• تلفن :3902-21-0098

Super User

نوتشه شده توسط Super User

فولات یکی از ویتامین‌های گروه B محسوب می‌شود. در این مطلب به شما خواهیم گفت منابع اصلی اسیدفولیک چیست و چرا این ویتامین برای بدن لازم است! لطفاً چند دقیقه نگاه‌هایتان را به ما بسپارید.


 اسیدفولیک را فولات یا ویتامین B9 نیز می‌گویند. یکی از ترکیبات ضروری برای حفظ سلامت بدن که ارتباط زیادی با باروری، حاملگی و رشد جنین دارد.

 
منابع غذایی اسیدفولیک
 
اسیدفولیک در منابع غذایی گیاهی و همچنین در مواد غذایی حیوانی وجود دارد. جگر و کله‌پاچه حاوی میزان قابل‌توجهی اسیدفولیک هستند. دقیق‌تر اینکه 100 گرم از این مواد غذایی حدود 500 میکروگرم اسیدفولیک دارد. برای اینکه میزان این ویتامین را در بدنتان بالا ببرید باید مصرف مواد غذایی گیاهی را افزایش دهید. برای این کار لازم است میوه، سبزیجات، حبوبات، غلات کامل و آجیل بیشتری میل کنید. جزئیات بیشتر را در ادامه‌ی مطلب مطالعه بفرمایید.
 

سبزیجات فولات دار
 

بروکلی، آرتیشو، مارچوبه، کلم بروکسل، گل کلم، شلغم، چغندر، اسفناج، غلات کامل (سبوس‌دار). هر 100 گرم از این مواد غذایی 100 تا 300 میکروگرم اسیدفولیک به بدنتان می‌رساند.
 

میوه‌های فولات دار
 
مرکبات (پرتقال، نارنگی) آووکادو، حبوبات (لوبیاها، نخود، عدس، نخودفرنگی)، کیوی، کاهو، مغزها (گردو، بادام، فندق)، نان و پاستاهای تهیه‌شده از آرد کامل، گوجه گیلاسی. این مواد غذایی نیز حاوی میزان قابل‌توجهی اسیدفولیک هستند به طوری که 100 گرم از آن‌ها حدود 30 تا 99 میکروگرم از این ویتامین را دارا می‌باشد.
 

تخم‌مرغ
 
در بین مواد غذایی حیوانی، تخم‌مرغ حاوی میزان قابل‌توجهی اسیدفولیک می‌باشد. باید بدانید که 100 گرم تخم‌مرغ حدود 50 میکروگرم فولات دارد. توصیه می‌کنیم هر هفته بین 2 تا 3 عدد تخم‌مرغ میل کنید.
 
اسیدفولیک چه می‌کند؟
 
اسیدفولیک برای کودکان و بزرگ‌سالان لازم و ضروری است تا گلبول‌های قرمز تولید کنند و دچار کم‌خونی نشوند. مصرف میزان لازم از این ویتامین در دوره‌ی بارداری برای پیشگیری از نارسایی‌ها و ناهنجاری‌های مادرزادی به خصوص برای سلامتی سیستم عصبی مرکزی و تولد نوزادانی سالم لازم است.
 
میزان مورد نیاز اسیدفولیک بنا به نیازهای خاص بدن روزانه بین 50 تا 200 میکروگرم است که این میزان در زمان بارداری افزایش می‌یابد. اسیدفولیک برای عملکرد خوب سیستم عصبی و همچنین سلامت مغز استخوان لازم است.
 
اسیدفولیک در تولید انرژی و تبدیل پروتئین‌ها و همچنین فعال کردن ویتامین B12 نقش موثری دارد. جنین در حال شکل‌گیری از همان روزهای نخست برای اینکه ذخیره‌ی مناسبی از این ترکیبات را در اختیار داشته باشد و ارگان‌های بدنش رشد کنند به این ویتامین نیازمند است.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: افراد خیلی مسن که بدن آنها قدرت جذب برخی مواد معدنی را ندارد یا افراد دچار کمبود آهن در دوران رژیم غذایی خود بهتر است قرص‌های مکمل مصرف کنند.

به  وی در پاسخ به اینکه افراد چگونه می‌توانند رژیم قضایی مناسب برای کاهش وزن و بدون عوارض داشته باشند، گفت: امروزه ثابت شده اغلب افزایش وزن و چاقی‌ها به دلیل بدخوری و مصرف مواد پرکالری و بی فایده مانند انواع شیرینی‌جات، چربی‌ها و مواد سرخ‌کردنی است.

وی گفت: در حالی که فرد می‌تواند برای کاهش وزن از تمام 5 گروه غذایی نان و غلات، شیر و لبنیات، گوشت، تخم‌مرغ و حبوبات به همراه مغز‌دانه‌ها، سبزی و میوه‌ها استفاده کنند اما نسبت‌های متفاوتی برای کاهش وزن در رژیم غذایی برای این افراد تجویز می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه هنگام تجویز رژیم غذایی مصرف گوشت قرمز باید کاهش یابد افزود: ما به افراد توصیه می‌کنیم هفته‌ای دوباره ماهی را در وعده‌های غذایی خود گنجانده و مخلوط غلات و حبوبات نیز در کنار آن مصرف شود تا تمام نیازهای بدن را تأمین کند.

به گفته این مشاور تغذیه و رژیم درمانی غذاهایی مانند لوبیا‌پلو، عدس پلو، باقلاپلو، چشم‌بلبلی‌پلو و آش رشته از جمله‌ غذاهای مطلوب هستند که ترکیب حبوبات و نشاسته را به همراه دارند و افراد می‌توانند در رژیم غذایی خود بدون هیچ عارضه‌ای از آن مصرف کنند.

وی در پاسخ به اینکه آیا مصرف قرص‌های مکمل در هنگام رژیم به افراد توصیه می‌شود، خاطر نشان کرد: این امر برای همه ضروری نیست مگر افرادی که اختلالات جذب دارند یا افرادی که به دلیل سن بالا آنزیم گوارش خون در بدن آنها ترشح نمی‌شود همچنین افرادی که دچار کمبودهای تغذیه‌ای مانند فقر آهن یا کمبود کلسیم دارند نیز زیر نظر متخصص تغذیه و پس از انجام آزمایش‌های مختلف باید به نسبت متفاوت از مکمل‌ها مصرف کنند.

وی تصریح کرد: در صورت رعایت نشدن زنجیره غذایی برای لاغر شدن عوارضی مانند ریزش مو، ناراحتی گوارشی، معده‌درد، کم‌خونی، افتادگی پوست و بی‌حالی گریبان‌گیر افراد می‌شود.

