• تلفن :3902-21-0098

Super User

نوتشه شده توسط Super User

زعفران گیاهی است با ارتفاع تقریبا 30 سانتیمتر که دارای برگهای دراز و سبز مانند تره است . ساقه زیر زمینی آن از دو پیاز تشکیل می شود . این پیازها سخت و مدور و گوشتدار و پوشیده از غشاء های نازک قهوه ای رنگ می باشد . گلهای زعفران ارغوانی ، منظم و شامل لوله ای دراز است که به سه گلبرگ و کاسبرگ منتهی می شود .
زعفران خیلی مرغوب قسمت کلاله گل یعنی قسمت انتهایی خامه است و میله خامه ، زعفران درجه دو و نامرغوب را تشکیل می دهد .

برداشت زعفران بدین ترتیب است که قسمت کلاله هر گل را بر میدارند و بین کاغذ قرار می دهند تا خشک شود و سپس بسته بندی می کنند . استاندارد زعفران که در فرانسه صورت گرفته است اعلام می دارد که باید 50 عدد از الیاف زعفران بیشتر از0/277 گرم وزن داشته باشد و در صد رطوبت آن 13 درصد باشد . همچنین هر میلی گرم آن باید بتواند 700 سانتیمتر مکعب آب را بطور محسوس رنگی کند .

خواص داروئی زعفران :
زعفران از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . مهمترین خاصیت زعفران که از قدیم الایام از آن استفاده می شده است درمان افسردگی می باشد .


زعفران دارای بویی قوی و طعم تلخ می باشد :
1)خوردن چای زعفران باعث هضم غذا می شود
2)اثر مسکن درد دارد
3) قاعده آور است .
4)باعث تحریک اعصاب می شود
5)زعفران خون ساز است و گردش خون را آسان می سازد
6)مصرف زعفران خونریزیهای بعد از زایمان را از بین می برد .
7)قوای جنسی را تقویت می کند
8)کبد را تصفیه و قوی می سازد
9)سرفه را رفع و اثر مفید روی درمان برونشیت دارد
10)کلیه و مثانه را پاک می کند
11)آرام بخش و خواب آور است
12)زعفران ضد تشنج است
13)گاز معده را برطرف می کند
14)ادرار آور است
15)و اگر بالاخره می خواهید همیشه شاد و خندان باشید زعفران بخورید

یک کارشناس گیاهان دارویی اظهار کرد: دارچین، در پایین آوردن تب و بهبود جریان خون نقش دارد.

"حسن آذرون‌ اظهار کرد: دارچین درختی کوچک، همیشه سبز، به ارتفاع 5 تا 7 متر است که از تمام آن بویی مطبوع استشمام می‎شود، گل‎های درخت دارچین در اوایل سال ظاهر می‎شود.

وی افزود: این گیاه دارای گل‎هایی به رنگ سفید و برگ‎هایی به رنگ سبز تیره است. اسانس آن در پوست درخت موجود است و بنابراین پوست این گیاه کاربرد فراوانی دارد.

این کارشناس ادامه داد: پوست این گیاه را خشک و پودر می‎کنند یا به صورت قطعات نگه می‎دارند.

وی افزود: دارچین دارای کلسیم، آهن و فیبر است و در مورد خواص درمانی دارچین باید عنوان کرد این گیاه کلیه‎ها را گرم نگه می‎دارد. بهترین دارو برای دردهای عضلانی کمر و پا است و در پایین آوردن تب و بهبود جریان خون و در بالا بردن هورمون انسولین نقش دارد. سیستم ایمنی بدن را تقویت و باعث رفع اسهال و موجب انعقاد خون می‎شود.

وی خاطرنشان کرد: دم کرده دارچین با چای بسیار گوارا است. مصرف این گیاه با عسل باعث کاهش کلسترول خون و تنفس راحت می‌شود و ضربان قلب را آسان می‎کند.

کمبود آهن و کم خونى ناشى از آن، از مشکلات عمده تغذيه اى و بهداشتى کشور است. گروههايى که بيشتر در معرض کم خونى فقر آهن قرار دارند شيرخواران، کودکان زير 6 سال، نوجوانان بخصوص دختران نوجوان و زنان در سنين بارورى بخصوص زنان باردار هستند. پسرا ن و نوجوانان و مرداان بالغ هم ممکن است دچار کم خونى فقر آهن بشوند اما اين خطر در آنها کمتر است.

آهن براى ساخت گلبولهاى قرمز خون لازم است. اگر براى ساختن گلبولهاى قرمز خون، آهن به مقدار کافى در دسترس بدن نباشد، ابتدا از ذخاير آهن بدن استفاده مى شود، سپس در صورت ادامه کمـبود، ذخاير آهن بدن کاهش مى يابد. اگر کمبود آهن ادامه پيدا کند، ذخاير آهن بدن تخليه مى شود و کم خونى فقر آهن بروز مى کند. آهن اساسى ترين ماده اوليه براى ساختن گلبولهاى قرمز خون است. البته علاوه بر آهن، مواد مغذى ديگر هم مثل اسيد فوليک، ويتامين B6 ، ويتامين B12 ، ويتامين C و پروتئين براى خونسازى لازم است که بايد از طريق رژيم غذايى روزانه تامين شود.

علل ايجاد کم خونى فقر آهن در دوران مدرسه و بلوغ

در سنين مدرسه، بدن به دليل رشد به آهن بيشترى نياز دارد و مصرف ناکافى منابع غذايى حاوى آهن در اين دوران منجر به کمبود آهن ميشود. در دوران بلوغ به دليل جهش رشد، نياز دختران و پسران به آهن بيشتر از دوران قبل است و درصورتى که از منابع غذايى حاوى آهن در برنامه غذايى روزانه به اندازه کافى مصرف نشود نوجوان به سرعت در معرض خطر کمبود آهن و کم خونى ناشى از آن قرار مى گيرد.

دختران در سنين بلوغ، علاوه بر جهش رشد، به علت عادات ماهانه و از دست دادن خون نسبت به کم خونى فقر آهن بسيار حساس تر و آسيب پذيرتر هستند و به اين دليل کم خونى فقر آهن در دختران در مقايسه با پسران نوجوان شيوع بالاترى دارد.

عادات و رفتارهاى غذايى خاص در دوران مدرسه و بلوغ اغلب موجب مى شود که کودکان و دانش آموزان به جاى مصرف غذاهاى خانگى از غذاهاى غير خانگى مانند انواع ساندويج هاى سوسيس و کالباس، پيتزا، تنقلات غذايى کم ارزش مانند چيپس، نوشابه، شکلات و پفک استفاده نمايند و به اين دليل درمعرض خطر کمبود آهن قرار مى گيرند زيرا اين غذاها اغلب از نظر آهن فقيرند.

تغييرات خلق و خو در دوران بلوغ ممکن است موجب کم اشتهايى بشود و به علت مصرف ناکافى غذا، دريافت آهن و ساير مواد مغذى محدود ميشود.

عدم رعايت اصول بهداشتى، آب اشاميدنى ناسالم، توالت هاى غير بهداشتى، عدم شستشو و ضد عفونى صحيح سبزى هاى خام و در نتيجه ابتلاء به آلودگى انگلى از ديگر عوامل موثر در بروز کم خونى فقر آهن هستند. آلودگى هاى انگلى مانند شيستوزوميا و کرم قلابدار و ژيارديا موجب بروز کم خونى فقر آهن ميشوند. آلودگى به شيستوزوميا و کرم قلابدار درکشور ما شايع نيست اما آلودگى به ژيارديا که درسنين مدرسه شايع است ميتوانند با کاهش اشتها و کاهش جذب آهن موجب کمبود آهن شوند.

مهمترين و شايعترين علل بروز کمبود آهن، مصرف کم انواع گوشت به ويژه گوشت قرمز است که آهن قابل جذب دارد.

از عوامل ديگر مصرف چاى قبل از غذا و يا بلافاصله پس از غذا است. تانن موجود در چاى ميتواند جذب آهن غذا را به مقدار قابل ملاحظه اى کاهش دهد.

مصرف ناکافى مواد غذايى حاوى ويتامين C نيز احتمال بروز کمبود آهن را افزايش مى دهد. ويتامين C که در ميوه ها و سبزى هاى تازه و خام وجود دارد موجب افزايش جذب آهن غذا ميشود. کمبود دريافت ويتامين C موجب کاهش جذب آهن و در نتيجه کمبود آهن ميشود.

