
به گزارش ایسنا، ناصر پورسعید از مجریان طرح اظهار داشت: در تولید نسل جدید مکمل غذایی کاملا طبیعی ویتامین D با خصوصیات عملکردی بالقوه برای پیشگیری و درمان استرس اکسیدتیو و بیماری آلزایمر از قارچهای خوراکی – دارویی به دلیل توانایی بیوسنتز و تولید طیف وسیعی از ترکیبات مغذی ضروری و فعال بیولوژیکی (با کارکردهای فیزیولوژیکی متعددی برای اندامهای انسان) استفاده شده است.
وی افزود: فناوری تولید نسل جدید مکمل غذایی کاملا طبیعی ویتامین D با خصوصیات عملکردی بالقوه برای پیشگیری و درمان استرس اکسیداتیو و بیماری آلزایمر در فرمولاسیون دارویی کپسول با دوزهای مشخص و متفاوت ویتامین D، در حال حاضر تنها در اختیار آمریکا و ایران میباشد.
پورسعید تصریح کرد: برخلاف طرحهای موجود که بیشتر وابسته به مواد اولیه، دانش فنی و یا تجهیزات وارداتی میباشد، در طرح موجود هیچ گونه وابستگی به مواد اولیه و یا دانش فنی وارداتی نیست.
وی ادامه داد: وجه تمایز تولید این نسل جدید مکمل غذایی، مبتنی بر نوآوریهای به کار رفته در این طرح و همچنین خوداتکایی در دانش فنی برای تولید این مکمل غذایی و سایز مکملهای غذایی از یک منبع جدید است.
بتاکاروتن سیستم دفاعی بدن و قدرت بینایی را تقویت میکند. پژوهشها نشان داده است زمانی که برخی از سبزیجات با اندکی روغن سرخ میشوند میزان بتاکاروتن آنها چند برابر میشود.
هویج، کدو تنبل، سیبزمینی شیرین و … از سبزیجات نارنجی رنگی هستند که برای سلامتی مفیدند. متخصصان تغذیه توصیه میکنند که روزانه دست کم یکی از این سبزیجات نارنجی خوش رنگ را میل کنید.
در این مقاله به بیان دلایل مفید بودن این قبیل سبزیجات خواهیم پرداخت.
سبزیجات نارنجی: مقابله با سرطان سینه
اسید رتینوئیک یکی از مشتقات ویتامین A محسوب میشود که به وفور در هویج و سیبزمینی شیرین وجود دارد. پژوهشها نشان داده است که این اسید با علائم اولیهی سرطان سینه مقابله میکند. (البته در مورد سرطانهای پیشرفته، تأثیر چندانی ندارد).
سبزیجات نارنجی، منبع بتاکاروتن
بتاکاروتن سیستم دفاعی بدن و قدرت بینایی را تقویت میکند. پژوهشها نشان داده است زمانی که برخی از سبزیجات با اندکی روغن سرخ میشوند میزان بتاکاروتن آنها چند برابر میشود. در واقع هویج تفت داده شده در اندکی روغن حاوی ۶۳ درصد و کدو تنبل تفت داده شده حاوی ۵۳ درصد بتاکاروتن بیشتری است.
سبزیجات نارنجی رنگ؛ دوستدار قلب شما
به همراه غذا چند عدد هویج خام (در سالاد و …) میل کنید و از میزان آلفا و بتاکاروتن موجود در آن بهره ببرید. این آنتی اکسیدان با آسیبهایی که از طریق اکسیژن به بدن وارد میشود مبارزه میکند.
پژوهشها نشان دادهاند میزان بالای این عناصر باعث کاهش خطر مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی میشود.
سبزیجات نارنجی رنگ؛ دوستدار چشمان شما
کدو تنبل و هویج حاوی دو رنگدانهی گیاهی «لوتئین» و «زاگزانتین» هستند که از آب مروارید چشم پیشگیری میکنند. پژوهشها نشان میدهند افرادی که مواد غذایی حاوی این رنگدانهها را بیشتر مصرف میکنند (یعنی ۶۷۱۶ میکروگرم در روز)، ۱۸ درصد کمتر از بقیهی افرادی که روزانه ۱۱۷۷ میکروگرم مصرف دارند به این بیماری مبتلا میشوند.
نصف فنجان کدو تنبل پخته شده حاوی ۱۳۱۳ میکروگرم و نصف فنجان پورهی هویج حاوی ۸۲۸ میکروگرم از این رنگدانه های گیاهی میباشد.
سبزیجات نارنجی رنگ، سیستم دفاعی بدن را تقویت میکنند
ویتامین B۶ موجود در این سبزیجات باعث میشود که سیستم دفاعی بدن پادتنهای بیشتری تولید کند که با بیماریها مقابله میکند. سیبزمینی شیرین پخته شده ۲۵ درصد نیاز روزانهی بدن به ویتامین B۶ را تأمین میکند.
رییس انجمن علمی سامانه های نوین دارو رسانی ایران گفت : روش های نوین اثر بخشی داروها در بدن به شکل مناسب تری از راه های مخاط دهان ، بینی ،پوست ، چشم و روده توسط محققان و پژوهشگران ایرانی ارایه می شود.
دکتر مرتضی رفیعی تهرانی در جمع خبرنگاران افزود : یکی از مهمترین مسایل که در سال های اخیر مطرح شده است استفاده از شیوه های نوین دارو رسانی به بدن به شکل مناسب تری از راه های مختلفی مانند مخاط بینی ، مخاط دهان ، پوست ، چشم ، گوارش ، روده ، مطرح شده است و در این راستا تحقیقاتی توسط دانشجویان و محققان کشورمان در حال انجام است .
وی با بیان اینکه تحقیقات و مطالعاتی در خصوص اثر بخشی بهتر داروها بر بیماران در کشورمان در حال انجام است اظهار داشت : به عنوان مثال استفاده از انسولین برای بیماران دیابتی به صورت ترزیقی برای کودکان و سالمندان به دلایل مختلفی با دشواری هایی همراه است اما اگر این دارو به صورت خوراکی تهیه شود به سهولت در اختیار بیماران قرار خواهد گرفت .
رفیعی تهرانی ادامه داد: اکنون یکی از مناسب ترین روش های های استفاده از انسولین برای بیماران، با همکاری دانشگاه هلند در برخی از مراکز پزشکی کشور در حال تحقیق است که بتوان این دارو را به صورت خوراکی یا جذب از راه مخاط دهان ارایه کرد .
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: شیوه های نوین دارو رسانی شامل دارو رسانی به سلولهای سرطانی ، ژن رسانی به سلول های سرطانی ، دارورسانی از طریق چشم ، روده ، پوست و... است و نتایج بررسی مطالعات در ششمین همایش سامانه های نوین دارو رسانی ایران ارایه می شود.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از روش های دارورسانی به بدن از راه چشم است که محققان کشور تلاش می کنند که برای افزایش اثر بخشی بیشتر داروها با کاشت ایمپلنت در داخل چشم حدود 3 ماه اثر بخشی و طول اثر دارویی را در بدن نگه دارند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه دارو رسانی از طریق پوست بدن نیز از روش های نوینی است که در آینده می توان از آن برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده کرد .