به گفته يک متخصص تغذيه، کمبود ويتامين «ب ۱۲» علاوه بر ايجاد کم خوني مي تواند عوارض و ضايعاتي در سيستم اعصاب محيطي بدن ايجاد کند و با نشانه هايي نظير بي حسي و به اصطلاح گزگز کردن در دستها و پاها و عوارض مشابه ديگر همراه است.
این متخصص گفت: ويتامين «ب ۱۲» از عوامل سازنده گلبولهاي قرمز و مولکول وراثتي «دي ان آ» است و در کار سيستم عصبي نقش بسيار مهمي دارد. گياهخواران و افرادي که از رژيمهاي غذايي کم گوشت و لبنيات استفاده ميکنند، همچنين افراد مسنتر در معرض خطرات ناشي از کمبود اين ويتامين هستند.
وي تاکيد کرد: اين ويتامين در بدن موجب تشکيل و تجديد گلبولهاي قرمز خون مي شود، تحريک پذيري روده ها را کاهش داده و منجر به افزايش اشتها در کودکان مي شود. دستگاه عصبي را سالم نگه مي دارد و موجب مي شود بدن در استفاده از پروتئين ها و کربوهيدراتها و چربي ها بهتر عمل نمايد.
ایشان خاطر نشان کرد: از آن جا که ويتامين B۱۲ براي توليد گويچه هاي سرخ اهميت دارد، کمبود شديد آن، که کم خوني بدخيم ناميده مي شود، مي تواند انرژي فرد را کاهش دهد. اگر کم خون هستيد، در صورت مصرف ويتامين B۱۲ تقريباً بلافاصله شاهد فعاليتي انفجاري در مغز استخوان خود خواهيد بود. يعني سلول هاي خوني شما افزايش مي يابند و اين بدان معني است که ظرفيت حمل اکسيژن به بافت ها بيش تر خواهد شد.
وي اشاره کرد: از آن جا که ويتامين B۱۲ در فراوده هاي حيواني يافت مي شود، گياهخواران افراطي که علاوه بر گوشت از خوردن لبنيات و تخم مرغ نيز امتناع مي کنند در معرض خطر کمبود ويتامين B۱۲ قرار دارند. در حقيقت، يک بررسي تحقيقاتي نشان داده که برخي از کودکان افراد گياهخوار به دليل عدم مصرف کافي ويتامين B۱۲ رشدشان متوقف شده بود.
این متخصص افزود: تقريباً يک سوم افراد بالاي شصت سال، حتي با خوردن گوشت و لبنيات، قادر به کسب ويتامين B۱۲ مورد نياز خود از طريق مواد غذايي نيستند. زيرا معده آن ها ديگر اسيد معده کافي ترشخ نمي کند. در نتيجه غذا به خوبي هضم نمي شود و بنابراين ويتامين B۱۲ نمي تواند در کبد و عضلات ذخيره شود. بدون اسيد معده، حتي کسي که مقادير کافي ويتامين B۱۲ در رژيم غذايي خود مصرف مي کند، ممکن است دچار کمبود اين ويتامين شود.
ایشان در پايان گفت: خوردن گوشت، مرغ، ماهي و لبنيات باعث بالارفتن هوموسيستئين مي گردند. در اين مورد اضافه کردن مکمل هاي ب ۱۲ يا اسيد فوليک هيچ نوع اثري در کاهش خطر بيماريهاي قلبي و سکته ندارد. غذاهاي حيواني که از نظر اسيد فوليک فقير مي باشند در حقيقت داراي ميزان بالاي اسيد آمينه ميتونين مي باشد که هوموسيستئين را مي سازد. سبزيجات و ميوه جات و انواع لوبياها داراي ميزان بالاي اسيد فوليک و ويتامين ب ۶ بوده از بيماريهاي قلبي جلوگيري مي کنند.
ویتامین ب۱۲ (Vitamin b۱۲ (or Vitamin b۱۲ cyanocobalamin) یا همان کوبالامین مکملی است بسیار سودمند که توسط شرکت سپید طب تولید گردیده است، این شرکت تولید این مکمل بسیار سودمند را در حالی به تولیدات دیگر خود اضافه نموده که متخصصان اشاره دارند وجود این ویتامین برای ساختن استخوانها در بدن ضروری است.
این مکمل بسیار سودمند از طریق داروخانه های سراسر کشور در دسترس شما عزیزان قرار دارد.
۱- روغن ماهی:
روغن ماهی بدلیل داشتن اسید های چرب اومگا ۳ از اهمیت زیادی برخوردار است. اسیدهای چرب اومگا ۳ از اسیدهای چرب اساسی هستند که بدن قادر به ساخت آنها نیست و بایستی از رژیم غذائی تامین شوند. مصرف ۱-۲ وعده ماهی در هفته نیز نمیتواند اسیدهای چرب اومگا ۳ مورد نیاز بدن را کاملا تامین کند. با مصرف روغن ماهی با کیفیت میتوانید تری گلیسیریدها را کاهش، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کم، از سلامتی مغز محافظت کنید و خطر بالقوه ابتلا به دیابت راکاهش دهید. اسیدهای چرب اومگا ۳ احتمالا به کاهش چربی نیز کمک میکنند. در هنگام تهیه این مکمل، در جستجوی مارک هائی باشید که حداقل روزانه ۲ گرم از EPA و DHA (Eicosapentaenoic acid و docosahexaenoic acid دو تا از سه اسید چرب گروه اومگا) را تامین کنند.
۲- ویتامین D:
اطلاعات موجود نشان میدهند که ویتامین D تعداد زیادی از آمریکائیها کمتر از حد مطلوب است. این ویتامین فقط از راه غذا(منابع خوبی مانند کنسرو ماهی آزاد، شیر و ساردین) یا نور آفتاب قابل دستیابی است. برخی افراد در مناطقی زندگی میکنند که تابش آفتاب کم بوده و قادر نیستند مقادیر کافی از این ویتامین را در بدن خود بسازند و حتی زمانی که افراد در خارج از منزل باشند، اکثر آنها با لباس ها و یا لوسیون های ضد آفتاب پوشیده شده اند. متخصصین معتقدند که دوز حداقل ۱۰۰۰ واحد ویتامین D در روز برای شروع خوب است.
۳- پروتئین آب پنیر:
آب پنیر از مکمل های اساسی نیست اما مصرف آن مفید خواهد بود. آب پنیر غنی از اسیدهای آمینه با زنجیره طولانی است و در تقویت بدن پس از انجام تمرین های سنگین کمک کننده است. مهمتر آنکه، پروتئین آب پنیر یک منبع مناسب و سریع از کالری با کیفیت است.
۴- محصولات سبز:
این محصولات جایگزین میوه و سبزیجات طبیعی محسوب نمیشوند اما در صورتیکه کمتر از حد مطلوب میوه و سبزی مصرف شود، میتوانند مفید باشند. کمتر از ۶% آقایان و ۹% خانم های با محدوده سنی ۵-۳۴ ساله ، توصیه مصرف حداقل ۵ وعده میوه و سبزیجات در روز را مراعات میکنند. فرآورده های سبز خصوصا در مواقعی مانند سفرهای طولانی مدت که استفاده از میوه و سبزیجات طبیعی مشکل است، مفید خواهند بود.
۵- پروبیوتیک ها:
میلیون ها نوع باکتری مختلف در دستگاه گوارش انسان ها وجود دارند که برخی خوب و برخی بد هستند. باکتری های دستگاه گوارش میتوانند سلامتی کلی بدن، عمل هضم و نیز سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار دهند. پروبیوتیک ها با تامین باکتری های خوب به کاهش نفخ و درد شکم کمک میکنند. در انتخاب یک پروبیوتیک تجاری دقت شود که حداقل ۳ بیلیون ارگانیسم در هر وعده را تامین کند. برای محافظت از این میکروارگانیسم ها، ظرف را پس از باز کردن درب آن در یخچال نگهداری شود.
۶- زردچوبه (کورکومین):
زردچوبه ادویه همیشگی غذاهای هندی دارای ترکیب فعالی بنام کورکومین است. مطالعات زیادی در باره اثرات درمانی مفید کورکومین انجام شده است: ضد سرطان، ضد ویروس، ضد آرتریت و ضد التهاب. اثرات ضد التهاب بسیار قوی این ادویه، آن را در خط اول درمان التهاب قرار داده است.