کارنیتین Carnitine یا ال-کارنیتین (L-carnitine) از اسیدهای آمینه لیزین و متیونین ساخته شده و موجب آزاد سازی انرژی از یاخته‌های چربی می‌شود. این ماده موجب انتقال اسیدهای چرب به داخل میتوکندری می‌شود. به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، کارنیتین در بافت عضلات و کبد ساخته می‌شود و در برخی مواد غذایی مانند گوشت، گوشت طیور، ماهی، و برخی از فراورده‌های لبنی وجود دارد.کارنیتین نوعی مکمل غذایی است. وظیفه اصلی کارنیتین در بدن کمک به سوخت و ساز وتبدیل غذا به انرژی می باشد. کارنیتین این عمل را از طریق انتقال اسیدهای چرب بلند زنجیره به داخل میتوکندری ها جهت بتااکسیداسیون آن‌ها انجام می دهد. از طرف دیگر مصرف چربی‌ها به عنوان منبع انرژی موجب صرفه جویی در مصرف گلیگوژن عضلات گردیده و با حفظ ذخایر گلیکوژن به تأخیر در بروز خستگی ورزش کار می انجامد. میتوکندری را می‌توان موتورخانه یاخته‌های بدن دانست. در واقع انرژی مورد نیاز بدن در این بخش از یاخته‌ها تولید می‌شود. کارنیتین یک ترکیب چهار تایی آمونیوم است که از اسیدهای آمینه لیزین و متیونین ساخته شده است. در سلولهای زنده نقش آن فرستادن اسیدهای چرب از سیتوسل به میتوکندری در طی فرایند تفکیک چربی (یا چربی های مورد نیاز) برای سوختن است که انرژی آزاد کنند. در بدن، در کبد و کلیه ها تولید شده و در عضلات اسکلتی ، قلب ، مغز و اسپرم ذخیره شده است. معمولا ، بدن همه کارنیتینی که به آن نیاز دارد را می تواند بسازد. با این حال ، برخی از افراد ممکن است دچار کمبود کارنیتین شوند زیرا بدن آنها نمی تواند به اندازه کافی کارنیتین بسازد و یا آن را به بافت ها برای استفاده انتقال بدهد. برخی از شرایط دیگر مانند آنژین ، همچنین مصرف برخی از داروها می تواند باعث کمبود کارنیتین در بدن شود. برخی از شواهد نشان می‌دهد که میزان نیاز به ال-کارنیتین در دوران کودکی و همچنین در زمان‌های خاصی مانند بارداری و شیردهی که میزان نیاز بدن به انرژی افزایش می‌یابد کمی بالا می‌رود که این افزایش نیاز موجب به افزایش تولید این ماده غذایی از سوی بدن می‌شود. همچنین به‌نظر می‌رسد که وجود ال-کارنیتین برای بهبود کارکرد قلب نیاز است. برای نمونه یک پژوهش نشان داده است میزان کارکرد نابهنجار و تپش غیرعادی قلب بعد از ۴۵ هفته مصرف ۴ گرم ال-کارنیتین در روز در بیماران دیابتی که علاوه بر فشار خون بالا از ناراحتی‌های قلبی و رگی رنج می‌بردند به میزان زیادی کاهش یافته و بهبود پیدا نموده است. همچنین پژوهش دیگر نشان داده است که مصرف روزانه ال-کارنیتین در ورزشکاران می‌تواند حتی تا ۲۵٪ میزان توانایی و ظرفیت فعالیت بدنی را بالا ببرد. افرادی که از مکمل‌های ال-کارنیتین استفاده می‌نمایند بعد از انجام فعالیت‌های بدنی به میزان کمتری دچار خستگی و کوفتگی می‌شوند. این بررسی همچنان نشان داد که مصرف ال-کارنیتین دو ساعت پیش و پس از دویدن به مسافت ۲۰ کیلومتر موجب بروز خستگی کمتر و بازیابی سریعتر قوای بدنی گردد. همچنین بررسی‌ها نشان داده است که مصرف ۱۰۰ میلی گرم ال-کارنیتین به ازای هر کیلو وزن افراد و کودکان تالاسمی ماژور به مدت ۳ ماه موجب کاهش نیاز بدن این افراد به پالایش خون شود. ● منابع تامین ال کارنیتین در بدن از ترکیب دو اسیدآمینه لیزین و متیونین ساخته می شود. سلول‌های بدن برای سنتز کارنیتین به ویتامین‌های C، B۶ و B۳ (نیاسین) نیاز دارند. اما می توان آن را از منابع غذایی حیوانی مانند گوشت قرمز، لبنیات و آواکادو نیز دریافت کرد. غذاهای گیاهی منبع خوبی برای این ماده نمی‌باشند.L – کارنیتین یک دارو هم می‌باشد و برای درمان بیمارانی به‌کارمی‌رود که بدن آنها به اندازه کافی کارنیتین تولید نمی‌کند. اینک کاربرد آن را به‌عنوان راهی برای پیشگیری از صدماتی بررسی می‌کنند که در اثر کاربرد شیمی‌درمانی به بافت‌ها وارد می‌شود. ● موارد مصرف دارویی کمبود کارنیتین در برنامه‌های بدنسازی (تقویت عضلانی ) جلوگیری از کرامپ عضلانی در همودیالیز و کمک به بهبود عملکرد قلب. ● میزان مصرف: برای فرد ۵۰ کیلویی ۱ تا ۳ گرم همراه غذا به صورت قرص و شربت هم وجود دارد. مصرف ایزومر D کارنیتین بسیار محدود و فقط تحت نظز پزشک است. کارنیتین را طبق دستور پزشک و یا دستور زیر مصرف کنید: کمبود کارنیتین در افراد بالغ: ۹۹۰ میلی‌گرم، دو یا سه بار در روز درمان اثرات مصرف والپروئیک اسید: ۵۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرن در روز در سه یا چهار وعده ● نازایی مردان: ۲ گرم ال کارنیتین به همراه ۱ گرم ال – استیل- کارنیتین در روز ● اثرات جانبی مصرف کارنیتین مصرف زیاد آن موجب شادی و سرخوشی نسبتاً کمی می شود که می تواند گهگاهی برای پیشرفت وضعیت ذهن و فکر ما مفید باشد. از دیگر اثرات جانبی کارنیتین باید گفت، اگر این ماده بیش از ۳۰۰۰ میلی گرم در روز مصرف شود، ممکن است بدن فرد، بوی ماهی بگیرد. حالت تهوع، اسهال، استفراغ و سردرد نیز در برخی افراد دیده شده است. ● مقدار مصرف: ال کارنیتین را معمولا به مقدار ۵٠٠تا ١٠٠٠میلیگرم ٣ بار در روز همراه هر وعده غذایی مصرف می کنند و به سه شکل قرص،کپسول و پودر موجود است. ● مزایای مصرف ال – کارنیتین: ال کارنیتین دو نوع تاثیر مهم در بدن دارد که یکی اثر چربی سوزی آن است و دیگری اثرات فیزیولوژیکی آن می باشد . - اثر چربی سوزی - تا ثیرات بر روی توده استخوان - اثرات آنتی اکسیدانی - بهبود بیماری های قلبی:( حملات قلبی، نا رسایی های قلبی، آنژین ها، بیماری عروق محیطی ، لنگی متناوب) - کمک به بیماران دیابتی - بهبود عملکرد ورزشکاران استقامتی - کاهش وزن - بهبود آلزایمر و بیماری اختلال حافظه - بیماری های کلیوی و دیالیز - ناباروری مردان - بهبود سندروم خستگی مزمن - بهبود بیماری جنون - کاهش استرس اکسیداتیو عوارض جانبی ال- کارنیتین : مصرف سطوح طبیعی کارنیتین برای شما عوارض جانبی ناخوشایندی به همراه نخواهد داشت . با این وجود ، شما ممکن است زمانی که آن را مصرف می کنید انرژی بیش از حد داشته باشید ، و اگر شما آن را بعد از ساعت ۴ عصر مصرف کنید ممکن است به اختلال درخواب شب دچار شوید. این اثرات جانبی واقعا دلایل مهمی برای نگرانی در افراد نیستند ، چون آنها اغلب خفیف تا متوسط ، و آسان برای مقابله می باشند. برخی از عوارض جانبی ال- کارنیتین که تا کنون گزارش شده شامل: استفراغ ، حالت تهوع ، سردرد ، اسهال ، آبریزش بینی ، بی قراری و مشکل خواب می باشند . برخی از عوارض جانبی جدی ممکن است بالا رفتن میزان سرعت ضربان قلب ، افزایش فشار خون و تب باشند. ● موارد منع مصرف : اگر فرد دچار کم کاری تیروئید است نباید ال کارنیتین مصرف کند چرا که با کار هورمونهای تیروئید تداخل می کند. همچنین در افرادی که دیالیز می شوند این ماده منع مصرف دارد. در افرادی که ال کارنیتین را برای کاهش وزن مصرف می کنند خطر بروز بی اشتهایی عصبی (anorexia nervosa) وجود دارد زیرا ال کارنیتین اشتها را کم می کند و حساسیت فرد به لاغر شدن میتواند نهایتا منجر به بی اشتهایی عصبی شده و سوء تغذیه شدید را به دنبال داشته باشد. ● مواد غذایی که کارنیتین در آنها وجود دارد: بالاترین غلظت کارنیتین در گوشت قرمز و محصولات لبنی یافت می شوند. سایر منابع طبیعی که کارنیتین در آنها وجود دارد ، شامل: آجیل و دانه ها (به عنوان مثال:، کدو، آفتابگردان، کنجد)، حبوبات (لوبیا ، نخود فرنگی ، عدس، بادام زمینی)، سبزیجات(مارچوبه، چغندر، سیب زمینی، کلم بروکلی، جوانه بروکسل ، سیر، خردل سبز، بامیه، جعفری، کلم پیچ) میوه (موز)، غلات (گندم سیاه، ذرت، ارزن، بلغور جو دوسر، سبوس برنج، گندم، سبوس گندم، جوانه گندم) و گرده عسل .