مصرف نان هايى که در تهيه آنها از جوش شيرين استفاده ميشود، يکى ديگر از عوامل موثر در بروز کمبود آهن است. جوش شيرين موجب باقى ماندن ماده اى به نام اسيد فيتيک درنان ميشود که کاهش دهنده جذب آهن است. در نانى که در تهيه آن از خمير مايه يا خمير ترش بجاى جوش شيرين استفاده شده است، اسيد فيتيک مهار شده و مانعى در جذب آهن ايجاد نميشود. درسالهاى اخير تلاشهاى زيادى براى حذف جوش شيرين از چرخه توليد نان و استفاده از خمير مايه درکشور صورت گرفته است.

علائم کم خونى فقر آهن

رنگ پريدگى دائم زبان و مخاط داخل پلک چشم و لبها، کمرنگ شدن خطوط کف دست، احساس ضعف و خستگى، سياهى رفتن چشم، بى تفاوتى، سرگيجه، سردرد، بى اشتهايى، حالت تهوع، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دستها و پاها درافراد مبتلا به کم خونى فقر آهن ديده ميشود. موارد کم خونى فقر آهن شديد با تنگى نفس و طپش قلب و ورم قوزک پا همراه است.

کودکان ودانش آموزانى که دچار کم خونى فقر آهن هستند، هميشه احساس خستگى و ضعف مى کنند. اين افراد اغلب از ورزش و فعاليتهاى بدنى دورى مى کنند و يا در هنگام ورزش خيلى زود خسته ميشوند. در اين افراد تغييرات رفتارى بصورت بى حوصلگى و بى تفاوتى مشاهده ميشود. کم خونى فقر آهن به علت کاهش قدرت ياد گيرى، موجب افت تحصيلى دانش آموزان ميشود.

يکى از علائم بروز کم خونى فقر آهن دردختران نوجوانى که عادت ماهيانه آنها شروع شده است و خونريزى زياد دارند رنگ پوست سبزه مايل به زرد است.

عوارض ناشى از کم خونى فقر آهن در کودکان سنين مدرسه و نوجوانان

آهن کافى براى حفظ سلامت، رشد مطلوب و فراهم ساختن زمينه مناسب براى ياد گيرى دردوران تحصيل ضرورى است. اگر چه کمبود آهن ميتواند درتمام مراحل زندگى سبب کاهش قدرت ادراک و ياد گيرى گردد ولى اثرات نامطلوب کم خونى در دوران شيرخوارگى و در اوايل کودکى غير قابل جبران است. کم خونى فقر آهن در کودکان زير 2 سال و کودکان سنين مدرسه با تاخير رشد خفيف همراه است و درمان کم خونى موجب افزايش سرعت رشد ميشود. تاخير رشد در کودکان کم خون ممکن است به علت نقش کلى آهن در واکنش هاى حياتى بدن، رابطه آن با سيستم ايمنى و يا تاثير آن بر اشتها باشد.

کم خونى فقر آهن در کودکان سنين مدرسه موجب کاهش قدرت يادگيرى ميشود. ضريب هوشى اين کودکان 5 تا 10 امتياز کمتر از حد طبيعى برآورد شده است. همچنين در اين کودکان ميزان ابتلاء به بيماريهاى عفونى بيشتر است زيرا سيستم ايمنى آنان قادر به مبارزه با عوامل بيماريزا نيست. مطالعات نشان داده است که دادن آهن به کودکان کم خون موجب کاهش ابتلا به بيماريهاى عفونى ميگردد.

درمان کم خونى فقر آهن

درصورت بروز کم خونى فقر آهن شخص مبتلا بايد تحت درمان قرار گيرد زيرا در اين حالت افزايش مصرف غذاهاى غنى از آهن به تنهايى نمى تواند کم خونى فقر آهن را جبران نمايد؛ بخصوص اگر کم خونى شديد باشد درمان با استفاده از ترکيبات آهن خوراکى مثل سولفات آهن است. ميزان توصيه شده براى درمان کم خونى بستگى به شدت کم خونى دارد و پزشک آن را تعيين مى کند.

نکته مهم در درمان کم خونى فقر آهن اين است که درمان با آهن بايد 2 تا 3 ماه پس از اينکه ميزان هموگلوبين به حد طبيعى رسيد ادامه يابد تا ذخاير آهن بدن تشکيل شوند؛ يعنى ميزان فريتين سرم که نشان دهنده ذخاير آهن بدن است به حدود 30 ميکروگرم در ليتر برسد. سازمان جهانى بهداشت براى درمان نوجوانان و بزرگسالان در موارد کم خونى خفيف يک قرص 60 ميلى گرم آهن در روز و در موارد کم خونى متوسط و شديد 2 قرص 60 ميلى گرم آهن (‌120 ميلى گرم در روز) را توصيه نموده است.

توجه

مصرف آهن خوراکى ممکن است دربعضى افراد اختلالات گوارشى مانند ناراحتى معده، تهوع، استفراغ، يبوست و يا اسهال ايجاد کند. شدت عوارض مستقيماً در ارتباط با ميزان آهن مصرفى است و هرچه مقدار مصرف بيشتر باشد، عوارض جانبى آن بيشتر ميشود. درموارد عدم تحمل جهاز هاضمه، بايد مصرف قرص آهن با مقدار کم شروع و سپس به تدريج افزايش يابد تا ميزان آن به حد لازم برسد و بخوبى تحمل شود. مصرف قرص آهن با معده خالى ممکن است عوارض جانبى آنرا افزايش دهد بنابراين بهتر است ترکيبات آهن بعد از غذا مصرف شوند. نکته حائز اهميت اين است که به دليل عوارض جانبى نبايد درمان قطع شود چون اين عوارض موقتى بوده و معمولاً پس از چند روز بهبود مى يابند.

پيشگيرى و کنترل کم خونى فقر آهن

بطور کلى چهار روش اساسى براى پيشگيرى از کم خونى فقر آهن عبارتند از :

آهن يارى

آهن يارى عبارتست از توزيع قرص آهن بين گروههاى آسيب پذير و درمعرض خطر کم خونى فقر آهن ( مانند زنان باردار، کودکان زير 5 سال، کودکان سنين مدرسه و دختران نوجوان )‌

دربرخى از کشورها آهن يارى يعنى توزيع قرص آهن به کودکان مدرسه اى و دختران نوجوان در زمره اقدامات پيشگيرى از کم خونى فقر آهن است. در اين روش قرص توسط معلمين مدارس بين دانش آموزان توزيع ميشود. آهن يارى معمولاً با مصرف يک قرص سولفات فرو در هفته به مدت 12 تا 16 هفته در سال در طى سنين بلوغ اجراء ميشود.

آموزش تغذيه و ايجاد تنوع غذايى

دربرنامه غذايى روزانه دو نوع آهن (هِم) Heme و (غير هِم) ‌Non Heme وجود دارد. آهن ‌هِم درگوشت قرمز، مرغ، ماهى و جگر وجود دارد. آهن ‌غير هِم درغذاهاى گياهى مانند غلات، حبوبات، سبزيجات، مغزها ( پسته، بادام، گردو، فندق ) و انواع خشکبار ( برگه هلو و زرد آلو، انجير، کشمش، خرما ) وجود دارد. آهن موجود در غذاهاى حيوانى (آهن هِم) از قابليت جذب بالايى برخوردار است و به ميزان 20تا 30 درصد جذب ميشود؛ درحاليکه آهن غذاهاى گياهى (آهن غير هِم) به ميزان 3 تا 8 درصد جذب ميشود و جذب آن بستگى به وجود عوامل کاهش دهنده و افزايش دهنده جذب آهن دارد. آهن موجود در زرده تخم مرغ نيز از قابليت جذب کمى برخوردار است.

گوشت قرمز، مرغ و ماهى افزايش دهنده جذب آهن هستند. اين مواد غذايى ارزش دو گانه دارند. از يک سو داراى آهن (هِم) هستند و از سوى ديگـــرموجب افزايش جذب آهن (‌غير هِم) که درمنابع گياهى موجود است ميشوند يعنى اگر حتى مقدار کمى گوشت در غذا وجود داشته باشد، آهن هِم موجود درآن موجب افزايش جذب آهن غير هِم از مواد گياهى ميشود.

اسيد اسکوربيک "‌ويتامين C" که درسبزى ها و ميوه هاى تازه و خام وجود دارد يکى ديگر از افزايش دهنده هاى جذب آهن است. با خوردن مقدارى سبزى خوردن، پياز و يا انواع سالاد همراه با آب ليمو يا آب نارنج تازه، جذب آهن غذاهاى گياهى افزايش مى يابد. البته خطر ابتلاء به آلودگى هاى انگلى به علت مصرف سبزى خام آلوده را نبايد از نظر دور داشت. به اين دليل شستشوى صحيح و ضد عفونى سبزيجاتى که به طور خام مصرف ميشوند نبايد فراموش شود.