۷- دارچین:
دارچین دارای قویترین خواص آنتی اکسیدانی در بین تمامی ادویه هاست. مطالعات متعددی ثابت کرده اند که دارچین با افزایش حساسیت به انسولین و تسریع مصرف کربوهیدرات ها در کنترل قند خون نیز موثر واقع میشود. روزانه یک گرم دارچین (نصف قاشق چایخوری) را به ماست، پنیر یا هر غذای دیگری اضافه کرده و استفاده کنید. مصرف مکمل حاوی دارچین میتواند دوز مشخص مورد نظر را تامین کند.
۸- اسفرزه:
پسیلیوم یا اسفرزه فیبر محلول در آب است که به کاهش کلسترول و نیز تنظیم قند خون افراد دیابتی کمک میکند. در هنگام استفاده از این مکمل با مقادیر کم شروع و سپس افزایش داده شود.
۹- کراتین:
در باره این مکمل مطالعات خیلی وسیعی هم در تحقیقات کلینیکی و هم در زندگی واقعی ورزشکاران انجام شده است و نتیجه همه آنها دال بر موثر بودن مصرف کراتین است. این مکمل عملکرد عضلات به هنگام انجام حرکات سنگین ورزشی را افزایش میدهد و احتمالا با احتباس آب در سلول های عضلات به بزرگ شدن عضله و نیز افزایش قطر فیبر عضلانی کمک میکند. افراد گیاهخوار مقادیر کمی کراتین از طریق رژیم غذائی خود دریافت میکنند و در صورت استفاده از مکمل کراتین پاسخ های قویتری به اثرات آن میدهند. مصرف مکمل کراتین در زیر نظر متخصص به مقدار ۳-۵ گرم در روز به افزایش قدرت، سرعت و نیز افزایش وزن کمک میکند.
۱۰- بتا آلانین:
استفاده از این مکمل در طی چند سال اخیر و با اثبات تاثیر آن در بهبود کارآئی ورزشکاران مورد توجه قرار گرفته است. برخی از تحقیقات بالینی نشان داده که مصرف بتا آلانین عملکرد های بدنی، به ویژه در حرکات شدید ورزشی و تمرینات قدرتی را بهبود می بخشد. بتا آلانین برای بهبود عملکرد و افزایش ظرفیت ورزشی، ساخت توده عضلانی و بهبود عملکرد جسمی در افراد مسن، تحت نظر متخصص مورد استفاده قرار می گیرد.
۱۱- گلوکزآمین:
گلوکزآمین بطور طبیعی در بدن و خصوصا به عنوان واحد سازنده در غضروف ها وجود دارد، البته در مایعاتی که حرکت مفاصل را تسهیل میکنند نیز حضور دارد. گلوکزآمین در بدن هم غضروف میسازد و هم آن را تعمیر میکند. امروزه گلوکزآمین بصورت مکمل، تهیه شده از غضروف حیوانات، در بازار مصرف وجود دارد.
۱۲- چای سبز:
چای سبز دارای مقادیر زیادی ترکیبات پلی فنلی است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و با رادیکال های آزاد تخریب کننده سلول ها و DNA مبارزه میکنند. پلی فنل ها، همچنین، میتوانند از التهاب و تورم پیشگیری کنند. آنتی اکسیدان های موجود در مکمل های چای سبز از قلب و عروق خونی محافظت میکنند.
مصرف بتاکاروتن در افرادی که به علت ساختار ژنتیکی بیشتر از دیگران در معرض بروز بیماری قند هستند جلوگیری می کند.
این خبری است که دانشگاه استانفورد گزارش می کند. در ضمن این دانشگاه اعلام کرده که گاماتوکوفرول (نوع معروف ویتامین E)در عوض ممکن است امکان بروز بیماری قند را افزایش دهد که برای اولین بار این خبر بسیار مهم منتشر می شود.
۱۵ درصد جمعیت دنیا به بیماری قند نوع دو مبتلا هستند و تقریباً ۵۰ درصد آنها از این موضوع بی اطلاع اند چون این بیماری در ابتدای بروز به صورت نهفته ولی فعال سیستم های بدن را دچار مشکل می کند و چون داروی موثری برای درمان آن وجود ندارد اگر میزان قند خون کنترل نشود و به حال خود رها شود در نهایت سبب زمین گیر شدن فرد می شود.
متاسفانه پیش بینی شده که یک سوم کودکانی که در سال ۲۰۰۰ در آمریکا متولد شده اند در طول عمر خود به بیماری قند دچار خواهند شد. به عبارت دیگر اگر داروی موثری تا یکی دو دهه آینده برای درمان بیماری قند کشف نشود و یا روش موثر پیشگیری بیماری شناخته نشود اپیدمی و جلوگیری بیماری قند در دنیا فاجعه ای به وجود می آورد.
حال دانشمندان سخت مشغول مطالعات دامنه دار دیگری بر روی بتاکاروتن و ویتامین E هستند که عملکرد آنها در بدن چه اثراتی بر روی بیماری قند دارند و چرا ویتامین E سبب بالا رفتن امکان بروز بیماری قند گردیده و بتاکاروتن چگونه بر روی ژن مسئول بیماری قند اثر می گذارد و بروز آن را کاهش می دهد. جالب این که هر دو ویتامین بر روی ژن شناخته شده بیماری قند اثرات مثبت و منفی دارند و این تضاد عملکرد باید روشن گردد. البته این پژوهشگران نظریه مخصوصی در این مورد ارائه داده اند که از نظر علمی پیچیده و درک آن برای افرادی که در این زمینه تخصص و آشنایی ندارند مشکل است. به همین جهت به این بحث خاتمه داده و منتظر خبرهای جدیدی در این مورد بخصوص خواهیم بود.
شایان ذکر است شرکت داروسازی سپید طب مکمل بتاکاروتن که یکی از پرو ویتامین هایی است که برای پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری ها از جمله بیماری های قلبی و سرطان ها مؤثر می باشد را بزودی تولید و روانه بازار خواهد نمود. پزشکان و متخصصین ضمن تاکید بر مصرف این مکمل افزودند: اگر روزانه غذاهایی که دارای این پرو ویتامین هستند را نخورید، ممکن است خطر ابتلای شما به بیماری های قلبی عروقی و برخی انواع سرطان ها افزایش یابد؛ سرطان های روده، معده، ریه و گردن رحم از این سرطان ها هستند.
ال-آرژنين چيست و از چه منابعي تامين مي شود؟
آرژنين در آجيل و دانه هاي روغني مثل بادام زميني و بادام به وفور يافت ميشود.همچنين مي توان مقداري آرژنين در شکلات و کشمش نيز پيدا نمود.
آرژنين يک آمينواسيد ضروري است و سازنده بلوک پروتئني است که باعث انبساط عروق ميشود.
آرژنين جزء آن دسته از آمينو اسيدهاست که بدن قادر به ساختن آن به صورت طبيعي نيست و بايد مقدار مورد نيازش رااز خارج تامين کند به همين دليل بسيار مهم است که دقت کنيم تا وعده هاي غذايي غني از آرژنين باشند.
آرژنين چه وظيفه اي در بدن به عهده ميگيرد وتحقيقات دانشمندان چه مدارکي را در حمايت از اين آ مينو اسيد ارائه ميدهد؟
آرژنين براي به انجام رسيدن بسياري از پروسه هاي مربوط به فيزيولوژي عضلات ضروري است.
اين پروسه ها شامل ترشح هورمونها، افزايش توليد هورمون رشد، پاکسازي و دفع سموم توليد شده در بدن و سيستم دفاعي بدن در مقابل امراض می باشند.
مکملهاي حاوي آرژنين به سبب اينکه آرژنين توانايي توليد نيتريک اکسيد را دارد در بين مردم رواج يافته اند و همچنين اين آمينو اسيد قادر به پاکسازي راديکال هاي آزاد از خون بهبود عملکرد سيگنالهاي سلولهاي عضلاني رها سازي هورمون رشد،حمايت از کلسترول خون و تنظيم متابوليسم چربي و سطح نمک در بدن است.
بدن سازان بايد به دليل خاصيت تعديل نمک نيز به آرژنين علاقمند باشند زيرا از دست ندادن آب زير پوست که به دليل احتباس آب و نمک در بدن اتفاق ميافتد باعث مي شود تا بدن ظاهري نرم و پف آلود داشته باشد و عضلات صاف و فاقد برآمدگي به نظر برسند. حفظ نيتروژن بوسيله مصرف نيتروژن مسئله اي است که بين بدنسازان و دانشمندان مورد توافق است.هم چنين اعتقاد بر اين است که آرژنين قطعا براي رشد مؤثر است که به سبب توانايي در انبساط عروق و سهم آن در سنتز پروتئين است.