محققان دانشگاه کالیفرنیا با همکاری پزشکان مرکز سرطان موریس موفق به ساخت دارویی با ساختار نانواسفنج شدند که می‌تواند عفونت‌های بدن را پاک کند. آزمایش‌های اولیه روی موش کاملاً موفقیت‌آمیز بوده اند که این گروه به دنبال آزمایش‌های بالینی روی انسان هستند. بدن انسان به‌گونه‌ای طراحی شده است که به محض ورود عفونت، آن را شناسایی کرده و با آن مقابله می‌کند، لیانگفانگ ژانگ و همکارانش از دانشگاه کالیفرنیا موفق به ساخت دارویی شدند که می‌تواند با عفونت‌های مقاوم در برابر دارو نظیر MRSA مبارزه کند. این داروی مبتنی بر نانواسفنج از جنس نانوذرات پلیمری زیست‌سازگار و زیست تجزیه‌پذیر بوده و قادر به پنهان شدن در غشاء سلول‌های قرمز خون است. این ماده می‌تواند با استفاده از جریان خون در بدن حرکت و مواد سمی حاصل از عفونت را جذب کند. گلبول‌های قرمز خون می‌تواند به مدت 3 هزار ساعت این نانواسفنج را پنهان نگه‌دارد. به محض پر شدن نانواسفنج از مواد سمی، این نانوذرات توسط کبد جذب می‌شوند. این نانوذرات به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که می‌توانند همه نوع آلودگی و عفونت را جذب کنند. ژانگ و همکارانش برای انجام این پروژه، همکاری نزدیکی با پزشکان مرکز سرطان موریس داشته‌اند. در فاز اول، این گروه نانواسفنج سنتز شده را روی موش‌ها آزمایش کردند. نتایج نشان داد که همه‌ی موش‌های آلوده به باکتری استاف با این روش درمانی معالجه شدند و محققان اظهار امیدواری کردند تا هرچه سریعتر بتوانند در گام بعدی آزمایش‌های بالینی روی انسان است.

مطالعات نشان می دهد که ویتامین D حدود 3 درصد ژنوم انسان را تنظیم می کند . یک محقق ایرانی دراین زمینه می گوید: تحقیقات نشان داده است که رفع کمبود این ویتامین ، مرگ و میر را 11 درصد کاهش می دهد.
راحت ترین راه برای دریافت ویتامین D برای مردم این است که به اندازه کافی در معرض آفتاب قرار بگیرید. درواقع گیرنده های این ویتامین روی دی ان ای انسان است و این ویتامین بیان ژن ها را در بدن تنظیم می کند.

کمبود ویتامین D معمولا مشکلاتی مثل رماتیسم و پوکی استخوان را تداعی می کند و مانع از جذب کلسیم می شود.

در سال های اخیر شواهدی از امکان ارتباط کمبود آن با بیماری خطرناک ام اس مشاهده شده است . سال گذشته مطالعه ای حاکی از دامن زدن کمبود این ویتامین به افزایش ناتوانی جسمی در سنین بیشتر منتشر شد.