مهمترين عوامل کاهش دهنده جذب آهن عبارتند از پروتئين سويا، فيتاتها و تانن ها

- زمانى که سويا بجاى گوشت مورد استفاده قرار مى گيرد بايد مقدار کمى گوشت به آن اضافه کرد تا جذب آن افزايش يابد.

- فيتاتها در گندم و ساير غلات وجود دارد حتى مقدار کم فيتات جذب آهن را به مقدار قابل ملاحطه اى کاهش مى دهد. در نانهايى که با جوش شيرين تهيه ميشوند و از خمير مايه درپخت آنها استفاده نشده مقدار زيادى فيتات وجود دارد که جذب آهن را کاهش مى دهد.

روش ديگر استفاده از جوانه غلات و حبوبات است که موجب افزايش آهن قابل جذب در مواد غذايى ميشود. وقتى غلات جوانه مى زنند ويتامين C در آنها افزايـــش مى يابد و ميزان تانن ها واسيد فيتيک کم ميشود. مثلاً جوانه زدن بعضى از غلات و حبوبات مثل ماش و عدس به مدت 24 تا 48 ساعت ميتواند آهن قابل جذب را تقريباً به دو برابر افزايش دهد.

طرز تهيه جوانه غلات و حبوبات

ابندا گندم و يا عدس را پاک کرده و در آب خيس کنيد. پس از 2 تا 3 روز آب آنرا دور ريخته و گندم ياعدس را در يک سينى تميز پهن کنيد و يک پارچه تميز و مرطوب روى آن بکشيد. هر روز پارچه را آب بزنيد که مرطوب بماند. پس از اينکه جوانه سبز شد گندم يا عدس جوانه زده را در يخچال نگهدارى کنيد. هنگامى که سالاد تهيه مى کنيد مقدارى از چوانه گندم يا عدس به آن اضافه کنيد و همراه با غذا مصرف کنيد.

يکى از مهمترين اقدامات براى پيشگيرى از کم خونى فقر آهن، آموزش تغذيه به منظور ايجاد تعادل و تنوع در برنامه غذايى روزانه است. اساس آموزش تغذيه براى پيشگيرى از کم خونى فقر آهن بر اين اصل استوار است که در وعده هاى غذايى، افزايش دهنده هاى جذب آهن و همچنين آهن (هِم) مصرف شود و يا اينکه از مصرف کاهش دهند ه هاى جذب آهن مانند چاى همراه با غذا و يا بلافاصله پس از غذا خود دارى شود.

کنترل بيماريهاى عفونى و انگلى

ابتلا به بيماريهاى عفونى موجب کاهش اشتها شده و درنيتجه دريافت مواد مغذى از جمله آهن کاهش مى يابد؛ از سوى ديگر بيماريهاى عفونى در جذب و استفاده بدن از مواد مغذى اختلال ايجاد مى کند.

رعايت اصول بهداشت فردى از جمله شستن کامل دستها با آب و صابون قبل از تهيه و مصرف غذا و پس از اجابت مزاج به منظور جلوگيرى از ابتلا به الودگى هاى انگلى از ديگر اقداماتى است که در آموزش دانش آموزان بايد مورد تاکيد قرار گيرد. درمان به موقع و مناسب ميتواند دوره عفونت و شدت آن را کاهش دهد.

غنى سازى مواد غذايى

غنى سازى مواد غذايى با آهن يکى از روشهاى عمده و موثر براى کاهش کمبود آهن و کم خونى فقر آهن در جامعه است. دراين روش آهن را به مقدار معينى به مواد غذايى اصلى که غذاى عمده مردم است و هر روز مصرف ميشود اضافه مى کنند. نان يکى از مواد غذايى است که کشورها از ساليان پيش اقدام به غنى سازى آن با آهن و ساير املاح و ويتامين ها نموده اند. برخى از کشورها موادغذايى ديگر مانند بيسکويت، کيک، کلوچه و ساير مواد غذايى که توسط کودکان و دانش آموزان مصرف ميشود را نيز با آهن و مواد مغذى ديگر غنى کرده اند و در برنامه تغذيه مدارس از آن استفاده مى کنند. مطالعات انجام شده در اين کشورها حاکى از کاهش شيوع قابل ملاحظه کم خونى فقر آهن است. درکشور ما غنى سازى آرد با آهن و اسيد فوليک در استان بوشهر از سال 1380 شروع و در حال حاضر در ساير استانها نيز انجام مى شود.

توصيه هايى براى پيشگيرى ازکم خونى فقر آهن در نوجوانان

در برنامه غذايى روزانه از مواد غذايى حاوى آهن مثل انواع گوشت ها : گوشت قرمز، مرغ، ماهى ، جگر، حبوبات مثل عدس، لوبيا و سبزيهاى سبز تيره (اسفناج ، جعفرى و..) بيشتر استفاده کنند.

همراه با غذا، سبزى هاى تازه و سالاد ( گوجه فرنگى، فلفل دلمه، کلم، گل کلم و ..) مصرف نمايند.

درميان وعده ها بجاى استفاده از تنقلات غذايى کم ارزش ( پفک نمکى، چيپس، شکلات و نوشابه و ..) از انواع خشکبار ( برگه هلو، آلو، زرد آلو، توت خشک، انجير خشک، کشمش، خرما ) و انواع مغزها (‌گردو، بادام، فندق و پسته ) استفاده نمايند.

استفاده از دوغ کم نمک وانواع شربت هاى خانگى بجاى نوشابه هاى گازدار توصيه ميشود.

از نوشيدن چاى، قهوه ودم کرده هاى گياهى يکساعت قبل و تا دو ساعت پس از مصرف غذا خوددارى نمايند.

اگر خيلى زود خسته ميشويد و يا قدرت تمرکز و ياد گيرى آنها کم شده است ممکن است دچار کمبود آهن شده باشند. در اين مورد بايد به پزشک مراجعه نمايند تا در صورت وجود کمبود آهن که با اندازه گيرى ميزان فريتين سرم ( شاخص ذخيره آهن بدن ) تعيين ميشود، درمان شوند. همچنين مصرف مواد غذايى آهن دار را در برنامه غذايى روزانه خود افزايش دهند.

يکى از علائم بروز کم خونى فقر آهن در دختران نوجوانى که عادت ماهيانه آنها شروع شده است و خونريزى زياد دارند رنگ پوست سبزه مايل به زرد است. اين دختران بايد براى تشخيص قطعى کم خونى فقر آهن ودرمان به پزشک مراجعه نمايند.

براى کاهش عوارض جانبى ناشى از مصرف قرص آهن توصيه شود که قرص آهن را پس از غذا ميل نمايند.

رییس مرکز رشد فرآورده های دارویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از کسب مجوز سازمان غذا و دارو به منظور تولید قرص کروسین در یکی از شرکتهای مستقر در این مرکز خبر داد.
دکتر بیژن ملائکه گفت :این قرص پس از طی مراحل تولید ماده اولیه توسط اعضاء هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ثبت اختراع و انجام مطالعات بالینی مجوز تولید را دریافت کرده است.
وی ادامه داد:خواص ضد افسردگی این دارو با همکاری دکتر مهاجری، دکتر سجادی و دکتر هادیزاده از اعضای هیات علمی دانشکده داروسازی و دکتر طلایی از اعضای هیات علمی گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در یک مطالعه بالینی به اثبات رسیده است.
رییس مرکز رشد فرآورده های دارویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: در این تحقیق اثرات بارز درمانی کروسین برافسردگی، اضطراب و سلامت عمومی بیمار در مقایسه با دارونما به اثبات رسید.
ملائکه اضافه کرد :این دارو که از منشاء زعفران بدست می آید اصلی ترین آنتی اکسیدانت آن محسوب می شود و بسیاری از خواص درمانی زعفران به این جزء نسبت داده می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهداظهار داشت: از دیگر خواص کروسین می توان به پیشگیری یا درمان اختلالات شبکیه چشم، درمان آلزایمر و اختلالات نعوظی در مردان اشاره کرد.
ملائکه با اشاره به اینکه تعیین دوز دقیق مصرفی برای هر یک از اختلالات نیاز به مطالعات بالینی دارد گفت :کروسین به عنوان مکمل و آنتی اکسیدانت قوی و پیشگیری کننده سرطان با دوزهای پایین و یا در درمان چاقی و رژیم های کاهش وزن با دوزهای بالاتر ضمن بی خطری بسیار موثر است.
قرص کروسین برای نخستین بار در شرکت 'پویش داروی سینا' (از مراکز مستقر در مرکز رشد فرآورده های دارویی) تولید می شود و امید است با حمایتهای مادی و معنوی دانشگاه به عنوان یک محصول دانش بنیان توسط اعضاء هیات علمی دانشکده داروسازی به مرحله تولید انبوه برسد.