چه افرادي به آرژنين نياز دارند و چه مقدار از آن کمبود محسوب مي شود؟
افرادي که بيشترين ميزان نياز را به آرژنين دارند؛نوجوانان ، بچه هاي کمتر از هفت سال ،قهرمانان ،اشخاصي که سعي دارند وزن خود را کاهش دهند و افراد مسن هستند.
در افراد بزرگسال ،آرژنين يک آمينو اسيد غير ضروري محسوب مي شود.براي کودکان در مقايسه با بزرگ سالان يک آمينو اسيد ضروري براي تقويت و توسعه سيستم ايمني در دوران بلوغ محسوب مي شود.افرادي که دچار آسيب ديدگي هستند نيز مي توانند از فوايد مکملهاي حاوي آرژنين بهره مند گردند زيرا کمبود آرژنين در بدن زماني که براي ترميم جراحت نياز است را افزايش مي دهد.
آرژنين باعث افزايش قطر و ضخامت عروق خوني مي شود که به موجب آن در هنگام کشش و انقباض خون بيشتري وارد عضلات مي شود.
وجود آرژنين باعث افزايش بازده تمرينات سخت بدن سازان مي شود.مکملهاي حاوي آرژنين مي توانند سطح سيستم ايمني بدن را ارتقا دهند،در نتيجه بدن سازان مي توانند سخت تر تمرين کنند و نگران تاثيرات محدود کننده اين نوع تمرين و تمرين زدگي که پيامد احتمالي آن است بر سيستم ايمني بدن شان نباشند.
بدن سازاني که دوره هاي مصرف دارو هاي آندروژني و استروئيدهاي آنابوليک را قطع مي کنند نيز ميتوانند از مصرف آرژنين سود ببرند.
آرژنين قادر است تا سطح هورمون رشد را در بدن افزايش دهد و اينکار را از طريق تقويت اکسيژن مايع و پشتيباني از فشارخون سالم انجام مي دهد.به همين دليل مکمل آرژنين ميتواند براي اشخاصي که قصد کاهش وزن دارند نيز مفيد واقع شود.
شایان ذکر است شرکت داروسازی سپیدطب از اقمار هلدینگ یاقوت رویان مکمل بسیار مفید ال آرژنین را تولید و روانه بازار نموده است که از طریق داروخانه های سراسر کشور در دسترس شما عزیزان می باشد.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: افراد خیلی مسن که بدن آنها قدرت جذب برخی مواد معدنی را ندارد یا افراد دچار کمبود آهن در دوران رژیم غذایی خود بهتر است قرصهای مکمل مصرف کنند.
به وی در پاسخ به اینکه افراد چگونه میتوانند رژیم قضایی مناسب برای کاهش وزن و بدون عوارض داشته باشند، گفت: امروزه ثابت شده اغلب افزایش وزن و چاقیها به دلیل بدخوری و مصرف مواد پرکالری و بی فایده مانند انواع شیرینیجات، چربیها و مواد سرخکردنی است.
وی گفت: در حالی که فرد میتواند برای کاهش وزن از تمام ۵ گروه غذایی نان و غلات، شیر و لبنیات، گوشت، تخممرغ و حبوبات به همراه مغزدانهها، سبزی و میوهها استفاده کنند اما نسبتهای متفاوتی برای کاهش وزن در رژیم غذایی برای این افراد تجویز میشود.
وی با تأکید بر اینکه هنگام تجویز رژیم غذایی مصرف گوشت قرمز باید کاهش یابد افزود: ما به افراد توصیه میکنیم هفتهای دوباره ماهی را در وعدههای غذایی خود گنجانده و مخلوط غلات و حبوبات نیز در کنار آن مصرف شود تا تمام نیازهای بدن را تأمین کند.
به گفته این مشاور تغذیه و رژیم درمانی غذاهایی مانند لوبیاپلو، عدس پلو، باقلاپلو، چشمبلبلیپلو و آش رشته از جمله غذاهای مطلوب هستند که ترکیب حبوبات و نشاسته را به همراه دارند و افراد میتوانند در رژیم غذایی خود بدون هیچ عارضهای از آن مصرف کنند.
وی در پاسخ به اینکه آیا مصرف قرصهای مکمل در هنگام رژیم به افراد توصیه میشود، خاطر نشان کرد: این امر برای همه ضروری نیست مگر افرادی که اختلالات جذب دارند یا افرادی که به دلیل سن بالا آنزیم گوارش خون در بدن آنها ترشح نمیشود همچنین افرادی که دچار کمبودهای تغذیهای مانند فقر آهن یا کمبود کلسیم دارند نیز زیر نظر متخصص تغذیه و پس از انجام آزمایشهای مختلف باید به نسبت متفاوت از مکملها مصرف کنند.
وی تصریح کرد: در صورت رعایت نشدن زنجیره غذایی برای لاغر شدن عوارضی مانند ریزش مو، ناراحتی گوارشی، معدهدرد، کمخونی، افتادگی پوست و بیحالی گریبانگیر افراد میشود.
پژوهشگران کشور با استفاده از دو نوع جلبک مکملهای غذایی گیاهی را عرضه کردند که حاوی انواع مواد معدنی و ویتامینها است.
این محققان با استفاده از ریز جلبکهای «کلرولا» و «اسپیرولینا» مکملهای غذایی را تولید کردند.
جلبکهای کلرولا نوعی جلبک سبز تک سلولی و ساکن آبهای شیرین است است و قدمتی بالغ بر ۲.۵ میلیارد سال دارد و امروزه در بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیایی برای تولید مکملهای غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.
کلرولا حاوی بیشترین میزان کلروفیل در بین کلیه گونههای گیاهی شناخته شده است. این جلبک به دلیل محتوای غنی و کامل خودکمبودهای احتمالی در رژیمهای غذایی را از طریق تامین پروتئین، فیبر، ویتامینها، عناصر معدنی جبران میکند از این رو میتوان از آن به تنهایی به عنوان یک غذای کامل برای یک دوره طولانی مدت استفاده کرد.
جلبک کلرولا حاوی انواع ویتامینهای A، E،B۱، B۲ و C و غنی از اسیدهای چرب ضروری است. علاوه بر آن دارای دیواره سلولی حاوی فیبرهای ویژه با خاصیت سم زدایی از بدن و سرشار از کلروفیل یا همان خون سبز گیاهی است.
جلبک اسپیرولینا نیز نوعی جلبک سبز- آبی است که از ابتداییترین اشکال حیات بر رروی گره زمین به شمار میرود. این جلبک قدمتی در حدود ۳.۵ میلیارد سال دارد و به صورت معلق در آبهای شیرین پرورش می یابد. این جلبک به عنوان مکمل غذایی در کشورهای صنعتی و پیشرفته مصرف میشود. این جلبک دارای اسیدهای چرب مانند گاما لینولنیک اسید و امگا ۳ و ۶ و حاوی انواع ویتامینها چون A و E و سرشار از رنگدانه کلروفیل و مواد معدنی چون منیزیوم، آهن، فسفر و کلسیم است.
در این مصاحبه اختصاصی که با جناب آقای دکتر محمد عرب زاده بحری انجام شد ایشان به بررسی و تشریح بیماری های سیستم مجاری ادراری و تناسلی و بخصوص مشکل پروستات که یکی از شایع ترین بیماری در حال حاضر می باشد پرداختند.
1-با سلام و ادب لطفا خودتان را معرفی نمایید.
به نام خدا و با عرض سلام خدمت شما و کلیه مخاطبان، اینجانب محمد عرب زاده بحری هستم متولد شهر لنگرود استان گیلان و فارغ اتحصیل رشته جراحی کلیه و مجاری ادراری از دانشگاه شیراز می باشم.
2-لطف بفرمایید مختصری در مورد رشته اورولوژی و بیماری های مربوط به آن توضیح دهید.
اورولوژی در لغت به معنای شناخت سیستم ادراری و هر آنچه که به این مقوله مرتبط است می باشد ولی در پزشکی این واژه شامل تشخیص، درمان و جراحی بیماری های کلیه، مثانه، مجاری ادراری و حالب در بانوان و آقایان می باشد و همچنین اورولوژی بیماری های پروستات و بیماری های دستگاه تناسلی آقایان را هم در بر میگیرد.
3-معمولا جامعه بیماران شما را چه اشخاصی و در چه محدوده سنی تشکیل میدهند؟
اگرچه بیماران مبتلا به این عارضه ها را معمولا افراد 30 به بالا تشکیل میدهند ولیکن احتمال اینکه دستگاه ادراری تناسلی در سنین مختلف حتی نوزادی و دوران کودکی دچار اختلال شود دور از ذهن نیست، بدین صورت که ممکن است یک کودک در سالهای ابتدایی زندگی خویش و یا حتی دوران شیر خوارگی دچار بیماری های تناسلی گردد که در این هنگام مداخله پزشک اورولوژیست از شروط لازم جهت درمان است.