دو مطالعه تازه در نشریه بریتیش مدیکال ژورنال چاپ شده است که این کمبود را به دامنه وسیعتری از مشکلات جسمی گره می زند.

این مطالعات از جمله نشان می دهد که احتمال مرگ بر اثر سرطان و بیماری قلبی و ابتلا به سایر بیماری ها در افرادی که کمبود ویتامین D دارند بیشتر است.

دکتر امیر هادی مغزی از دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در سانفرانسیسکو هر دو مطالعه را مهم می داند.

او می گوید: ˈبه نظرم هر دو مطالعه نشان می دهد که ویتامین D، به جز اثراتش در استخوان در بافت های دیگر هم اثر می گذارد. مطالعه اول در مورد مرگ و میر خیلی مطالعه جالبی است چون نشان می دهد که اگر کمبود ویتامین در جامعه حل شود، می توان از حدود 11 درصد از مرگ و میر جلوگیری کرد.ˈ

مطالعه اول را دکتر اسکار فرانکو استاد طب پیشگیری در مرکز پزشکی اراسموس در هلند هدایت کرده است.

فرانکو می گوید در سراسر بدن گیرنده های سلولی برای جذب ویتامین D هست که نشان دهنده اهمیت آن برای عملکرد فیزیولوژیکی بدن است.

به گفته او، نظریه هایی وجود دارد مبنی بر اینکه ویتامین D از ژن ها گرفته تا تورم در بدن را کنترل می کند.

مغزی در این بار می گوید: ˈمساله جالب در مورد ویتامین D این است که حدود سه درصد ژنوم انسان توسط این ویتامین تنظیم می شود. یعنی گیرنده های این ویتامین روی دی ان ای انسان هست و این ویتامین بیان ژن ها را تنظیم می کند.ˈ

هر دو مطالعه بر تحلیل داده های بیش از یک میلیون نفر استوار است.

فرانکو و همکارانش از دانشگاه های هاروارد، آکسفورد و سایر دانشگاه ها دریافتند که شواهد قانع کننده ای هست که ویتامین D در برابر بیماری های عمده از بدن محافظت می کند.

مغزی معتقد است: ˈاین دو مطالعه تمام تحقیقات قبلی چاپ شده تا امروز را بررسی کردند و اثرات خیلی مهمی که پیدا کردند در بیماری های قلبی عروقی، یک نوع سرطان یعنی در روده بزرگ، بیماری های مرتبط با روانپزشکی مثل افسردگی، بیماری های متابولیک مثل بیماری دیابت نوع دوم و حتی شواهدی مثل بیماری های اطفال پیدا کردند. چون این حجم نمونه بسیار زیادی است این مطالعات بسیار ارزش دارند اما چون محدودیت های خاص خود را دارند باید با احتیاط آنها را بررسی کرد.ˈ

براساس مطالعه اول، خطر مرگ در اثر بیماری قلبی در کسانی که کمبود این ویتامین داشتند 35 درصد بیشتر بود، خطر مرگ در اثر سرطان 14 درصد بیشتر و در مجموع خطر مرگ در افراد با کمبود این ویتامین بیشتر بود.

این مطالعات نشان داد مصرف قرص های ویتامین D از نوع 2 فایده ای ندارد اما ویتامین D 3 نوعی که در مواد غذایی و در اثر خورشید تولید می شود - برای میانسالان و سالخوردگان موثر بود.

در آمریکا و اروپا تخمین زده می شود که دو سوم جمعیت کمبود ویتامین D داشته باشند.

فرانکو و همکارانش حساب کرده اند که حدود 13 درصد کل مرگ ها در آمریکا و نه درصد آنها در اروپا را می تواند به کمبود ویتامین ِD نسبت داد.

نشریه بریتیش مدیکال جورنال در سرمقاله ای نوشته است که هنوز نباید مصرف مرتب قرص های ویتامین ِD را توصیه کرد مگر آنکه فواید و عوارض جانبی بالقوه آنها در آینده مشخص شود.

بنابراین، فعلا راحت ترین راه این است که به اندازه کافی آفتاب بگیرید.

پیشنهاد این پزشک این است که آفتاب گرفتن باید دو بار در هفته، هر بار نیم ساعت باشد. البته نگرانی هایی در مورد خطرات آن برای پوست وجود دارد بنابراین نباید در آفتاب گرفتن زیاده روی کرد.

هنوز معلوم نیست که کمبود ویتامین D مستقیما عامل بیماری است یا نشانگر رفتارهایی است که به ضعف سلامتی دامن می زند مثلا زیاد نشستن، سیگار کشیدن یا رژیم غذایی ناسالم.

افسردگی یکی از شایع‌ترین مشکلات بهداشت روان است. بنابر اعلام سازمان جهانی بهداشت، افسردگی از نظر باری که به جامعه تحمیل می‌کند، چهارمین رتبه را در بین بیماری‌ها داراست و شایع‌ترین علت ناتوانی نیز محسوب می‌شود.

عوامل تغذیه‌ای نقش مهمی در بروز افسردگی دارند. از طرف دیگر، کسانی که دچار افسردگی هستند غالبا تغذیه نامناسبی دارند و بنابراین از این جهت در معرض خطر هستند. هنگامی که فردی دچار افسردگی باشد، سطح انرژی در او کمتر از حد معمول است و اشتیاق و اشتها برای بسیاری از چیزها، از جمله غذا در او از بین می‌رود و در نتیجه، تغذیه فرد دچار اختلال می‌شود.

کاهش یا افزایش وزن ناخواسته و جذب ناکافی ویتامین‌ها و مواد معدنی غالبا با افسردگی ارتباط دارد. افرادی که بیشتر در معرض این خطرات هستند، افراد مسنی هستند که تنها زندگی می‌کنند و یا کسی که آنها را تشویق به خوردن مواد غذایی مناسب و کافی کند را ندارند.

برخی از مهم‌ترین علل تغذیه‌ای اثرگذار بر افسردگی عبارتند از:

- کمبود برخی مواد مغذی: کمبود برخی از مواد مغذی در رژیم غذایی فرد می‌تواند سبب ایجاد افسردگی شده یا حالت افسردگی فرد را تشدید کند. این مواد مفید شامل:

* اسیدهای چرب امگا3: کمبود این مواد در رژیم غذایی می‌تواند افراد را مستعد افسردگی کند. منابع غذایی این اسید چرب عبارتند از: غذاهای دریایی به ویژه ماهی‌های چرب، تخم‌مرغ‌های غنی شده با امگا3، روغن کانولا، روغن بذر کتان، گردو، سویا و سبزیجات برگ سبز. بر همین اساس توصیه کلی این است که تمام بزرگسالان حداقل دو بار در هفته ماهی مصرف کنند.

