• تلفن :3902-21-0098

Super User

نوتشه شده توسط Super User

موز دارای سه نوع قند طبیعی (ساکاروز، فروکتوز و گلوکز) است که به همراه سلولز (فیبر) موجود در آن،  باعث افزایش فوری و مستمر انرژی می‌گردد. پژوهشها ثابت کرده است که تنها دو عدد موز برای تأمین انرژی لازم جهت 90 دقیقه فعالیت بدنی سخت، کفایت می‌کند. و به همین دلیل است که موز، میوه شماره یک ورزشکاران برتر جهان است.

امّا انرژی‌زایی تنها خاصیتی که در موز وجود دارد، نیست. این میوه می‌تواند در پیشگیری یا غلبه بر تعدادی از بیماریها از جمله افسردگی موثر باشد.
بر طبق تحقیقات به عمل آمده توسط MIND (انجمن ملّی سلامت روانی آمریکا) بر روی افرادی که دچار افسردگی بودند، بسیاری از آنان پس از خوردن یک موز، احساس خیلی بهتری پیدا کرده‌اند. دلیل این امر آن است که موز حاوی «تریپتوفان»، نوعی پروتئین است که بدن آن را به «سروتونین» تبدیل می‌کند و سروتونین نیز به نوبه خود، باعث آرامش و احساس خوشی بیشتر در انسان می گردد.

علاوه بر افسردگی، موز در موارد زیر نیز خواص قابل توجهی دارد:
استرس:
پتاسیم یک ماده معدنی ضروری برای بدن است که به طبیعی کردن ضربان قلب، اکسیژن رسانی به مغز و تنظیم تعادل سطح مایعات بدن کمک می‌کند. هنگامی که با استرس مواجه می‌شویم، سوخت و ساز بدنمان افزایش می‌یابد و در نتیجه، سطح پتاسیم بدنمان کاهش پیدا می‌کند. موز با مقدار زیاد پتاسیمی که دارد می‌تواند این تعادل را دوباره برقرار سازد.

سیستم اعصاب:
موز دارای مقدار زیادی ویتامین B است که باعث آرامش سیستم اعصاب می‌گردد.
عوارض پیش از قاعدگی:
ویتامین B6 موجود در موز، سطح گلوکز خون را تنظیم می‌کند و این امر، تأثیر مثبتی در بهبود حال فرد دارد.

کم خونی:
موز به دلیل مقدار زیاد آهنی که دارد، محرّک تولید هموگلوبین در خون می‌گردد و در نتیجه، در موارد کم خونی بسیار موثر است.
فشار خون:
این میوه منحصر به فرد گرمسیری، مقدار زیادی پتاسیم و در عین حال، مقدار کمی نمک دارد و در نتیجه، ابزار موثری برای مقابله با فشار خون بالاست. به همین دلیل است که FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) به تازگی به تولیدکنندگان موز اجازه داده است که به طور رسمی در مورد قابلیت موز در کاهش ریسک ابتلا به فشار خون و سکته مغزی تبلیغ کنند.

توان مغزی:
آزمایشی بر روی 200 دانش‌آموز مدرسه تیکن‌هام در انگلستان صورت گرفته و در دوران امتحانات به آنها یک موز همراه صبحانه، یک موز در ساعت 10 و یک موز همراه ناهار برای افزایش توان مغزی آنها داده شد. نتایج تحقیق نشان داد که این میوه سرشار از پتاسیم، دانش‌آموزان را هوشیارتر ساخته و به فرایند یادگیری آنها کمک کرده است.

یبوست:
موز با مقدار زیادی سلولز (فیبر) که دارد به تنظیم حالت عادی فعالیت روده کمک می کند و به حل مشکل بدون نیاز به ملین کمک می‌کند.
خُماری:
یکی از سریعترین روشهای رفع خماری و خمودگی، خوردن یک لیوان مخلوط شیر، موز و عسل است. موز معده را آرامش می‌بخشد و با کمک عسل، سطح قند خون را بالا می‌آورد و در همان حال، شیر نیز به تنظیم آب بدن کمک می‌کند.

سوزش معده:
موز دارای اثر آنتی اسید طبیعی در بدن است. بنابراین، خوردن موز باعث آرامش فعالیت معده می‌گردد.
نیش حشرات:
قسمت داخلی پوست موز را بر روی نیش حشرات بر روی پوستتان بمالید و اثر معجزه‌آسای آن را در رفع خارش و سوزش مشاهده کنید.

اضافه وزن ناشی از فشار کار:
مطالعات انجام شده در موسسه روان‌شناسی اطریش نشان داده است که فشارهای موجود در محیط کار، باعث مصرف مقدار زیادی خوراکیهای دم دستی نظیر شوکولات و چیپس می‌شود. پژوهشگران با بررسی پرونده 5000 بیمار بستری در بیمارستان‌ها دریافتند که اکثر چاقی‌ها در افرادی است که دارای کارهای پر استرس و پرفشار می‌باشند. این گزارش چنین نتیجه‌گیری می‌کند که برای جلوگیری از خوردن بی‌رویه، باید سطح قندخون توسط مصرف هر دو ساعت یکبار غذاهای سبکی که دارای کربوهیدرات زیاد هستند، کنترل و تثبیت گردد.

زخم معده:
موز به دلیل بافت نرمی که دارد به عنوان غذای رژیمی در اختلالات روده‌ای تجویز می‌گردد. موز تنها میوه خاصی است که می‌تواند در این گونه موارد خورده شود. موز همچنین اسید اضافی معده را به حال طبیعی در آورده و مانند یک آستر، جدار معده را پوشانده و باعث کاهش ناراحتی  می‌گردد.     
                                                                   
کنترل دما:
در بسیاری از فرهنگ‌ها، موز به عنوان یک میوه «سرد» در نظر گرفته می‌شود که می‌تواند دمای فیزیکی و نیز هیجانی زنان باردار را کاهش دهد. به عنوان مثال، در تایلند، زنان باردار برای اطمینان از این که بچه‌هایشان با درجه حرارت پائینی به دنیا آیند موز می‌خورند.

اختلالات فصلی ( SAD ):
موز می‌تواند به افرادی که دچار اختلالات فصلی (تغییر فصل) هستند کمک کند زیرا دارای «تریپتوفان» است که به طور طبیعی باعث بهبود حال می‌گردد.

ترک سیگار:
موز می‌تواند به کسانی که در تلاش برای ترک سیگارند کمک کند. ویتامین B6 و B12 ، پتاسیم و منیزیم موجود در موز به بدن در رهایی از اثرات کنار گذاشتن نیکوتین کمک می کند.

سکته مغزی:
بنا بر تحقیقات منتشر شده در «مجله پزشکی نیوانگلند»، خوردن موز به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی به طور مرتب، خطر مرگ در اثر سکته مغزی را تا 40٪ کاهش می‌دهد.

زگیل:
کسانی که به مصرف داروهای طبیعی اعتقاد دارند برای از بین بردن زگیل، پوست موز را از طرف داخل بر روی آن قرار می‌دهند و آن را با دقت با یک نوار چسب می‌بندند تا پوست تکان بخورد!

بنابراین، موز یک شفابخش طبیعی برای بسیاری از بیماریهاست. موز در مقایسه با سیب، چهار برابر پروتئین بیشتر، دو برابر کربوهیدرات، سه برابر فسفر، پنج برابر ویتامین A و آهن، و دو برابر از سایر ویتامین‌ها و مواد معدنی دارد. از نظر پتاسیم نیز بسیار غنی است و شاید وقت آن است که جمله معروف «خوردن یک سیب در روز، دکتر را از شما دور می‌کند» به «خوردن یک موز در روز» تغییر داده شود. مطلب حاضر به نقل از سایت جوان امروز تقدیم خوانندگان عزیز شد که از همکاران عزیز آن مجموعه سپاسگزاریم.

دبیر چهارمین دوره همایش طلای سبز افزایش آگاهی مردم در مورد مزایای داروهای گیاهی را عامل اصلی مصرف بیشتر این داروها در مقابل داروهای شیمیایی عنوان کرد.


لیلی چگینی اظهار کرد: اغلب مردم ترجیح می دهند از داروهای گیاهی استفاده کنند و در صورت وجود داروهای گیاهی مشابه داروهای شیمیایی، از نوع گیاهی آن استفاده کنند.
وی همچنین از گرایش به مصرف داروهای گیاهی در کشورهای پیشرفته خبر داد و گفت: مصرف داروهای گیاهی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته هم در حال افزایش و در مقابل، استقبال از داروهای شمیایی در حال کاهش است.
چگینی بر لزوم استفاده بهینه از ظرفیت ها در حوزه گیاهان دارویی تاکید کرد و افزود: گیاهان دارویی ایران به صورت خام از کشور خارج می شوند و پس از فرآوری و بسته بندی مناسب با قیمت گران در اختیار مردم قرار می گیرند.
وی با اشاره به اینکه فعالیت های پراکنده در این حوزه باید تحت یک سیستم یکپارچه قرار گیرد، افزود: در چند سال اخیر تلاش های زیادی در این زمینه صورت گرفته است اما همچنان موانع زیادی وجود دارد که باید برطرف شود.
چگینی همچنین به نامگذاری امسال از طرف سازمان جهانی بهداشت اشاره کرد و گفت: شعار امسال این سازمان 'ایمنی غذا از مزرعه تا سفره' است و به همین دلیل اغلب کشورها توجه ویژه به این موضوع دارند.
دبیر اجرایی چهارمین دوره همایش طلای سبز اظهار کرد: این همایش با رویکرد سلامت تغذیه و طب سنتی از مزرعه تا سفره از هفتم تا دهم مهرماه سال جاری در مرکز همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار می شود.
چگینی در مورد امتیاز بازآموزی این همایش گفت: برای متخصصان گروه های مختلف پزشکی اعم از اطفال، داخلی، قلب و عروق، داروسازی بالینی و سنتی که در این همایش حضور می یابند از 14 تا 20 امتیاز بازآموزی درنظرگرفته شده است.
وی به ارسال 365 مقاله به دبیرخانه این همایش اشاره کرد و گفت: از مجموعه مقالات ارسال شده، 85 مقاله پذیرفته شده است که پنج مقاله به صورت سخنرانی و بقیه به صورت پوستر ارایه می شود.
چگینی برگزاری اولین جشنواره طب سنتی و تغذیه و برپایی نمایشگاهی در این رابطه را از برنامه های جانبی این همایش عنوان کرد و گفت: اغلب شرکت های فعال در حوزه داروهای گیاهی در این نمایشگاه حضور می یابند تا آخرین دستاوردهای خود را در معرض دید مردم قرار دهند.


محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد با استفاده از عصاره گیاه خارمریم موفق به ساخت نوعی نانودارو شدند.
 دکتر زهره فائزی زاده ازمحققان این طرح گفت:این نانودارو در مرحله آزمایشگاهی است و استفاده در مدل حیوانی، در درمان عفونت باکتریایی گونه ای باکتری مقاوم به آنتی بیوتیک ها مؤثر است.

وی با اشاره به اینکه نتایج این کار در صنعت داروسازی قابل استفاده خواهد بود، افزود:مقاومت روز افزون باکتری های مختلف به آنتی بیوتیک های موجود از معضلات اصلی علم پزشکی محسوب می شود.

وی ادامه داد:در این میان، باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین(MRSA) یکی از پاتوژن های مهم است، لذا تحقیقات در مورد مواد آنتی باکتریای جدید و نیز روش های نوین شکست مقاومت های میکروبی امری ضروری بوده و از اولویت های مطالعات حوزه پزشکی است.

فائزی زاده ادامه داد:مطالعات مختلف نشان می دهد که برخی ترکیبات مؤثرگیاهی به شکل فرموله شده دریک سیستم حمل دارو نظیر نانولیپوزوم ها، می تواند رشد این باکتری های مقاوم را مهارکند.

وی افزود:هدف اصلی این مطالعه، تهیه و ارزیابی کارایی نانولیپوزوم های حاوی سیلیمارین در از بین بردن باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، در شرایط برون تن و درون تن بوده است.

وی اظهارکرد: سیلیمارین، ماده دارویی استخراج شده ازگیاه خارمریم (Silybum mariunum L.) است، نتایج این مطالعه نشان داده که اثرات ضد باکتریایی نانولیپوزوم های حاوی سیلیمارین در زمان های یکسان بیش ازشکل آزاد این دارو است.

وی گفت: نانوفرمولاسیون تهیه شده به دلیل کارایی بالا می تواند به عنوان یک انتخاب مناسب در درمان عفونت های ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس مورد استفاده قرار گیرد.

به گفته این محقق، طبق نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی شکل آزاد سیلیمارین و نیز محصور شده در نانولیپوزوم ها به ترتیب ۵۰۰ و ۱۲۵ میلی گرم بوده است، همچنین در بازه های زمانی یکسان، اثرات ضد باکتریایی نانولیپوزوم های حاوی سیلیمارین بیش از شکل آزاد این دارو بوده است، از طرفی ، میزان بقای موش های عفونی شده با MRSA، که با نانولیپوزوم های حاوی سیلیمارین تیمار شده بودند، در مقایسه با گروه شاهد، ۱۰۰ درصد گزارش شده است.

فائزی زاده گفت: با توجه به نتایج حاصل شده، می توان گفت که برخی از مواد مؤثر گیاهی توانایی محصورشدن در نانو حامل های دارویی را دارند و با این روش می توان کارایی درمانی آن ها را افزایش داد، علت این مسأله می تواند افزایش پایداری و فراهمی زیستی بیشتر این مواد در شرایط برون تن و درون تن باشد.

این تحقیقات حاصل همکاری دکتر زهره فائزی زاده، امیر قریب و مسعود گودرزی اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد است.

محقق و پژوهشگر طب اسلامی گفت: در نعنا 13 ماده فیتوکمیکال (ترکیباتی با اثرات پزشکی) وجود دارد که مختص پیشگیری و درمان افسردگی است.


دکتر حمیدرضا ضیایی اظهارداشت: در طب اسلامی محوریت بر پیشگیری و درمان تمام بیماری هاست.
وی افزود: فرق طب اسلامی با سایر طب ها این است که در این طب تمام بیماریها پاسخ متقن و کامل می گیرند.
ضیایی تاکید کرد: محوریت طب اسلامی بر خوراکی های طیب مبتنی بر قرآن و چهارده معصوم است و خوراکی های مطرح در این طب، گیاهان و خوارکی های جانوری است.
وی گفت: از نظر طب اسلامی تمام گیاهان که از کود شیمیایی بهره ای نبرند طیب اند و سبزیجات در این بحث اولی هستند.
این محقق طب اسلامی تصریح کرد: مصرف حدود 20 تا 30 گرم سبزیجات در روز توصیه می شود و در بین سبزی ها نعنا دارای خواص قابل توجهی است.
ضیایی خاطرنشان کرد: این سبزی دارای مواد فیتوکمیکال برای پیشگیری و درمان انواع بیماری ها شامل آسم، افسردگی، اضطراب، استرس، و سرطان و سکته قلبی می باشد.
رونمایی از المان نعنا، تجلیل از دکتر حسین خیراندیش پدر طب سنتی ایران، افتتاح دبیرخانه دائمی جشنواره ملی نعنا، اکران فیلم نعنا و برگزاری کارگاه های علمی از برنامه های جشنواره ملی نعناست.
دومین جشنواره ملی نعنا با هدف معرفی کاشان به عنوان یکی از مراکز مهم کشت نعنا از بیست و پنجم تا بیست و هفتم شهریورماه در این شهرستان برگزار می شود.
دبیر علمی این جشنواره گفت: 120 مقاله به دبیرخانه همایش از 16 استان کشور ارسال شده است.
محمدعلی فرجی برگزاری جشنواره غذایی با طعم نعنا، همایش نقش نعنا و گیاهان دارویی در سلامت خانواده ، همایش ویژه طلاب و روحانیان و تور مزارع نعنا و انار در کاشان را از دیگر بخش های دومین جشنواره ملی نعنا بیان کرد.

عرقیات یکی از پر مصرف ترین شکل های استفاده از گیاهان است. امروزه در ایران بیش از 40 نوع گیاه وجود دارد که عرق گیری شده و به صورت طبی مورد استفاده قرار می گیرند. از معمولی ترین خواص درمانی عرقیات می توان به خاصیت ضد درد، ضد میکروب، ضد انگل، ضد قارچ، ضد اسپاسم و آنتی اکسیدانی آنها اشاره کرد. در ادامه به معرفی و نحوه مصرف برخی عرقیات برای آشنایی هر چه بیشتر شما عزیزان با آنها می پردازیم.

خواص درمانی برخی عرقیات گیاهی
عرق آويشن ( طبيعت گرم)
تقويت معده ، رفع ترشي معده ، تقويت بينايي ، صد درد و تشنج ، رقيق کننده خون ، در عفونت هاي ريوي ، زکام و برونشيت بي همتاست .
نحوه استفاده : پس از هر غذا يک استکان

عرق اترج ( زبيعت گرم )
ضد اسهال و استفراغ ، ضد عفونت ، رفع عطش و سکسه ، تامين ويتامين C
نحوه استفاده : بعد از هر غذا يک استکان

عرق اسطوخودوس ( طبيعت گرم )
تقويت کننده اعصاب ، معالج برونشيت و زکام ، پايين اورنده تب ، نيرو بخش ، ضد تشنج و صرع ، درمان بيماري هاي عصبي
نحوه استفاده : روزي سه مرتبه هر وعده نصف استکان

عرق بابونه ( طبيعت گرم )
نيروبخش ، تب هاي بلغمي و عفونت هاي دردناک را تسکين مي دهد ، اختلالات قاعدگي و دردناک را منظم مي کند ، کرم کش است .
نحوه استفاده : قبل از هر غذا يک استکان

عرق بادرنجبويه ( طبيعت گرم )
بالا برنده فشار خون ، خون ساز ، آرام بخش ، مقوي مغز ، درمان تپش قلب ، خواب آور ، ضد تشنج
نحوه استفاده : يک فنجان در يک ليوان آب سرد

عرق برگ چنار ( طبيعت سرد )
چاق کننده ، تب بر ، ضد آسم ، تسکين دهنده ضعف اعصاب ، پوست را جلا مي دهد ، درد و ورم را که از گرمي مزاج است تسکين مي دهد
نحوه استفاده : قبل از هر غذا يک ليوان

عرق برگ زيتون ( طبيعت سرد)
پايين آورنده قند خون ، مفيد براي نارسايي هاي کبدي ، رافع سر درد ، تقويت حافظه ، مدر ، تسکين درد دندان
نحوه استفاده : قبل از هر غذا يک ليوان

عرق برگ گردو ( طبيعت گرم)
پايين آورنده قند خون ، درمان نقرس ، ورم مفاصل را که از سردي باشد تسکين مي دهد
قبل از هر غذا يک استکان

عرق بومادران ( طبيعت گرم )
نيرو بخش ، تقويت قلب و اعصاب ، ضد تشنج ، تصفيه خون ، درمان ورم معده و روده ، مفيد جهت بواسير ، رفع اختلالات قاعدگي
بعد از هر غذا يک استکان