کمبود مواد معدنی و ویتامینی با بیماریهایی نظیر اسکوروی و راشیتیسم همراه است بهبود تغذیه و غنی سازی منبع غذایی از اغلب بیماریهای مرتبط با تغذیه جلوگیری می کند گروه های جمعیتی خاص شامل زنان در سنین باروری، افراد مسن، بیمارانی که رژیم یا داروهای خاصی مصرف می کنند. از مکمل های ویتامینی یا معدنی سود می برند.

مکمل غذایی فراورده ای هستند که به صورت خوراکی مصرف می شود و قرار است تکمیل کننده رژیم غذایی باشند که این عناصر رژیمی شامل ویتامین ها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه، گیاهان و مشتقات آنها، آنزیم ها، مواد هورمونی و متابولیت ها هستند.

در این مقاله استفاده از مکمل های ویتامینی و معدنی برای پیشگیری از بیماریها و ارتقای سلامتی در بزرگسالان توصیه می شود. مکمل های غذایی بیشتر به صورت قرص، کپسول، عصاره، افشره، کپسول ژلاتینی، ژل نرم، مایع یا پودر عرضه می شوند. اگر رژیم غذایی برای آقایان کمتر از ۱۴۰۰ کالری و برای خانم ها کمتر از ۱۲۰۰ کالری در نظر گرفته شود باید از مکمل های موجود همراه رژیم غذایی مصرف شود. و این بستگی به نظر پزشک دارد که کدام مکمل را توصیه نماید.
- نوجوانان دارای عادات غذایی غلط نیاز به مصرف مولتی ویتامین با مینرال و کلسیم دارند.
- زنان در سنین باروری برای جلوگیری از NTD ( نقایص لوله عصبی ) نیاز به مولتی ویتامین مادری با فولات، کلسیم، ویتامین D دارند ۴۰۰ میکروگرم فولات در روز نیاز است زنانی که در بارداری های قبلی نقص لوله عصبی داشته اند ۴ میلی گرم روزانه از یک ماه قبل تا سه ماه بعد از لقاح مصرف کنند.
- در دوران بارداری و شیردهی برای تراکم استخوانی جنین در بارداری ۰/۶ میلیگرم و در شیردهی ۰/۵ میلیگرم اسید فولیک در روز نیاز است ویتامین های پرناتال حاوی ۰/۸ تا ۱ میلی گرم اسید فولیک و ۲۰۰ – ۳۰۰ میلی گرم کلسیم در روز هستند افراد کمتر از ۱۹ سال ۱۳۰۰ میلی گرم کلسیم و بین ۱۹ – ۵۰ سال روزانه به ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز دارند.
- دوران نزدیک به یائسگی و یائسگی برای حفظ استخوان ها نیاز به کلسیم و ویتامین D می باشد. - بزرگسالانی با دریافت کالری کم، معمولا ۱۲۰۰ کالری در روز توصیه شده تا ۳۰۰۰ کالری در روز مصرف کنند لذا نیاز به مصرف مولتی ویتامین دارند. افراد مسن برای جلوگیری از پوکی استخوان، سقوط، ضعف عضلانی، کم خونی، مشکلات عصبی و سرطان پرستات نیاز به مصرف کلسیم ( ۱۲۰۰ – ۱۵۰۰ میلی گرم ) ویتامین ) D ۸۰۰ – ۱۰۰۰ ) واحد ویتامین ) B۱۲ ۱۰۰۰ میکروگرم ) سلنیوم برای مردان ( ۲۰۰ میکروگرم ) دارند.
- در زنان یائسه مبتلا به دیابت به ویتامین C نیاز است ولی نباید با دوز بالا مصرف شود دوز بیش از ۳۰۰ میلی گرم در روز خطر مرگ و میر قلبی عروقی را افزایش می دهد. این ویتامین در شکستگی مچ در افراد مسن خطر دیستروفی سمپاتیک رفلکسی ( نشانگان پیچیده درد منطقه ای ) را تا ۸۳ درصد کاهش می دهد ۵۰۰ میلی گرم در روز تا ۵۰ روز بعد از شکستگی مچ مصرف شود.
- سلنیم و روی سرطان پروستات را کاهش می دهد سلنیم ۲۰۰ میکروگرم در روز مصرف شود مصرف طولانی مدت با دوز بالا خطر سرطان کشنده پروستات را افزایش می دهد از مصرف مکل روی خوداری کنید و بیشتر با مواد غذایی تامین کنید.
- در گیاهخواران مطلق ممکن است دچار کمبود ویتامین های ( B۲' B۱۲' D' کلسیم، آهن و روی شوند و این مسئله باعث کم خونی و نروپاتی در آنها شود این افراد روزانه به ۱۰ میکروگرم ویتامین B۱۲ نیاز دارند در اغلب مولتی ویتامین ها ۶ میکروگرم از این ویتامین وجود دارد و این ویتامین بیشتر درتخم مرغ یا فراورده های لبنی وجود دارد.
- در افرادی که الکل مصرف می کنند بیشتر از نیمی از کالری دریافتی آنها را الکل می گیرد و نیاز به مصرف روزانه مولتی ویتامین دارند این افراد اگر بیماری کبدی دارند مصرف ویتامین E توصیه می شود ویتامین K هم در آنها نیاز است.
- افراد سیگاری مذکر روزانه به ۱۲۵ میلی گرم ویتامین C و افراد مونث سیگاری به ۱۱۰ میلی گرم روزانه نیاز دارند. سیگارها ۳۵ میلی گرم بیشتر غیر سیگاری ها روزانه به این ویتامین نیاز دارند.
- بیماران مرحله پایانی کلیه روزانه به ۰/۸ – ۱ میلی گرم فولیک اسید و ۱۰ میلی گرم یا بیشتر ویتامین B۶ نیاز دارند و ویتامین D باید به صورت کلسی تریول داده شود.
- در استئوآرتریت عضلانی اسکلتی ( زانو ) مکمل کندروتین ( ۵۰۰ میلی گرم ) و گلوکزآمین ( ۴۰۰ میلیگرم ) سه بار در روز مصرف می شود. کندروتین سولفات از غضروف کوسه یا گاو تهیه می شود این فراورده به تنهایی یا در ترکیب با ( آسکوربات منگنز، گلوکزآمین سولفات، یا گلوکزآمین هیدروکلرید ) ساخته شده و در دسترس می باشد.
- در سرطان و بیماریهای قلبی عروقی و کاهش وزن می توان از چای سبز ( ۱- ۱۰ لیوان در روز ) استفاده کرد. چای سبز و چای سیاه، هر دو از گیاه یکسانی تهیه می شوند و تفاوت اصلی میان آنها در فرایند آماده سازی است. با بخار دادن اندک برگ های تازه چای سبز بدست می آید در حالی که چای سیاه از تخمیر برگ چای است. بخار دهی پلی فنول ها در چای را تثبیت می کند و فلاونول ها شامل ( epigallocatechin gallate ) را که مسئول بسیاری از مزایا ( آنتی اکسیدان، و ضد التهابی ) هستند حفظ می کند. چای سبز منبع کافئین ( یک متیل گزانتین محرک دستگاه مرکزی و شل کننده عضلات صاف ) نیز هست.
- روغن ماهی به وسیله مکانیسم هایی مانند ( فعالیت های آنتی اکسیدانی، کاهش تری گلیسرید ها، کاهش خطر آریتمی ها و تجمع پلاکت ها و پائین آوردن فشار خون ) در پیشگیری ثانویه برای محافظت قلب ( با دوز ۸۵۰ میلیگرم DHA – ۱۸۰۰ میلیگرم EPAروزانه ) نقش دارد. روغن ماهی در پیشگیری از سرطان، بیماریهای التهابی روده، زوال عقل ( آلزایمر ) موثر است سازمان جهانی بهداشت مصرف روزانه ۳۰۰میلیگرم DHA – ۵۰۰ میلی گرم EPA را توصیه میکند. هر ۵ میلی گرم روغن ماهی تقریبا ۱۷۰ – ۵۶۰ میلی گرم EPA و ۷۲ – ۳۱۰ میلیگرم DHA دارد.
- در بزرگی خوش خیم پروستات لیکوپن که یک رنگدانه قرمز است و در گوجه فرنگی، فراورده های گوجه فرنگی، توت فرنگی، هندوانه وجود دارد و اثر محافظتی در سرطان پروستات دارد مصرف لیکوپتن با دوز ۱۵ میلی گرم در روز پس از ۶ ماه مقدار PSA را کاهش داده است. مکمل هایی که در اثر مصرف بعضی از دارو ها مورد نیاز است
داروی کلشی سین تولید ویتامین B۱۲را در سلولهای مخاطی مهار می نماید لذا مصرف این ویتامین توصیه می شود.
- کورتیکواستروئیدها با دوز بالای ۵/۷ میلی گرم و به مدت طولانی جذب کلسیم به واسطه ویتامین D در روده و ذخیره آن در استخوان را مهار می کند. استروئید ها به احتباس سدیم منجر می شوند که به فقدان پتاسیم می انجامد در این موارد ۱۵۰۰ میلی گرم کلسیم المنتال و ۸۰۰ – ۱۰۰۰ میلی گرم ویتامین D در روز توصیه می شود و در مواردی که سطح پتاسیم پایین باشد نیاز به درمان تکمیلی می باشد.
- ریفامپین متابولیسم کبدی ویتامین D را کاهش میدهد لذا سطح سرمی کلسیم و ویتامین D را پایش کنید و در صورت نیاز تجویز شود.
- سولفاسالازین ( آزولفیدین ) جذب فولات را مهار می کند و در شکست فولات در رژیم غذایی به فرم قابل جذب مداخله می کند و از طرفی با همولیز گلوبولهای قرمز نیاز به فولات را برای تولید گلبولهای قرمز افزایش می دهد . ۱ میلی گرم اسید فولیک در روز به تنهایی یا ۰/۴ میگی گرم مولتی ویتامین مصرف شود تا کمبود آن جبران و خطر سرطان کولورکتال کاهش یابد.
- اورلیستات جذب چربی و ویتامین های محلول در چربی را بلوکه می کند لذا مصرف ویتامین های محلول در چربی مانند ( A' D' K' E' و بتاکاروتن ) به فاصله ۲ ساعت بعد از مصرف ونوستات توصیه می شود.
- متفورمین ( گلوکوفاژ ) بر سر گیرنده ویتامین B۱۲ فاکتور داخلی وابسته به کلسیم در ایلئوم با کلسیم رقابت می کند لذا مصرف ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم المنتال روزانه این اثر را از بین می برد و امکان جذب مناسب ویتامین B۱۲ را فراهم می کند.
- داروهای مهار کننده پمپ پروتونی باعث کاهش اسید معده و این کاهش شکاف B۱۲ متصل به پروتئین و جذب را کاهش می دهد و با افزایش PH معده جذب کربنات کلسیم کاهش می یابد. لذا کربنات کلسیم را با غذا مصرف کنید یا از سیترات کلسیم استفاده کنید همراه بلوکرهای H۲ هیچ کمبودی دیده نمی شود.مولتی ویتامین ها برای جایگزینی جذب پایین رژیم غذایی کفایت میکند.
- بیمارانی که ( الندرونات، ایباندرونات، ریسدرونات ) مصرف می کند برای تسهیل نگهداری کلسیم در استخوان باید مکمل کلسیم المنتال ۱۵۰۰ میلیگرم و ویتامین D ۸۰۰ – ۱۰۰۰ واحد در روزمصرف کنند.
- در اثر مصرف بلند مدت داروهای ضد تشنج ( فنی توئین، فنوباربیتال، کاربامازپین و پریمیدون ) متابولیسم ویتامین D به ترکیبات غیر فعال افزایش و در عوض جذب کلسیم کاهش یافته و هیپوکلسمی، استئومالاسی و استوپورز ایجاد می شود که در این بیماران باید سطح ویتامین D اندازه گیری شود و در صورت نیاز درمان تکمیلی این ویتامین انجام شود.
- DMPA دپومدروکسی پروژسترون، در زنان بعد از دو سال چگالی استخوانی مهره های کمر و گردن فمور را کاهش می دهد و مصرف کلسیم المنتال ۱۳۰۰ میلی گرم و ویتامین D ۴۰۰ واحد در روز توصیه می شود.
نکاتی در تجویز کلسیم
- میزان کلسیم المنتال در کربنات کلسیم ۴۰ درصد یعنی دو برابر بیشتر از مقدار آن در سیترات کلسیم ۲۱ درصد می باشد.
- مصرف کلسیم جذب آنرا ۲۰ – ۲۵ درصد افزایش می دهد. - جذب کلسیم با افزایش دوز آن کاهش می یابد و در مقادیر بالای ۵۰۰ میلی گرم به سرعت افت می کند. - توصیه می شود مصرف روزانه را به ۳ – ۴ دوز تقسیم کنید.
- کلسیم در جذب برخی آنتی بیوتیک ها مانند تتراسایکلین، فلوروکینولون ها و لووتیروکسین مداخله می کند لذا این دارو ها را ۲ ساعت قبل یا ۴ ساعت بعد از مصرف کلسیم مصرف کنید.
- کلسیم یک یون دو ظرفیتی است و در صورتیکه همزمان با سایر یون های دو ظرفیتی ( آهن، روی، منیزیم ) مصرف شود، برای جذب رقابت می کند.
- کورتیکواستروئیدها جذب کلسیم با واسطه ویتامین D را در روده و جذب آن در استخوان ها را مهار می کند.
- اگر کلسیم کافی با رژیم غذایی تامین شود با اتصال به اگزالات در روده و جلوگیری از جذب آن در واقع به کاهش تشکیل سنگ کلیوی منجر می شود.