* ‌اسید فولیک: سطح اسید فولیک در خون برخی از افراد مبتلا به افسردگی پایین است. جگر، قارچ و سبزی‌های برگ سبز (به ویژه اسفناج و کلم بروکلی)، گوشت گاو کم چربی، سیب‌زمینی، نان گندم کامل، آب پرتغال و لوبیا از منابع اسید فولیک هستند.

* ویتامین B12: سطوح بالاتر این ویتامین در خون افراد افسرده سبب می‌شود که این افراد به درمان پاسخ بهتری بدهند. منابع غذایی ویتامین B12 عبارتند از: جگر، شیر، ماهی، تخم‌مرغ، ماهی و گوشت.

* روی: این عنصر نقش مهمی در عملکرد سیستم عصبی دارد. تعادل این عنصر در بدن در پیشگیری و درمان افسردگی موثر است. گوشت، مرغ، ماهی، شیر و فرآورده‌های آن، جگر، غلات کامل، لوبیا و مغزها از منابع روی هستند.

* آهن: کمبود آهن می‌تواند سبب بی‌حوصلگی شود و مکمل‌یاری با آهن باعث بهبود خلق می‌شود. این ماده مغذی در جگر بیش از سایر منابع غذایی و سپس در غذاهای دریایی، گوشت بدون چربی، گوشت پرندگان، زرده تخم‌مرغ، میوه‌های خشک، غلات کامل و نان غنی شده وجود دارد. آهن موجود در منابع گیاهی مانند حبوبات و برخی سبزی‌های سبز رنگ به مقدار کمتری جذب می‌شود.

* ویتامین B6: مصرف این ویتامین در درمان و پیشگیری از افسردگی موثر است. این ویتامین به طور گسترده در غذاها وجود دارد. گوشت، غلات کامل به خصوص گندم، سبزی‌ها و مغزها حاوی این ویتامین هستند.

* ویتامین E: این ویتامین به علت اثرات آنتی اکسیدانی زیادی که دارد می‌تواند در درمان و پیشگیری از افسردگی موثر باشد. از آنجایی که این ویتامین توسط گیاهان ساخته می‌شود، روغن‌های گیاهی بهترین منابع آن هستند. میزان ویتامین E در روغن آفتابگردان، کلزا، ذرت، زیتون و مغزها به ویژه بادام زیاد است. باید توجه داشت که سرخ کردن در حرارت بالا باعث تخریب این ویتامین می‌شود.

* ویتامین C: غلظت این ویتامین در مغز زیاد است و به نظر می‌رسد در تنظیم فعالیت‌های عصبی نقش داشته باشد. به علاوه این ویتامین دارای خواص آنتی اکسیدانی است. سبزی‌ها و میوه‌ها به ویژه مرکبات بهترین منبع آن هستند. ویتامین C بسیار حساس است و مقداری از آن در زمان پخت از دست می‌رود. حتی در یخچال نیز بعد از 24 ساعت 45 درصد این ویتامین کاهش می‌یابد.

* منیزیم: سطح منیزیم در بدن افراد مبتلا به افسردگی کمتر از افراد سالم است. به نظر می‌رسد که دریافت منیزیم در کاهش افسردگی موثر است. دانه‌ها، مغزها، حبوبات، سبزی‌های برگ سبز تیره مانند منیزیم منابع خوب این ماده مغذی هستند. شیر نیز در صورتی که به مقدار کافی صرف شود، یکی از منابع منیزیم محسوب می‌شود.

* سلنیوم: کمبود این ماده می‌تواند با افسردگی مرتبط باشد. میزان سلنیوم غذا بستگی به محتوای آب و خاک هر منطقه دارد. غذاهای دریایی، کلیه، جگر، گوشت قرمز و ماکیان منابع عمده این ماده هستند.

* تریپتوفان: یک اسید آمینه ضروری است که بدن قادر به ساختن آن نیست. این ماده پیش‌ساز سروتونین است. سروتونین اثرات ضد افسردگی دارد. هنگامی که سروتونین در مغز فعال است. احساس «خوب بودن» در فرد تقویت می‌شود. به نظر می‌رسد برخی از کسانی که دچار افسردگی هستند، دارای کمبود سروتونین هستند. این ماده مغذی در گوشت مرغ و گاو، مغزها، ماهی، شیر، تخم‌مرغ، پنیر و برخی سبزی‌ها به میزان زیاد موجود است. مصرف مواد حاوی کربوهیدرات ورود تریپتوفان را به مغز افزایش می‌دهد. مواد غذایی حاوی کربوهیدرات عبارتند از: غلات، حبوبات، سبزی‌های نشاسته‌ای مانند سیب‌زمینی، لبنیات و میوه‌ها.

الگوی غذایی:

مصرف بیشتر سبزی، میوه، مغزها، حبوبات و غلات کامل (سبوس‌دار)، روغن زیتون، دانه‌های خوراکی، ماهی و لبنیات کم چرب در مقایسه با مصرف گوشت قرمز پرچرب، لبنیات پرچرب، کره و روغن‌های حیوانی، الگوی غذایی مناسب‌تری برای پیشگیری و درمان افسردگی است.

چاقی:

افراد چاق به علل مختلف بیشتر به افسردگی مبتلا می‌شوند. از سوی دیگر افسردگی نیز می‌تواند فرد را مستعد چاقی کند. بنابراین در افراد افسرده باید مراقب چاقی بود و افراد چاق را تشویق به داشتن فعالیت بدنی و کاهش مصرف مواد پرکالری کرد.

برخی مواد غذایی:

چای سبز: شیوع افسردگی در افرادی که به طور مرتب چای سبز مصرف می‌کنند کمتر است.

ماهی: شیوع افسردگی در کشورهایی که مصرف سرانه ماهی در آنها بالاست، کمتر است.

روغن زیتون: این روغن دارای ماده موثری است که اثرات ضد افسردگی دارد.

چربی‌های ضروری: یکی از روش‌های کمک به روحیه فرد، خوردن چربی به مقدار کافی و نه زیاد است. برای این منظور باید انواع درست و مناسبی از چربی‌ها را انتخاب کرد. وجود چربی‌های اشباع نشده (غیرجامد) در رژیم غذایی هر فرد ضرورت دارد.