عرق بهار نارنج ( طبيعت گرم )
تقويت قلب و اعصاب ، ضد تشنج ، ضد هيستري ، رفع افسردگي ، درمان بي خوابي و اختلالات عصبي ، رفع سکسه
قبل از هر غذا يک استکان و يا به صورت شربت

عرق بيد ( طبيعت سرد )
تقويت معده ، آرام بخش ، تقويت قلب ، ضد تشنج ، تب بر ، درمان يرقان و سر درد ، تسکين دهنده دردهاي نتاسلي ، رفع شوره سر
جهت امراض داخلي قبل از هر غذا نصف ليوان

عرق بيدمشک ( طبيعت معتدل )
تقويت قلب ، رفع گرفتگي و خفقان قلب ، تقويت عمومي بدن ، ملين ، مصرف بيدمشک در جواني مانع فشار خون در دوران پيري مي شود .
قبل از هر غذا يک استکان به صورت شربت

عرق پونه ( طبيعت گرم)
اشتها آور ، بادشکن ، ضد اسهال ، مسکن سکسکه ، رفع سوزش معده ، ضد سرفه ، خلط آور
پس از هر غذا نصف استکان

چهار عرق ( طبيعت سرد)
تب بر، تقويت پوست و کليه و کبد ، داراي ويتامين C ، تصفيه خون ، باز کننده رگ ها ، مداواي درد مفاصل
پس از هر غذا نصف استکان

عرق چهل گياه ( طبيعت گرم )
تقيت معده ، رافع دل دردهاي ناشي از سردي مزاج و دل پيچه ، هضم غذا را آسان مي کند .
پس از هر غذا نصف استکان

عرق خارشتر ( طبيعت سرد )
دافع سنگ هاي کليه و مثانه ، شست و شو دهنده کليه ها ، مفيد جهت سياه سرفه و سلامتي کليه ها
قبل از هر غذا نصف استکان

عرق خار خاسک ( طبيعت سرد )
مدر قوي ، رفع سنگ کليه و مثانه و کيسه صفرا ، تصفه خون
قبل از هر غذا نصف استکان

عرق دارچين ( طبيعت گرم )
تقويت معده ، مقوي قوه باء ، تقويت عمومي بدن ، تقويت اعصاب ، از بين بردن بوي بد دهان ، ضد سرفه هاي مرطوب ، از بين برنده وحشت و خفقان و ترس
پس از هر غذا نصف استکان

عرق رازيانه ( طبيعت گرم)
ضد نفخ ، درمان قولنج ، رفع بلغم ، زياد کننده شير مادران ، معطر کننده ، محرک ، بادشکن ، مدر و قاعده آور
پس از هر غذا يک استکان

عرق زنيان ( طبيعت گرم)
ضد عفوني کننده قوي معده ، ضد نفخ ، قارچ و انگل ، ضد اسهال ، دافع رطوبات بدن و معده ، نافع جهت اعتياد و مضرات آن
پس از هر غذا نصف استکان

عرق زيره ( طبيعت گرم )
ضد چاقي ، رفع ضعف اعصاب ، نيرو دهنده و هضم کننده ، درمان کم خوني ، زياد کننده ترشحات شير ، پايين آورنده چربي خون ، درمان اختلالات قاعدگي
پس از هر غذا يک استکان

عرق زيره سياه ( طبيعت گرم )
جمع کننده رطوبت بدن ، معالجه ورم طحال و اسهال ، ضد چاقي ، ضد نفخ معده و سکسکه ، افزايش شير مادران ، تنظيم قاعدگي ، مقوي قواي جنسي
نيم ساعت قبل از غذا

عرق سنبل الطيب ( طبيعت گرم )
ضد تشنج ، محرک ، مسکن ، بادشکن ، رفع بي خوابي ، ضدهيستري ، ضد صرع ، مقوي اعصاب ، پايين آورنده فشار خون
بعد از هر غذا يک استکان و شب موقع خواب

عرق شاطره ( طبيعت معتدل)
ضد حساسيت ، تصفيه کننده خون ، صفرابر ، اشتها آور ، رفع بيماري هاي پوستي ، ادرار آور ، ضد يرقان ، تقويت لثه و جلوگيري از خونريزي آن ، هاضم غذا
قبل از هر غذا يک استکان

عرق شنبليله ( طبيعت گرم)
بر طرف کننده قند خون ، ضد لاغري ، اشتها آور ، جلوگيري از ريزش مو
بعد از هر غذا نصف استکان

عرق شويد ( طبيعت گرم )
برطرف کننده چربي خون ، ضد دل درد و بيماري هاي روده ، مقوي معده ، هضم کننده غذا ، آرام کننده و زياد کننده شيرمادران
بعد از هر غذا نصف استکان

عرق شيرين بيان ( طبيعت گرم )
درمان ورم معده و روده ، علاج زخم معده و اثني عشر ، درمان يرقان ، درمان امراض کليه ، برطرف کننده سرماخوردگي ، رفع سرفه و گرفتگي صدا
قبل از هر غذا يک استکان و بعد از هر غذا نصف استکان

عرق طارونه ( طبيعت خنک )
تصفيه کننده خون ، صفرابر ، ضديرقان ، رافع بيماري هاي پوستي
قبل از هر غذا يک ليوان

عرق کاسني ( طبيعت سرد )
تصفيه کننده خون ، سفيد کننده پوست ، درمان کم خوني ، درمان بيماري هاي مزمن پوستي ، رفع يبوست ، تقويت کبد ، برطرف کننده جوش صورت
قبل از هر غذا يک استکان

عرق کاکوتي ( طبيعت گرم)
تقيت کننده اعصاب ، ضد انگل ، ضد عفوني کننده مجاري تنفسي ، تقويت دستگاه گوارش ، تقويت بينايي ، درمان بي خوابي
بعد از هر غذا با نصف ليوان آب

عرق کيالک ( طبيعت سرد)
مفيد جهت بيماري هاي قلبي ، تنظيم تپش قلب و ضربان آن ، باز کننده اسداد عروق ، جلگيري از سخت شدن رگ ها ، صفرابر
قبل از غذا با يک ليوان سرد

گلاب ( طبيعت گرم)
مقوي قلب و اعصاب ، آرام بخش ، خوشبو کننده ، ملين ، روشن کننده پوست و محافظ آن ، نشاط آور
قبل از هر غذا نصف استکان

عرق گاوزبان ( طبيعت گرم)
آرام بخش ، نرم کننده ، معرق ، ادرار آور ، دفع کننده کلرورها ، تصفيه کننده خون ، رفع التهاب و ورم کليه
يک فنجان در يک ليوان آب سرد صبح و شب


عرق گزنه ( طبيعت گرم )
قطع شدن قاعدگي در زنان ، بند آوردن هر گونه خونريزي داخلي ، جلوگيري از ريزش مو ، تسکين دهنده دردهاي عضلاني ، ازدياد ادرار
پس از هر غذا يک استکان

عرق مخلصه ( طبيعت گرم)
ملين ، مقوي ، دفع سموم ، ضد قولنج ، پادزهر قوي ، مفيد براي ناراحتي هاي کمر و مفاصل عضلاني ، تقويت معده
يک فنجان در يک ليوان بعد از غذا

عرق مورد ( طبيعت سرد)
ضد خونريزي ، قابض روده ، تقويت رشد مو ، درمان اسهال و بواسير ، ضد آفت
قبل از هر غذا يک استکان به صورت شربت

عرق نعنا ( طبيعت گرم)
تقويت کننده دستگاه گوارش ، برطرف کننده ناراحتي هاي معده ، ضد اسهال ، رفع دل درد و دل پيچه ، بادشکن
بعد از هر غذا يک استکان

عرق نسترن ( طبيعت گرم)
ضد اسکوربوت ، رفع انقباض غير ارادي ماهيچه معده ، رفع بيماري هاي ناشي از ورم و التهاب کليه ، ادرار آور ، سرشار از ويتامين C
قبل از غذا يک استکان و يا به صورت شربت

عرق هل ( طبيعت گرم )
مقوي معده ، رفع سردرد ، رفع بي خوابي ، مسکن دردهاي عصبي صورت و کمر ، رفع کم خوابي ، معطر و خوشبو کننده
همراه با شربت و چاي و يا شيريني مصرف شود

عرق يونجه ( طبيعت گرم )
چاق کننده ، مولد خون ، نيرو دهنده قواي جنسي ، تقويت عمومي بدن ، تامين استخوان بندي اطفال و درمان نرمي استخوان
قبل از هر غذا يک ليوان