4-علائم نگران کنندهای که باعث می شود یک شخص به شما مراجعه کند کدام است؟
باید به اهمیت این نکته توجه داشت که هرگونه علائم ناخوشایند و هرچند خفیف در دستگاه تناسلی کافیست که ما به پزشک مراجعه نماییم تا پزشک مربوطه بتواند با تشخیص زود هنگام بیماری از گسترش آن جلوگیری بعمل آورد اما کلی ترین علائمی که مربوط به این بیماری ها میشود عبارتند از: دردهای متناوب در پهلو، مشاهده خون در ادرار و منی، تکرر ادرار و بی اختیاری آن، احساس توده در بیضه ها، سوزش ادرار، کاهش جهش ادرار و عدم تخلیه خوب مثانه همه و همه جزو فاکتورهای مهم جهت مراجعه هستند.
5-آقای دکتر یکی از مشکلاتی که قشر میانسال را گریبانگیر کرده بیماری های مربوط به پروستات است، لطفا در مورد این بیماری صحبت نمایید.
پروستات عضوی از دستگاه تناسلی مردانه است که در ابتدای مجرای ادراری در لگن قرار دارد، غده پروستات در تمام دوران کودکی کوچک مانده و با شروع بلوغ به جهت ترشح هورمون تستوسترون شروع به رشد میکند و در سن 20 سالگی افراد به اندازه تقریبا ثابت حدودا اندازه یک گردو میرسد. وظیفه اصلی پروستات ترشح مایع شیری رنگ به همراه منی است که در بارورسازی تخمک تاثیر بسزایی دارد، زیرا مجرای مایع مجرای دفران به علت وجود اسید سیتریک متابولیسم اسپرم نسبتا اسیدی است که این خود می تواند مانعی در باروری اسپرم باشد که مایع پروستات به خنثی سازی اسیدیته این مایعات کمک میکند، همچنین پروستات جدا از تاثیری که در تولید مثل دارد وظیفه مهمی در دفع ادرار دارد که آن منقبض شدن عضلات پروستات است که باعث آهسته شدن جریان ادرار می شود.
6-لطفا از علائم بزرگ شدن پروستات بگویید.
از نشانه های مهم مشکلات پروستات تکرر ادرار، احتباس ادرارو کاهش جریان ادرار است که ناشی از تورم پروستاتند که با کمک سونوگرافی و TR قابل تشخیص و بررسی هستند که اگر شخص در مراحل ابتدایی بیماری باشد با درمان دارویی قابل درمان و اگر در مراحل پیشرفته باشد توسط جراحی با لیزر و ... درمان صورت می پذیرد.
7-آیا بزرگی پروستات می تواند خطرناک باشد و انواع بیماری هاهی مربوط به پروستات کدامند؟
در نظر داشته باشید هر نوع بیماری که هر چند هم به نظر خطرناک نرسد ولی اگر زود تشخیص داده نشود و درمان انجام نشود می تواند در آینده ای دور یا نزدیک سبب بروز مشکلات جدی بزرگتری برای فرد شود. پروستات هم از این قاعده مستثنی نیست. بطور کلی بیماری های پروستاتی عبارتند از: پروستاتیت یا همان التهاب پروستات که بوسیله یک عفونت میکروبی ایجاد میشود. هایپرپلازی خوش خیم پروستات یه به اصطلاح عامه بزرگی خوش خیم پروستاتکه در نیمی از مردان بالای 50 سال دیده می شود. سرطان پروستات که یک بیماری بالقوه شدید است که بدخیم می باشد.
8- در صورت مواجه با علائم بیماری های پروستات چه باید بکنیم؟
نکته قابل توجه، افتراق بین علائم مربوط به پروستات با سایر بیماری های با علائم مشابه می باشد. از جمله عفونت های ادراری و سیستیت مثانه، تنگی مجاری ادراری، اختلالات اسفنگتری گردن مثانه و مثانه نوروژنیک می باشد.
9-آیا راهی برای جلوگیری از بزرگی پروستات وجود دارد؟
خیر، از آنجایی که این بیماری به اقتضای سن بیمار ایجاد می شود هنوز هیچ راهی برای جلوگیری از بزرگ شدن پروستات پیدا نشده است و درمان این بیماری به شدت آن نیز بستگی داردکه اغلب در مراحل اولیه درمان دارویی صورت می پذیرد.
10-درمان دارویی به چه صورتی به کوچک شدن پروستات کمک میکند؟
درمان های پروستات بستگی به شرایط بالینی و شدت علائم بیمار دارد.
به غیر از مواردی که نیاز به درمان قطعی جراحی دارد که شامل:
1 – عفونت های تکرار شونده با عدم پاسخ نسبی به درمان دارویی
2- سنگ مثانه همزمان با بزرگی پروستات
3 – هماچوری یا خونریزی شدید ادراری
4 – نارسایی کلیه ناشی از فشار پروستات
در سایر موارد امکان درمان دارویی ممکن است.
نکته مهم در مورد درمان پروستات، توجه به کیفیت زندگی می باشد و اینکه شرایط زندگی وی چقدر با علائم پروستات تحت تاثیر قرار گرفته است. درمانهای دارویی شامل: الف) داروهای شل کننده عضلات صاف پروستات مثل ترازوسین و تامسولوسین، ب) داروهای کوچک کننده پروستات با مهار متابولیت فعال تستسترون (DHT) مانند فیناستراید و ج) داروهای گیاهی که نقش پررنگی در درمان پروستات دارند از جمله ترکیبات
11-به عنوان اخرین سوال چه اصولی را جهت پیشگیری از بیماری های اورولوژیکی پیشنهاد میکنید؟
باید در نظر داشت که همه بیماری های مربوط به دستگاه تناسلی بطور کامل و 100% قابل پیشگیری نمیباشند اما نکته مهم تشخیص بموقع آنهاست که می تواند عوارض جانبی و زیان های ناشی از بیماری را به حداقل ممکن برساند و باعث نجات جان بیمار شود. جدا از بیماری های ارثی، رعایت بهداشت فردی و دوری از رفتارهای پرخطر جنسی بسیار مهم است و همچنین مراجعه بموقع و معاینات منظم سالانه می تواند بسیار موثر باشد.
و سخن آخر
تشکر صمیمانه از شما و همچنین آرزوی موفقیت و سلامت روزافزون برای مردم عزیز کشورمان
(28 مهرماه) روز جهانی پوکی استخوان نامیده شده است. هدف از نامگذاری این روز افزایش آگاهی جهانی در مورد پیشگیری، تشخیص و درمان پوکی استخوان و بیماری های متابولیک استخوان است.
ایده اصلی روز جهانی پوکی استخوان برای اولین بار با کمپینی توسط انجمن ملی پوکی استخوان انگلیس در سال 1997 آغاز شد و کمیسیون اروپا با حمایت از این کمپین روز 20 اکتبر را روز جهانی پوکی استخوان نامگذاری کرد.
محوریت این روز از سال 1999 تا 2013 به ترتیب زیر بوده است :
-تشخیص اولیه
-سلامت استخوان ها
-رشد استخوان در جوانان
-پوکی استخوان در محل کار
-کیفیت زندگی
-پوکی استخوان در مردان
-ورزش
-تغذیه
-عوامل خطر
-تغییر سیاست ها در این زمینه
-علایم و نشانه های شکستگی ستون فقرات
-سه قدم برای جلوگیری از شکستگی استخوان؛ ویتامین D، کلسیم و ورزش
-زنان یائسه و سلامتی استخوان ها در آنان
*** پوکی استخوان چیست
پوکی استخوان بیماری مربوط به استخوان هاست. در این بیماری اصطلاحا استخوان ها متخلخل می شوند. ساختار میکروسکوپی استخوان ها به صورت لانه زنبوری است. منافذ و خانه های استخوان پوک بسیار بزرگتر از استخوان سالم است. در این حالت استخوان ها به تدریج جرم و چگالی خود را از دست می دهند و بسیار حساس و شکننده می شوند.
متاسفانه این بیماری هیچ علامت اولیه ای ندارد و زمانی بروز می کند که یکی از استخوان ها ( معمولا استخوان لگن و مچ) می شکند؛ به همین دلیل به آن بیماری خاموش گفته می شود.