قهوه و مواد دیگر حاوی کافئین: افرادی که دچار افسردگی هستند، معمولا از کافئین برای بالا بردن انرژی خود استفاده می‌کنند. اما این اقدام می‌تواند کاملا اشتباه باشد. کافئین، سیستم عصبی را تحریک می‌کند بنابراین مقدار زیاد آن می‌تواند مانع استراحت خوب شبانه شود. کافئین از خواب عمیق جلوگیری می‌کند. تحریک بیش از حد سیستم عصبی می‌تواند به طور بالقوه باعث افزایش سطح اضطراب شود. اضطراب و افسردگی معمولا دست در دست هم حرکت می‌کنند و این امر، بهبودی را دشوارتر می‌سازد.

پیروی از یک رژیم غذایی سالم، متنوع و متعادل، دریافت مواد مغذی به اندازه کافی و داشتن وزن مناسب در پیشگیری و درمان افسردگی موثر است. پیروی از هرم غذایی، راهنمایی مناسبی برای انتخاب غذاهای سالم و متنوع است.

دانشمندان اسپانیایی دانشگاه گرانادا اثبات کردند که مصرف طولانی مدت ˈملاتونینˈ به مبارزه با چاقی و دیابت نوع 2 کمک می کند.
دانشمندان می گویند که ملاتونین یک ماده طبیعی موجود در طبیعت است که در گیاهان، حیوانات و حتی انسان ها وجود دارد و کارکرد آن همانند یک سیگنال هورمونی آزاد شده در طول شب برای تنظیم چرخه خواب و بیداری در بدن است.
این تحقیقات که بر اساس چندین آزمایش انجام شده بر روی موش های زاکر چاق دیابتیکی است، نشان داده که استفاده طولانی مدت ملاتونین در این نوع حیوانات جوان و چاق با دیابت نوع 2 که شبیه به بیماری در انسان است، اختلال میتوکندری را به طور بسیار مؤثری بهبود می بخشد.
به طور خاص، استفاده طولانی مدت ملاتونین می تواند مصرف اکسیژن را بهبود بخشد؛ میزان استرس رادیکال های آزاد را کاهش دهد و مانع از نابودی غشای میتوکندری شود.
دانشمندان می گویند که به دلیل عدم وقف ژنوم انسانی به محیط زیست فعلی، سبک زندگی بی حرکت، افزایش مواد غذایی پرکالری و قرار گرفتن در معرض بیش از حد نور مصنوعی که باعث کاهش میزان ملاتونین در خون می شود، هر دفعه مشکل اضافه وزن و دیابت نوع 2 در کشورهای پیشرفته یا در حال توسعه، فزاینده تر می شود.
به گفته محققان، در افراد چاق، میتوکندری ها (نیروگاه های سلولی) بدرستی کار نمی کنند و نابودی برنامه ریزی شده آنها پرشتاب است؛ موردی که باعث توسعه دیابت می شود.
در این راستا، قرار گرفتن در معرض بیش از نور مصنوعی در طول شب میزان ملاتونین در خون را کاهش می دهد و افراد بسیاری هستند که عادت دارند که با تلویزیون و یا رایانه روشن، با کرکره های باز و یا چراغ روشن بخوابند و برای جلوگیری از اختلال در تولید ملاتونین، مهم است که افراد در تاریکی کامل بخوابند.
علاوه بر این  خاصیت ملاتونین را می توان قرص تنظیم خواب موثری و قدرتمندی دانست که توسط شرکت دارو سازی سپید طب تولید و روانه بازار گردیده است. به گفته پزشکان و متخصصان این ماده (ملاتونین) در بدن آدمی و در غده صنوبری مغز تولید شده و بدن را در تنظیم چرخه خواب شبانه یاری می کند. علت اینکه میزان خواب موثر شبانه آدمی با گذشت سن، کمتر و کمتر می شود، کاهش تدریجی میزان ترشح این ماده است که کاهش آن با افزایش سن در بدن انسان رخ می دهد. پزشکان بر این عقیده هستند که جوانان به دلیل اینکه ملاتونین بیشتری در بدنشان دارند، بهتر و راحتر از افراد کهنسال به خواب می روند.
این مکمل موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از میزان رادیکالهای آزاد تولید شده در بدن نیز کم کرده و در بهبود خلق و خوی افراد نیز موثر باشد اما مهمترین وظیفه و تاثیر آن در بدن را می توان در بهبود کیفیت خواب شبانه دانست.


مطالعات جدید نشان داده است، زنانی که مکمل آهن مصرف می‌کنند کارایی ورزشی بهتری پیدا می‌کنند. زنانی که مکمل آهن مصرف می‌کنند با ضربان قلب کمتر و کارایی بالاتر می‌توانند ورزش کنند. این مطالعات در دانشگاه ملبورن انجام شده است.
نتایج این بررسی‌ها در مجله "تغذیه" منتشر شد. محققان تاثیرات دریافت مکمل آهن را بر کارایی ورزش زنان تجزیه و تحلیل کردند. این نتایج بیشتر در زنانی که کمبود آهن یا کم خونی دارند و یا کسانی که ورزش حرفه‌ای انجام می‌دادند مشاهده شد.
این اولین تحقیقاتی است که تاثیرات مثبت مصرف مکمل آهن را بر کارایی ورزش نشان می‌دهد .
این تحقیقات به منظور بالا بردن کارایی ورزشکاران و سلامت آنها انجام شد.
ورزشکاران به خصوص زنان ورزشکار در معرض خطر کمبود آهن هستند. زیرا رژیم غذایی آنها نمی‌تواند آهن کافی با توجه به فعالیت شدید آنها را تامین کند.
در مطالعات دیگری مشخص شده بود زنانی که مکمل آهن مصرف می‌کنند کارایی شغلی بهتری دارند. کمبود آهن باعث خستگی و کم خونی می‌شود.

مکمل FERRO IRON قرص موثر و کارآمدیست که هلدینگ یاقوت رویان وارد بازار نموده است که که به دلیل دارا بودن ویتامین c موجود در آن، جذب آهن را افزایش می دهد و همچنین ویتامین B۱۲ و فولیک اسید در این فرآورده سبب افزایش تولید گلبول های قرمز خون می شود،
این مکمل به دلیل دارا بودن ویتامین C به عنوان آنتی اکسیدان نقش مهمی در افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری هایی از قبیل آنفلوانزا را ایفا می کند و به نحو شایسته ای به تولید و سنتز کلاژن کمک می کند که موجب سلامت غشاء مخاطی، لثه ها و پوست می شود. این محصول بسیار مفید تولید ESI ایتالیا بوده و از طریق دارو خانه های سراسر کشور در دسترس می باشد.