نكات قابل توجه درباره عرقيات گياهي

خوردن بعضي از عرقيات مثل عرق بيدمشك، بابونه، صدگياه و...براي كودكان زير 2 سال و افرادي كه به آنفلوآنزا يا آبله مرغان مبتلا هستند، ممنوع است و در مورد زنان باردار يا شيرده هم بايد با احتياط مصرف شود؛ براي همين در موقع خريد به مواردي از اين دست دقت كنيد.
همزماني در مصرف بعضي از داروهاي شيميايي با مصرف بعضي از عرقيات گیاهی باعث بي‌اثر شدن دارو و عرق مي‌شود؛ مثل گياه سنبل‌الطيب كه براي آرامش‌بخشي، رفع سردردهاي عصبي و كم‌‌خوابي تجويز مي‌شود و به هيچ وجه نبايد همراه داروهاي خواب‌آوري مثل ديازپام، فنوباربيتال و... استفاده شود.
بعضي عرقيات گیاهی طبيعت گرم و بعضي طبيعت سرد دارند. عرق‌هاي گرم را مانند نعنا، سنبل‌الطيب، آويشن و... بايد نم‌نم و جرعه‌جرعه نوشيد تا تأثير داشته باشد و عرق‌هاي سرد مانند عرق بيد، كاسني و... را بايد يكباره (يك ليوان در روز) خورد تا مؤثر شود.
تعداد دفعات مصرف عرقياتي كه براي درمان ريوي تجويز مي‌شود ‌كم است؛ در عوض طول درمان عرقياتي كه براي درمان بيمار‌ي‌هاي چربي خون، قندخون و بيمار‌ي‌هاي كبدي و معدوي تجويز مي‌شود، ممكن است به مدت 2 يا 3 ماه باشد.
جوشاندن عرقيات براي عرقيات غليظ‌تر شدن بي فايده است؛ اين كار كمك چنداني به افزايش خاصيت آنها نمي‌كند و حتي ممكن است بو و طعم آنها را نيز خراب كند.
مناطق سردسير نسبت به مناطق گرمسير و مرطوب، از پوشش گياهان با خاصيت‌هاي دارويي غني‌تري برخوردار است.
عرق دوآتشه به معناي آن است كه گياه دو بار جوشانده شده، آب كمتري دارد و غليظ‌تر است و در نتيجه تاثيرگذاري سريع‌تري هم دارد.
بعضي عرقيات معطر مثل گلاب، هل و... اگر در مقابل نور خورشيد باشند، عطر خود را از دست مي‌دهند؛ پس بهتر است اين نوع عرقيات را پشت پنجره آفتابگير قرار ندهيد.
عرقيات به علت تبخير شدن آبشان هنگام جوشاندن و غليظ بودنشان، فسادناپذيرند اما تاريخ مصرف بعضي از آنها 3 ساله و بعضي ديگر يك‌ساله است و اين يعني بعد از گذشت تاريخ مصرف، خاصيت‌شان از بين مي‌رود، نه اينكه خراب شوند.
مكان گرم و مرطوب، زودتر خاصيت انواع عرقيات را از بين مي‌برد بنابراين آشپزخانه به دليل داشتن فضاي گرم و مرطوب مكان مناسبي براي نگه داشتن آنها نيست. عرقيات را در جاي خشك و خنك نگهداري كنيد تا خواص آن حفظ شود.
نگهداري عرقيات در كمد اتاق‌هاي خواب، انباري و حياط خلوت – كه فضايي خشك و خنك دارند – مناسب است؛ در ضمن مي‌توان آنها را در يخچال هم نگه داشت.
معمولا خاصيت عرقيات گياهاني كه طبيعت گرم يا مايل به گرم دارند، زودتر از بين مي‌رود و معمولا تاريخ مصرف آنها يك ساله است.

نتایج یک مطالعه نشان می دهد که ترکیبات موجود در گوجه فرنگی و پوست سیب با تاثیر پروتئینی که موجب پیری عضلات می شود، مقابله می کند.
محققان دانشگاه آیووا در آمریکا در جریان یک مطالعه، موفق به کشف پروتیینی شدند که موجب پیری عضلانی می شود. این محققان همچنین دریافتند ترکیبات موجود در گوجه فرنگی و پوست سیب می تواند اثرات این پروتیین را از بین ببرد.
پیری، بزرگترین عامل ضعف و آتروفی عضلانی است و محققان امیدوارند که با استفاده از این مواد به تقویت عضلات در برابر آثار پیری کمک کنند.
دکتر کریستوفر آدمز متخصص داخلی در بیمارستان آیووا می گوید: زمانی که پیر می شویم ضعف و آتروفی عضلانی مشکلات زیادی ایجاد می کند که تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی و سلامت انسان دارد.
محققان متوجه شدند که اثر اسید اورسولیک موجود در پوست سیب و توماتیدین (tomatidine) موجود در گوجه فرنگی سبز در پیشگیری از تحلیل عضلانی ناشی از گرسنگی و بی تحرکی، موثر است.
محققان در این مطالعه، موش های مسن را که دچار آتروفی و ضعف عضلانی بودند به دو گروه تقسیم کردند. یک گروه به مدت دو ماه رژیم غذایی حاوی 0.27 درصد اسید اورسولیک و یا 0.05 درصد توماتیدین دریافت کردند و گروه دوم رژیم غذایی فاقد این ترکیبات داشتند.
این مطالعه نشان داد که هر دو این ماده موجب افزایش تقریبی 10 درصدی توده ماهیچه ای و افزایش 30 درصدی قدرت ماهیچه می شود. این میزان معادل بازگشت توانایی ماهیچه ای یک فرد جوان است.
تحقیقات تکمیلی بر روی موش ها نشان داد که این ترکیبات موجب غیرفعال شدن ژن هایی می شود که از طریق فاکتور رونویسی ATF4 کنترل می شود.
برای آزمایش این نکته، محققان موش ها را به نحوی تغییر ژنتیکی دادند که فاقد فاکتورATF4 باشند.
آنها دریافتند که ماهیچه های این موش ها در برابر آثار پیری مقاوم است. این آثار مشابه اثر اسید اورسولیک و توماتیدین بود.
اکنون محققان در نظر دارند با بررسی روش هایی برای افزودن این دو ترکیب به مواد غذایی، مکمل ها و یا داروها، قدرت و توده عضلانی افراد را با بالا رفتن سن آنها حفظ کنند.
این مطالعه در مجله Biological Chemistry منتشر شده است.

 مطالعات جدید محققان نشان می دهد که مصرف ماهی در وعده های غذایی احتمال ابتلا به افسردگی را کاهش می دهد.


بررسی بیش از 150 هزار تن نشان داد که مصرف زیاد ماهی خطر ابتلا به افسردگی را 17 درصد کاهش می دهد. میزان کاهش ابتلا به افسردگی در مردان 20 درصد است.
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی، ساختار غشای مغز و میزان دوپامین و سروتونین را تغییر می دهند. دوپامین و سروتونین از مهمترین انتقال دهنده های عصبی محسوب می شوند که نقش مهمی در کنترل افسردگی ایفا می کنند.
علاوه بر این، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی موجود در ماهی نیز در برابر افسردگی اثر محافظتی دارند. اسیدهای چرب امگا 3 از زوال شناختی جلوگیری می کند و برای سلامت مغز مفید است.
این مطالعه نشان می دهد که میزان مصرف ماهی، نوع ماهی و نحوه پخت آن در کنترل افسردگی موثر است و احتمال مهار افسردگی در صورت استفاده از ماهی های حاوی امگا 3 که به صورت آب پز یا کبابی طبخ شوند، بیشتر است. به علاوه توصیه شده است که در وعده های غذایی از مقدار ماهی زیادی استفاده شود.
تحقیقاتی که چندی پیش صورت گرفت نشان داد، پروتئین (پپتید) موجود در ماهی در درمان بیماری های قلبی و رگ های خونی، سکته مغزی، حمله قلبی و نارسایی قلبی موثر است.
در ادامه این تحقیقات آمده است که پپتید موجود در ماهی، قادر به باریک یا گشاد کردن رگ های خونی و تنظیم فعالیت های بیولوژیکی مرتبط با کلیه، دستگاه عصبی مرکزی و دستگاه قلبی عروقی است.
با توجه به گزارش انجمن قلب آمریکا، ماهی سرشار از پروتئین و چربی های غیر اشباع و اسیدهای چرب امگا 3 است که همگی برای قلب مفید هستند. این انجمن توصیه کرده است که دستکم دو بار در هفته، از ماهی در رژیم غذایی استفاده شود.
تاثیر ماهی بر سلامت مغز و قلب بارها مورد مطالعه قرار گرفته است؛ ولی این اولین بار است که تاثیر این ماده غذایی بر درمان افسردگی بررسی می شود.
حدود 350 میلیون نفر در سراسر جهان به افسردگی مبتلا هستند و این اختلال مهمترین عامل ناتوانی در سراسر جهان محسوب می شود.
به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در آمریکا، سالانه حدود 6.7 درصد از افراد بالغ، به افسردگی حاد مبتلا می شوند.
روش های رایج درمان افسردگی عوارض جانبی دارند. به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند که افسردگی در مراحل اولیه با راهکارهای مناسبی از جمله رژیم غذایی سالم، ورزش روزانه، معاشرت با افراد شاد و مثبت و مشاوره با روانشناس درمان شود و در صورت عدم درمان با این روش ها و به عنوان آخرین قدم، از داروهای اعصاب استفاده شود.
نتایج این تحقیقات در نشریه Epidemiology & Community Health منتشر شده است.


رقابت نوشیدنی ها: بهترین و بدترین نوشیدنی برای سلامتی شما کدام است؟
همه از یک نوشیدنی بزرگ و خنک لذت می برند. یک رنگ پرطراوت و هوس انگیز و یک طعم شیرین مطمئنا برای شما دلنشین خواهد بود.


رقابت نوشیدنی ها: در لیوان شما چیست؟
همه از یک نوشیدنی بزرگ و خنک لذت می برند. یک رنگ پرطراوت و هوس انگیز و یک طعم شیرین مطمئنا برای شما دلنشین خواهد بود. اما خیلی عجله نکنید. بهترین نوشیدنی برای شما نوشیدنی است که سرشار از ویتامین باشد و بدترین آنست که فقط سرشار از آب قند است. در ادامه در مور تفاوت های یک نوشیدنی خوب و بد مطالبی را برایتان بیان می کنیم.


بهترین انتخاب : آب سبزیجات
نوشیدن آب سبزیجات راهی ساده برای استفاده از مواد مغذی فوق العاده قوی سبزیجات در رژیم غذایی است. لیکوپن در آب گوجه فرنگی باعث پایینتر آمدن ریسک ابتلا به سرطان پروستات می شود. آب چغندر باعث کاهش فشار خون می شود. آب سبزیجات حجیم سرشار از فیبر بوده و می تواند گرسنگی را کنترل کند. و همه این مزایا هیچ ضرری را به همراه ندارند. آب سبزیجات میزان قند و کالریشان بسیار کمتر از آب میوه های دیگر است. و غنی از سدیم است . مگر اینکه نوعی از سبزیجات را انتخاب کنید که املاح و سدیم کمتری داشته باشد.