***علل پوکی استخوان
استخوان ها از فیبرهای کلاژن و مواد معدنی تشکیل شده اند. از بدو تولد تا اوایل 20 سالگی، سلول های استخوانی با جذب مواد مغذی و معدنی رشد می کنند و متراکم می شوند. معمولا اوج تراکم استخوان ها در 20 سالگی است.
رشد و توسعه استخوان ها تا حدود 25 سالگی ادامه دارد و پس از آن به ندرت کاهش می یابد. پس از 45 سالگی و با افزایش سن، تراکم استخوان ها به تدریج کاهش می یابد و کلسیم لازم برای بدن از ذخیره استخوان ها تامین می شود.
کاهش تراکم استخوان ها با افزایش سن کاملا طبیعی است ولی برخی عوامل این فرآیند را تسریع می کند.
برخی از این علل عبارتند از :
-کم تحرکی
-عدم استفاده از مواد حاوی کلسیم
-کاهش ویتامین D در بدن
-ابتلا به بیماری های خاص مانند سرطان
-استفاده از داروهای استروئیدی
-یائسگی زودرس (کمتر از 45 سال)
-استعمال دخانیات
-کاهش استروژن در بدن
-شرایط پزشکی خاص مانند پرکاری تیرویید، بیماری سلیاک، نارسایی مزمن کلیه، آرتریت روماتویید، بیماری های مزمن کبدی، دیابت نوع 1
*** احتمال بروز پوکی استخوان در این افراد بیشتر است
-افرادی که در خانواده خود بیمار مبتلا به پوکی استخوان دارند
-افرادی با استخوان بندی متوسط و کوچک
-افرادی با نژاد آسیایی
-افرادی که سابقه زمین خوردن و شکستگی استخوان دارند
- افرادی که برای مدت زمان بیشتر از 3 ماه از داروهای استروئیدی (کورتون) استفاده کرده اند
*** پیشگیری و درمان
گرچه علایم مختلفی در پیشرفت بیماری پوکی استخوان موثر هستند ولی می توان پیشرفت این بیماری را با چند راهکار ساده متوقف کرد. برخی از مهمترین روش های پیشگیری و توقف بیماری خاموش عبارتند از :
1-تغذیه مناسب و استفاده از مواد حاوی کلسیم و ویتامین D
2-ورزش، حداقل 30 دقیقه پیاده روی تند در روز توصیه شده است
3-استفاده از نور خورشید، این مورد باید با رعایت اصول یعنی استفاده از کلاه و دستکش و کرم ضد آفتاب انجام شود
4-هورمن درمانی در زنان یائسه زیر نظر پزشک
5-استفاده از مکمل های ویتامین D و کلسیم
*** نقش تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان
استخوان ها حداقل به هزار تا هزار و دویست میلی گرم کلسیم در روز نیاز دارند. این میزان با افزایش سن و در زنان یائسه افزایش پیدا می کند. یک لیوان شیر ، 50 گرم پنیر و یک کاسه ماست تقریبا معادل تمام نیاز بدن به کلسیم در روز است. سویا، بادام، اسفناج، انواع کلم، برگه زردآلو و انجیر خشک، منبع کلسیم هستند.
بدن برای جذب کلسیم به ویتامین D نیاز دارد. ویتامین D مورد نیاز از طریق خورشید، مواد غذایی حاوی ویتامین D و مکمل ها تامین می شود. شیر، حبوبات، ماهی و روغن ماهی، تخم مرغ، آب پرتقال، قارچ، انواع پنیرو خاویار حاوی ویتامین D هستند.
توصیه همیشگی متخصصان به افراد و به خصوص سالمندان تغذیه سالم و دقت کافی برای جلوگیری از زمین خوردن است.
ال کارنیتین مشتقی از اسیدآمینه لیزین میباشد. از آنجائیکه برای اولین بار در سال ۱۹۰۵ از گوشت جدا شد این نام به آن اطلاق شد (Carnus در یونانی یعنی گوشت). بدن انسان ال کارنیتین را میسازد و آن را در عضلات اسکلتی، قلب، مغز و اسپرم ذخیره میکند. ال کارنیتین به بدن کمک میکند تا چربی ها را به انرژی تبدیل کند. بدن غالب افراد تمامی ال کارنیتین مورد نیاز خود را میسازد اما در مواردی یا مقدار کافی ساخته نمیشود یا اشکالی در جابجائی آن در بدن بوجود می آید.
درذیل به برخی از بیماری هائی که تجویز ال کارنیتین احتمالا میتواند کمک کننده در درمان آنها باشد، اشاره شده است:
· بیماری های قلبی
۱- آنژین صدری: برخی مطالعات بالینی انجام شده نشان داده که تجویز همزمان ال کارنیتین با داروهای رایج در درمان آنژین صدری میتواند علائم این بیماری را بهبود بخشیده و نیز این بیماران را قادر میسازد تا بدون درد قفسه سینه حرکات ورزشی را انجام دهند. در این بیماری بهتر است هیچگونه خوددرمانی انجام نشود و مصرف ال کارنیتین زیر نظر و تجویز پزشک صورت گیرد.
۲- حمله قلبی: تعداد معدودی مطالعه نشان داده اند که استفاده از مکمل های ال کارنیتین در کنار داروهای رایج درمان، در کوتاه ترین زمان پس از حمله قلبی میتواند در کاهش احتمال حمله مجدد، مرگ ناشی از بیماری قلبی، درد قفسه سینه و ریتم های نامنظم قلبی یا ابتلا به نارسائی قلبی مفید باشد.
۳- نارسائی قلبی: تعداد اندکی مطالعه انجام شده نشان داده اند که بکارگیری ال کارنیتین میتواند در کاهش علائم نارسائی قلبی و بهبود ظرفیت انجام حرکات ورزشی در این بیماران مفید باشد. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری بنظر میرسد.
· بیماری عروق محیطی
بیماری تصلب شرائین با کاهش خونرسانی به پاها (بیماری عروق محیطی)، غالبا باعث گرفتگی عضلات و درد پاها به هنگام پیاده روی یا انجام حرکات ورزشی (بیماری لنگی متناوب) میشود. تحقیقات نشان داده که مصرف ال کارنیتین در این بیماران میتواند علائم آن را کاهش داده و بیماران را قادر میسازد تا فاصله های بیشتری را قبل از شروع گرفتگی و درد عضلات طی کنند.
· نروپاتی دیابتی
افزایش قند خون در افراد دیابتی میتواند موجب آسیب جدی به اعصاب خصوصا در اعضائی چون بازوها، پاها و کف پاها شده که نتیجه آن درد وبی حسی این اعضا خواهد بود. تعدادی تحقیقات اولیه نشان داده که مصرف استیل ال کارنیتین ممکن است در کاهش درد و بی حسی اعصاب و نیز بازسازی این اعصاب آسیب دیده مفید باشد. تحقیقات بیشتر لازم بنظر میرسد.
· کارآئی ورزشی
مصرف متداول ال کارنیتین در تقویت کارآئی ورزشی مانعی برای لزوم انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه نیست.
· کاهش وزن
تعدادی از مطالعات انجام شده نشان داده که مصرف خوراکی ال کارنیتین با کاهش توده چربی، افزایش توده عضلانی و کاهش خستگی جسمی میتواند در کاهش وزن مفید واقع شود.
· بیماری آلزایمر و آسیب به حافظه
اخیرا مطالعاتی انجام شده که تاثیر مثبت و مفید ال کارنیتین در به تاخیر انداختن پیشروی بیماری آلزایمر، از بین بردن افسردگی مربوط به سالخوردگی و انواع دیگر زوال عقلی و نیز تقویت حافظه در افراد سالخورده را نشان داده است. تجویز ال کارنیتین در افراد مبتلا به آلزایمر بایستی زیر نظر پزشک انجام شود.
· بیماری کلیه و دیالیز
از آنجائیکه ال کارنیتین در کلیه ها ساخته میشود بنابراین طبیعی بنظر میرسد که بیماران مبتلا به بیماری های کلیوی با کمبود آن مواجه شوند. در این بیماران تجویز و مصرف ال کارنیتین زیر نظر پزشک انجام میشود.
· ناباروری در آقایان
کاهش شمارش اسپرم در آقایان با کاهش میزان ال کارنیتین بدن مرتبط است. بعضی تحقیقات مفید بودن تجویز مکمل های ال کارنیتین در افزایش تعداد اسپرم ها را نشان داده است.