ریزش روزی ۵۰ تا ۱۰۰تار مو در یک فرد سالم امری طبیعی است اما برخی بیش از این مقدار مو از دست می دهند و علت آن می تواند رعایت نکردن برنامه غذایی درست، مشکل تیروئید، بیماری یا حتی داروهای متعددی باشد که مصرف می کنند. در این موارد خوب است به متخصص مو یا تغذیه مراجعه کنید.
علاوه بر آن می توانید از چند گیاه نیز استفاده کنید نام برخی از این گیاهان در «هلث نیوز» ذکر شده که برای بهبود گردش خون و ضدعفونی کردن موثر است.
ژینکو: مالیدن تنتوره این گیاه باعث بهبود گردش خون و تحریک رشد دوباره مو می شود.
مریم گلی: دمنوش مخلوط شده این گیاه با سرکه سیب علاوه بر تحریک جریان خون، کف سر را نیز ضدعفونی می کند.این مخلوط را پس از شستن مو استفاده کنید.
دم اسبی: این گیاه سرشار از ماده ای به نام سیلیکاست که در تقویت مو موثر است و مانع ریزش و شکستن مو می شود. دمنوش آن را با شامپو ملایم مخلوط و استفاده کنید تا موهایی سالم داشته باشید.
رزماری: ماساژ دادن کف سر با مخلوط دمنوش آن و شامپو با شوره سر مقابله می کند و باعث بهبود گردش خون می شود.

به گفته محققان هورمون ملاتونین و خواب باهم ارتباط نزدیکی در درمان پوکی استخوان دارند.
 هورمون ملاتونین در درمان پوکی استخوان مفید است؛ هورمون ملاتونین هورمونی است که در غده کوچکی به نام پینه آل در مغز تولید می‌شود و به تنظیم چرخه خواب و بیداری در بدن کمک می‌کند.
مقدار بسیار کمی از ملاتونین در غذاهایی مانند گوشت‌ها، حبوبات، میوه‌ها و سبزی‌ها وجود دارد.
تولید این هورمون تا حدودی به میزان نور و روشنایی بستگی دارد؛ تولید ملاتونین گاه زودتر و گاه دیرتر شروع می‌شود؛ میزان طبیعی ملاتونین با افزایش سن به تدریج کاهش پیدا می‌کند.
از ‌مکمل‌های غذایی ملاتونین گاهی برای درمان بی‌خوابی به کار می‌رود و به طور کلی این هورمون روی ساعات بیولوژیکی بدن ما تأثیر می‌گذارد.
طبق اولین مطالعات محققان دانشگاه McGill در کانادا و مادرید – اسپانیا به رهبری پروفسور «فاله تامیمی» یکی دیگر از فواید ملاتونین تحکیم و تقویت استخوان‌هاست.
در این مطالعات انجام شده، مکمل‌های ملاتونین در طول ده هفته به موش‌های صحرایی 22 ماهه داده شد.
محققان سپس قدرت تراکم استخوان ران جوندگان که در معرض ملاتونین بودند را ارزیابی کردند و نتایج آن نشان داد که استخوان‌ها تقویت و مقاوم‌تر شده‌اند و این نشان دهنده اثر مثبت این هورمون بر روی استخوان‌هاست و باز نتیجه گیری می‌کنیم که رشد استخوان‌ها و خواب با هم در ارتباط هستند زیرا این سلول‌ها با خوابیدن رشد کرده و مقاوم می‌شوند.
در واقع استئوبلاست (سلول‌هایی که بخش ماتریکس پروتئینی استخوان مانند کلاژن را می‌سازد و همواره در حال ساخت استخوان هستند) شب فعال‌ترند.
پروفسور «تمیمی» می‌گوید: با بالا رفتن سن، خواب مفید کمتر می‌شود و استئولاست فعال‌تر می‌شود و با آزمایشاتی که بر روی موش‌ها انجام شده نشان می‌دهد این پدیده منجر به تسریع روند استخوان می‌شود.
ملاتونین در درمان پوکی استخوان معجزه می‌کند؛ این بیماری که عمدتاً افراد مسن را تحت تأثیر قرار می‌دهد با شکنندگی استخوان‌ها مشخص می‌شود و می‌تواند به فاجعه در برخی از موارد منجر شود.
مکمل ملاتونین قرص تنظیم خواب موثری و قدرتمندی است که توسط شرکت دارو سازی سپید طب تولید و روانه بازار گردیده است. به گفته پزشکان و متخصصان این ماده (ملاتونین) در بدن آدمی و در غده صنوبری مغز تولید شده و بدن را در تنظیم چرخه خواب شبانه یاری می کند. علت اینکه میزان خواب موثر شبانه آدمی با گذشت سن، کمتر و کمتر می شود، کاهش تدریجی میزان ترشح این ماده است که کاهش آن با افزایش سن در بدن انسان رخ می دهد. پزشکان بر این عقیده هستند که جوانان به دلیل اینکه ملاتونین بیشتری در بدنشان دارند، بهتر و راحتر از افراد کهنسال به خواب می روند.

تحقیقات اخیر محققان نشان می دهد که استفاده از پلی قرص ˈpolypillˈ در درمان بیماری های قلبی عروقی و سکته مغزی موثر است.
پلی قرص به مجموعه ای از چند دارو گفته می شود که به صورت ترکیبی در یک قرص یا کپسول واحد قرار دارند و معمولا برای درمان یک بیماری مشخص مورد استفاده قرار می گیرند.

سازمان بهداشت جهانی، Polypill را به لیست پنج داروی برتر جهان برای جلوگیری از بیماری های مزمن اضافه کرده است.

پلی قرص مورد استفاده برای بیماران قلبی عروقی، حاوی پنج داروی ترکیبی مختلف شامل استاتین، آسپرین و داروهای کاهش دهنده فشار خون است که از بروز بیماری های قلبی عروقی جلوگیری می کند.

برای بررسی اثرات این دارو تحقیقاتی بین سال های 2009 تا 2013 بر روی 7047 فرد میانسال انجام شده است.

نتایج تحقیقات حاکی از آن است که بیماران 33 درصد تمایل بیشتری به استفاده از یک قرص به جای چندین قرص دارند.

در ادامه تحقیقات آمده است اثر بخشی این قرص ترکیبی به اندازه هریک از دارو ها به طور مجزاست.

ایده اولیه تولید پلی قرص برای درمان بیماری هایی مانند HIV بود ولی به مرور زمان این دارو کاربردهای بیشتری پیدا کرد و اکنون برای درمان بیماری های قلبی و سکته مغزی استفاده می شود.

پلی قرص در اروپا به صورت آنلاین فروخته می شود و در داروخانه ها وجود ندارد.