Feature

یک پزشک عمومی معتقد است: بهار نارنج بهترین داروی گیاهی برای رفع ناآرامی‌های جسمی و روحی دوران بارداری است و این داروی گیاهی با توجه به خاصیت‌های مفید فراوان می‌تواند جایگزین خوبی برای داروهای شیمیایی در دوران بارداری باشد.
دکتر فاطمه زارعی با اشاره به اینکه اغلب زنان بعد از پایان بارداری دچار افسردگی می‌شوند، افزود: با توجه به خاصیت آرامش بخش و ضد افسردگی بهار نارنج می‌توانند با مصرف روزانه یک لیوان دم نوش یا عرق آن ضربان قلب را تنظیم کنند و اضطراب و افسردگی را به تدریج از بین ببرند تا آرامش سابق به آنها بازگردد.
وی افزود: مصرف بهار نارنج برای همه افراد و در سنین مختلف محدودیت ندارد زیرا عوارضی برای استفاده از این داروی گیاهی مشاهده نشده است اما با توجه به خاصیت افزایش فشار خون برای افرادی که دچار پرفشاری خون همراه با بیماری قلبی هستند، مصرف زیاد آن توصیه نمی‌شود.
این پزشک عمومی با بیان اینکه در مقایسه بهار نارنج و دیازپام در رفع بی‌خوابی، تفاوتی در تاثیرگذاری مشاهده نشده است، خاطرنشان کرد: برای رفع بی‌خوابی در زنان باردار مصرف دیازپام که دارویی شیمیایی است، ممنوع است و عوارضی مانند لب شکری (ایجاد شکاف در لب نوزاد) و کام شکری (ایجاد شکاف در دهان نوزاد) ایجاد می‌کند بنابراین استفاده از داروی گیاهی بهارنارنج برای خواب بهتر در زنان باردار توصیه می‌شود.
زارعی با اشاره به اینکه به طور معمول زنان پس از زایمان دچار اضافه وزن می‌شوند، تاکید کرد: اضافه وزن بعد از زایمان مشکل بسیاری از زنان است بنابراین وجود اسدرین در بهارنارنج باعث کاهش اشتها و قندخون می شود و به طبع می‌تواند در کاهش وزن کمک کند.
وی بیان کرد: از خاصیت‌های دیگر بهارنارنج می‌توان به مواردی مانند اثر ضدتشنج، مقوی معده، تنظیم تپش قلب، ضد یبوست، تقویت مغز، متعادل کردن دستگاه تنفسی، دفع صفرا، رفع حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری، جلوگیری از شکستگی مویرگ‌ها و شفاف و نرم کردن پوست بدن اشاره کرد.
این پزشک عمومی گفت: زنان بهتر است در دوران بارداری و شیردهی به جای استفاده از داروهای شیمیایی با عوارض بالا، از داروهای گیاهی استفاده کنند تا سلامت خود و نوزاد را تضمین کنند.

بي‌خوابي يکي از مشکلات مردم در سراسر جهان به شمار مي‌رود، از همين رو معرفي مکمل هاي غذايي يکي از راه‌حل‌ها مطرح مي‌شود در ميان اين مکمل‌ها، مکمل "ملاتونين" براي تنظيم خواب توصيه شده است.

آيا مي‌دانستيد که کساني که به اندازه کافي - در حدود هفت تا ۹ ساعت در شب- مي‌خوابند احتمال اينکه از بهره‌وري بالاتر ، انرژي بيشتر در طول روز و استرس کمتري را تجربه کنند بيشتر است.
خواب براي تمرکز ، شکل‌گيري حافظه، بهبود و جواني سلول‌هاي بدن به لحاظ ذهني و جسمي بسيار مهم است و براي سلامتي و کسب انرژي ضرورت دارد.