· اختلال نعوض
مطالعات اولیه مفید بودن پروپیونیل ال کارنیتین در بهبود عملکرد جنسی آقایان را نشان داده است. یک مطالعه اینگونه نتیجه گرفته که ال کارنیتین میتواند میزان پاسخگوئی افراد دیابتی به داروی سایدنفیل را بهبود ببخشد. در مطالعه دیگری مفید بودن تجویز همزمان پروپیونیل ال کارنیتین و استیل ال کارنیتین در بهبود تاثیر داروی سایدنفیل تجویز شده برای مردان مبتلا به اختلال نعوض پس از جراحی پروستات را نشان داده است. لزوما مطالعات بیشتری نیاز است.
· پرکاری تیروئید
برخی تحقیقات انجام شده تاثیر بخشی مصرف ال کارنیتین در پیشگیری یا کاهش علائم همراه شده با پرکاری تیروئید مانند بی خوابی، عصبانیت، تپش قلب، و لرزش را نشان داده است. البته مطالعات بیشتری در این موضوع باید انجام شود.
منابع غذائی ال کارنیتین
گوشت های قرمز (خصوصا گوشت بره) لبنیات مهمترین منبع غذائی ال کارنیتین هستند. از دیگر منابع میتوان به ماهی، مرغ، گندم، مارچوبه، آووکادو و کره بادام زمینی اشاره کرد.
اشکال موجود در بازار مصرف
ال کارنیتین: ارزانتر و در دسترس تر
استیل ال کارنیتین: غالبا در مطالعات بیماری آلزایمر و دیگر اختلالات مغز استفاده میشود
پروپیونیل ال کارنیتین: غالبا در مطالعات بیماری های قلبی و بیماری عروق محیطی بکار میرود
از مصرف مکمل های حاوی دی – کارنیتین اجتناب کنید: با فرم طبیعی ال کارنیتین موجود در بدن تداخل کرده و عوارض نامطلوبی تولید خواهد کرد.
روش مصرف
اطفال: از مصرف مکمل های ال کارنیتین در اطفال بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
بزرگسالان: دوز تجویزی ال کارنیتین به نوع نیاز بدن به آن بستگی دارد. دوز معمول روزانه ۱-۳ گرم است.
احتیاطات
مکمل ال کارنیتین را زیر نظر پزشک مصرف نمائید. مصرف دوزهای ۵ گرم در روز یا بالاتر میتواند باعث اسهال شود. از دیگر عوارض نادر میتوان به افزایش اشتها، بوی بدن و بثورات جلدی اشاره کرد.
تداخلات احتمالی با داروها
زیدوودین: در یک مطالعه آزمایشگاهی دیده شده که مکمل های ال کارنیتین از بافت های عضلانی در مقابل اثرات سمی جانبی داروی زیدوودین (تجویز شده برای درمان ایدز) محافظت میکنند. مطالعات بیشتر نیاز دارد.
دوکسوروبیسین: تجویز ال کارنیتین همزمان با داروی ضدسرطان دوکسوروبیسین میتواند از سلول های قلبی در مقابل اثرات سمی دارو، بدون تاثیر روی اثربخشی آن، محافظت کند. مصرف مکمل های ال کارنیتین در این بیماران زیر نظر پزشک انجام شود.
ایزوترتینوئین: این دارو که در درمان آکنه های شدید تجویز میشود موجب مشکلات کبدی، افزایش کلسترول و درد و ضعف عضلانی میگردد. از آنجائیکه این علائم در هنگام کمبود ال کارنیتین نیز دیده میشوند، محققین دریونان نشان داده اند که مصرف ال کارنیتین همزمان با ایزوترتینوئین میتواند علائم فوق را بهبود دهد.
هورمون تیروئیدی: کارنیتین ممکن است موجب توقف ورود هورمون تیروئید به درون سلول شود و از لحاظ نظری باعث کاهش تاثیر بخشی جایگزین های این هورمون شود. افراد مصرف کننده داروهای جایگزین هورمون تیروئیدی بایستی مکمل ال کارنیتین را زیر نظر پزشک مصرف کنند.
والپوریک اسید: این داروی ضد تشنج میتواند سطح سرمی ال کارنیتین را کاهش دهد. مصرف مکمل های ال کارنیتین ممکن است عوارض جانبی والپوریک اسید را کاهش دهند. ال کارنیتین ممکن است احتمال خطر تشنج در افراد با سابقه تشنج را افزایش دهد.
ال کارنیتین مشتقی از اسیدآمینه لیزین میباشد. از آنجائیکه برای اولین بار در سال ۱۹۰۵ از گوشت جدا شد این نام به آن اطلاق شد (Carnus در یونانی یعنی گوشت). بدن انسان ال کارنیتین را میسازد و آن را در عضلات اسکلتی، قلب، مغز و اسپرم ذخیره میکند. ال کارنیتین به بدن کمک میکند تا چربی ها را به انرژی تبدیل کند. بدن غالب افراد تمامی ال کارنیتین مورد نیاز خود را میسازد اما در مواردی یا مقدار کافی ساخته نمیشود یا اشکالی در جابجائی آن در بدن بوجود می آید.
درذیل به برخی از بیماری هائی که تجویز ال کارنیتین احتمالا میتواند کمک کننده در درمان آنها باشد، اشاره شده است:
· بیماری های قلبی
۱- آنژین صدری: برخی مطالعات بالینی انجام شده نشان داده که تجویز همزمان ال کارنیتین با داروهای رایج در درمان آنژین صدری میتواند علائم این بیماری را بهبود بخشیده و نیز این بیماران را قادر میسازد تا بدون درد قفسه سینه حرکات ورزشی را انجام دهند. در این بیماری بهتر است هیچگونه خوددرمانی انجام نشود و مصرف ال کارنیتین زیر نظر و تجویز پزشک صورت گیرد.
۲- حمله قلبی: تعداد معدودی مطالعه نشان داده اند که استفاده از مکمل های ال کارنیتین در کنار داروهای رایج درمان، در کوتاه ترین زمان پس از حمله قلبی میتواند در کاهش احتمال حمله مجدد، مرگ ناشی از بیماری قلبی، درد قفسه سینه و ریتم های نامنظم قلبی یا ابتلا به نارسائی قلبی مفید باشد.
۳- نارسائی قلبی: تعداد اندکی مطالعه انجام شده نشان داده اند که بکارگیری ال کارنیتین میتواند در کاهش علائم نارسائی قلبی و بهبود ظرفیت انجام حرکات ورزشی در این بیماران مفید باشد. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری بنظر میرسد.
· بیماری عروق محیطی
بیماری تصلب شرائین با کاهش خونرسانی به پاها (بیماری عروق محیطی)، غالبا باعث گرفتگی عضلات و درد پاها به هنگام پیاده روی یا انجام حرکات ورزشی (بیماری لنگی متناوب) میشود. تحقیقات نشان داده که مصرف ال کارنیتین در این بیماران میتواند علائم آن را کاهش داده و بیماران را قادر میسازد تا فاصله های بیشتری را قبل از شروع گرفتگی و درد عضلات طی کنند.
· نروپاتی دیابتی
افزایش قند خون در افراد دیابتی میتواند موجب آسیب جدی به اعصاب خصوصا در اعضائی چون بازوها، پاها و کف پاها شده که نتیجه آن درد وبی حسی این اعضا خواهد بود. تعدادی تحقیقات اولیه نشان داده که مصرف استیل ال کارنیتین ممکن است در کاهش درد و بی حسی اعصاب و نیز بازسازی این اعصاب آسیب دیده مفید باشد. تحقیقات بیشتر لازم بنظر میرسد.
· کارآئی ورزشی
مصرف متداول ال کارنیتین در تقویت کارآئی ورزشی مانعی برای لزوم انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه نیست.
· کاهش وزن
تعدادی از مطالعات انجام شده نشان داده که مصرف خوراکی ال کارنیتین با کاهش توده چربی، افزایش توده عضلانی و کاهش خستگی جسمی میتواند در کاهش وزن مفید واقع شود.
· بیماری آلزایمر و آسیب به حافظه
اخیرا مطالعاتی انجام شده که تاثیر مثبت و مفید ال کارنیتین در به تاخیر انداختن پیشروی بیماری آلزایمر، از بین بردن افسردگی مربوط به سالخوردگی و انواع دیگر زوال عقلی و نیز تقویت حافظه در افراد سالخورده را نشان داده است. تجویز ال کارنیتین در افراد مبتلا به آلزایمر بایستی زیر نظر پزشک انجام شود.
· بیماری کلیه و دیالیز
از آنجائیکه ال کارنیتین در کلیه ها ساخته میشود بنابراین طبیعی بنظر میرسد که بیماران مبتلا به بیماری های کلیوی با کمبود آن مواجه شوند. در این بیماران تجویز و مصرف ال کارنیتین زیر نظر پزشک انجام میشود.