استفاده از پلی قرص بسیار ساده تر از استفاده همزمان پنج یا شش قرص است.

تا بحال این دارو برای چند بیماری مختلف ساخته شده است و پزشکان و بیماران از عملکرد آن رضایت دارند.

بیماری های قلبی اولین عامل مرگ و میر در جهان قلمداد می شوند و یک سوم علل مرگ را به خود اختصاص می دهند.


آلو حاوی بتاکاروتن است که در پیشگیری از اختلالات بینایی بسیار موثر است.

افزودن آلو خشک به وعده‌های غذایی روزانه موجب افزایش تراکم بافت استخوانی می‌شود.

 فوق تخصص تغذیه ورژیم درمانی با بیان این مطلب افزود:

تحقیقات متخصصان نشان می‌دهد که مصرف آلو خشک در وعده‌های غذایی روزانه موجب تغییرات شگرف در استحکام و افزایش تراکم بافت استخوانی بدن افراد می‌شود.

وی گفت: آلو خشک خواص بسیار زیادی برای بدن از جمله رفع یبوست داشته و یکی از بهترین مواد غذایی برای داشتن استخوانهای سالم است.

این متخصص خاطر نشان کرد: همچنین آلو حاوی بتاکاروتن است که در پیشگیری از اختلالات بینایی بسیار موثر است.

ایشان تصریح کرد: مصرف بیش از حد آلو در افرادی که دستگاه گوارش ضعیف دارند موجب سوزش معده و حتی بروز اسهال می‌شود.
 


 امروزه در بسیاری از نشریات و رسانه ها به کرات در مورد اسیدهای چرب امگا 3 مطالبی گفته می شود. این چربی ها که جز گروه های چربی های غیر اشباع هستند فواید بسیاری برای سلامتی دارند. اما گاه جملات عجیبی به کار می رود مانند اینکه ' مصرف روزانه یک قاشق روغن ماهی یعنی خداحافظی با کاهش تمرکز، خستگی، دردهای عضلانی و افسردگی'. آیا واقعا تاثیر این چربی ها تا این حد چشمگیر و فوق العاده است؟
 اسیدهای چرب امگا 3 به طور قابل توجهی در ماهی های آب های سرد مانند ماهی کولی، آزاد، ساردین و...، دانه های کتان و گردو وجود دارد و نقش حیاتی در بدن ایفا می کنند. انواع مختلف این چربی ها برای عملکرد مطلوب بدن ضروری هستند؛ چرا که در تشکیل اجزای سلولی، متابولیسم عمومی بدن، عملکرد ایمنی و هورمونی، فالیت بعضی ترکیبات خونی ( پلاکت ها) و سنتز بسیاری مولکول ها نقش دارند. به طور خلاصه ما نمی توانیم بدون این چربی ها به حیات زندگی ادامه دهیم.
اهمیت امگا3 و مغز
از چندین سال پیش مطالعات گسترده ای در خصوص تاثیر امگا 3 بر اندام های مختلف به ویژه مغز صورت گرفته است. امگا 3 و دیگر اسیدهای چرب غیر اشباع چندتایی 3/1 همه اسیدهای چرب موجود در سیستم عصبی مرکزی یعنی مغز و نخاع را تشکیل می دهند. در مورد امگا 3 به طور ویژه باید گفت که 20% حجم " خشک یا بدون آب" مغز را شامل می شود که اهمیت بالایی دارد.
امگا 3 در نورون ها باعث استحکام غشا می شود و عملکرد مطلوب مکانیسم های حیاتی از جمله ورود و خروج یون ها به سلول ها را تضمین می کند. همچنین اعمال صحیح گیرنده های غشایی که همه مولکول ها از جمله ناقل های عصبی به آنها متصل می شوند را نیز بر عهده دارد. زمانی که غلظت این اسیدهای چرب در مغز کم می شود، نورون ها به خوبی عمل نمی کنند و حتی از بین می روند.
آیا کمبود امگا 3 علت بروز افسردگی و بیماری های مغزی است؟
از بیست سال پیش تحقیقات زیادی درباره ارتباط بین مصرف اسیدهای چرب امگا 3 و بعضی ناراحتی های مغزی صورت گرفته است. همچنین آزمایشات بالینی نشان می دهد که کمبود امگا 3 می تواند زمینه ابتلا به بیماری هایی از جمله مشکلات خلقی و اضطراب،‌ روان پریشی، اختلالات توجه،‌ وسواس فکری، اختلالات شخصیت،‌ افسردگی، زوال عقل و اوتیسم را تشدید کند. البته این تحقیقات تایید نمی کنند که کمبود امگا 3 تنها عامل بروز این بیماری هاست؛ بلکه تنها می توان نتیجه گرفت که این اسیدهای چرب تاثیر محافظتی در برابر اختلالات روانپزشکی به خصوص در افرادی که احتمال خطر در آنها بالاست را دارد.
مکانیسم عمل امگا 3 در پیشگیری از ابتلا به چنین بیماری هایی متعدد و ناشناخته است. اما می توان گفت که به عنوان مثال می تواند از نورون ها در برابر استرس اکسایشی محافظت کند. همچنین امگا 3 با بسیاری از فاکتورها و گیرنده های مولکولی در روند حافظه، شناخت و منطق کنش متقابل دارد.
امگا 3 نقشی غیر مستقیمی بر تنظیم سروتونین دارد. این ناقل عصبی اخلاق را کنترل می کند و در بروز افسردگی نقش دارد. یکی دیگر از تاثیرات امگا 3 کاهش التهاب در بافت های مغز است. این در حالی است که التهاب دائمی می تواند موجب عدم فعالیت نورون ها و رشد بیماری های مغزی از جمله افسردگی شود.
در اینجا این سؤال مطرح می شود که می توان با دریافت کافی امگا 3 بیماری های روانی را درمان کرد؟ همان طور که اشاره شد کمبود امگا 3 بروز این اختلالات را تسریع می کند. مطالعات و آزمایشات بالینی بسیاری در این باره صورت گرفت که نشان دهنده این است که در بعضی موارد بهبودی حاصل می شود اما نتیجه درمان در بعضی دیگر مبهم است. در واقع نمی توان مصرف این مکمل ها را روشی قطعی برای درمان دانست.
درباره درمان افسردگی محققان اذعان داشتند که مکمل های امگا 3 می تواند تاثیر داروهای ضدافسردگی و تنظیم کننده های خلق و خو را بهبود بخشد. از آنجا که این مکمل ها ضرری برای سلامتی ندارند دلیلی برای منع مصرف نیست.


صفحه50 از72