بدترین انتخاب: آب میوه ها و نوشابه های قندی
هرگز به نوشابه ها و نوشیدنی های طعم دار اعتماد نکنید. این نوشیدنی ها درصد بسیار کمی از آب میوه طبیعی را در بر دارد و ترکیبات اصلی آن شامل آب و شکر(مانند فروکتوز و سیروپ) است. از لحاظ مواد مغذی این نوشیدنی ها در بردارنده شکر و کالری بالایی است و مواد مفید و مغذی آنها بسیار کم است. تحقیقات نشان می دهد نوشیدن آب میوه های پر قند موجب افزایش ریسک چاقی بیش از حد و تبعات آن در بچه ها می شود. بنابراین به جای نوشیدن این نوشیدنی ها آب توصیه می شود.


آب میوه صد در صد طبیعی
آیا آب میوه های طبیعی بدون هیچ گونه افزودنی شیرین کننده مفید هستند؟ هیچ تردیدی وجود ندارد که چنین نوشیدنی هایی سرشار از ویتامین و آنتی اکسیدان های ضد سرطان هستند. ولی مشکل اینجاست که این نوشیدنی ها به طور طبیعی حاوی قند کالری بالا هستند. یک فنجان آب سیب همان قدر قند دارد که بعضی از بسته های شکلات. بنابراین برخی کارشناسان تغذیه توصیه می کنند که هر روز فقط یک لیوان از آب میوه طبیعی مصرف کنیم.


انتخاب خوب: آب انار
اگر فقط می خواهید یک لیوان آب میوه در روز بنوشید پس بهتر است که آبمیوه خوب و مناسبی باشد. پس باید در پی این باشیم که کدام آب میوه می تواند بیشترین میزان مواد مغذی را به بدنمان برساند. آب انار بهترین انتخاب است. گرچه سرشار از قند و کالری است ولی میزان زیادی از آنتی اکسیدان ها را نیز وارد بدنمان می کند. این ماده می تواند باعث بهبود کارکرد مغز شده و از سرطان جلوگیری کند. در پژوهشی مشخص شده است که مصرف 8 اونس از آب انار به طور روزانه احتمال ابتلا به سرطان پروستات را فوق العاده کاهش می دهد.


انتخاب خوب: آب کرن بری
این آبمیوه سرشار از ویتامین سی است که این ویتامین برای سلامت سیستم ایمنی بدن حیاتی است.هم چنین یک درمان خانگی وجود دارد که می گوید نوشیدن آب کرن بری که با شکر شیرین نشده است می تواند ریسک ابتلا به عفونت مجرای ادرار را کاهش دهد.


انتخاب خوب: آب بلوبری
مواد داخل بلوبری برای سلامت مغز مفید هستند. در پژوهشی اثر آب بلوبری را در افراد مسنی که در دهه 70 سالگی به سر می بردند و در حال ابتلا به فراموشی بوده اند بررسی شده است. نتایج مشخص کرده است که افرادی که 2 و نیم فنجان آب بلوبری را روزانه برای 12 هفته مصرف کرده اند به طور چشمگیری قدرت یادگیری و تست حافظه انها بهبود بیشتری نسبت به افرادی که نوشیدنی های دیگر را مصرف کرده اند داشته است. پس برای سلامت مغزتان از آب بلوبری استفاده کنید.


انتخاب خوب: آب آکای بری
پژوهش ها در مورد فواید این میوه به تازگی آغاز شده است این میوه از خانواده بری ها در آمریکای جنوبی است. نتایج خوبی از این پژوهش ها بدست آمده است. پالپ و تفاله این میوه نسبت به میوه های دیگر از این خانواده به نسبت بالاتری حاوی آنتی اکسیدان ها است.

انتخاب خوب: آب گیلاس
علاوه بر منابع غنی آنتی اکسیدان ها به نظر می رسد که آب برخی از میوه های خانواده بری در بردارنده خواص ضد التهابی است. بر طبق پژوهش ها نوشیدن آب گیلاس قبل و بعد از ورزش می تواند از درد عضلات ناشی از ورزش بکاهد.


انتخاب خوب:آب انگور قرمز
آب انگور قرمز برای سلامت قلب مفید است. آب این میوه در بر دارنده آنتی اکسیدان هاست. نکته مهم این است که آب این میوه باید از کل میوه ( دانه ، پوسته و گوشت انگور) تهیه شده باشد. وقتی که شما انگور می خورید با بیرون انداختن دانه آن مواد مغذی داخل دانه را از دست می دهید.


انتخاب خوب: آب آلو بخارا
در عامه مردم این درمان رایج است که آب این میوه برای درمان یبوست مفید است. این مسئله حقیقت دارد چون این میوه سرشار از فیبر بوده و حاوی ماده ملینی به نام سوربیتول است. آب این میوه هم چنین سرشار از آنتی اکسیدان ها، آهن و پتاسیم است.  


آب پرتقال چطور؟
این آبمیوه یکی از عناصر اصلی صبحانه است. ولی آیا معایبی هم دارد؟ این آبمیوه غنی از ویتامین سی است پس برای سیستم ایمنی بدن فوق العاده مفید است. به علاوه منبع غنی از کلسیم و ویتامین دی نیز هست که به همین علت برای استحکام استخوان ها مفید است. آب پرتقالی که با شکر شیرین نشده باشد نسبت به آب برخی از میوه های خانواده بری کالری کمتر و البته آنتی اکسیدان کمتری هم دارد.



کودکان و آبمیوه ها
اکثر کودکان عاشق آبمیوه هستند ولی باید حد و مرزی برای آن قایل شد. برای کودکان زیر 6 سال نباید بیشتر از 100-170 گرم از آبمیوه های خالص را به طور روزانه مصرف کنند. برای سنین بین 7 تا 18 سال این میزان مصرف بین 220-350 به طور روزانه است.


آن را با آب مخلوط کنید
اگر کودک شما می خواهد بیش از یک فنجان آبمیوه در روز بنوشد سعی کنید که آنرا با آب مخلوط کنید. با اینکار شما باعث می شوید در هر لیوان آبمیوه ای که فرزندتان می نوشد کالری کمتری وجود داشته باشد. شما می توانید هر روز از 3-2 فنجان مخلوط آب و آبمیوه خالص استفاده کنید.


خود میوه را مصرف کنید
کارشناسان تغذیه توصیه می کنند بهترین جایگزین آبمیوه خود میوه است. این کار باعث می شود فیبر و دیگر مواد مغذی که در گوشت میوه وجود دارد نیز وارد بدنتان شود. بر خلاف ابمیوه مصرف خود پرتقال و میوه های خانواده بری می توانند در کنترل گرسنگی نیز به شما کمک کنند. با تشکر و نقل قول از مجموعه آریا سلامت  

نتایج یک مطالعه نشان می دهد که مصرف مکمل ویتامین سی یک راهکار موثر برای کاهش تنگی رگ های خونی در افراد دارای اضافه و وزن و چاق است.

به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی مدیکال نیوز تودی، تنگ شدن رگ های خونی وضعیتی است که در افراد دارای اضافه وزن و چاق زیاد مشاهده می شود.
محققان دانشگاه کلرادو در آمریکا در جریان یک مطالعه بر روی 35 فرد چاق و یا دارای اضافه وزن اثر ویتامین سی و ورزش را بر پروتیین endothelin-1 که باعث تنگ شدن عروق خونی کوچک می شود، بررسی کردند.
فعالیت این پروتیین در افراد چاق و دارای اضافه وزن زیاد است و به دلیل فعالیت بالایendothelin-1، رگ های خونی کوچک در این افراد بیشتر مستعد بسته شدن می شوند و در نتیجه جریان خون کمتری از آنها عبور می کند که به این ترتیب خطر ابتلا به بیماری عروقی را افزایش می یابد.
از سوی دیگر محققان متذکر می شوند که ورزش نیز باعث کاهش فعالیت endothelin-1 می شود اما گنجاندن ورزش در برنامه رومزه خود یک چالش است.این درحالی است که این مطالعه جدید نشان می دهد که مصرف مکمل های ویتامین سی نیز می تواند باعث پایین آوردن فعالیت endothelin-1 و تقویت عملکرد عروق خونی شود.
محققان متوجه شدند که مصرف روزی 500 میلی گرم مکمل ویتامین سی می تواند به اندازه پیاده روی باعث کاهش فعالیت endothelin-1 شود.
خلاصه این مطالعه در چهاردهمین کنفرانس بین المللی در زمینه اندوتلین انجمن فیزیولوژیک آمریکا ارائه شد.