· ناباروری در آقایان
کاهش شمارش اسپرم در آقایان با کاهش میزان ال کارنیتین بدن مرتبط است. بعضی تحقیقات مفید بودن تجویز مکمل های ال کارنیتین در افزایش تعداد اسپرم ها را نشان داده است.
· اختلال نعوض
مطالعات اولیه مفید بودن پروپیونیل ال کارنیتین در بهبود عملکرد جنسی آقایان را نشان داده است. یک مطالعه اینگونه نتیجه گرفته که ال کارنیتین میتواند میزان پاسخگوئی افراد دیابتی به داروی سایدنفیل را بهبود ببخشد. در مطالعه دیگری مفید بودن تجویز همزمان پروپیونیل ال کارنیتین و استیل ال کارنیتین در بهبود تاثیر داروی سایدنفیل تجویز شده برای مردان مبتلا به اختلال نعوض پس از جراحی پروستات را نشان داده است. لزوما مطالعات بیشتری نیاز است.
· پرکاری تیروئید
برخی تحقیقات انجام شده تاثیر بخشی مصرف ال کارنیتین در پیشگیری یا کاهش علائم همراه شده با پرکاری تیروئید مانند بی خوابی، عصبانیت، تپش قلب، و لرزش را نشان داده است. البته مطالعات بیشتری در این موضوع باید انجام شود.
منابع غذائی ال کارنیتین
گوشت های قرمز (خصوصا گوشت بره) لبنیات مهمترین منبع غذائی ال کارنیتین هستند. از دیگر منابع میتوان به ماهی، مرغ، گندم، مارچوبه، آووکادو و کره بادام زمینی اشاره کرد.
اشکال موجود در بازار مصرف
ال کارنیتین: ارزانتر و در دسترس تر
استیل ال کارنیتین: غالبا در مطالعات بیماری آلزایمر و دیگر اختلالات مغز استفاده میشود
پروپیونیل ال کارنیتین: غالبا در مطالعات بیماری های قلبی و بیماری عروق محیطی بکار میرود
از مصرف مکمل های حاوی دی – کارنیتین اجتناب کنید: با فرم طبیعی ال کارنیتین موجود در بدن تداخل کرده و عوارض نامطلوبی تولید خواهد کرد.
روش مصرف
اطفال: از مصرف مکمل های ال کارنیتین در اطفال بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
بزرگسالان: دوز تجویزی ال کارنیتین به نوع نیاز بدن به آن بستگی دارد. دوز معمول روزانه ۱-۳ گرم است.
احتیاطات
مکمل ال کارنیتین را زیر نظر پزشک مصرف نمائید. مصرف دوزهای ۵ گرم در روز یا بالاتر میتواند باعث اسهال شود. از دیگر عوارض نادر میتوان به افزایش اشتها، بوی بدن و بثورات جلدی اشاره کرد.
تداخلات احتمالی با داروها
زیدوودین: در یک مطالعه آزمایشگاهی دیده شده که مکمل های ال کارنیتین از بافت های عضلانی در مقابل اثرات سمی جانبی داروی زیدوودین (تجویز شده برای درمان ایدز) محافظت میکنند. مطالعات بیشتر نیاز دارد.
دوکسوروبیسین: تجویز ال کارنیتین همزمان با داروی ضدسرطان دوکسوروبیسین میتواند از سلول های قلبی در مقابل اثرات سمی دارو، بدون تاثیر روی اثربخشی آن، محافظت کند. مصرف مکمل های ال کارنیتین در این بیماران زیر نظر پزشک انجام شود.
ایزوترتینوئین: این دارو که در درمان آکنه های شدید تجویز میشود موجب مشکلات کبدی، افزایش کلسترول و درد و ضعف عضلانی میگردد. از آنجائیکه این علائم در هنگام کمبود ال کارنیتین نیز دیده میشوند، محققین دریونان نشان داده اند که مصرف ال کارنیتین همزمان با ایزوترتینوئین میتواند علائم فوق را بهبود دهد.
هورمون تیروئیدی: کارنیتین ممکن است موجب توقف ورود هورمون تیروئید به درون سلول شود و از لحاظ نظری باعث کاهش تاثیر بخشی جایگزین های این هورمون شود. افراد مصرف کننده داروهای جایگزین هورمون تیروئیدی بایستی مکمل ال کارنیتین را زیر نظر پزشک مصرف کنند.
والپوریک اسید: این داروی ضد تشنج میتواند سطح سرمی ال کارنیتین را کاهش دهد. مصرف مکمل های ال کارنیتین ممکن است عوارض جانبی والپوریک اسید را کاهش دهند. ال کارنیتین ممکن است احتمال خطر تشنج در افراد با سابقه تشنج را افزایش دهد.
این عارضه ممکن است هر یک از مفاصل را درگیر سازد ولی شایع ترین مفاصل درگیر عبارتند از: مفاصل انگشتان دست، پا، زانو، ران و ستون فقرات. این بیماری معمولا در افراد بالای ۴۵ سال مشاهده می شود.
تحقیقات نشان می دهند که اسیدهای چرب امگا- ۳ موجود در روغن ماهی یا روغن کتان می توانند علایم و نشانه های آرتروز را به طور قابل توجهی کاهش دهند.
بر اساس این مطالعات رژیم غذایی غنی از امگا- ۳ نسبت به رژیم های معمولی، شیوع این بیماری را ۵۰ درصد کاهش می دهد.
اولین نشانه های بارز در بیماری آرتروز عبارتند از تحلیل و تجزیه کلاژن غضروف ها و فقدان مولکول های جذب کننده ضربه، که هر دو این علایم با مصر ف امگا- ۳ بهبود می یابند.
اسیدهای چرب امگا- ۳ نه تنها از بروز این بیماری پیشگیری می کنند بلکه پیشرفت آن را نیز کند می نمایند.
بر اساس بررسی ها مکمل های غذایی امگا- ۳ که از روغن ماهی تهیه می شوند موثرتر از مکمل های تولید شده از روغن کتان هستند، اما تخم کتان و روغن آن گزینه بسیار خوبی برای گیاهخواران به شمار می روند. در اغلب کشورها رژیم های غذایی به میزان کافی امگا- ۳ ندارند، بنابراین مصرف مکمل های امگا- ۳ در پیشگیری و بهبود بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی- عروقی و التهاب روده نقش موثری دارند.
آرتروز یک بیماری مفصلی شایع است و میلیون ها نفر در دنیا از آن رنج می برند. این بیماری زمانی ایجاد می شود که غضروف موجود در انتهای استخوان ها از بین می رود و استخوان های این قسمت ضخیم شده و منجر به خشکی، کاهش حرکت و دردناک شدن مفاصل می گردد.
این عارضه ممکن است هر یک از مفاصل را درگیر سازد ولی شایع ترین مفاصل درگیر عبارتند از: مفاصل انگشتان دست، پا، زانو، ران و ستون فقرات. این بیماری معمولا در افراد بالای ۴۵ سال مشاهده می شود.
در حال حاضر درمان موثری برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری وجود ندارد و تنها روش درمانی استفاده از داروهای مسکن برای کاهش درد بوده و یا در مراحل پیشرفته مفصل بیمار تعویض می شود.
یاقوت رویان در این زمینه برای درمان این بیماری مکمل Articulation را از کشور ایتالیا وارد نموده و از طریق داروخانه هاس سراسر کشور در دسترس شما عزیزان قرار داده است.
مطالعات دانشمند ايراني دانشگاه سوئد نشان مي دهد مصرف ويتامين ب۱۲ مي تواند خطر ابتلا به آلزايمر را کاهش دهد.
اين بررسي شواهد بيشتري درباره اينکه اين ويتامين در کاهش خطر زوال عقل موثر است يا خير فراهم مي کند.
مجري اين تحقيقات از موسسه کارولينسکا در استکهلم سوئد مي گويد: يافته هاي ما حاکي از لزوم تحقيقات بيشتر بر روي نقش ويتامين ب ۱۲ است.اين ويتامين مي تواند نشانگري براي تشخيص افرادي باشد که بيش از ديگران در معرض خطر ابتلا به بيماري آلزايمر قرار دارند.
به گفته وي ميزان اندک ويتامين ب ۱۲ در کهنسالي بسيار رايج است. با اين حال تحقيقات اندکي در زمينه فوايد مکمل هاي ب ۱۲ در کاهش خطر زوال عقل انجام شده است.