مشکل بيدار شدن از خواب در شب

متاسفانه کارشناسان تخمين مي‌زنند که بيش از ۷۰ ميليون آمريکايي دچار مشکل در خواب شب هستند و مدام در خواب غلط مي‌زنندد تا به خواب بروند اين مشکل ممکن است براي شما نيز وجود داشته باشد.
با اين وجود پيدا کردن درمان موثر مشکل است.برخي از کساني دچار اين مشکل هستند امکان دارد به دکتر مراجعه کنند و يا متوسل به دارو شوند اما نگران نباشيد راه‌حل براي رفع بي‌خوابي وجود دارد.


راه‌حل براي خواب مفيد و کسب انرژي در روز


اگرچه براي درمان خواب مکمل ‌هاي فراوان و امني وجود دارد اما هر اندازه خواب شما طبيعي باشد تنظيم و چرخه خواب بهتر خواهد بود با اين وجود وجود مصرف ملاتونين به عنوان يک ترکيب طبيعي در مواد غذايي براي تنظيم چرخه خواب داراي ارزش است. اين در حالي است که بنابر اين گزارش مکمل هاي فراواني براي تنظيم خواب توصيه مي شود اما همه آنها از کيفيت مناسبي برخوردار نيستند.

توصيه مصرف «ملاتونين» در غذاهايي مانند گوشت، حبوبات و سبزي و همچنين به عنوان مکمل غذايي در بازار در حالي توصيه مي شود که هيچ چيز بهتر از خواب طبيعي نيست به گونه اي که هرچه شما خواب طبيعي بهتري داشته باشيد به همان نسبت در طول روز از انرژي بيشتري برخوردار خواهيد بود.

گفتنی است شرکت داروسازی سپید طب که از اقمار هلدینگ یاقوت رویان می باشد مکمل ملاتونین را تولید و به بازار عرضه نموده است که یکی از جمله مکمل هایی است که در طول شبانه روز منجر به تنظیم ساعت خواب می شود، همچنین این محصول در کاهش وزن تاثیر بسزایی دارد، این مکمل قابل دسترس از طریق داروخانه های سراسر کشور می باشد.

در فصل پاییز، یکی از شایع‌ترین اتفاقاتی که برای افراد می‌افتد مسئله خشکی پوست است و مسلماً با سردتر شدن هوا، این ناراحتی و عوارض آن شدیدتر خواهد شد.

حتماً می‌دانید که نگهداری از پوست در فصل‌های مختلف سال باید متناسب با همان فصل باشد. با شروع فصل سرما، یکی از شایع‌ترین اتفاقاتی که برای افراد می‌افتد مسئله خشکی پوست است و مسلماً با سردتر شدن هوا، این ناراحتی و عوارض آن شدیدتر خواهد شد، اما چه خوب است كه بدانید چطور باید از پوستتان در برابر سرما نگهداری کنید و با حفظ رطوبت مناسب، پوستی شاداب و سالم داشته باشید.

صابون زمستانی، صابون تابستانی

یکی از ساده‌ترین راه‌کارهایی که می‌توان برای حل خشکی پوست در فصل سرما به کار برد، انتخاب نوع شوینده‌هاست. توصیه می‌کنیم تا در این فصل از صابون‌های ملایم، مانند صابون‌های کرم‌دار یا گلیسیرینه استفاده کنید تا پوستتان خشک نشود، بنابراین صابونی که برای هوای سرد انتخاب می‌کنید باید ملایم‌تر از فصل‌های دیگر باشد. شوینده‌های غیر صابونی نیز گزینه بسیار مناسبی برای شست‌وشوی صورت هستند، چون این شوینده‌ها اثر پاک‌کنندگی متعادل‌تری نسبت به شوینده‌های معمولی دارند و رطوبت پوست را حفظ کرده و از خشک شدن آن جلوگیری می‌کنند. بهترین کاری که می‌توانید بعد از شستن پوستتان انجام دهید، استفاده از یک مرطوب‌کننده مناسب است.

 
زمان استفاده از مرطوب‌کننده

بهتر است بعد از این که پوستتان را شست‌ و شو دادید و در حالی که پوست هنوز رطوبت خود را حفظ کرده، به دنبال استفاده از آب و مایع شوینده، یک مرطوب‌کننده مناسب را روی پوستتان بمالید. مرطوب کننده‌های فراوانی در بازار وجود دارند؛ بهتر است کسانی که زمینه ابتلا به آلرژی دارند، از ملایم‌ترین مرطوب‌کننده استفاده کنند. می‌توانیم بگوییم بهترین چرب کننده و مرطوب‌کننده وازلین است، چون این ماده هم خشکی را به خوبی از بین می‌برد و هم مانع تبخیر رطوبتی که پوست به دنبال شست‌وشو جذب کرده می‌شود، علاوه بر این بدون رنگ و بو است و با این خصوصیات، احتمال آلرژی افراد به وازلین تقریباً در حد صفر است. به افرادی که زمینه آلرژی آتوپیک یا اگزمای سرشتی دارند، توصیه می‌کنیم به دنبال شست‌وشو از این چرب کننده عالی استفاده کنند.

 

در درجه بعد افراد می‌توانند از اوسرین به عنوان چرب و مرطوب‌کننده بسیار خوب استفاده کنند؛ میزان روغنی شدن پوست به دنبال مصرف اوسرین نسبت به وازلین کمتر است. همان طور که گفتیم مرطوب کننده‌های فراوانی در بازار وجود دارد اما به طور کلی این مواد به دو دسته کرم و پماد تقسیم می‌شوند؛ پمادها چربی بیشتری نسبت به آب دارند و در گروه کرم‌ها، آب آن‌ها قابل‌توجه‌تر است و بیشتر رطوبت را می‌رساند و کمتر به عنوان چرب کننده استفاده می‌شود به همین دلیل مصرف‌کنندگان بیشتر کرم‌ها را ترجیح می‌دهند، چون احساس چرب بودن و برق‌زدن پوست به دنبال استفاده از آن خیلی کمتر است. ولی باید این مسئله را در نظر بگیرید که کرم‌ها نیز معایبی دارند.
ضد آفتاب حتی در فصل سرما

این اشتباه شایعی است که خیلی از افراد فکر می‌کنند چون در فصل پاییز و زمستان نور آفتاب مستقیم وجود ندارد، اشعه فرابنفش هم وجود نخواهد داشت. در صورتی که چنین تفکری باعث می‌شود تا شایع‌ترین فصل‌هایی که افراد با آن‌ها مشکل پیدا می‌کنند، پاییز و زمستان باشد. باید بدانید آفتاب فصل سرما هم مانند آفتاب تابستان برای پوستتان زیان بار است. در این فصل شاهد این موضوع هستیم که بسیاری از افراد از کرم ضد آفتاب استفاده نمی‌کنند، به این دلیل که فکر می‌کنند دیگر نور مستقیم آفتاب وجود ندارد، به همین علت دچار صدمات مختلف پوستی ناشی از آفتاب می‌شوند.
ناخن‌هایتان غافل نشوید

گاهی اوقات شاهد این مسئله هستیم که پوست اطراف ناخن ترک می‌خورد یا ریش‌ریش می‌شود، باید بگوییم که عامل اصلی این مسئله نیز خشکی پوست است. کسانی که مرتب مشغول شست‌وشوی دست‌های‌شان هستند، پوست اطراف ناخن‌هایشان به دنبال بیش از حد مرطوب شدن و دوباره خشک شدن، رطوبت خود را از دست می‌دهد و مشکلاتی را برای فرد به وجود می‌آورد. البته بعضی از کمبودهای غذایی مثل کمبود آهن، کلسیم یا ویتامین‌های گروه B نیز می‌توانند مزید بر علت باشند که گاهاً می‌بینیم با مصرف مولتی‌ویتامین‌های مربوط به مو و ناخن که انواع آن در بازار موجود است، رفع می‌شوند.

البته مصرف چنین مکمل‌هایی باید تحت نظر پزشک صورت گیرد. مصرف ویتامین‌های گروه D نیز در بهبود این وضعیت بسیار موثر هستند. بنابراین اگر تغذیه افراد، شامل ویتامین‌ها به خصوص گروه C، پروتئین و کربوهیدرات کافی باشد، ضمانت کافی برای سلامت پوست، مو و همین‌طور ناخن‌ها وجود دارد. بنابراین مصرف چنین مواد مغذی می‌تواند پوست شما را در هر فصلی تقویت کند.