 اســترس احسـاسی قدرتمند و طاقت فرسا است. میتوانید از افرادی که تجربـه اش را داشته اند، سـوال کنـید. اگر مدت زیـادی ایـن اضطـراب هـا و نگـرانی های موجود در زنــدگیتان را در خود نگـاه دارید، این فشارهای روحی ممکن اســت به پـیری زودرس و انواع بیماری ها مثل فشارخون و مشـکـلات گوارشی بیانجامد. تحـقـیـقـات نـشـان داده اسـت که خانم هـا بیشتر از آقایون دچار ناراحتیـــها و مشکلات عصبی میشـونـد. یکی از دلایل ایـن مسئلـه مـیـتـواند ایـن باشد که آقایون معـمـولاً به طرق مـختلف استرس از بدن بیرون می کنند، ممـکـن است آن را بـا همـکـارانـشان در میان بگذارند یا وقتی مسـیـر اداره تا خانه را رانندگی می کنند مقدار زیادی از این فشار کـاهـش می یابد و یا حتی وقتی بین کار برای ناهار بیرون می رونــد به دفع این استرس و فشار کمک می کنند.
    وقتی برای داشتن یک زندگی شاد و خوشبخت کنار همسر و فرزندانمان هدفمند باشیم، دیگر اجازه نخواهیم داد که فشارهای روحی و جسمی تاثیر منفی روی ما بگذارد. متاسفانه، فشاری که معمولاً پدرها و مادرها برای مراقبت کردن از فرزندان و گرداندن چرخ زندگی متحمل می شوند، دیگر وقتی برای رسیدگی و مراقبت از خودشان به آنها نمی دهد. هرچند که امیدوار بودن به کاهش فشارهای روحی ممکن است بسیار کمک کننده باشد، اما بهتر است که طریقه مقابله با این فشارها و راه کنترل خود در زمان رویارویی با مشکلات را یاد بگیریم.
    معمولاً وقتی خسته و در هم شکسته اید، داشتن فشارهای عصبی امری کاملاً طبیعی است. اگر بگذارید که این فشارها از میان برود و دوباره تعادل خود را به دست آورید، زندگیتان تفاوت بسیاری خواهد کرد و می توانید سالم تر و راحت تر به زندگی خود ادامه دهید. با رعایت چند نکته در این زمینه می توانید نیروی تازه ای به جسمتان داده و به کنترل فشارهای عصبیتان کمک کنید.

خوب بخوابید
بدون خواب کافی، قدرت تمرکز انسان از بین می رود و درمواقعی که فرد می خواهد از یک ضربه روحی بهبودی حاصل کند، برای او بسیار مضر خواهد بود. اگر به خاطر کابوس ها یا سایر مشکلات ناشی از ضربه روحیتان، در خوابیدن مشکل پیدا کرده اید، یک مشاور یا پزشک می تواند به شما کمک کند. درغیر اینصورت، با رفتن به رختخواب سر یک ساعت مشخص در شب و بیدار شدن در یک ساعت مشخص بدنتان را آرامتر کنید.
افرادیکه مشکلات و ناراحتی های احساسی را تجربه می کنند، معمولاً نیازهای جسمیشان را فراموش می کنند اما اگر تعادل فیزیکیتان را حفظ کنید، راحت تر و سریعتر می توانید از ضربه روحیتان بهبودی حاصل کنید. با داشتن ساعات مشخص و منظم خواب در شب، مطمئن خواهید شد که در طول روز کاملاً هوشیار هستید و میتوانید با اطرافیانتان ارتباط برقرار کنید. به طور کلی، ذهنی که خوب استراحت کرده باشد به شما کمک می کند بر احساساتتان غلبه کنید و سریعتر بتوانید از مشکلاتتان بگذرید.

به کسی تکیه کنید
در اینگونه مواقع نباید حصاری دور خودتان بکشید و فقط و فقط با خودتان حرف بزنید. درعوض ازدیگران کمک بگیرید. با دوستان نزدیک و اعضای خانواده تان دردودل کنید. ممکن است در اینگونه مواقع بخواهید به حال خودتان باشید، بعضی اوقات اشکالی ندارد. اما اگر بخواهید همه درها را به روی خود ببندید و با هیچکس ارتباط نداشته باشید، بیشتر در افسردگی و ناراحتی خود غرق می شوید و دست کسانی که برای کمک به سمتتان آمده اند را هم کنار می زنید.
درعوض باید ازاین کمک ها استفاده کنید تا دوباره به زندگی عادی خود برگردید و بر غم و غصه هایتان غلبه کنید.

    بهانه نیاورید
    استرس می تواند پشت نقاب های مختلفی پنهان شود. "دیشب خوب نخوابیدم چون همسرم یکسره خر و پف می کرد" یا "از گرما سردرد گرفته ام" اینها فقط روش های متداول برای درست کردن بهانه به دلیل وجود استرس و فشار عصبی است. سعی کنید علائم ایجاد استرس را دریابید تا بتوانید به موقع وارد عمل شده و با این فشارهای عصبی مقابله کنید. متعجب خواهید شد اگر بفهمید که چطور این فشارهای عصبی به همه جوانب زندگیتان رخنه خواهد کرد. در این مواقع سعی کنید از مسکن های سردرد استفاده کرده و بخوابید. به میزان انرژیتان و قدرت تمرکزتان دقت کنید. ببینید وقتی برای بیرون رفتن با دوستان برای ناهار بهانه می آورید به این دلیل است که خسته اید یا خیر.

    به چهره تان دقت کنید
    فقط نبودن لبخند روی لبانتان دلیل بر داشتن استرس نیست. شناسایی علائم جسمی استرس ممکن است تا حد زیادی به شما برای مقابله با آن کمک کند. محققان می گویند که در هنگام داشتن فشارهای عصبی گردش خون در دور لبها و چانه کمتر می شود و به همین دلیل باعث به وجود آمدن جوش و آکنه در آن قسمت ها می شود. استرس می تواند باعث کم پشتی مو هم شود. پزشکان معتقدند که فشارهای عصبی باعث تغییرات ناگهانی وزن بدن هم می شود. همچنین به شکنندگی و بد شکل شدن ناخن ها نیز می انجامد.

    برای بیرون رفتن وقت بگذارید
    روزانه، وقتی بگذارید و بیرون بروید، تا بتوانید تا حدی فشارهای عصبی را فراموش کرده، دوباره خود را با اهدافتان و احساساتتان هماهنگ کنید. کار کردن تنها باعث نخواهد شد که شما به آرامش روحی و جسمی مورد نیاز بدن برسید. مهم نیست که چه کاری انجام می دهید، کتاب می خوانید، در وان حمام استراحت می کنید یا برای پیاده روی می روید، مهم فقط این است که کاری که انجام می دهید جزء برنامه روزانه تان نباشد.

    محیط های آرام ایجاد کنید
    مکان های آرام و موسیقی ملایم محیطی آرام و بی صدا ایجاد خواهد کرد که به شما برای مقابله با فشارهای عصبی کمک می کند. تزیین خانه خود را با انواع شمع ها و عطریات با بوهایی طبیعی محیطی آرام ایجاد کرده و به شما آرامش می دهد. سعی کنید زمانی از روز را به تنهایی و در آرامش روی صندلی بنشینید و استراحت کنید. میتوانید به موسیقی های ملایم و آرامش دهنده نیز در اتاقی کم نور گوش دهید.

    درست تنفس کنید
    برای سالیان متمادی فرهنگ های شرقی از تنفس صحیح به عنوان ابزاری برای دفع استرس استفاده می کردند. بنا بر تحقیقات متخصصین، 8 تا 10 نفس در دقیقه کاملاً طبیعی است اما 15 بار یا بیشتر نفس کشیدن نشان می دهد که شما دچار فشار و استرس هستید. سعی کنید در این موقعیت ها نفس های عمیق تری بکشید و بدنتان تفاوت را احساس خواهد کرد.

    مدیتیشن
    مدیتیشن یکی از راه های بسیار عالی برای مقابله با استرس شناخته شده است و کمک می کند که فشارهای عصبی از بدنتان خارج شود. حتی برای کمتر از 10 دقیقه هم که شده سعی کنید در روز برای این کار وقت اختصاص دهید و خواهید دید که چه تاثیر شگرفی روی شما می گذارد. مدیتیشن همچنین به پایین آوردن ضربان قلب و فشار خون نیز کمک می کند.

    
موسیقی گوش دهید
بدین ترتیب: هنگامی که با یک کار دلهره آور مواجه می شوید، به موسیقی گوش فرا دهید - این موسیقی می تواند از نوع کلاسیک، ملی یا جاز باشد - در محل کار هم می توانید از سی دی درایو کامپیوتر خود استفاده کنید تا موسیقی قابل دسترستان باشد.
در تحقیقی که در دانشگاه موناش در ویکتوریای استرالیا انجام شد، به دو گروه از دانشجویان گفته شد تا یک نطق شفاهی تهیه کنند. بعضی در سکوت کار کردند، عده ای دیگر به مجموعه موسیقی گوش دادند. استرس باعث افزایش فشارخون و بالا رفتن ضربان قلب کسانی که در سکوت کار می کردند شد، ولیکن در داوطلبانی که در گروه موسیقی بودند، مقادیر فوق ثابت باقی ماند. از طرفی آنها اعلام نمودند که استرس کمتری در ضمن کار احساس نمودند.
آیا موسیقی ای وجود دارد که نباید به آن گوش دهید؟ فیزیولوژیست الیس لابه می گوید: «بسیاری از مردم فکر می کنند که با موسیقی کلاسیک احساس آرامش بیشتری دارند، ولی این در مورد همه صادق نیست.»
لابه در مورد تاثیرات آرامش بخش موسیقی در آزمایشات دانشگاه آلابامای جنوبی تحقیق می کند. «داوطلبان ما همه موارد را از گروه موسیقی ملی انتخاب می کنند. آنچه که باعث می شود موسیقی به شما احساس آرامش دهد، این است که به کم شدن استرس کمک می کند.»
    بخندید
    برای افرادی که دچار استرس و فشارهای عصبی هستند توصیه می شود که زندگی را جدی نگیرند. سعی کنید خنده را وارد زندگی خود و اطرافیانتان کنید. خنده تاثیر بسیار مثبتی روی سلامتی شما داشته و همانطور که از قدیم گفته اند: خنده بر هر درد بی درمان دواست. اگر زندگی را سبک بگیرید، همه چیز ساده تر خواهد شد و این تاثیر بسیار خوبی روی اطرافیانتان هم خواهد گذاشت و از استرس و فشارهای عصبی اطرافیان هم کم خواهد کرد. تاثیر بسیار خوبی روی بچه ها نیز خواهد گذاشت و باعث می شود که آنها هم از شما الگو بگیرند. به خاطر دارم که پزشکی می گفت بهترین هدیه ای که می توانید به فرزندانتان بدهید این است که با او بخندید. اگر جدی و عصبی باشید، بچه شما نیز همانطور خواهد شد.