محققان براي اين مطالعه هفت ساله نمونه هاي خوني ۲۷۱ فرد ۶۵ تا ۷۹ ساله فنلاندي را که در ابتداي تحقيقات مبتلا به زوال عقل نبودند مورد آزمايش قرار دادند. طي اين مدت ۱۷ نفر به آلزايمر مبتلا شدند.
آنها براي بررسي ميزان 'هوموسيستئين' و بخش فعال ويتامين موسوم به 'هولوترنسکوبالامين' نمونه هاي خوني را مورد آزمايش قرار دادند.هوموسيستئين اسيد آمينه اي همراه ويتامين ب ۱۲ است.
بررسي هاي پژوهشگران نشان داد ميزان زياد هوموسيستئين در خون، با اثرات منفي در مغز مانند سکته مغزي مرتبط است. با اين حال ميزان زياد ويتامين ب ۱۲ مي تواند سطح هوموسيستئين را کاهش دهد.
اين مطالعات نشان داد براي هر افزايش ميکرومولاري در غلظت هوموسيستئين خطر بروز آلزايمر ۱۶ درصد افزايش مي يابد در حالي که هر افزايش پيکومولاري در غلظت شکل فعال ويتامين ب ۱۲ خطر ابتلا به اين بيماري را دو درصد کاهش مي دهد.
اين نتايج پس از در نظر گرفتن ساير عوامل مانند سن ،جنس، وضعيت تحصيلات، مصرف دخانيات، فشار خون و شاخص توده بدن نيز به دست آمد. افزودن اسيد فوليک يا فولات (ويتامين B۹) نقشي در کاهش و يا افزايش ميزان ابتلا به آلزايمر نداشت.
وی گفت :پيش از آنکه ويتامين ب ۱۲ به عنوان مکملي براي کمک به حفظ حافظه مصرف شود بايد تحقيقات بيشتري براي تاييد اين يافته ها صورت گيرد .
ویتامین ب۱۲ (Vitamin b۱۲ (or Vitamin b۱۲ cyanocobalamin) یا همان کوبالامین مکملی است بسیار سودمند که توسط شرکت سپید طب تولید گردیده است، این شرکت در حالی تولید این مکمل بسیار سودمند را به تولیدات دیگر خود اضافه نموده که متخصصان اشاره دارند وجود این ویتامین برای ساختن استخوانها در بدن ضروری است.
این مکمل بسیار سودمند از طریق داروخانه های سراسر کشور در دسترس شما عزیزان قرار دارد.
برخی تا زمانی که عضوی از بدنشان به دلیل کاهش تراکم استخوان دچار شکستگی نشود، متوجه بیماری پوکی استخوان خود نمی شوند و نمی دانند که به این بیماری که در علم پزشکی استئوپروز گفته می شود ، مبتلا هستند.
پوکی استخوان در واقع به عنوان یکی از بیماری های خاموش در جامعه به شمار می رود که متاسفانه بسیاری از افراد از جمله مبتلایان به بیماری های تیروئیدی، پاراتیروئیدی، روماتیسم، زنان بالای ۵۰ سال به دلیل یائسگی، افراد معتاد و کسانی که مشروبات الکلی می نوشند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
نامگذاری روز جهانی بیماری پوکی استخوان
در این راستا اهمیت پوکی استخوان به حدی است که سازمان بهداشت جهانی WHO روز ۲۹ مهر را به عنوان روز جهانی بیماری پوکی استخوان یا همان استئوپروز نامگذاری کرده است.
از آنجا که پوکی استخوان به عنوان یک بیماری خاموش از آن یاد می شود، کمتر کسی با داشتن زمینه های بروز این بیماری از ابتلای به آن اطلاع دارد و این موضوع باید بیشتر مدنظر قرار گیرد.
بر اساس آمارها از هر سه زن بالای ۵۰ سال در جهان یک نفر پوکی استخوان دارد.
** مصرف کلیسم کافی راه مبارزه با پوکی استخوان
کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه کمبود کلسیم در بدن سبب پوکی استخوان می شود، افزود: کلسیم کافی باید در غذای نوجوانان قبل از بلوغ وجود داشته باشد تا استخوان ها تراکم مناسبی داشته و در سالمندی به پوکی استخوان مبتلا نشوند.
ˈمریم زارعیˈ اظهار داشت: کلسیم فراوان ترین املاح موجود در بدن است و اگر کسی نتواند از طریق غذا به مقدار کافی کلسیم را برای رفع نیازهای خود دریافت کند، بدن از کلسیم موجود در استخوان ها استفاده می کند که باعث کاهش استحکام استخوان ها می شود.
** منابع سرشار از کلسیم
وی گفت: سبزی ها، بروکلی ، انجیر خشک، مغزها، ماهی مثل ماهی آزاد، ماهی تن و ساردین و فرآورده های لبنی کم چرب بهترین منابع کلسیم و مواد معدنی به شمار می رود که علاوه بر استحکام از شکنندگی و نازک شدن استخوان ها جلوگیری می کنند.
کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه تصریح کرد: شیر و لبنیات کم چرب نیز به علت دارا بودن فسفر، منیزیم و ویتامین باعث جذب کلسیم می شود و همچنین خوردن پنیر و گردو باعث بالا بردن جذب کلسیم می شود چرا که پنیر دارای کلسیم و گردو دارای فسفر است که به نسبت مساوی جذب را بالا می برد.
زارعی یادآور شد: مقدار دریافت غذایی توصیه شده کلسیم برای افراد بالغ یک هزار تا یک هزار و ۲۰۰ میلی گرم در روز است که این میزان بستگی به سن، جنس و شرایط فرد دارد که به عنوان مثال در زنان باردار و شیرده، کودکان و نوجوانان میزان نیاز به کلسیم بیشتر است.
وی افزود: یک واحد لبنیات حدود ۳۰۰ میلی گرم کلسیم را تامین می کند و یک واحد لبنیات برابر یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست یا ۴۵ گرم پنیر است.
** بسیاری از مردم از بیماری پوکی استخوان خود اطلاع ندارند
یک پزشک فوق تخصص روماتولوژی (روماتیسم و مفاصل) نیز در این ارتباط گفت: بسیاری از مردم جامعه ایرانی از بیماری پوکی استخوان خود اطلاع چندانی ندارند و در افراد سالمند که منجر به شکستگی استخوان آنان می شود، متوجه بیماری خود می شوند.
ایشان افزود: زنان بالای ۵۰ سال و برخی بیماران روماتیسمی و تیروئیدی که به دلیل مصرف داروهای کورتون دار در معرض پوکی استخوان هستند باید حتما نسبت به تست سنجش تراکم استخوان یا دانسیتومتری اقدام کنند تا از میزان پوکی استخوان خود مطلع شوند.
وی با اشاره به اینکه پوکی استخوان به علت کاهش تراکم استخوان ایجاد می شود، اظهار داشت: تامین کلسیم مورد نیاز بدن و ویتامین D می تواند بخشی از مشکلات موجود افراد مبتلا به این بیماری را کاهش دهد.
** پوکی استخوان هیچ علامتی ندارد
وی با بیان اینکه این بیماری بدون علامت است، اظهار داشت: ممکن با شکستگی استخوان در میان افراد در معرض پوکی استخوان بتوان نسبت به شناسایی افراد مبتلا اقدام کرد اما بهترین راه شناسایی و میزان پوکی استخوان تست تراکم استخوان است.
** علت های اصلی پوکی استخوان
این پزشک فوق تخصص روماتولوژی هم کمبود کلسیم و فسفر در رژیم غذایی، سطح پایین استروژن پس از یائسگی، کاهش فعالیت با افزایش سن، استعمال دخانیات و اعتیاد به الکل، کمبود ویتامین ها به ویژه ویتامین دی، وزن پایین تر از ۵۰ کیلوگرم، پرکاری تیرویید و سرطان و سابقه خانوادگی پوکی استخوان را از علت های اصلی ابتلا به پوکی استخوان عنوان کرد.
وی دردهای کمردرد، تغییر شکل ستون فقرات، کاهش قد و بروز شکستگی حتی با ضربه های خفیف را از جمله علائم شایع در این بیماری بیان کرد و گفت: کم تحرکی و استفاده از رژیم غذایی نامناسب و کمبود کلسیم شدید می تواند تشدیدکننده این بیماری باشد.
ایشان افزود: حرکات ورزشی ، استفاده از یک رژیم غذایی سرشار از کلسیم و مصرف ویتامین D یا قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب می تواند در کاهش ابتلای به این بیماری تاثیر بسزایی داشته باشد.