 
از شامپو بچه استفاده کنید

باید بدانید که خشکی مو هم می‌تواند مثل خشکی پوست به وجود آید و این مسئله منجر به شکنندگی بیش از حد و رخداد موخوره می‌شود. برای پیشگیری از این ناراحتی به خانم‌ها توصیه می‌کنیم تا از شامپوهای ملایم مانند شامپو بچه یا شامپوهای مخصوص موهای رنگ شده و خشک و نهایتاً از نرم‌کننده و چرب کننده‌هایی مثل روغن زیتون، نارگیل و کرچک که همگی می‌توانند مانع خشک شدن بیش از حد مو، ایجاد موخوره و شکنندگی آن شوند استفاده کنند، تا رطوبت مناسب را به موهای‌شان برگردانند.

لیف و کیسه ممنوع باید بدانید مواد افزودنی که به کرم‌ها اضافه می‌شوند، می‌توانند عامل اگزمای پوستی یا تماسی شوند و برای افرادی که مرتباً برای مرطوب کردن پوست از آن‌ها استفاده می‌کنند نیزمی‌تواننددردسرساز باشند و از طرفی عطر و اسانس‌هایی که به کرم‌ها اضافه می‌شوند تا به مصرف‌کننده احساس بهتری دست دهد، در واقع یک نوع آروماتراپی با این روش انجام می‌دهند و باعث جذب مصرف‌کننده به استفاده بیشتر از کرم می‌شوند. این خود یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین عواملی است که باعث ایجاد آلرژی پوستی می‌شود.

کسانی که از خشکی پوست در این فصل رنج می‌برند، بهتر است میزان شست‌وشوی خود را به حداقل برسانند، بنابراین این افراد چه در مورد شستن دست،‌ صورت یا دوش گرفتن و حمام کردن در هوای سرد باید مراقب باشند و تعداد دفعات را کاهش دهند. در این میان می‌توانیم به افراد مسن اشاره کنیم که به واسطه سنشان نسبت به زمان جوانی، پوست خشک‌تری دارند و در فصل سرما این خشکی افزون خواهد شد و اگر بخواهند طبق گذشته به استحمام خود ادامه دهند، ممکن است دچار خشکی بیش‌ازحد، خارش و به دنبال آن اگزمای پوستی شوند، بنابراین به این افراد و همچنین کسانی که پوست‌های حساس دارند توصیه می‌کنیم هفته‌ای یک یا دو بار بیشتر به حمام نروند.

افرادی که پوست خشک و حساس دارند نباید به هیچ عنوان از لیف و کیسه استفاده کنند، زیرا باعث تحریک بیش ‌از حد پوست بدن می‌شوند و به دلیل حساس بودن پوست، صدمات زیان‌باری به آن وارد می‌شود. در ضمن همان طور که اشاره کردیم، این افراد باید از صابون‌های گلیسیرینه یا کرم‌دار یا شوینده‌های غیر صابونی استفاده کنند تا خشکی پوستتان تشدید نشود و رطوبتی که در حمام جذب پوست می‌شود، از بین نرود.

مریم شیرمستی در خصوص منابع تامین آهن برای بدن، گفت: آهن را می‌توان از دو مبنع گیاهی و جانوری تامین کرد که گوشت قرمز مهمترین منبع تامین آهن جانوری است.
وی ادامه داد: توصیه می شود افرادی که کلسترول بالا ندارند مصرف گوشت قرمز را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
این کارشناس تغذیه دل و زبان را نیز از دیگر منابع تامین آهن برشمرد و تاکید کرد: جگر هم از منابع خوب تامین آهن است، اما در مقایسه با دل آهن کمتر و کلسترول بیشتری دارد.
شیرمستی معتقد است، افراد کم‌خون می‌توانند یک بار در هفته از دل، جگر و یا زبان استفاده کنند.
وی عدسی، سبزیجات پررنگ از جمله کلم بروکلی، اسفناج و سبزی خوردن را از جمله منابع گیاهی تامین آهن دانست و افزود: بهتر است همراه منابع آهن از مواد غذایی دارای ویتامین C نیز استفاده شود که جذب آهن را بالا می‌برد.
شیرمستی ادامه داد: ویتامین C را می توان از گوجه، آبلیموی تازه و ... تامین کرد.
این کارشناس تغذیه همچنین مصرف مکمل‌های آهن همراه با اسیدفولیک را برای افرادی که کم‌خونی دارند ضروری دانست که بسته به میزان کم خونی میزان مصرف آن متفاوت است.
به گفته شیرمستی ، خانم‌ها می‌توانند یک روز در میان قرص آهن مصرف کنند و افرادی که کم‌خونی شدید دارند حتی دو بار در روز هم می‌توانند مصرف کنند.
هلدینگ یاقوت رویان مکملی به نام FERRO IRON را عرضه نموده که به دلیل دارا بودن ویتامین c موجود در آن، جذب آهن را افزایش می دهد و همچنین ویتامین B۱۲ و فولیک اسید در این فرآورده سبب افزایش تولید گلبول های قرمز خون می شود، گفتنی است مصرف آهن در دوره بارداری تا دو برابر افزایش می یابد و این محصول برای زنان باردار و زنانی که در دوره شیردهی می باشند بسیار مفید است زیرا از زایمان زود رس و عدم رشد کافی جنین جلوگیری می کند.این مکمل به دلیل دارا بودن ویتامین C به عنوان آنتی اکسیدان نقش مهمی در افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری هایی از قبیل آنفلوانزا را ایفا می کند و به نحو شایسته ای به تولید و سنتز کلاژن کمک می کند که موجب سلامت غشاء مخاطی، لثه ها و پوست می شود. این محصول بسیار مفید تولید ESI ایتالیا بوده و از طریق دارو خانه های سراسر کشور در دسترس  می باشد.

مهم نيست که افراد افسرده به چه ميزان ورزش ميکنند بلکه مهم اينست که به طور مرتب روزانه وقتي را براي اين امر اختصاص دهند. اين حقيقت براي عموم مردم روشن است که ورزش کردن براي مقابله با بيماريهاي جسمي يک روش بسيار مناسب و سودمند است. اما تحقيقات جديد نشان مي دهد که تمرينات بدني باعث افزايش توانائي هاي مغز نيز شده و به انسان در معالجه بيماريهاي رواني مانند افسردگي و اضطراب نيز ياري ميرساند .البته به بيماراني که از افسردگي شديد رنج ميبرند توصيه نميشود که استفاده از داروهاي خود را متوقف کرده و تنها ورزش کنند اما تاثير ورزش بر آنها بسيار زياد خواهد بود و اگر اين بيماران هر روز تمرينات بدني انجام دهند شانس بهبودي براي آنان قابل ملاحظه است. در مقاله اي که در وب سايت انجمن روانشناسي آمريکا درج آمده اشاره شده است که تمرينات بدني مداوم و روزمره تاثير بسياري در معالجه افسردگي افراد دارد.در حقيقت به پزشکان روانشناس توصيه شده که ورزش را در برنامه معالجات بيماران خود گنجانده و براي آن ارزش ويژه اي قائل شوند.در يکي از جالب ترين تحقيقات کلينيکي مشخص شده است که ورزش نه تنها در معالجه افسردگي بسيار موثر است بلکه نقش بسزائي در جلوگيري از بازگشت اين بيماري دارد و با توقف انجام حرکات ورزشي خطر بروز علائم اضطراب و افسردگي افزايش چشمگيري خواهد داشت.به گفته يکي از روانشناسان مرکز روانشناسي آمريکا مهم نيست که افراد افسرده به چه ميزان ورزش ميکنند بلکه مهم اينست که به طور مرتب روزانه وقتي را براي اين امر اختصاص دهند.

ورزش چگونه در معالجه افسردگي و اضطراب موثر است؟

به عقيده محققين ورزش باعث شادي و نشاط و بالا بردن اعتماد به نفس ميگردد زيرا افراد افسرده يا اعتماد به نفس ندارند و يا ميزان آن در آنان بسيار پايين است. ورزش احساس رضايت باطني شخص را بالا برده و فرد حس ميکند که به موفقيت هايي دست يافته است.


نکته با اهميتي که بايد در نظر گرفت اينست که به دليل اينکه افراد افسرده بايد انرژي کافي براي مقابله با علائم افسردگي داشته باشند بنابراين در انجام فعاليت هاي ورزشي نبايد زياده روي کرده و حد اعتدال را رعايت کنند. براي موفقيت در اين زمينه بيماران بايد قدمهاي آهسته بردارند و براي گرفتن نتيجه بهتر بايد با يک متخصص ورزشي مشورت کنند. زيرا ورزش در صورتي براي سلامت روان موثر است که به طريق صحيح بکار برده شود .