    راه حلی برای استرستان پیدا کنید
    مهم است که بدانید اینکه مداوماً به یک مشکل فکر کنید راه حلی برای آن مشکل نخواهد بود و فقط استرس بیشتر به وجود خواهد آورد. سعی کنید که منشاء استرستان را پیدا کنید و روی آن کار کنید تا بتوانید راه حلی برای آن پیدا کنید. میتوانید با دوستان نزدیک و خانواده نیز در این رابطه مشورت کنید. آنها حتماً کمکتان خواهند کرد.

    خود را رها کنید
    اگر بخواهید این فشارهای عصبی را همه جا با خود ببرید، مانند مسابقه فوتبال فرزندتان یا وقتی با دوستی برای ناهار بیرون می روید، باعث خواهد شد که هیچوقت به آن آرامش مورد نیاز بدن برای از بین بردن آن فشار روحی نرسید. سعی کنید خود را از همه چیز آزاد کنید. آنچه را که باعث ناراحتیتان می شود را فراموش کنید و محیطی آرام برای خود ایجاد کنید.
    برای بعضی افراد رفتن به باشگاه های ورزشی بسیار به از بین رفتن فشارهای عصبیشان کمک می کند. بعضی دیگر با کار کردن فشارهای خود را فراموش می کنند. ببینید شما چطور می توانید مشکلات را فراموش کنید. فعالیت ها و کارهایی را انجام دهید که به شما برای از بین رفتن فشارهای عصبیتان کمک می کند.

دانشمندان می گویند: آسپرین می تواند اثر داروهای درمان سرطان را که موجب تقویت سیستم ایمنی می شود، تقویت کند.


ایمنی درمانی به سیستم دفاعی بدن اجازه می دهد تا با سرطان مبارزه کند.اکنون دانشمندان موسسه فرانسیس کریک در انگلیس با انتشار مطالعه ای نشان می دهند آسپرین مانع پنهان شدن تومورها از سیستم ایمنی می شود.
از سوی دیگر مرکز تحقیقات سرطان انگلیس، مصرف آسپرین را روش ساده ای برای تقویت درمان سرطان اعلام کرد.
این گروه نشان دادند که سلول های سرطانی پوست، سینه و شکم سطوح بالایی از مواد شیمیایی به نام prostaglandin E2 تولید می کنند که موجب فرونشاندن واکنش سیستم ایمنی می شود و در نتیجه به تومور فرصت می دهد تا خود را از واکنش سیستم ایمنی مخفی کند.
اما داروهایی مانند آسپرین می توانند مسیرهای شیمیایی را در داخل سلول های سرطانی که منجر به تولید prostaglandin E2 می شوند، تغییر دهند.
آزمایش بر روی موش ها که در مجله Cell منتشر شده است نشان می دهد که این داروها می توانند موجب تقویت درمان، ایمنی درمانی شود.
ایمنی درمانی یکی از نوید بخش ترین حوز ها در تحقیقات سرطان است و برخی آزمایشات نشان می دهند که با ایمنی درمانی می توان تومورهای سرطانی را کوچک کرد و در موارد نادری بطور کامل آنها را از بین برد.
پیش از این گفته می شد که مصرف آسپرین می تواند از ابتلا به سرطانی هایی که در مراحل ابتدایی هستند، پیشگیری کند.


 کمبود ویتامین ها در گروههای مختلف نشانه ها و عوارض جدی برای سلامت بدن دارند که گاها مصرف مکمل ها برای جبران این کمبود نه تنها کافی نیست بلکه عوارض هم دارد.

متخصصان همیشه بر لزوم اهمیت دریافت مقدار کافی از ویتامین ها و مواد مغذی در رژیم روزانه غذایی تاکید می کنند، اما نکته بسیار مهمی که بسیاری از افراد جامعه توجه زیادی به آن ندارند، مصرف درست و به اندازه آنها است. اوصلا ویتامین ها چه نقشی در بدن ایفا می کنند؟ آیا ریزش مو نشانه کمبود ویتامین B بد بدن است یا پوسته پوسته شدن لب ها به دنبال کمبود ویتامین E اتفاق می افتد؟

 

اصلا کمبود ویتامین در بدن با تظاهرات بالینی همراه است یا تنها راه اینکه بفهمیم بدن مان به چه ویتامین هایی نیاز دارد، انجام آزمایش خون است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش ها سراغ دکتر نیاز محمدزاده هنرور، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران رفتیم. با ما همراه باشید تا با خواندن این گفت و گو به پاسخ این پرسش ها برسید.

 

ویتامین ها نقش حیاتی برای سلامت انسان ها داشته و وجود آنها در بدن برای ادامه بقا لازم و ضروری است. احتمالا می دانید ویتامین ها به دو گروه تقسیم می شوند؛ برخی محلول در آب و برخی محلول در چربی هستند. از طرفی بهترین راه دریافت این ترکیبات موثر رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی و استفاده مناسب از تمام گروه هایی غذایی به ویژه میوه ها و سبزیجات است.

 

البته کمبود ویتامین ها در بدن، علائم متفاوتی ایجاد می کند که گاهی بسیار خفیف و گاهی خطرناک و غیرقابل جبران است. از این رو می توان به نقش حیاتی آنها پی برد. در این میان نشانه های کمبود، با توجه به نوع هر ویتامین در نقاط خاصی از بدن ظاهر می شوند.

 
نشانه های کمبود ویتامین آ


مقادیر زیادی از آن را برای استفاده بدن آزاد می کند. در موارد خاص، برخی از بیماری ها مثل اختلالات جذب و اسهال چرب باعث می شوند، کبد نتواند میزان کافی از این ویتامین راجذب کرده و در نتیجه فرد دچار علائمی از کمبود این ویتامین می شود. این علائم عبارت اند از اختلال در بینایی و شب کوری، اختلال باروری به ویژه در جنس مذکر، سقط خود به خودی، کم خونی و اختلال در سیستم ایمنی. به همین دلیل توصیه می شود در صورت مشاهده هریک از این علائم به متخصص مراجعه کنید تا در صورت ابتلا به کمبود شدید ویتامین A اقدامات ضروری صورت گیرد.

 
نشانه های کمبود ویتامین d  

 ویتامین D توسط نور خورشید در بدن ساخته می شود و در مناطقی که نور خورشید کمتر به زمین می تابد، کمبود این ویتامین بیشتر مشاهده می شود و با علائمی مثل پوکی استخوان در بزرگ سالان و نرمی استخوان در کودکان در حال رشد بروز می کند. براساس آخرین تحقیقات، این ویتامین در پیشگیری از ابتلا به افسردگی و برخی از سرطان ها موثر است. همچنین نقش ویتامین D در پیشگیری از ابتلا به بیماری ام اس هم از دیگر نتایج این تحقیقات است.

نشانه های کمبود ویتامین e و k

 اگرچه کمبود ویتامین E و K چندان شایع نیست اما عوارضی از کمبود این دو ویتامین در مواردی که این کمبود، شدید باشد، گزارش شده است. این نشانه ها عبارت اند از اختلال در انعقاد خود و شکستگی های استخوانی. درخصوص کمبود ویتامین E هم می توان به اختلالات عصبی، عضلانی و تولید مثل اشاره کرد.

 
ویتامین های گروه B

ویتامین های گروه B اهمیت بالایی در حفظ انرژی بدن دارند اما این ویتامین در بدن ذخیره نمی شود و تامین آن از طریق موادغذایی ضروری است. البته ویتامین B12 تنها ویتامین گروه B محسوب می شود که دارای ذخایر کبدی برای تامین نیازهای بدن به مدت 5 تا 7 سال بوده و تنها در گیاه خواران مطلق، کمبود آن به چشم می خورد.

 
عوارض کمبود ویتامین b

ویتامین B1 یا تیامین از آن دسته ویتامین هایی است که کمبود آن در بدن با نشانه های ظاهری در پوست همراه است. این ویتامین نقش بسیار مهمی در تولید انرژی ناشی از مصرف غذاها در بدن دارد. از دیگر علائم کمبود آن می توان به بی اشتهایی، کاهش وزن و علائم قلبی و عصبی اشاره کرد.

 

کمبود ویتامین B2

 ترس یا حساسیت نسبت به نو (فتوفوبیا)، سوزش، خارش و اشک ریزش چشم، کاهش شفافیت بینایی و درد و سوزش لب ها و زبان از جمله مهم ترین نشانه های کمبود ویتامین B2 است. در مواقعی که شدت کموبد ویتامین بالا باشد، بروز مشکلاتی مثل ترکیلوز (شکاف و ترک خوردگی لب)، آنگولار استوماتیت (شکاف در پوست گوشه دهان و شقاق گوشه لب ها)، بثورات چرب پوستی، زبان متورم ارغوانی و افزایش رشد مویرگ های اطراف قرنیه چشم نیز دیده می شود.