فوائد ورزش در بهبود افسردگي به طور فهرست وار ارائه ميشود :

احساس کاهش قابل ملاحظه غم و اندوه

 افزايش اعتماد به نفس

ايجاد احساس موفقيت

افزايش خلاقيت هاي فردي



اگر در نظر بگيريم که 20 درصد از مردم دنيا داراي درجات مختلفي از افسردگي باشند و از اين بيماري رنج ميبرند و 50 در صد از مردم اساسا ورزش نمي کنند بنابراين اغلب افراد افسرده يکي از موثرترين روشهاي مقابله با افسردگي را از دست ميدهند.

مطالعات محققان دانشگاه لوند سوئد نشان می دهد که عسل موجود در معده زنبور، حاوی 13 باکتری اسید لاکتیک است که خاصیت آنتی بیوتیکی قوی دارند.
بیش از هزاران سال است که از عسل برای جلوگیری از انواع عفونت استفاده می شود ولی همیشه این سوال مطرح بوده که کلید خواص ضد میکروبی عسل چیست؟
محققان دانشگاه لوند دریافته اند که عسل معده زنبور یا عسل خام دارای 13 باکتری اسید لاکتیک است که این باکتری ها قادر به تولید ترکیبات ضد میکروبی فعال هستند.
باکتری های اسیدلاکتیک در پاتوژن های شدید زخم انسان مورد آزمایش قرار گرفته اند و نتیجه حاکی از آن است که این باکتری ها خاصیت ضد میکروبی فوق العاده دارند.
محققان همچنین از این روش برای مداوای زخم های عفونی اسب استفاده کرده اند. با وجودی که هیچ داروی شیمیایی قادر به درمان این زخم ها نبودند، عسل قابلیت مداوای این زخم ها را دارد.
تحقیقات قبلی نشان می دهد که اگر زخم های بیماران دیابتی به عسل آغشته شود، در مدت زمان کوتاهی بدون هیچ عفونتی معالجه می شود.
عسل مهمترین داروی طبیعی برای درمان سرفه، مخصوصا در کودکان است.
این مطالعه راه را برای تولید داروی های آنتی بیوتیک طبیعی، بدون هیچ عارضه جانبی فراهم کرده است.


 مصرف بی رویه فست فود و استفاده از مواد نگهدارنده در خوراکی ها از مهم ترین علل ریزش مو است.
عضو انجمن پزشکی لیزری افزود: مصرف خوراکی های دارای مواد نگهدارنده مانند کنسرو و شیر و بی توجهی به خوردن سبزیجات و میوه از جمله عواملی است که نقش بسزایی در ریزش مو دارد.
وی بیان کرد: چون بدن انسان برای متابولیزم صحیح، تولید آنزیم ها، هورمون ها و عملکرد بخش های مختلف نیازمند ویتامین و مواد معدنی مانند آهن، روی، منیزیم و سلنیوم است، کاهش یا افزایش این مواد در بدن می تواند منجر به ریزش مو شود.
وی با اشاره به دیگر عوامل ریزش مو گفت: عوامل ارثی و ژنتیکی، عوامل محیطی مانند آلودگی هوا و وجود سرب، استرس و تنش های عصبی، بیماریهای قارچی، اختلالات هورمونی مانند کم کاری و پرکاری تیروئید، کمبود آهن، روی و ریزمغذی ها، استفاده از برخی از داروها مانند داروهای شیمی درمانی، مصرف سیگار و الکل، سوء تغذیه و بیماریهای مزمن مهم ترین عوامل ریزش مو هستند.
عضو انجمن جامعه جراحان عمومی ایران افزود: برخی بیماریهای پوستی ناحیه سر، بارداری، شیردادن نوزاد، بیهوشی عمومی، آسیب رسانی به موها ازطریق رنگ، مش، فر و سشوار، رژیم های لاغری، پوست و موی چرب،استفاده از هورمون های مردانه جهت پرورش اندام یا افزایش وزن ممکن است باعث ریزش مو شود.

هلدینگ یاقوت رویان محصولی را وارد بازار نموده که در درمان، رشد و تغذیه پوست و مو بسیار مفید است، به گفتنه پزشکان فرمولاسیون و تکنیک ترکیبی این محصول طوری طراحی گردیده است که مواد مغذی و ویتامین های موجود در فرمول دارو بطور ( آهسته رهش ) از قرص جدا شده و مواد مغذی و ویتامین ها را در بدن آزاد می نماید که در جهت سلامتی پوست سر، مو و ناخن ها با حداکثر غلظت فرمولی عمل می نماید.
این مکمل که Rigendiet Retard نام دارد حاوی روی(zinc) به عنوان یک ماده معدنی و عامل اساسی در سلامت و بازسازی بافت های آسیب دیده بشمار میرود و همچنین حاوی مس برای تولید ملانین ، سلنیم جهت خنثی کردن رادیکال های آزاد  که موجب پیری پوست می شوند، , وهمچنین دارای ویتامین E ، ویتامین B12، پانتوتنیک اسید، فولیک اسید ، و متیونین و سیستین است.
این مکمل  که محصول ESI ایتالیا است در تمام داروخانه های سراسر کشور در دسترس شما قرار دارد.


ویتامین D از جمله ویتامین‌هایی است که دریافت آن از طریق منابع غذایی، نورآفتاب و مکمل‌های غذایی از دوران کودکی تا کهولت برای تداوم سلامت ضروری است.


ویتامین دی و پیشگیری از بیماری ها
ویتامین D باعث استحکام استخوان ها می شود هم چنین این ویتامین در برابر دیابت ، سرطان ، آترواسکلروز ،بیماری های قلبی و افسردگی فرد را حفاظت می کند .
محققان میگویند که ویتامین D از نور خورشید ، مواد غذایی و مکمل های غذایی بدست می آید

 
ویتامین D باعث افزایش استقامت استخوان ها می شود
ویتامین D از زمان جنینی تا پیری نقش عمده ای در حفاظت از استخوان ها دارد . بخشی از کلسیم توسط مواد غذایی جذب می شود . در افراد سالمند روزانه خوردن یک عدد قرص کلسیم می تواند نقش بسزایی در افزایش استقامت استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان داشته باشد .
کودکان هم به ویتامین D برای جلوگیری از نرمی استخوان نیاز دارند .

 
ویتامین D و بیماری ام اس
بیماری ام اس به سلسله اعصاب صدمه می زند . مطالعات جدیدتر نشان می دهد که نقصی در ژنی وجود دارد که منجر به کاهش سطح ویتامین D می شود ، نقص این ژن در بعضی افراد باعث بروز ام اس می شود .


ویتامین D و دیابت
مطالعات نشان می دهد ارتباط معناداری بین سطح پایین ویتامین D و دیابت و سطح قند خون وجود دارد .اما بررسی ها این را که مصرف مکمل های ویتامین D باعث عدم ابتلا به دیابت می شود را نشان نداده است .


کاهش ویتامین D و افسردگی
ویتامین Dدر رشد و تکامل مغزی نقش عمده ای دارد . برخی از تحقیقات نشان می دهد که سطح بالایی از ویتامین D باعث کاهش علایم افسردگی می شود .

 
چگونه با نور خورشید ویتامین D جذب بدن می شود؟
هنگامی که نور خورشید بر روی پوست شما می تابد ، باعث جذب ویتامین D می شود . نور خورشید منبع غنی از ویتامین D است اما به اندازه کافی نیاز را برطرف نمی کند .



 چه غذاهایی حاوی ویتامین D می باشد ؟
بسیاری از غذاهایی که ما می خوریم به صورت طبیعی ویتامین D ندارند . ماهی آزاد ، سالمون و بسیاری از ماهی های دیگر سرشار از ویتامین D است . مقادیری ویتامین D در زرده تخم مرغ ، جگر گوسفند ، شیر و غلات یافت می شود .

 
 روز خود را با ویتامین D شروع کنید
می توانید صبحانه خود را با ویتامین D شروع کنید. شیر، آب پرتغال سرشار از ویتامین D است که برای یک صبحانه توصیه می شود .



 مکمل های ویتامین D
بسیاری از افراد تمایل دارند که مکمل های ویتامین D را مصرف کنند . مکمل های ویتامین D میزان ویتامین D را در خون بالا می برند.برای مصرف ویتامین D با پزشک خود مشورت کنید .

 
چگونه کمبود ویتامین D را تشخیص بدهیم؟
در بسیاری از افراد کمبود ویتامین D با خوردن غذا و مکمل های غذایی جبران نمی شود . برخی عوامل باعث کاهش سطح این ویتامین می شود . برای مثال در 50 سالگی و بالاتر ،پوست تیره ،بیماری های کبدی ، بیماری های گوارشی باعث کاهش ویتامین D می شود .a


صفحه40 از72