 

وقتی کمبود ویتامین B3 دارید

 وقتی این علائم را در بدن خود مشاهده کردید، امکان دارد به کمبود ویتامین B3 مبتلا شده باشید:

ضعف عضلانی، بی اشتهایی و سوء هاضمه و بثورات جلدی. این کمبود با تغییرات پوستی نیز بروز می کند به این ترتیب که نواحی از پوست که در معرض نور آفتاب هستند (دست ها، بازو، گردن و پاها) دچار ترک خوردگی، تیرگی رنگ و درماتیت پوسته ریزی کننده خواهندشد. حتی گاهی کمبود نیاسین سیستم عصبی را هم درگیر می کند که اغلب با نشانه هایی مثل گیجی و منگی، التهاب عصبی و تغییرات دستگاه گوارش به شکل تحریک پذیری و التهاب غشای مخاطی دهان و لوله گوارش همراه است.

 

کمبود ویتامین B6 و بروز صرع

 ویتامین B6 در بدن نقش مهمی داشته و کمبود آن موجب مشکلات پوستی و عصبی در فرد می شود و زمانی که بدن فرد این ویتامین را به میزان کافی ذخیره نکرده باشد، دچار علائمی مانند ضعف، بی خوابی، نوروپاتی محیطی، کیلوز، التهاب زبان، التهاب حفره دهان و اختلال ایمنی سلولی خواهدشد. شاید تعجب کنید اما کمبود ویتامین B6 در درازمدت می تواند فرد را مبتلا به بیماری صرع کند. البته خوشبختانه درمان با پیریدوکسین یا پیریدوکسال فسفات کمک کننده است.

 

اگر زود خسته می شوید

 کمبود فولات یا ویتامین B9 منجر به بروز کم خونی در بدن شده و بررسی ها نشان می دهند که عدم مصرف این عنصر حیاتی در دوران بارداری می تواند جنین را به نقایص سیستم عصبی مبتلا کند، زیرا در صورت بروز این کمبود هنگام بارداری، لوله عصبی جنین به صورت کامل تشکیل نمی شود و سلامت جنین به خطر می افتد. با این حساب توجه به مصرف کافی این ویتامین در تمام خانم ها به ویژه در سنین باروری ضروری است.

 

کمبود ویتامین B12 و خستگی زودرس

 یکی از عوارض مهم عدم مصرف ویتامین B12 ایجاد عارضه کم خونی است که همین امر زمینه ساز بروز مشکلات عصبی و استرس های مزمن را نیز فراهم می کند. بدنیست بدانید بی حالی و خستگی زودرس در افراد می تواند یکی از دلایل کمبود این ویتامین باشد.

 
نشانه های کمبود ویتامین c

 اگر می خواهید کمبود ویتامین C بدن تان را رفع کنید، سراغ مصرف ترکیبات طبیعی حاوی این ویتامین بریود، زیرا کمبود این ویتامین نه تنها شما را مدام به انواع سرماخوردگی دچار می کند بلکه ممکن است به بیماری اسکوربوت هم مبتلا شوید. همچنین حذف ویتامین C از رژیم افراد سالم طی 30 روز حتی در صورت اشباع بودن ذخایر آن در بدن، علائم کمبود را تشدید می کند.

 

بزرگسالان مبتلا به اسکوربوت ممکن است دچار تورم و خونریزی لثه، از دست دادن دندان، خواب آلودگی ، خستگی، دردهای مفاصل در پاها، تحلیل عضلانی، ضایعات پوستی و تغییرات روانی مختلف (مانند هیستری، هیپوکندری و افسردگی) شوند. از دیگر علائم کمبود ویتامین C می توان به خونریزی زیرپوستی، پیچ خوردگی شدید موها، درد مفاصل، تورم لثه، افسردگی، سندروم شوگرن (نوعی اختلال التهابی مزمن و وابسته به دستگاه ایمنی) تب، تنگی نفس و... اشاره کرد.

 

 
عوارض مصرف مکمل

 باید بدانید مصرف خودسرانه ویتامین ها مانند کمبود آنها فراد را دچار عوارض خطرناکی می کنند. به طور مثال برخی افراد برای جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی روزانه اقدام به مصرف ویتامین C می کنند اگرچه به گفته پزشکان مصرف بیش از حد این ویتامین خطری را متوجه فرد نمی کند و به طور معمول محدوده مصرف ویتامین C حدود 2000 میلی گرم در نظرگرفته می شود، اما افرادی که در طول یک روز بیش از این میزان ویتامین را مصرف می کنند ممکن است دچار علائمی چون استفراغ، سردرد، بی خوابی و ترش کردن شوند. حی در مواردی مصرف غیرمجاز این ویتامین فرد را مبتلا به اسهال می کند.

 

این روزها انواع و اقسام مکمل ها غذایی حاوی ویتامین های مختلف در داروخانه ها یافت می شوند که اتفاقا مشتریان زیادی هم دارند. درواقع بسیاری از خانم ها به توصیه اطرافیان شان برای رشد بهتر مو و ناخن مکمل زینک (روی) مصرف می کنند، برای پیشگیری از پوکی استخوان مکمل کلسیم می خورند و برای رفع مشکلات ناشی از کمبود انواع ویتامین ها، سراغ مولتی ویتامین می روند.

 

این در حالی است که براساس پژوهش های محققان مصرف خودسرانه مکمل غذایی مثل تیغ دولبه عمل می کند و سلامت مصرف کننده ها را به خطر می اندازد. به گفته این محققان، مصرف بی رویه این مکمل ها در خانم ها باعث تغییرات هورمونی، افزایش موهای زائد، بروز جوش صورت و بدن و در آقایان باعث کاهش سطح تستسترون (هورمون جنسی مردانه) و حتی ناباروری می شود. البته این خطرات متوجه مکمل غذایی خاصی نیست و مصرف هریک از آنها بدون مشورت با پزشک دردسرساز خواهدبود.

 

یک باور اشتباه

 یکی از مهم ترین مشکلاتی که بسیاری از خانم های ایرانی با آن مواجه اند، کمبود کلسیم است. در صورتی که خواب شبانه منظم و باکیفیتی دارید، اما در طول روز دچار خواب آلودگی می شوید، باید به پزشک مراجعه کنید چون محققان می گویند بین سطح ویتامین D بدن و خواب آلودگی روزانه رابطه مستقیمی وجود دارد و شاید با مصرف مکمل این مشکل برطرف شود.

 

اگر مکمل مصرف می کنید

 کم نیستند افرادی که به دلیل کمبود ویتامین و توصیه پزشک شان مکمل مصرف می کنند. اگر شما هم جزو این افراد هستید، باید بدانید یک ساعت پیش از خوردن صبحانه یا 2 ساعت پس از مصرف هریک از وعده های غذایی، بهترین زمان برای مصرف مکمل ها به ویژه مکمل آهن است. همچنین بهترین زمان برای صمرف مولتی ویتامین ها صبح و هنگام خوردن اولین وعده غذایی است، زیرا ویتامین ها مواد ترکیبی هستند و بهترین زمان جذب آنها در بدن هنگامی است که با یک ماده خوراکی مصرف شوند.

محققان دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی کرمان با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به مطالعه بررسی تولید نانوپارتیکل‌های بیوپلیمری لود شده با کارواکرول (استخراج شده از گیاه مرزه) و اثر ضد سرطانی آن‌ها بر روی سلول‌های سرطان معده پرداختند.

دکتر شهریار شاکری، مجری طرح درباره این طرح گفت: سرطان معده یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در مردان است که به دلیل عوامل ژنتیکی، مصرف زیاد نمک، نگهدارنده‌های غذایی، سیگار و الکل ایجاد می‌شود. این سرطان اکثرا به دلیل رژیم غذایی نامناسب ایجاد شده و شیمی درمانی نیز یکی از راه‌های درمان آن است. البته این شیوه درمان دارای عوارض جانبی زیادی برای بیمار بوده و از این رو امروزه برای جلوگیری و درمان اکثر بیماری‌ها از اسانس‌ها و یا عصاره‌های گیاهی با خاصیت آنتی اکسیدانتی و ضد سرطانی استفاده می‌شود.

وی افزود: برای مثال کارواکرول که از گیاه مرزه استخراج می‌شود، دارای اثرات ضد سرطانی بوده، اما حلالیت آن در آب پایین است. از این رو در این تحقیق هدف استفاده از نانوپارتیکل‌های بیوپلیمری است که بتوانند کارواکرول را در داخل خود کپسوله کرده و با کنترل آزادسازی آن، حلالیت و اثر ضد سرطانی آن را بر روی سلول‌های سرطان معده افزایش دهند. نتایج این تحقیق نشان دادند که نانوپارتیکل‌های بیوپلیمری تولید شده از روش نانوپرسیپیتاسیون مقدار زیادی از کارواکرول را در داخل خود انکپسوله کرده و اندازه آن‌ها 42±132 نانومتر است.

این محقق در ادامه گفت: رهاسازی کارواکرول از نانوپارتیکل‌های تولید شده نیز بطور کامل کنترل شده است؛ همچنین بررسی‌های کشندگی نانوپارتیکل‌ های حاوی کارواکرول بر روی سلول‌های سرطان معده نشان داد که قابلیت کشندگی کارواکرول بدام افتاده در نانوپارتیکل‌ها در مقایسه با کارواکرول آزاد بسیار افزایش یافته است. نتایج این تحقیق نشان دادند که نانوپارتیکل‌های بیوپلیمری قابلیت بدام انداختن کارواکرول را دارند و اثرات ضد سرطانی کارواکرول بدام افتاده بطور قابل ملاحظه‌ای افزایش پیدا کرده است. همچنین در آینده بدام انداختن و کپسوله کردن کارواکرول همراه با داروهای شیمی درمانی در داخل این نانوپارتیکل‌ها می‌تواند به درمان بهتر سرطان معده کمک کند.

نتایج این تحقیق در قالب مقاله‌ای در مجله‌ بین‌المللی بیوتکنولوژی به چاپ رسیده است.


صفحه20 از72